icon

12 ročný syn bude mať asi dvojku zo správania

bibimo
11. máj 2015

Dobrý deň. Syn má 12 rokov a problém v škole. Minulý polrok bránil spolužiačku pred spolužiakom, ktorý ju bil a strkal. Ten spolužiak syna buchol päsťou do brucha tak, že mu vyrazil dych. Keď sa syn spamätal, tak ten druhý chlapec pil z flašky vodu. Syn tú flašku potlačil a vtlačil mu do úst nasilu veľa vody. Syn dostal pokarhanie od riaditeľky na 1/4 rok a opakovane aj na 1/2 roka i keď v druhom 1/4 roku nič nespravil, nemal ani jednu poznámku. Od vtedy znovu nič, žiadne poznámky, na poslednom rodičovskom bol pochválený, že sa zlepšil aj v učení (má určité dis.... v písaní). Super. Minulý týždeň posunul spolužiakovi stoličku nabok a ten spadol a buchol si chrbát, na ktorom má teraz modrinu. Nespravil to za účelom ublíženia, ale zo zábavy. Nedávno to spravil iný spolužiak a všetci sa smiali. Tak chcel byť vtipný aj on ☹ Syna sme potrestali aj my, aj sme mu rázne vynadali. Syna to tiež veľmi mrzí, v škole aj plakal, chlapcovi sa niekoľko krát ospravedlnil, že mu nechcel ublížiť. Zhodou okolností to bol znovu ten istý chlapec. Poznámky mal dve za druhý polrok: zabudol si jednu učebnicu a stratil zošit. Triedna mu chce dať na konci roka dvojku zo správania. Mne to pripadá veľmi prehnané. Nechcem to zľahčovať, viem , že aj keď nechtiac, tak ublížil, ale 2 zo správania za niečo takéto? Áno, trest má dostať, aby sa poučil, že to nemôže, ale až taký ? Máte niekto skúsenosť?

ivca88
11. máj 2015

@elika74 a áno ... možno som pozitívne naladena .... a i ked som mlada a dieťa v školskom veku nemám --> čo si myslím je hlavny dovod prečo mi písu ine maminy a nie autorka ktorej to bolo určene 😉
Ale i tak ma život naučil neriešiť somariny.... chlapci su zdravý.. nic sa mu nestalo.... a možno ho táto ľútosť s 2-ky zo spravania ponaučí .. a uchrani od horsích problemov 🙂
Viem ze každá mama je hákliva na svoje dieťa.... ale robit cirkus ci volať právnikovy sa mi zda robenie s komára somara ...
Viac by ma trapilo ak by mal 4-ku z matiky ... alebo pokazil monitor.... ale i tak by som si povedala že no čo uz a ide sa dalej.. .. aj tak si za 4 roky na to nik nespomenie.... nie to este ked bude z neho muž 😉

vulka
12. máj 2015

@bibimo Riaditeľka si nemôže len tak zmeniť škoslký poriadok. Keď nič iné, musí ho odhlasovať celý pedagogický zbor.

bibimo
autor
12. máj 2015

Bohužiaľ, ale naozaj koná na základe len týchto prečinov syna. Chránim si syna, to áno, le nie som zaslepená, aby som privrela oči a nevidela aj synove chyby. Lenže naozaj nemá nič iné na ,,triku,,. Niekoľko krát sme sa pýtali triednej, či spravil aj niečo iné, či vyrušuje, je drzý, alebo hocičo iné..... Pozrela na nás, ako keby sme boli nejaký divný, že nám toto nestačí ☹ Ten chlapec chodí so synom do triedy len tento školský rok, predtým chodil inde, takže nepoznáme ich. Chcely sme sa s nimi stretnúť spolu s triednou, a zistiť, či tam nie je iný problém, nejaký konflikt medzi nimi o ktorom nevieme.... No oni odmietli s tým, že triedna to rázne vyrieši 2 zo správania a spoliehajú sa na ňu - presne to nám triedna povedala. Po prečítaní vašich príspevkov (za ktoré veľmi pekne ďakujem 🙂 ) uvažujem na podaní ,,sťažnosti,, u riaditeľky, stále mám dojem, že tam sa jedná o priateľstvo medzi jeho rodičmi a triednou, alebo niekym iným v učiteľskom zbore.

