icon

13 ročná dcéra chudne

annamarcon
29. júl 2016

Ahojte mamičky. U nás v rodine sme vzdy zdravo jedli. No dcéra (13) začala vymýšľať. Najprv sa stala vegánkou. Neprišlo mi na tom nic zle. Jej rozhodnutie. Už takto " experimentovala" mnoho raz a vydržalo to maximálne mesiac. Teraz už neje skoro nic. Vraj chce schudnúť. Je chudá odjakživa. Cela rodina sme taká. Ma 165 cm a 41 kg. Neviem co s ňou mam robiť. Zobrať ju k psychologovi, psychiatrovi ? Bojím sa o ňu aby to neprepuklo do anorexie..

katka253111
31. júl 2016

@ciernypes nezlahcuj to, autorka temy pisala,ze dcera sa stala najprv vegankou a teraz odmieta jest... Takze nie vyzivova poradkyna,ale psychiatricka... Ked neje,lebo chce schudnut... Tam to uz nie je v poriadku v hlave... Keby jedla ako tvoja sestra vela a nepriberala a je zdrava, tak beriem... Ale ked neje a chce schudnut,tak to ok nie je... A veru,nepotrebuje sa zaoberat jedlom a ratanim toho a hentoho,ale potrebuje jest

katka253111
31. júl 2016

@ciernypes a si si ista,ze sestra je zdrava? Ked je toho vela ako pises a napriek tomu je chuda nenormalne? Ani pomaly metabolizmus nie je dobry,ale ani toto nie...

ciernypes
31. júl 2016

@janickacrazy tak ono to je o vkuse.mne sa take postavy pacia.ja taku zialbohi nemam.zdedila ju sestra.

ciernypes
31. júl 2016

@katka253111 kamaratka bola na psychiatrii.po konzultacii z psychologickou.kvoli anorexii.tam schudla este 2kg..mozno keby jej vtedy bol niekto vysvetli.ze jest treba hk kvoli zdravij.ze to nemusia byt rezne ale nejaka zdrava varianta.mozno by uz dnes bola vyliecena.ja netvrdim.ze psych nie .ano ale skusila by som aj toho vyz poradcu....a hej sesta je zdrava ako ryba

mandala77
31. júl 2016

no ja by som teda chcela vidieť ako dievča s nábehom na anorexiu, ktorá pri 40 kilách si pripadá tučná, počúvne výživovú poradkyňu, že treba jesť kvôli zdraviu. Leda tak, že si to vysvetlí po svojom a priučí sa dáke finty alebo bude posadnutá každým kúskom jedla aby nebodaj, nebolo dáko nezdravé.
Tak to teda, poniektoré (á) nemáte teda žiadnu šajnu o anorexii.

suve99
31. júl 2016

Uff, ja mám dcéry - staršia 16 pri výške 175 cm má okolo 57, druhá 14 ročná, 165 cm 56 kg...všetci vravia, že sú chudé, zedia 3krát viac ako ja...my z jedla máme požitok a nie ako niečo mimo.....nemali ste dakedy poznámky na chudých a tlstých ? Lebo v normálnom prostredí sa toto moc nerieši, každí sme jedineční...skús dr., ak nepomôže, tak smer psychológ...

suve99
31. júl 2016
maminecka266
31. júl 2016

@suve99 toto som tolko krat videla a je to take usmevne 🙂 len co nie je usmevne ze deti vo vyvoji nesmierne riesia svoju vahu. Deti ked rastu by podla mna taketo veci nemali vobec riesit predsalen pre spravny rast potrebuju jest vsetko 🙂

suve99
31. júl 2016

@maminecka266, ja som toho istého názoru, prejedať sa faastfoodom a chipsami nie, ale deti v tomto veku to nemajú riešiť...vychrtlíci sú u mňa chorí ľudia nielen fyzicky..minule som videla v markete jednu pani..myslím, že mala raka, ale pohľad na jej kosti obtiahnuté kožou bol úplne hrozný ...

