icon

11 ročná dcéra odŕha

zuzkanik
11. nov 2013

Mamičky, prosím, poraďte. Moja 11-ročná dcéra prechádza od jedného zlozvyku k druhému. Všetko sa začalo pred štyrmi rokmi, narodením mladšej dcérky. Staršia odrazu mala pocit, že sa nemôže nadýchnuť, mala pocit nedostatku kyslíka. Absolvovali sme rôzne vyšetrenia, pľúcne, testy na astmu, krčné... Všetko negatívne. Lekárka nás odporučila k psychológovi. Potom to však prešlo a pred rokom opäť začala. Najprv vydávala také čudesné hrdelné zvuky. Keď som sa jej pýtala, prečo to robí, povedala, že keď to nerobí, nemôže dýchať. Horko-ťažko sa od toho odučila a teraz najnovšie začala odŕhať. Najprv iba sem-tam, teraz už skoro stále. Ani jednu celú vetu nepovie bez toho, aby neodŕhala. V škole si to už všimli učiteľky, aj iné mamy sa ma pýtajú, či je chorá. Zase sme boli na testoch na astmu, tie sú v norme. Lekárka je dala sprej do nosa, ale figu to pomáha. Chystáme sa na krčné, ale obávam sa, že sa nič fyzické nepotvrdí. Dcéra mi sama tvrdí, že to má iba v hlave, že ju nič nedráždi, len to proste musí robiť. Lenže my sme z nej už celá rodina na nervy. 😉 Už sa ona sama pýta k psychologičke a ja normálne zvažujem, že ju objednám na vyšetrenie. Máte niekto s niečím podobným skúsenosti? Chcem povedať, že sme úplne normálna rodina, nemá mať z čoho stres, ani psychické problémy. Zaťažujem ju len normálne (trebárs má na starosti smeti a raz do týždňa vysávanie). Trikrát do týždňa chodí na tanečnú, ale chodí tam veľmi rada. Tancuje aj doma. S malou sestrou si rozumie a my sa snažíme byť spravodliví voči obom. Tak neviem.

Strana
z2
anjelicek26
11. nov 2013

Odrha? Co je to? Myslis nieko ako prejavy turetu? Ci?

cawes
11. nov 2013

@anjelicek26 myslim ze je to take ako keby odkaslavanie

xmischelkax
11. nov 2013

@zuzkanik Tiež nerozumiem pojmu "odŕha".

anjelicek26
11. nov 2013

@cawes este som ten vyraz nepocula, len ked pise, ze je to psychicke, ze to ma v hlave, ze to proste "musi urobit", tak si spomeniem skor na turet..

dazdovka
11. nov 2013

nasa tiez tak podrrrhala, vysadili sme mlieko-mliecne vyrobky a ulavilo sa jej (aj nam), uplne prestala... Nie zo dna na den, ale preslo to... Ak je to u vasej dcery problem psychickeho charakteru, tak skuste zistit pricinu, vysvetlite jej to a pomaly odstranujte, tak aby sama videla, ze jej problem sa riesi. V kazdom pripade moze to byt kludne prejavom alergie na nejaku potravinu.

abbie
11. nov 2013

tiez si myslim, ze by to mohol byt turet syndrom

abbie
11. nov 2013

zasla by som aj za dobrym neurologom

hradnapani
11. nov 2013

@zuzkanik mala by si ju pocuvat - takze ak sa sama pyta k psychoske, tak tam chodte a nestracajte cas u lekarov. Ja som viacmenej presvedcena, ze je to psychickeho povodu, v takomto veku som obcas zazivala aj ja rozne nutkave prejavy, sice nie toto presne co popisujes, ale je mi z dcerinho popisu dost povedome (ze to ma v hlave).
U mna to sice preslo, ale viem, ze ma to aj trapilo, nevedela som to potlacit. A objavovalo sa mi to vzdy v obdobi napatia, ci uz v skole alebo doma.

salome_82
11. nov 2013

Mňa tiež napadlo mlieko, ale keď je to skôr nutkanie, tak asi ju za to len karhať 🙂 Keď som bola decko a mala nejaký zlozvyk, tak dlhodobé karhanie nakoniec pomohlo 🙂

angelin84
11. nov 2013

@zuzkanik Mne osobne sa niečo podobné deje, ak zjem kupované jablko, že ma škriabe krk, asi reakcia na nejaký postrek 😒 Ale u Vašej dcéry podľa toho, čo píšete to nie je po zjedení niečoho...
Moja dcéra to robila, keď mala asi štyri-päť rokov, len keď pozerala telku, akoby si odkašľala každú pol minútu, niekedy aj po pár sekundách...potom načas prestala pozerať rozprávky a prestalo to...teda myslím, že to bolo psychického charakteru, jej sa to prejavovalo, keď bola do niečoho pohrúžená, že sa sústredila...ale ako píšem, prešlo to samé, ja by som na Vašom mieste skúsila psychológa, uškodiť nemôže.