natalym
12. máj 2015

@bibimo No takto. Teba trápi dvojka zo správania, ale synove problémy v škole? Samozrejme problémy treba riešiť, ale 2 zo správania si na vysvedčku nikto nikdy nevšimne. To mi ver. 😉

lubiduch
12. máj 2015

tak v prvom rade si nemyslim ze snah "utopit" spoluziaka a posunut mu stolicku tak aby si udrel chrbticu su uplne ok...(rovnako si nemyslim ze je ok ak ho ten spoluziak tresol pastou do brucha).
Myslim ze zavahanie uz nastalo z vasej strany ako rodicov- ja by som sla riesit to napomenutie aj to buchnutie pastou do brucha hned.

dalsia vec ze nasi chalani v skole sa tlkli hlava nehlava, dokonca jedneho chceli akoze vyhodit z okna (zo zatvoreneho) a samozrejme okno rozbili. Ale akonahle sa nieco taketo stalo tak boli vsetci najlepsi kamosi a zastavali si jeden druheho pred ucitelkou ako mohli (ano nie jeden krat dostali dvojku zo spravania, aktualne vela z nich zastava vysoke posty a nikto nie je nijak tymto poskodeny ze raz daaavno mal 2 zo spravania 😎
To ze si nikto z triedy cca 30 deti tvojho syna nezastal (ked akoze len branil spoluziacku a bol v celej tej akcii uplne nevinne) mi nepride normalne. Bud to nie je 100% pravda, ved predsa pri takychto vaznych priestupkoch sa volaju rodicia HNED do skoly (vinnikov aj poskodenych) a riesi sa to.

Co teraz robit...trvala by som na tom, ze sa cela situacia musi prediskutovat v ramci triedy, nech hovoria deti co sa ako stalo, trebars aj osamote s ucitelkou, nie pred vsetkymi a ucitelka musi byt taka osobnost ze povie je to toho alebo toho chyba a takto sa to poriesi.

a ano 2jku zo spravania si zasluzi (rovnako ako ten druhy chlapec)...

bibimo
autor
12. máj 2015

@ivca88 ahoj, súhlasím s tebou, že je super , že sa nestalo niečo horšie a chlapci sú zdraví a možno ho táto ľútosť s 2-ky zo spravania ponaučí .. a uchrani od horsích problemov emoticon - len tá dvojka keby bola oprávnene 😒 Tiež som za to, aby dostal nejaký trest, no tento sa mi zdá byť prehnaný...

zizo444
12. máj 2015

@bibimo nedá mi ešte nereagovať na vaše vyhlásenie:" Druhé pokarhanie dostal preto, ,,aby mali doklad oficialny o tom prvom pokarhaní,, " Takto to nefunguje....doklad o pokarhani...ak to uz chceme takto nazvať je aj na štrťroka ako zápis v klasifikacnom harku a rovnako musí byt spomenuty v zapisnici zo stvrtrocnej hodnotiacej porady...Je absolutne vylučene to takto odovodnit a dalsia vec....vas syn mal uz druhy priestupok...nakolko ste to vtedy nechali tak, nemozete ziadat na konci skolskeho roka, aby bol ten druhy chlapec potrestany za nieco, co sa udialo na zaciatku roka. Teraz bol v podstate on poskodeny a skutocne nevidim dovod dat mu dvojku zo spravania preto, ze mu vas syn potiahol stolicku....Rovnako chapem aj rodicov druheho syna...uz druhy x mal s tym vasim konflikt...co by som urcite nenazvala nahodou...mozu to chapat aj ako sikanovanie ...... Dalej spominate , ze triedna bola pristupna aj pokarhaniu...skuste to teda uhrat touto cestou...na dozadovanie sa trestu pre druheho chlapca za premlcanu udalost je uz asi prilis neskoro...aj ked si osobne myslim, ze ak to bolo tak, ako je to opisane mal byt aj on potrestany ...A riesit to inspekciou a pravikom...nevyhrali by ste...to vam poviem otvorene.

gaby21
12. máj 2015

No prečítala som, a zarazila ma jedna veta Agresívny rodičia, bránia agresívneho syna. Tak tvoj syn ho skoro utopí vo flaške vody, potom odsunie stoličku, čo mi príde tiež dosť nebezpečné a ty si dovolíš napísať niečo takéto, nemám slov, ja viem, aj ked ho možno napadol ten chlapec ako prvý, má už mať dosť rozumu, aby sa mu odplatil inak a nie utopením vo flaši alebo zlomením chrbáta, ja by som mu napríklad nalepila žuvačku do vlasov, neškodné ale učinné 😀 .V žiadnom prípade nemožeš tolerovať fyzické nasilie aj ked by to bolo ako odplata, dvojku nech mu daju, poučí sa 😝

h2
12. máj 2015

Ahoj, nebudem tu riešiť, kto je v práve a kto nie, nebola som tam a nevidela som to, navyše, svoju verziu má určite aj druhá strana. Ale nechápem, prečo Ťa tak vytáča nejaká blbá dvojka zo správania. No tak ju bude mať, no a čo? NIČ!

