icon

Prečo sa pes večer správa ako divý?

12. júl 2026

Ahoj. Každý jeden večer, ako prídeme po prechádzke pes sa nažerie sa začne správať ako divý, behať po celom byte, všetko kúsať. Vyštekáva, nemôžem sú v klude ani ľahnúť alebo sa najesť. Čo s tým robiť? Energiu má vybitú, má doma lizacie podložky, hlavolamy. No každý deň do pomaly 11 v noci je ako besný. je to ešte šteňa, 7 mesačné. Neveim si už rady. Na výcvik chodíme 1x týždenne

Strana
z2
anonym_fcef00
Včera o 09:45

My máme maltezaka, má 1 rok a 3 mesiace a robí presne toto isté. Celý deň je pokojný, spí, alebo sa chvíľu poobede hrá. Ráno máme 30 minút prechádzku, teraz v lete poobede len krátku 10 minút, pýta sa dnu, nechce byť v tom teple. Cez iné obdobia bol vonku aj hodinu, trochu chodil, potom leņošil na tráve. Večer sme s ním von tiež asi 30 minút. Hneď po príchode večer sa začne blázniť, všetky hračky z pelechu donesie do obývačky, beží ako splašený po chodbe. Musím ho upokojiť a jediné, čo zaberá je buď povel sadni, kľud, alebo ho musím na chvíľku zatvoriť na chodbe. On sa upokojí a už je dobre. Robí to asi posledné 3 mesiace, predtým toto vôbec nemal. Myslím, že je v puberte. Cez deň sa mu venujeme podľa potreby, niekedy len leňoší celý deň, inokedy sa chce hrať a skúšať povely, učiť sa. Ja ho nenútim teraz v lete, aby mal veľa aktivít, vidím, že nevládze a chce oddych. Sám aj odíde do inej izby a tam drieme, chce kľud. Snáď to prejde, ale pracujeme na tom, aby toto večer nerobil.

autor
Včera o 09:46
@anonym_32fa7a

@anonym_autor
Kazdy psik je iny bohuzial nie kazdy je ukazkovy ale niekedy to treba asi prijat. Moj psik je dospely a stale vie kadeco znicit na dvore alebo kopat jamy ci hryzt plot. Plot opravujeme neustale. Je to ten typ psika ktory sa neda unavit mohli by sme ho vencit cely den a neunavil by sa. Pride domov a ked nas nevidi tak ničí. Ked nas zbada tak je ako anjelik. Takze si to uvedomuje ale je velmi svojsky. Nema rad komandovanie a poslusnost mu nic nehovori. Tym som chcela povedat ze vycvikom sa nie vzdy vsetko zmeni niekedy je to proste o povahe. S nasim psikom sa nic nedalo robit tak sme to vzdali vsak ma 5 rokov a nic sa nezmenilo ked sme sa snazili. Aj sme ho vykastrovali a nič. Ale ja ho mam strasne rada

@anonym_32fa7a práveže u nás je ten problém len na večer, cez deň je ako anjel.

rozculena
Včera o 15:35
@anonym_autor

@anonym_32fa7a práveže u nás je ten problém len na večer, cez deň je ako anjel.

@anonym_autor Podobne ako jeho predok, vlk, je pes od prírody krepuskulárny (súmrakový) tvor. To znamená, že jeho prirodzený biorytmus je najaktívnejší najmä za svitania a za súmraku.

wolf_
Včera o 15:58
@anonym_autor

@wolf_ na tréningoch sa učíme poslušnosť. Nie to ako fungujeme doma. Neveim, mne je blbe sa niekoho vypytovať niečo.

@anonym_autor podľa mňa je v pohode pýtať sa trénera aj na takéto veci, hoc chodíte na "poslušnosť". Aspoň ja sa odborníkov pýtam čo ma zaujíma a ešte som sa nestretla, že by im to vadilo alebo tak 🙂

Ono za mňa.. Veľa komentárov sa tu sústreďuje na to, že ešte viac ho unaviť... Ja si stále stojím za tým, že je to skôr naopak prejav únavy. Ale kľudne môžeš večer vyskúšať kombináciu primeranej prechádzky (fyzické vybitie), nejaký ten tréning s večernou kŕmnou dávkou (mentálne vybitie) a následne kľudne zvyšok kŕmnej dávky do čuchacieho koberca alebo lízacej podložky (neviem čím kŕmite) (mentálna práca a zároveň pri tom pes zrelaxuje po tých predchádzajúcich aktivitách). A po tejto kombinácii neverím, že pes nemá naplnenú nejakú potrebu a teda následne nekompromisný oddych, hoc v tej "strašidelnej" 🫣😁 klietke. Za mňa fakt nekompromisne. Jednak lebo učenie presne na režim práce a oddychu, resp schopnosť oddychovať a jednak lebo riziko torzie žalúdka.

anonym_af77c4
Včera o 16:24
@anonym_fcef00

My máme maltezaka, má 1 rok a 3 mesiace a robí presne toto isté. Celý deň je pokojný, spí, alebo sa chvíľu poobede hrá. Ráno máme 30 minút prechádzku, teraz v lete poobede len krátku 10 minút, pýta sa dnu, nechce byť v tom teple. Cez iné obdobia bol vonku aj hodinu, trochu chodil, potom leņošil na tráve. Večer sme s ním von tiež asi 30 minút. Hneď po príchode večer sa začne blázniť, všetky hračky z pelechu donesie do obývačky, beží ako splašený po chodbe. Musím ho upokojiť a jediné, čo zaberá je buď povel sadni, kľud, alebo ho musím na chvíľku zatvoriť na chodbe. On sa upokojí a už je dobre. Robí to asi posledné 3 mesiace, predtým toto vôbec nemal. Myslím, že je v puberte. Cez deň sa mu venujeme podľa potreby, niekedy len leňoší celý deň, inokedy sa chce hrať a skúšať povely, učiť sa. Ja ho nenútim teraz v lete, aby mal veľa aktivít, vidím, že nevládze a chce oddych. Sám aj odíde do inej izby a tam drieme, chce kľud. Snáď to prejde, ale pracujeme na tom, aby toto večer nerobil.

@anonym_fcef00 presne aj my tak, maltezak 1,5rocny , nie je to sice pravidelne, ale mal zopár večerov kedy zacal šaliet😁 nechápali sme😃 nam to prišlo, ze sa teší, dostal druhy dych po prechádzke. No ked poviem dost, na miesto,odchod ,ideme spinkať, tak poslúchne.

Strana
z2