icon

Ako zvládnuť voľne pobehujúceho psa v lese?

martinahorvathova2
12. júl 2026

Ahojte,
ako by ste riešili nasledovnú situáciu. Mám psa, ktorého púšťam v lese na voľno. Môj dôvod je na to taký, že je to druh psa, ktorý potrebuje výbeh párkrát do týždňa a neviem kam inam by som s ním mala chodiť. Lenže poviem to tu úprimne ja nemám disciplínu plus mi to nedovoľujú osobné problémy ho vychovávať ani učiť privolanie. Robila som to dva týždne, potom mi došlo, že aj tak nebudem mať nikdy psa pod kontrolou, ktorý sa rozbehne rýchlo dopredu a niekto ide oproti, neviem to predvídať, že sa to stane. Toto z môjho pohľadu neprichádza do úvahy. Snažím sa ho púšťať poslednú dobu v časoch a na miestach, kedy býva v lese málo ľudí, len aj tak sa môže rozbehnúť kilometre za srnkou, alebo napadnúť menšieho psa. Lebo toto sa už stalo. Nie žeby im spôsobovala zranenia, ale ja mám reaktívneho psa podľa mňa a minule tuším trochu pokúsal menšieho psa, keďže pes začal knučať a pani si ho musela zobrať na ruky. Okrem toho, kazí toto ľuďom tréning psa. Príde mi to ako riziko a okrem toho je to aj zakázané. Ale držať takéhoto psa stále na vodítku podľa mňa hraničí s týraním. Bývajú na to dosť dôrazné reakcie od ľudí, stalo sa mi to vyše 10 krát. Nevysvetľujem im, že "on nič neurobí, on sa chce len hrať", lebo viem že to tak celkom nie je, ale pre mňa sú tie prechádzky dosť stresujúce kvôli tomuto. Výbehy sú podľa mňa malé a sú tam tiež menší psy. Mne ani nepríde ako správne riešenie toho psa niekomu darovať, alebo dať do útulku, lebo nemám záruku, že tam výbeh bude mať a bude tam spokojný. Teraz to vyznie, že nie som normálne ale myslíte, že by bola možnosť nechať psa utratiť, ak mi jeden pán povedal, na prechádzke, že z neho má také menšie zranenie? Bolo by to menej brutálne riešenie ako pes stále na vodítku, alebo v útulku. Kúpila som si ho impulzívne, bola to chyba. Ako pomôcť sebe, svojmu psovi a svojmu okoliu. Výchova psa je nad moje sily kvôli osobným problémom, aj keď to možno vyznie ako výhovorka. Ďakujem za všetky rady.

Strana
z3
biba_18
13. júl 2026
@martinahorvathova2

@anonym_7560e2 Ja aj mam 10 metrove, len mi to prislo malo. Pise sa ze vipet potrebuje rychle sprinty asi 100 az 200 metrov niekolkokrat za prechadzku. Tak neviem mozno to neni pravda. Ja si ho necham a nebudem ho pustat v lese, pojde do vybehov ak to situacia dovoli.

@martinahorvathova2 ono stačí vyšprintovať sa 2-3x za mesiac, koľko vládze, nie že za prechádzku ...

martinahorvathova2
autor
13. júl 2026
@maca1984

Utratiť zdravého psa lebo ty nie si schopná ho vychovať ? Dúfam, že taký veterinár sa nenájde. A ty si už v živote nezaobstaraj žiadneho živého tvora.

@maca1984 No ved ja ho nejdem dat utratit len ludia tam po mne vrieskaju 3 roky, tak potom ma napadne takato myslienka. Mna ani nenapadlo v situacii ze mam svojho vipeta na voditku, rozbehne sa opoti nemu vlciak bez voditka a moj pes sa ho zlakne, vyvolavat konflikt, ani keby sa stalo nieco horie. To by sa ludia mali naucit nebyt agresivni. A brala som to tak ze vipet musi behat lebo nedostatok pohybu by mu po case znicil zdravie. Tak dobre bude behat menej staci coursing s ostatnymi chrtmi na oplotenom priestore.

wolf_
13. júl 2026
@martinahorvathova2

@maca1984 No ved ja ho nejdem dat utratit len ludia tam po mne vrieskaju 3 roky, tak potom ma napadne takato myslienka. Mna ani nenapadlo v situacii ze mam svojho vipeta na voditku, rozbehne sa opoti nemu vlciak bez voditka a moj pes sa ho zlakne, vyvolavat konflikt, ani keby sa stalo nieco horie. To by sa ludia mali naucit nebyt agresivni. A brala som to tak ze vipet musi behat lebo nedostatok pohybu by mu po case znicil zdravie. Tak dobre bude behat menej staci coursing s ostatnymi chrtmi na oplotenom priestore.

@martinahorvathova2 ale konflikt predsa vyvolávaš ty tým, že tvoj pes obťažuje až ohrozuje druhých, a nie ten kto sa voči tomu ohradí...

anonym_c12c64
13. júl 2026

neverim ze toto nie je trolling

anonym_4dc033
Odpoveď bola odstránená
anonym_4dc033
14. júl 2026
@martinahorvathova2

@martinahorvathova2 Ved mu kup elektricky obojok,hned pochopi kto je pan.A mozes ho kludne aj pustat navolno.

anonym_0421b3
14. júl 2026
@martinahorvathova2

@abbey1 Vipet, 3 roky

@martinahorvathova2 kúp dom z veľkým oploteným pozemkom a trénuj 🤷

anonym_11cb12
14. júl 2026

@martinahorvathova2
Rátaj s tým,že keď ho stretnem ja,tak sa budem adekvátne brániť. Bežne chodím do lesa ozbrojený ostrými nábojmi a CR sprejom. Nenechám hádam ublížiť svojim deťom,alebo sebe,alebo nášmu psovi. 👍

zelenykvet
18. júl 2026

@martinahorvathova2 prepac no toto sa neda citat, mas nezvladnuteho agresivneho psa, ktory napadol maleho psika? Kde ma kosik, ak ho teda uz chces mat na volno? Ja mam maleho psika, uviazaneno na vodzke a toto ma neskutocne rozculuje, ak velkych psov pustaju len tak, vzdy sa bojim. Si za neho zodpovedna plus, mysli na to, ze v lese ti ho moze odstrelit polovnik.

Strana
z3