icon

Skúsenosti s border kóliou: Čo očakávať?

24mima
Včera o 12:13

Ahojte, máte niekto v rodine psíka tohto plemena? Chceli by sme k nám do domu nejakého psíka, dcéra veľmi túži po borderke, ja sa trosku obávam, vzhľadom na to čo som si naštudovala o tomto plemene. Ďakujem za odpovede😊

katica06
Včera o 12:16

@24mima čoho sa presne obavaš?

wolf_
Včera o 12:22

Skúsenosti mám s BOC bohaté. Bolo by veľa čo popísať, ale hlavne napíšem toto.
Je to pracovné plemeno s potrebou najmä psychickej práce (má samozrejme aj nároky na fyzický pohyb, ale tá mentálna práca je pri tomto plemene naozaj dôležitá). Čiže ak nemáte v pláne so psom mentálne "pracovať" (učenie, triky, psie športy, pasenie, ...), tak sa poohliadnite po inom plemene. Naopak, ak máte v pláne psa zamestnať aj takýmto spôsobom, resp. hľadáte parťáka aj na takéto aktivity, tak áno, potom môže byť borderka tá správna voľba.

mazisika
Včera o 12:27

tak nie nadarmo sa o nich hovori, ze su to najinteligentnejsie psy. ja by som sa na tvojom mieste neobavala. coho vlastne?

lulula12
Včera o 12:29

Je to veľmi inteligentné a aktívne plemeno. Potrebuje veľa pohybu a venovania sa, inak sa ľahko nudí. Ak ste ochotní investovať čas do cvičenia a aktivít, určite vám bude dobrý spoločníkom. Akurát si to treba poriadne zvážiť vopred.

biba_18
Včera o 13:00

@mazisika že pes bude inteligentnejší? neviem. proste na boc musíš mať filipa ...

roomaa
Včera o 13:49

Ja by som tiež kúpila kóliu, keby som vyberala psa 🙂

anonym_cf37d2
Včera o 13:55

@24mima pokiaľ nemáte skúsenosti a dostatok času tak toto plemeno určite nie .. priemerná borderka potrebuje 2-4h denne aktívneho venovania.. ideálne chodiť na výcvik ..

anonym_6b95a0
Včera o 14:50

@24mima
Ano to plemeno by malo bit zakazane pre tyranie pre ludi co maju dvojizbovy byt a robia cely den.

renab
Včera o 19:55

@24mima border kolia je pastiersky pes. A bude past cokolvek. Takze ak nemate zvieratka na pasenie, musite mu najst inu adekvatnu aktivitu. A casovo dost narocnu. Lebo psiky, co pasu, pasu od rana do vecera bez unavy.

simsalabim
Včera o 20:09
@wolf_

Skúsenosti mám s BOC bohaté. Bolo by veľa čo popísať, ale hlavne napíšem toto.
Je to pracovné plemeno s potrebou najmä psychickej práce (má samozrejme aj nároky na fyzický pohyb, ale tá mentálna práca je pri tomto plemene naozaj dôležitá). Čiže ak nemáte v pláne so psom mentálne "pracovať" (učenie, triky, psie športy, pasenie, ...), tak sa poohliadnite po inom plemene. Naopak, ak máte v pláne psa zamestnať aj takýmto spôsobom, resp. hľadáte parťáka aj na takéto aktivity, tak áno, potom môže byť borderka tá správna voľba.

@wolf_ suhlasim, kolegyna ma borderku, ktora sa psychicky nevytazena velmi trapila, dokonca s nou chodili k psiemu psychologovi. Pomohlo az ked sa prestahovali do domu, az tam jej vedeli zabezpecit program.

wolf_
Včera o 20:11
@renab

@24mima border kolia je pastiersky pes. A bude past cokolvek. Takze ak nemate zvieratka na pasenie, musite mu najst inu adekvatnu aktivitu. A casovo dost narocnu. Lebo psiky, co pasu, pasu od rana do vecera bez unavy.

