icon

Je normálne, že šteniatko rastie pomaly?

29. apr 2026

Ahojte, potrebovala by som poradiť

Máme doma šteniatko veľkého plemena, o týždeň bude mať 5 mesiacov. Je čistokrvné, papá bez problémov, denne zje celú dávku granúl (pridávam aj lososový olej) a kŕmim ho 3× denne.

Trochu ma ale znepokojuje, že sa mi zdá, že rastie pomalšie. Aj na váhe priberá skôr postupne. Keď som si pozerala videá a porovnávala s rovnakým plemenom v tomto veku, väčšina šteniat mi príde väčšia a vyššia.

Chcem sa preto spýtať, je to v poriadku, alebo by som mala niečo zmeniť? Má zmysel pridať napríklad konzervu alebo inú formu krmiva, prípadne niečo na podporu rastu? Alebo je lepšie nič neriskovať a zostať pri tom, čo má teraz?

Budem vďačná za každú skúsenosť alebo radu

Strana
z2
rozculena
29. apr 2026

Žiadne plemeno nemá presne stanovenú výšku a váhu,vždy je tam rozpätie.Fenky bývajú menšie.
Poradila by som sa s chovateľom,prípadne s vetošom.
Ja som moju pudlicu takto vôbec nesledovala.V dospelosti bola úplne OK

colsami
29. apr 2026

Suka ci pes? Je z chovatelskej stanice? Velke plemeno, tym myslis v dospelosti 20kg alebo 50?

Nie, ku kompletnemu krmivu sa nic nepridava, rozbijes pomer a vyvazenost. Takto sa to nerobi... 😊

biba_18
29. apr 2026

môj vipet naopak rástol ako maxipes fík - mal aj o 5 kíl viac v jeho najlepších rokoch ako najmenšia tabuľková fenka ... a to je sakra vidieť rozdiel 5 kíl na takom štíhlom psovi... rodičov mal ale tiež väčších...
takže sa skús obrátiť na chovku, ako na tom boli rodičia ...

autor
29. apr 2026
@colsami

Suka ci pes? Je z chovatelskej stanice? Velke plemeno, tym myslis v dospelosti 20kg alebo 50?

Nie, ku kompletnemu krmivu sa nic nepridava, rozbijes pomer a vyvazenost. Takto sa to nerobi... 😊

@colsami pes, v dospelosti 40-45kg, z chs.

autor
29. apr 2026
@biba_18

môj vipet naopak rástol ako maxipes fík - mal aj o 5 kíl viac v jeho najlepších rokoch ako najmenšia tabuľková fenka ... a to je sakra vidieť rozdiel 5 kíl na takom štíhlom psovi... rodičov mal ale tiež väčších...
takže sa skús obrátiť na chovku, ako na tom boli rodičia ...

@biba_18 rodičia boli normálneho vzrastu, neboli malý

anonym_dfa9b0
29. apr 2026

V prvom rade videa a fotky castokrat skresluju. Mam velke plemeno 40kg a 72cm a ani nepocitam kolko raz sa mi stalo, ze ludia ked ho videli osobne povedali, ze si mysleli z videi a fotiek, ze je ovela mensi. 😂 V druhom rade by som sa poradila s chovatelom alebo skocila na veterinu na konzultaciu nie tu. Navyse nenapisala si ani o ake plemeno sa jedna a vysku-vahu takze tazko sa da poradit. 🤔 Tretia vec mas pocit, ze je podvyzivene stena alebo len utlejsie? Ak nie je podvyzivene nic navyse nepridavaj.

colsami
29. apr 2026
@anonym_autor

@colsami pes, v dospelosti 40-45kg, z chs.

@anonym_autor pes za zacne vytahovat najma v tom veku 5-8 mesiacov, bude ako zizala, rozhadzany. Takto velke plemeno bude potom este dorastat chvilu a potom dospievat este dlhsie 😊

Navyse, toto je naozaj hlavne genetika, stravou to ovplyvnis len v raritnych alebo extremnych pripadoch.
A vyska sa netyka len rodicov, tieto veci sa dedia celkovo v linii aj od dalsich predkov.