kacena4
11. nov 2013

kludne to moze byt alergia ako pise @angelin84 na nieco kombinovane popr. zatekanie hlienov a z toho sa potrebuje vykaslat ale len takym to sposobom jej to staci kezde ju to "stekli" ci skriabe v krku alebo to fakt moze byt psychika a npar. s tym nic rodina nemusi mat moze to byt aj reakcia na stres v skole, zaciatok roka, alebo nejaka ucitelka, ci spoluziak... proste je toho viac a fakt by jej mohol pomoct psycholog u ktoreho sa vykeca a zisti pricinu stresu a bude s tym pracovat odporucam toho krcneho ale nejakeho poiadneho nech ju pozrie poriadne a potom psychologa

jeemima
11. nov 2013

@anjelicek26 @zuzkanik ....mna tiez ako prve napadol tento syndrom...trebalo by to dat vysetrit ak to je ono ta za to nemoze a napominanie skor ublizi ako pomoze a namieste by bol psycholog....

bianca
11. nov 2013

a preco uvazujes nad psychologickou?Uz ste tam mali davno byt obzvlast ak si mala sama uvedomuje co sa s nou deje.Neviem naco cakas.Ked sa fyziologicke veci vylucili tak urcite co najskor na konzultaciu.Psycholog nieje hanba.Neriesi psychopatov ale pomaha dusicke ulavit si.Ja som chodila s malou koli ADHD v 3 rokoch ale skor to bola terapia pre mna ako pre malu lebo bola este malicka a bolo to super.Psycholog sa vie dostat jemne bez natlaku pod kozu a clovek odchadza ako keby z neho spadol 60 kg balvan

grettka
11. nov 2013

moze to byt aj urcita forma tikov, nemusi to byt hned touret, najlepsie ist za detskym psychoogom

zuzkanik
autor
11. nov 2013

Uvidím, čo povie krčná lekárka a určite pôjdem za tým psychológom, alebo skôr neurológom? Neviem. Mne samej je z toho nanič, lebo sa kvôli tomu veľmi trápim. Kladiem si otázku, čo to nie je moja chyba. Ale my sa s dcérou často rozprávame, pýtam sa jej na veci. Rozprávam sa s ňou o rôznych problémoch s kamarátkami, dokonca o chlapcoch... Robíme si spolu dámske jazdy. Nikdy som ju nehrešila za známky v škole, skôr ona sama je nešťastná, ak donesie čo i len dvojku... Je pravda, že na niektorých veciach trvám, ale to je normálne nie? Ja už fakt neviem. Najhoršie je, že je šikovná recitátorka, vlani dosiahla veľké úspechy a bojím sa, že kvôli tomto zlozvyku môže na prednes zabudnúť.

ada1313
11. nov 2013

no ja si spominam, ze v takom veku sa i u mna dialo nieco podobne, nasi so mnou pochodili plucne, pomaly uz podozrenie na tuberu, rontgeny a nic ... ako prislo, tak odislo.
Este ma napadlo - ja osobne mam skrabanie v krku a suchy kasel z umelych sladidiel - malinovky, vacsina zuvaciek .. Nestravuje sa takto?

yanielka
11. nov 2013

tak mne z "odrhania" vysla alergia. nemam taku klasicku alergicku nadchu ale steka mi to dole a musela som to robit, mala som pocit ako keby som mala v hrdle zuvacku a nesla ani hore ani prehltnut....znova sa mi to vratilo lebo pocas tehotenstva a kojenia mi zmenili lieky a nezaberali.....tak skuste este toto vylucit

zuzkanik
autor
11. nov 2013

@ada1313 jasné, že má rada sladkosti... Snažím sa ich obmedzovať aj kvôli mladšej dcérke, ale ona si kupuje za vlastné peniažky aj potajomky, ani o tom neviem. Iba ke´d nájdem v koši prázdne obaly. Ale ona sama mi tvrdí, že ju nič nedráždi, nebolí, nesvrbí... Má alergiu, ale iba sezónnu nádchu, užíva Aerius... Podľa mňa to je v hlave. Budem to riešiť.

demo
11. nov 2013

@zuzkanik 11 rocna je uz dost velka,aby vedela pomenovat,ci ju nieco drazdi (hlieny, alergia) alebo nie. Ak su fyzicke priciny vylucene, tak to musite jednoducho ignorovat. Nerieste to s nou a ani pred nou, nevypytujete sa jej na to, nezakazujte a ani nevycitajte. V tomto zmysle skuste upozornit aj najblizsie okolie,rodinu, starych rodicov. Navsteva psychologa je nielen zbytocna,ale mohla by byt aj kontraproduktivna. Terapia je len a len neupozornovat ju na tento problem a navsteva psychologa by bola MEGAupozornenim.