butterfly333
12. máj 2015

@sardinka333 no kedže syn tej pani ma 12r a čo to má spoločne z prijímačkami na strednu?? 7rocnik sa do prijimačiek na strednu neráta ani prvy pol rok 8ročnika. To viem ma 100% prešli sme si to zo synom. Tiež dostal 2 zo spravania a to len preto lebo sa hral cez hodinu z tabletom. No a teraz ho prijali na strednu lebo má vyborne vysledky.

svetluska82
12. máj 2015

@bibimo podla mna dvojak zo spravania je zasluzna, no synto bude mat ako poucenie vy hadam vyvodíte dosledky a od septembra ma moznost dokazat ze sa zlepsi. Nie je male decko aby nevedel, že srandy posuvanim stolicky mozu mat ovela vacsie dosledky.

viky321
12. máj 2015

Nechcú sa mi čítať ostatné príspevky. Ty poznáš pravdu aj svojho syna, preto by som z 2 -ky zo správania , nejaké halo nerobila😊.

bibimo
autor
12. máj 2015

@gaby21 ahoj, prečítaj si ešte raz to čo som písala ja. Nikde som nepísala: Agresívny rodičia, bránia agresívneho syna ☹ Písala som, že tých rodičov nepoznám, lebo je v škole len tento školský rok. Ani ja nechcem tolerovať násilie a je mi to jedno, či páchané na mojom synovi, alebo ním. Preto sme sa chceli s nimi stretnúť spolu s triednou, a zistiť, či tam nie je iný problém, nejaký konflikt medzi nimi o ktorom nevieme.... No oni odmietli s tým, že triedna to rázne vyrieši 2 zo správania a spoliehajú sa na ňu - presne to nám triedna povedala. Myslím, že ako šikanovanie to neberú, lebo aj triedna pripustila, že to nechcel, ale....

gaby21
13. máj 2015

@bibimo Ahoj, prepáč, som to nenapísala správne, ale celá pointa je v tom, že tvoj syn je už dosť starý na to aby vedel, čo može sposobiť odsunutie stoličky, aj ked potom plače a vraví ako to lutuje, spravil to zámerne, naozaj najlepšie bude ak prestaneš riešiť jeho problémy, musí zobrať zodpovednosť nad svojim spravaním, aj ked možno nespravodlivo, neviem prečo sa zaujímaš a toho druhého chlapca, ty si rieš doma svoje dieťa, ja viem, že ho chceš brániť, ale podla mna mu takto nepomáhaš. Moj 4 ročný syn hodil minulý rok spolužiakovi do hlavy skalu, myslíš že ma zaujímalo za akých okolností to bolo? NIE, aj ked doma potom nariekal ako mu to je luto, že on ho potkol ako prvý, že spadol na hlavičku, toto mna nezaujíma, mna zaujíma že MOJE dieťa niekoho ohrozilo na zdraví, s tým druhým nech si to riešia doma ako chcu, malý sa musel pred celou triedou ospravedlniť učitelkám aj spolužiakovi, neskutočne ponižujuce ti prenho bolo, odvtedy konflikty nevyhladáva 😝

maslenka47
13. máj 2015

@bibimo prepac, tvoj syn evidentne nevie, kde su medze. A ty to zjavne nevies tiez. Obhajovat to tym, ze "ten nedostal a moj syn hej" mi pride od dospeleho cloveka minimalne trapne. Ze zo srandy podobrat stolicku... Skus sa vzit do koze rodica toho chalana, ktoremu to spravil a mohol prist k naozaj vaznemu urazu s trvalymi nasledkami (nie len modrine na chrbte), potom by si mozno na tej znizenej znamke zo spravania sama trvala! 😎

Nauc svoje dieta rozmyslat nad dosledkami, predtym nez nieco spravi. Najlepsie skor, ako niekomu podreze krk, lebo par dni predtym videl spoluziakov, ako sa hrali s vreckovym nozikom a bola to uzasna sranda....