Inak, takato otazka patri danemu chovatelovi, ja by som nebola rada keby ma moj majitel so steniatkom nejaky "problem" a clovek sa ma realne neopyta ze to mozeme spolu prebrat/pomoct, ale pyta sa ludi na forach, ktori sa tomu v 90% naozaj prd makovy rozumeju... A to teraz nemyslim v zlom ale v dobrom. Ak si si kupila od seriozneho chovatela, obrat sa nanho, bude rad za kontakt.

nikiki29
29. apr 2026
@anonym_autor

@biba_18 rodičia boli normálneho vzrastu, neboli malý

@anonym_autor najefektívnejšie by bolo porovnať to si súrodencami z tohto vrhu. Napíš chovateľovi, on tieto info bude mať alebo vie zistiť ak máš obavy. Čo sa týka jedla nepozeraj na rast, ale na kondíciu, či nie je tučný, chudý… teda za predpokladu že granule sú kvalitné. Konzervy netreba.

autor
29. apr 2026
@colsami

@anonym_autor pes za zacne vytahovat najma v tom veku 5-8 mesiacov, bude ako zizala, rozhadzany. Takto velke plemeno bude potom este dorastat chvilu a potom dospievat este dlhsie 😊

Navyse, toto je naozaj hlavne genetika, stravou to ovplyvnis len v raritnych alebo extremnych pripadoch.
A vyska sa netyka len rodicov, tieto veci sa dedia celkovo v linii aj od dalsich predkov.

Inak, takato otazka patri danemu chovatelovi, ja by som nebola rada keby ma moj majitel so steniatkom nejaky "problem" a clovek sa ma realne neopyta ze to mozeme spolu prebrat/pomoct, ale pyta sa ludi na forach, ktori sa tomu v 90% naozaj prd makovy rozumeju... A to teraz nemyslim v zlom ale v dobrom. Ak si si kupila od seriozneho chovatela, obrat sa nanho, bude rad za kontakt.

@colsami práveže fotky a videá dostáva pravidelne, nespomínal nič o výške a váhe. Tak neviem či je to len mnou a tým že som s ním 24/7 alebo je ozaj menší

autor
29. apr 2026
@nikiki29

@anonym_autor najefektívnejšie by bolo porovnať to si súrodencami z tohto vrhu. Napíš chovateľovi, on tieto info bude mať alebo vie zistiť ak máš obavy. Čo sa týka jedla nepozeraj na rast, ale na kondíciu, či nie je tučný, chudý… teda za predpokladu že granule sú kvalitné. Konzervy netreba.

@nikiki29 rebrá niesu vidno, len cítiť. Energie má dostatok.

autor
29. apr 2026
@anonym_dfa9b0

V prvom rade videa a fotky castokrat skresluju. Mam velke plemeno 40kg a 72cm a ani nepocitam kolko raz sa mi stalo, ze ludia ked ho videli osobne povedali, ze si mysleli z videi a fotiek, ze je ovela mensi. 😂 V druhom rade by som sa poradila s chovatelom alebo skocila na veterinu na konzultaciu nie tu. Navyse nenapisala si ani o ake plemeno sa jedna a vysku-vahu takze tazko sa da poradit. 🤔 Tretia vec mas pocit, ze je podvyzivene stena alebo len utlejsie? Ak nie je podvyzivene nic navyse nepridavaj.

@anonym_dfa9b0 no len som sú čítala že tomto veku by mal mať okolo 20-28kg, môj má 15kg

colsami
29. apr 2026
@anonym_autor

@colsami práveže fotky a videá dostáva pravidelne, nespomínal nič o výške a váhe. Tak neviem či je to len mnou a tým že som s ním 24/7 alebo je ozaj menší

@anonym_autor ale ved on nema nic spominat, Ty si tu ta, ktorej sa nieco (hocico) nezda, takze je na mieste sa to svojho chovatela uplne normalne spytat: "dobry den pan Mrkvicka, vidis sa Vam nas Rexik vyskovo a vahovo OK? Pozerala som si fotky rovesnikov a zdal sa mi mensi, samozrejme foto moze klamat, ale pytam sa". A vybavene 😃 ak to vie posudit z fotky, povie Ti. Ak nie, poradi co dalej, ak tam nejake evidentne problemy su a nejakym sposobom si to "nenahovaras".

Mimochodom, ak ma pes v dospelosti 40kg, NEMA CO MAT v 5mesiacoch 28 kilo. Ale cela tato diskusia je proste uplne varenie z nicoho, kedze netusime ci sa jedna o chrta, molossa, teriera, hocico. Plemena proste maju kazde svoju stavbu tela, rychlost rastu a specifika...

anonym_dfa9b0
29. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_dfa9b0 no len som sú čítala že tomto veku by mal mať okolo 20-28kg, môj má 15kg

@anonym_autor kde si to citala? Nas neviem kolko mal v 5m ale v 4m mal 16kg. Pes v danych mesiacoch ma mat okolo +-50% svojej dospelej vahy. Takze 28kg je prehroteny udaj. 18kg by som oznacila za normu ak nie je vychudnuty.