maminkynafazulka
31. júl 2016

Toto bude chciet psychiatra.. neposmieva sa jej niekto v škole alebo neriešia tam furt váhu? Lebo ak takto bude pokračovať môže skončiť v nemocnici a nedajbože aj umrieť.. treba jej to vysvetliť.. držím palce nech je zas fajn..🙂

annamarcon
autor
2. aug 2016

@maminkynafazulka ma teraz novú školu. Možno chcela zapadnúť. Ale ako sa tak pozriem na jej kamaratky, tak je z nich najchudsia. Pravdepodobne sa jedna o trend dnešného stravovania.

annamarcon
autor
2. aug 2016

@lenkamaxim som presvedcena, že je to dobou. Ja som jej veganstvo schválila, ako som spomínala, preto, lebo jej podobne experimentovanie nevydržalo dlho.

annamarcon
autor
2. aug 2016

Aby som sa presne vyjadrila, dcéra postupne zmenšuje denne dávky jedla. Nie, že by držala hladovku. Dajme tomu že na raňajky si dá banán. Na obed iba polievku. Potom si dá jablko, alebo proste kúsok niečoho. Na. Večeru kasu. Predtým mala na raňajky dva banány...

orsi_h
2. aug 2016

@annamarcon ja som presne takto zacinala pred tymi 12 rokmi.. a ani som nezbadala a uz som nejedla takmer nic.. na obed kusok masa, na veceru pol chleba, sladkosti ziadne, len zuvackami som sa napchavala.. velky pozor si dajte.. drzim palce.

annamarcon
autor
2. aug 2016

@orsi_h dakujem, ja ju kontrolujem, kolko zje. A do takéhoto extrému to snáď nezajde

orsi_h
2. aug 2016

@annamarcon dobre,ze si si to vsimla skoro. Potom pozor aj na kontroly prilisne, lebo zacne na tajnasa vyhadzovat jedlo :( (ja som to tak robila..). Skor nejakym nenasilnym sposobom sa skus s nou porozpravat ako zena so zenou. Mne to velmi pomohlo vtedy.

mandala77
2. aug 2016

@annamarcon takto presne začínajú poruchy výživy, ako píšeš. Ak je perfekcionistka, sebakritická a je dosť tvrdohlavá v jedle, tak začni fakt s tým niečo robiť. Čím skôr sa to podchytí, tým lepšie. Začne byť podráždená a nervózna, lebo organizmus pôjde z rezerv. Aj keď jedáva, je to, čo píšeš, žalostne málo, veď je to dieťa vo vývine. Nedostane vôbec menzes... no toto nie je fakt sranda.
A keď zmenšuje dávky jedla, tak tým jedlom manipuluje. A tak to začína. Nie tým, že prestanú úplne jesť a hladovať. Veď si o tom niečo na nete pozri. Začnú meniť stravovanie, prejdú na inú stravu, zvyčajne zdravú.

katka253111
2. aug 2016

@annamarcon tak baban,polievka, jablko a kasa je žalostne malo,preboha... Sice ju kontrolujes,ale tebe sa to.zda normal?

pumi21
2. aug 2016

@annamarcon to mi prosím ťa povedz ako môže plnohodnotne fungovať pri takejto strave. Veď to nemá ani dostatok energie.

mandala77
2. aug 2016

@annamarcon mne prídu Tvoje posledné príspevky, že to nejako popieraš, že to nezájde do extrému. Ale ono to extrém už je a ten je v jej hlave a myslení, to je tou poruchou, porucha myslenia, sebavnímania. Bez toho, aby dievča nemalo biologické vlohy na anorexiu alebo bulímiu, tak tento problém nevznikne. Nie je to len dobou.
A keby jedla aj dva banány na raňajky no to je teda zdravá a plnohodnotná strava pre babu vo vývoji. Skôr keby tú kašu jedla na raňajky, nie na večeru a varenú z nejakých obilovín ale banány? Čo je to banán za jedlo? Obed polievka? Tekutina.
Ty ju kontroluješ koľko zje. Tebe príde v pohode to čo je? Banán, polievka a kaša?
Nehnevaj sa, nechcem sa Ťa dotknúť, ale Ty ju v tom dosť podporuješ týmto svojim prístupom a možno aj prístupom k zdravej strave.