Vies, spravodlivost neexistuje. Ale kazdy moze byt potrestatny maximalne za to, co spravil on sam. A toto by si si v prvom rade mala uvedomit ty. Tvoj syn nema zniznenu znamku za to, co spravil spoluziak, ale za to co spravil TVOJ syn. Keby on nerobil blbosti, tak mu taku znamku urcite nedaju.

moni244
13. máj 2015

Vau, tu podaktore zabudli, co sa stvaralo v skole,hadzanie mokrou spongiou, podkopavanie stoliciek a ich odsuvanie bolo na programe dna dost casto, obchadzovanie sa kriedou, su to deti, blbnu

gaby21
13. máj 2015

@moni244 No to je možno pravda, ale dnešné deti su omnoho agresívnejšie ako dakedy, možme sa podakovať násilným filmom, počítačovým hrám a neviem čo ešte,, určite sme povystrájali kadečo ale s touto dobou sa to nedá porovnať, to mi musíš dať za pravdu 😔

moni244
13. máj 2015

@gaby21 ale povystrájalo sa toho veľa, nedá sa to zvaľovať na pc hry, či myslíš, že keď sme behali s pištolami po sídlisku, liezli na stromy, sácali sa do potoka, že to bolo pc hrami?

gaby21
13. máj 2015

@moni244 OK asi sa imala trošku iné detstvo ako ja, rozhodne nebolo na dennom poriadku podkopávanie stoličiek, mokrá špongia áno, ani tie pištole si nepamatám, že by dakto s nimi behal, vyrastala som na sídlisku, fakt neviem, že by sme sa strkali alebo sa bili, skor si pamatm slovnu šikanu, ale nejaké bitky to fakt nie, tak neviem...

gaby21
13. máj 2015

@moni244 Kde pre pána jána ste mali na sídlisku potok?

libka1
13. máj 2015

Vo mne evokuje uz to ze rodicia toho chlapca sa odmietaju stretnut, ze nieco nie je v poriadku 😅 Ze sa spoliehaju na pani ucitelku ze to 2 vsetko vyriesi. Komicke... Ci by sa spoliehali na pani ucitelku aj keby boli na tej opacnej strane. Trvala by som na konfrontacii, poziadala by som pisomne riaditelku. A synovi by som riadne vycistila zaludok za stupidne srandicky 😝 A 2 napomenutie na potvrdenie toho 1 to je akoze co??

steinarka
13. máj 2015

@gaby21 nemoze byt na sidlisku potok? asi mysli rieku.. 🙂 my mame rovno dve velke cez cele mesto.. jednu mam nedaleko bloku 🙂 a veru, deti tam v lete vystrajaju jedna radost

natuska87
13. máj 2015

@gaby21 To je fakt myslene vazne???

gaby21
13. máj 2015

No tak asi može, som sa normálne opýtala, my sme nemali 🙂
@natuska87 Vážne??? čo presne???

bonaqa2013
13. máj 2015

@maslenka47 treba si všimnúť, že chlapec mu podobral stoličku - nič sa nestalo ale mohlo sa. Ale bolo tu aj, že ho buchol pasťou do brucha - tiež sa nič nestalo, ale mohlo sa. Čo keby mu roztrhlo slezinu? takže ak 2 zo správania tak obom. alebo ani jednému.

bonaqa2013
13. máj 2015

@gaby21 preboha, čo si ešte nevidela pretekať potok cez sídlisko popr. hneď vedľa neho? Treba chodiť s otvorenými očami.

gaby21
13. máj 2015

@bonaqa2013 No áno, videla rieka Váh, poza naše sídlisko, ale rozhodne sa donho deti nestrkaju fuha to by dopadlo, to neber tak vážne, mna len pobavilo, že sídliskové deti sa strkaju v potoku 😀

bonaqa2013
13. máj 2015

@gaby21 to je zábava taký potok - pre deti. kým sa niečo nestane.....

ariannazara
13. máj 2015

Myslím si že to je fakt prehnane my sme robili kade-aké sprostosti a nikdy nikto nemal nič 🙂 zalezi vela aj od ucitelky ale urcite by som to riesila!

ikke
13. máj 2015

@bibimo ten druhy chalan dostal tiez pokarhaie? ked pises, ze bil spoluziacku a vyrazil tvojmu synovi dych... to tiez nie je sranda.
mne pripada, ze su v tom obaja chlapci rovnako vinni, takze ak sa to tomu druhemu prepieklo nebodaj este aj bez pokarhania, to nebude v poriadku.
a teda mne by dvojka zo spravania u mojho dietata vadila aj keby mala byt napisana len malymi pismenami na konci druhej strany vysvedcenia.