pupavocka101
29. apr 2026

Ja si myslim, ze este nie je dovod na paniku

kiki68
29. apr 2026

Poradit sa s chovatelom, musi sam poradit co dalej a tiez na veterine.

autor
29. apr 2026
@colsami

@anonym_autor ale ved on nema nic spominat, Ty si tu ta, ktorej sa nieco (hocico) nezda, takze je na mieste sa to svojho chovatela uplne normalne spytat: "dobry den pan Mrkvicka, vidis sa Vam nas Rexik vyskovo a vahovo OK? Pozerala som si fotky rovesnikov a zdal sa mi mensi, samozrejme foto moze klamat, ale pytam sa". A vybavene 😃 ak to vie posudit z fotky, povie Ti. Ak nie, poradi co dalej, ak tam nejake evidentne problemy su a nejakym sposobom si to "nenahovaras".

Mimochodom, ak ma pes v dospelosti 40kg, NEMA CO MAT v 5mesiacoch 28 kilo. Ale cela tato diskusia je proste uplne varenie z nicoho, kedze netusime ci sa jedna o chrta, molossa, teriera, hocico. Plemena proste maju kazde svoju stavbu tela, rychlost rastu a specifika...

@colsami vždy spomenul keď sa mu niečo nezdalo z foto/videa. Píšem že od 20 do 28kg. Bol to odborný článok

autor
29. apr 2026
@anonym_dfa9b0

@anonym_autor kde si to citala? Nas neviem kolko mal v 5m ale v 4m mal 16kg. Pes v danych mesiacoch ma mat okolo +-50% svojej dospelej vahy. Takze 28kg je prehroteny udaj. 18kg by som oznacila za normu ak nie je vychudnuty.

@anonym_dfa9b0 jeden odborný článok o plemene. Má mať od 20 do 28kg. Má len 15 čo je dosť málo

autor
29. apr 2026
@kiki68

Poradit sa s chovatelom, musi sam poradit co dalej a tiez na veterine.

@kiki68 na veterinár sme boli pred 2t, tam bolo všetko ok

anonym_dfa9b0
29. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_dfa9b0 jeden odborný článok o plemene. Má mať od 20 do 28kg. Má len 15 čo je dosť málo

@anonym_autor prepac to som prehliadla 🤔 neviem preco som to zle precitala v tej rychlosti 😂 To uz by som riesila minimalne na veterine alebo s chovatelom ako dalej. Moze ist o genetiku, ze bude mensi, malo vyzivne krmivo, zle davkovanie... Dovodov moze byt vela, ktore my tu na dialku nezistime. Inac odcervujes pravidelne? Aj to moze byt dovod preco nenabera do pol roka kazdy mesiac treba.

autor
29. apr 2026
@anonym_dfa9b0

@anonym_autor prepac to som prehliadla 🤔 neviem preco som to zle precitala v tej rychlosti 😂 To uz by som riesila minimalne na veterine alebo s chovatelom ako dalej. Moze ist o genetiku, ze bude mensi, malo vyzivne krmivo, zle davkovanie... Dovodov moze byt vela, ktore my tu na dialku nezistime. Inac odcervujes pravidelne? Aj to moze byt dovod preco nenabera do pol roka kazdy mesiac treba.

@anonym_dfa9b0 kŕmivo dávame presne to iste ako chovateľ, podľa návodu na obale. Odčervujemr pravidelne. Len 1x sa stalo, že mal viditeľných parazitov, to sme odčervili znova o 10 dní.

anonym_c5fcee
29. apr 2026

Bud rada rýchly rast je väčšia záťaž na kĺby zvlášť pri veľkom psovi.. Existuje inak aj dogforum.sk možno skus položiť otázku alebo ďalšie co budeš mat tam 🙂

autor
29. apr 2026
@anonym_c5fcee

Bud rada rýchly rast je väčšia záťaž na kĺby zvlášť pri veľkom psovi.. Existuje inak aj dogforum.sk možno skus položiť otázku alebo ďalšie co budeš mat tam 🙂

@anonym_c5fcee ďakujem nevedela som že také niečo existuje.

nikiki29
29. apr 2026
@anonym_autor

@nikiki29 rebrá niesu vidno, len cítiť. Energie má dostatok.