@renab s dovolením trošku poupravím. Áno, najprirodzenejšie je pre ne pásť 🐑 (čo mimochodom neznamená, že musí človek vlastniť ovce. Na pasenie oviec sa dá so psom aj dochádzať) Áno, ten inštinkt býva tak silný, že môže mať tendencie pásť čokoľvek. Od aút až po tiene. Ale práve to nežiadúce pasenie je treba hneď riešiť a nenechať to len tak. A áno, potrebujú adekvátnu aktivitu, ale to "časovo náročnú" je otázne. Jasné, ak niekto čaká, že BOC šupne na dvor alebo sa s ňou pôjde poprechádzať a bude to ok, tak to rozhodne nie. Ale ja osobne to za zrovna časovo náročné nepovažujem. Pri BOC je dôležité naučiť ju aj oddychovať, vedieť správne stanoviť režim adekvátnej práce a oddychu, atď.

wolf_
Včera o 20:13
@simsalabim

@wolf_ suhlasim, kolegyna ma borderku, ktora sa psychicky nevytazena velmi trapila, dokonca s nou chodili k psiemu psychologovi. Pomohlo az ked sa prestahovali do domu, az tam jej vedeli zabezpecit program.

@simsalabim tak zrovna dom netreba (ale ani nie je samozrejme zlý 😁), ale áno, psychickú prácu veru treba. Čo by si mal budúci majiteľ zvážiť. Mne táto ich potreba práveže veľmi vyhovuje. Ale aj o tom je krása toho koľko plemien existuje - v podstate každý si môže nájsť to pravé plemeno ☺️

renab
Včera o 20:15
@wolf_

@renab s dovolením trošku poupravím. Áno, najprirodzenejšie je pre ne pásť 🐑 (čo mimochodom neznamená, že musí človek vlastniť ovce. Na pasenie oviec sa dá so psom aj dochádzať) Áno, ten inštinkt býva tak silný, že môže mať tendencie pásť čokoľvek. Od aút až po tiene. Ale práve to nežiadúce pasenie je treba hneď riešiť a nenechať to len tak. A áno, potrebujú adekvátnu aktivitu, ale to "časovo náročnú" je otázne. Jasné, ak niekto čaká, že BOC šupne na dvor alebo sa s ňou pôjde poprechádzať a bude to ok, tak to rozhodne nie. Ale ja osobne to za zrovna časovo náročné nepovažujem. Pri BOC je dôležité naučiť ju aj oddychovať, vedieť správne stanoviť režim adekvátnej práce a oddychu, atď.

@wolf_ presne tak som to myslela.

wolf_
Včera o 20:16
@renab

@wolf_ presne tak som to myslela.

@renab 👍 super

tilly
Včera o 20:23

Podľa toho, na aké šteňa natrafíš. My máme našťastie lenivý kus z výstavnej línie, nie pracovnej.
Ale od prvého momentu, ako sme ho priniesli, sme ho vychovávali. Každý deň nejaký ten "trening", neskôr, keď mal všetky očkovania, cvicak.
Náš je maznáčik. Veľa chápe. Napríklad mali sme starú sedačku, na ktorú mohol ísť bez problémov. Kúpili sme novú, zakázali sne mu na ňu ísť a on sa ani nepokusa.
Vyberá si psov, s ktorými sa bude hrať. A samozrejme loptička je život.
No a ako vyššie Wolf píše, treba ich učiť oddychovať, sami to nevedia. Klietka je super pomocník.

ivicatolic
Včera o 21:12

@24mima je to najlepšie plemeno aké som kedy videla, veľmi, veľmi inteligentný psík, ak sa mu venuje od mala, bude veľmi bystrý 😊👍❤️

anonym_fd697a
Včera o 22:31
@wolf_

@wolf_
Ja nezabudnem ked som videla nasu 80 rocnu susedu ked otvorila branku a ju dirigovala nech ide sama vsak tu cestu pozna... jej muz chodil na prechadzky lenze on zomrel.