zuzkanik
autor
11. nov 2013

@demo problém je, že ona sa k tej psychologičke sama pýta. To ja som bola tá, ktorá ju presviedčala, že to prejde.

grettka
11. nov 2013

mozno ma nejaky problem v skole, o ktorom nechce hovorit s rodicmi, preto sa pyta k psychologovi sama. Ako pises, tak je nestastna ked prinesie, co i len dvojku, tak je zrejme mala perfekcionistka. Detom zvykne robit problem aj prechod z prveho stupna na druhy, vyssia zataz, viac ucenia a podobne, a mozno chce vsetko robit tak, aj skolu aj kruzky, aby to bolo perfektne a aby ste ju mohli chvalit a tym "odrhanim" si len kompenzuje vnutorne napatie. Nemyslim, ze ignoracia bude najvhodnejsim riesenim.

demo
11. nov 2013

@zuzkanik skus sa o tom teda s tou psycholog. najprv poradit bez nej.

zita19
11. nov 2013

@zuzkanik Ak sama tvri, ze to ma v hlave, tak chod s nou k tomu psychologovi. Ist s psychologovi nie je hanba.ked mas "nefyzcke" problemy. Ked si zlomis nohu ides za ortopedom, ked mas pokazeny zub ides k zubarovi. Na psyché je .psycholog.

zuzkanik
autor
12. nov 2013

Dievčatá, tak krčné vyšetrenie nič nepotvrdilo - žiadne zatekajúce hlieny. Ešte skočím na alergológiu kvôli výsledkom a ak ani tie nič vysvetľujúce neukážu, objednám ju k psychológovi. Včera sme sa spolu rozprávali, pokúšala som sa z nej dostať , prečo má také nutkanie, či má nejaké problémy alebo stresy. Vraj nie. Len keď to nerobí, tak sa údajne dusí - teda, má pocit, že nemôže dýchať. A tým odŕhaním sa jej vraj uľaví.

demo
12. nov 2013

@zuzkanik drzim palce. my sme mali rovnaky problem so synom, bol ale mladsi. Mame v rodine psychologa, radil to,co som pisala vyssie. Casom to preslo 🙂. Diskusiami sa to iba zhorsuje. Dieta nad tym uvazuje a to nie je dobre.

madaraszka
12. nov 2013

Zažili sme niečo veľmi podobné...Staršia dcéra mala 10 rokov keď sa narodila tá mladšia. Ja na rozdiel od mnohých tu besedujúcich presne viem čo je to odŕhanie. Presne tie príznaky mala aj ona. Áno je to psychika. Prešli sme si neurológiou, aj alergológiou....Vyhodili sme všetky koberce, povymieňali matrace...aj keď sa vpodstate žiadna vážna alergia nepotvrdila. Tiež sme skončili u psychologičky, následne aj psychiatričky, pretože bola potrebná aj medikamentózna liečba...Teraz má staršia pomaly 21 rokov...milujúceho frajera a je po odŕhaní... 😀 . Takže trpezlivosť.

zuzkanik
autor
13. nov 2013

@madaraszka no, dúfam, že tá návšteva psychológa pomôže aj bez liekov... A ďakujem za povzbudivé slová. Mám pocit, že som niekde ako mama zlyhala a to ma zožiera. 😢

demo
13. nov 2013

@zuzkanik zlyhanie? Ved dcera ma s najvasou pravdepodobnostou iba nejaky tik. To nie je zlyhanie 🙂

zuzkanik
autor
13. nov 2013

@demo Zlyhanie v tom zmysle, že som možno neustriehla nejaký moment, ktorý viedol k tomuto. Ako som písala s menšími obmenami zlozvykov to trvá už štvrtý rok a to je presne obdobie, odkedy sa jej narodila sestra. A nech robí čokoľvek (či už tie hrdelné zvuky, alebo aktuálne odrhanie), vždy mi tvrdí, že jej to pomáha, aby sa mohla riadne nadýchnuť. Tak teraz neviem, či ju tak veľmi zobralo narodenie súrodenca (bola však na to pripravená, tešila sa, aj sa ľúbia a rozumejú si), lebo maličká bola časovo náročná a istý čas bola staršia dcéra skutočne na vedľajšej koľaji. Alebo som na ňu príliš náročná, prísna, žiadam od nej príliš na jej vek... Neviem to posúdiť, lebo neviem, ako to vyzerá v iných rodinách.

Strana
z2