@anonym_autor ja by som v tejto fáze vôbec nestresovala, možno pridala pár gramov na kŕmnej dávke. Normálne narovinu napíš chovateľovi, že tvoj pes má len 15kg že koľko majú súrodenci a či si myslí že je to v poriadku. Ak to nie je jeho prvý vrh, bude to vedieť zhodnotiť lepšie ako ktokoľvek iný.
Moja sučka bola tiež útlejšia. Aj celkom útla zostala, do štandardu samozrejme dorástla ale je skôr pri spodnej hranici. A zjedla 2x toľko ako jej sestra.

simca06022011
29. apr 2026

ak mas pochybnosti porad sa s chovatelkou, najlepsie si psikov pozna a vie to porovnat medzi nimi. VYSLOVENE sa jej spytaj na vsetko ohladom coho mas pochybnosti... Za mna je lepsie ked rastie a pribera pekne postupne a pomalsie ako zrazu...
Ja mam viszlu, na vystave bol moj pes viditelne mensi oproti ostatnym v cca 1,5 roku a aj teraz ked stretneme rovesnika tak celkovo je stihlejsi, nizsi, pritom vobec mu netrcia kosti... proste je tam rozptyl vo vyske aj vahe a vela aj dospelych psov je prekrmenych... Moj napr od cca roka jedaval viac ako bola davka, doslova m ito prikazala chovatelka, tak sa opytaj jej...

anonym_b7660d
29. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_c5fcee ďakujem nevedela som že také niečo existuje.

@anonym_autor dogforum ma uz davno za sebou casy, kedy tam boli nejaki odbornici. Nerozumiem ze sa neporadis s chovatelom ked Ti to tu kazdy poradil ako najlepsiu moznost, ale zas sa Ti pozdava len anonymne forum s anonymnou otazkou, kde Ti nikto relevantnu odpoved neda.

autor
29. apr 2026
@anonym_b7660d

@anonym_autor dogforum ma uz davno za sebou casy, kedy tam boli nejaki odbornici. Nerozumiem ze sa neporadis s chovatelom ked Ti to tu kazdy poradil ako najlepsiu moznost, ale zas sa Ti pozdava len anonymne forum s anonymnou otazkou, kde Ti nikto relevantnu odpoved neda.

@anonym_b7660d ja nechcem chovateľa otravovať, nieje Slovák a komunikácia je s nim zložitejšia. Je tu dosť ľudí čo sa psom rozumia

anonym_b7660d
29. apr 2026

Rob ako myslis. To nie je nijake otravovanie, na to chovatela predsa mas 🙄 Tym padom chapem ze nemas chovatelsky servis, lebo pes kupeny daleko ked si nerozumiete, lebo lacnejsie alebo rychlejsie... To nie si Ty co si riesila kupu toho dobermana zo srbska?
Ale je to jedno uplne, je to Tvoja vec, nechces otravovat chovatela tak si daj radit od ludi co sa "rozumia", hoci do plemena sa rozumiet nikto z pytanych nemusi...

wolf_
29. apr 2026

Podla toho ako to opisuješ je to za mňa OK. Ale tiež som za proste s chovatelom a/alebo si porovnať so súrodencami a/alebo spomenúť na veterine prípadne na fyzio (za mňa aj tak super skvelá vec zbehnúť na niečo také aj preventívne so šteniatkom). Ale ja osobne som to riešila s chovateľom. Mne sa síce nezdalo, že by mi pes "pomaly rástol", ale bola som taká, že kokso jak mám vedieť, či prosperuje a priberá/rastie tak jak má 🫣 A presne som písala chovateľke a aj sme si potom v súkromnej skupine, kde sme majitelia "šteniatok" popísali aktuálne výšky, váhy, fotky.. a hneď bol človek kľudnejší 😁

anonym_fafdbd
29. apr 2026

asi pes z bazosu ? mas vobec papiere od neho ? ak je riznuty tak nebude taky velky ako jeho ,,rodicia,, komunikuj s CHS.
uz to je podozrive ze pes keby bol cez CHS a investuješ do neho prachy tak nemas problem komunikovat s predajcom.

autor
29. apr 2026
@anonym_b7660d

Rob ako myslis. To nie je nijake otravovanie, na to chovatela predsa mas 🙄 Tym padom chapem ze nemas chovatelsky servis, lebo pes kupeny daleko ked si nerozumiete, lebo lacnejsie alebo rychlejsie... To nie si Ty co si riesila kupu toho dobermana zo srbska?
Ale je to jedno uplne, je to Tvoja vec, nechces otravovat chovatela tak si daj radit od ludi co sa "rozumia", hoci do plemena sa rozumiet nikto z pytanych nemusi...

@anonym_b7660d lacnejšie asi ťažko a nie môj pes nieje zo Srbska 🙂

Strana
z2