jajka257
2. aug 2016

@annamarcon prepac, ale ty vedome schvalujes jej konanie. Ja som tiez takto zacinala, az som nakonci nejedla takmer nic.....mama nemala sancu to zistit. Neranajkovala som nikdy, desiata skoncila v kosi, na obed som nesla a to jablko vecer som nejako dala. Vsimla si to, ked som vyrazne schudla, lebo aj veci som nosila taky volny strih a ked ma doktorka na preventivke odvazila, skoro ma poslala na psychiatriu...mala som 38 kg v 16 rokoch pri vyske 168. Ale ja mam hrube a tazke kosti a bunkovy tuk na mersni skoro nenamerali, proste zle, cele zle.....bolo to peklo, hlavne ked som musela jest, rozom som jedla hodinu a budik na jedlo bol nastaveny na kazde 3 hodiny. Zasiahni, lebo budes potom riesit ine veci..,

lenkamaxim
2. aug 2016

@annamarcon nenahnevaj sa ale ked pride domov:mama zacala som hulit travu,je to makka droga a vraj dokonca prospesna v urcitych veciach... Tak aj na to sa da reagovat snad ju to prejde..O chvilu nebude jest nic alebo z nej bude bulimicka,potajme vracat niekde.Aj ja mam pocit ze to nejak bagatelizujes.Este raz,neuraz sa na mna,ale takto na mna vplyvaju tvoje posledne prispevky...

lenkamaxim
2. aug 2016

Ked sa nad tym zamyslim toto papa moj 8mesacny syncek,banan,jablcko,polievka,na veceru kasa

lenkamaxim
2. aug 2016
zuzzuli
2. aug 2016

@annamarcon Ja ta nechcem strasit ale presne toto iste ma sesternica s 13 rocnou dcerou. Zmensovala porcie jedla, este na Vianoce bola u nas a v poriadku. A momentalne lezi uz od februara na psychiatrii, diagnoza "anorexia".... Stopla by som to skor ako to prepukne a urcite riesila psychologa, lebo potom uz je ovela tazsie z toho dieta dostat ☹ Zjest "na raňajky si dá banán. Na obed iba polievku. Potom si dá jablko, alebo proste kúsok niečoho. Na. Večeru kasu" je extremne malo pre dievca vo vyvoji.... Drzim palce nech vsetko poriesite a date do poriadku 😉

maminecka266
4. aug 2016

@suve99 jasne ze fastfoody nie, ale raz za cas nejaky kolac, co mamina doma upecie, a podobne srandy preco nie.. Vsetko s mierou a bude dobre 🙂

malabiba
4. aug 2016

@annamarcon ratat BMI 13-rocnej tak ako dospelemu sa neda...mam 164 cm a asi do mojich 18-tich som vazila cca 42 kg...bola som normalne zdrave velmi utle dievca...mala som dni, ked som tvorila modely a vtedy som zjedla dve tabulky cokolady a nik ma nesmel rusit...jasne, ze ma nasi nahanali s jedlom, no nepomohlo to...krvny obraz az na miernu anemiu som mala vzdy ok...ked som otehotnela mala som 45 kg a rodila ledva 60- kilova...cely zivot sa citim dobre...porozpravaj sa s nou, do jedla ju nenut, obcas pozoruj ako je na tom s kondickou, unavou a pod. ...samozrejme je fajn poradit sa s odbornikom...ale az taky extrem to nie je

malabiba
4. aug 2016

@suve99 no ja mam aj dnes len nieco nad 50 kg pro vyske 164 cm a to uz mame aj vnuca a pred mesiacom som vyliezla na Jahnaci stit...takze vsetko je vysoko individualne a neda sa zaskatilkovat

annamarcon
autor
5. aug 2016

@lenkamaxim kebyže začne drogovať tak to veľmi rýchlo olutuje. Urcite by som sa netvorila že nic sa nedeje. A ani teraz, ohľadom jedenia mi to nieje jedno. Asi by som sem potom nepísala.

annamarcon
autor
5. aug 2016

@mandala77 Viem, že to asi zlahcujem. No mam 4 ďalšie deti. Nevenujem sa iba jej. Snažím sa jej variť plnohodnotnú stravu, akú vo vývoji potrebuje. Ale ona odmieta. Skúšala som všeličo. Ja to už len tažko zmením. Musí si to uvedomiť sama po návšteve poradkyne.