13-ročná dcéra si myslí, že je trans
Dcéra má 13, asi pol roka dozadu sa začala obliekať chlapčensky, pripisovala som to puberte, veď kto vtedy nevymýšľal s imidžom. No náhodou som na sociálnej sieti zistila že sa zapája do diskusií trans ľudí a píše tam že je trans chlapec. Včera som počula ako telefonuje s kamoškou a hovorí o sebe v mužskom rode. Už pár krát skúšala nahodiť túto tému ale stále iba tak sonduje že čo si o tom myslíme. Takže asi sa blíži coming out. Neviem ako reagovať, nikdy u nej neboli nijaké náznaky že by sa identifikovala ako chlapec, mala rada dievčenské hry, oblečenie, filmy, mala vždy len dievčatá za kamošky, maľovala sa ešte asi pred 3/4 rokom, lakovala si nechty, farbila vlasy, nemá žiadne chlapčenské záujmy. Myslím si že je skôr zblbnutá zo sociálnych sietí a časom zistí že nie je trans, ale nemám ako vedieť či to je naozaj tak. Ak by bola naozaj trans tak ju podporím ale toto mi nesedí. Nájde sa tu niekto s podobnými skúsenosťami? Ako by ste postupovali?
Takto. V útlom veku bolo moje dieťa výrazne "outdoorové" - behanie, bicykel, neskôr okolo 8 rokov začal adrenalín - skateboard, BMX, parkour.... Doma sa vedelo zabaviť len tvorením. Väčšina dobre mienených dievčenských darčekov si počkalo na mladšiu dcéru. Oblečenie zásadne neutrálne. Asi v 10 rokoch sme začali tušiť, kam sa to uberá, v 12 prišiel oficiálny coming out, do roka aj v škole a v podstate všade, hoci väčšina ľudí si myslela, že je to len fáza, výmysel. Dnes je to už dospelý muž, spokojný s tým, ,kto je.
Samozrejme, že to môže byť "len" fáza u vás, ale treba to prijať ako fakt a len čas ukáže. Tak "prinajhoršom" za mesiac, rok, dva zistí, že vlastne nie je trans, ale pre váš vzťah do konca života bude lepšie, ak to prekoná s vedomím, že mama by za mnou stála,aj keby čo bolo.
@cairka ďakujem za tvoju skúsenosť, presne takto nejako si predstavujem že sa to u naozajstných trans ľudí prejavuje, odmalička aspoň nejaké náznaky a nie do 13tich nič a potom odrazu vraj chalan. Je veľmi citlivá, nezapadá príliš do kolektívu, museli sme riešiť aj šikanu, úzkostné stavy, takže určite ju chceme podporiť, hlavne nech je v kľude. Radšej budem mať ďalšieho syna než riešiť prinajhoršom samovraždu. Len sa bojím aby nechcela príliš skoro začať brať hormóny lebo potom už to nezostane bez následkov. To by som zatiaľ nebola ochotná podporiť, ale neviem vlastne vôbec ako to chodí.
@cairka ďakujem za tvoju skúsenosť, presne takto nejako si predstavujem že sa to u naozajstných trans ľudí prejavuje, odmalička aspoň nejaké náznaky a nie do 13tich nič a potom odrazu vraj chalan. Je veľmi citlivá, nezapadá príliš do kolektívu, museli sme riešiť aj šikanu, úzkostné stavy, takže určite ju chceme podporiť, hlavne nech je v kľude. Radšej budem mať ďalšieho syna než riešiť prinajhoršom samovraždu. Len sa bojím aby nechcela príliš skoro začať brať hormóny lebo potom už to nezostane bez následkov. To by som zatiaľ nebola ochotná podporiť, ale neviem vlastne vôbec ako to chodí.
@anonym_autor , na Slovensku sa do 18 rokov k hormonálnej liečbe nedostane, takže sa chodí do Čiech na priamu platbu. Takže to je úplne na uvázení rodiča. Tiež nie som zástanca zavčasu hormónov. My sme chodili do Čiech cca. Od 15, ale hormóny začal brať až v 17, nechal si vysvetliť pre aj proti.
@anonym_autor páčia sa jej muzi alebo ženy?
@anonym_autor ja myslím, že to je len hľadanie sa. Ja som bol tiež prekvapený keď mi začalo ochlpenie, na nohách som si dával na telesnej vysoké ponožky, pretože som chcel zakryť chlpy na predkolení. Keď na stužkovej nás chlapcov naše spolužiačky prezliekli za dievčatá a namaľovali nám pery aj oči a ja som sa videl v zrkadle, prišlo mi zke od žalúdka. Hrozne zlý pocit som mal a vraj to malo viac chalanov. V zrkadle som sa videl ako žena a to bolo nepríjemne. Preto viem pochopiť ľudí, ktorí sa necítia vo svojom tele tým pohlavím ktorým fyzicky sú. Viem sin predstaviť, že keby mi niekto v tých 13 tich začal hovorit že možno som žena a tie chlpy na nohách nechcem prijat lebo sa necítim ako muž, možno by som sa zľakol a myslel by som si ue chcem nyt ženou. Preto si myslím, že deti ani dospievajúci sa nemajú v tejto téme vôbec vŕtať a nemá to byt propagované, mimo odborníkov. Som za zmeny pohlaví ale len dospelí a po niekoľkorocnejnpriprave a skúmaní. Deti z toho majú potom problém keď im v telke alebo na sieťach niekto otvára možnosť spochybňovať svoje pohlavie.
Viem o jednom prípade z okolia, síce len z počutia, že chlapec chcel byt ženou. Mal sebevražedne sklony kvôli tomu a chodil k psychológom. Našťastie tí hlbšiu analýzou zistili, že on len nechce prijat sám seba. Zmenili smerovanie terapie a chlapec sa už ako 22 ročný z toho dostal. Prijal sa aj prestali sebevrazedne myšlienky. Nechcem si predstaviť ak by niekto urýchlil jeho transíciu.
Tranzicia no, ale len pod prísnou kontrolou odbornikov, dostatočná psychologicka príprava a analýza a až v dospelosti. Dospievajúci len vo výnimočných prípadoch len keď je to jasné a zachránil by sa tým život, vyvoj. Možno sú prípady, kedy je jasné, že dievča sa cíti ako chlapec už od detstva a práve v obdobi dospievania by ju to zachránilo. Ale to znovu musí povedať odborník a nie ja, ty, on, alebo politik.
@ivangeline , no veď všetko v poriadku, bisexualizmus znamená, že ťa priťahujú obidve pohlavia 😉
@cairka ty si sa chytila názvu, ja zas sposobu prežívania...oblieka sa ako chlapec, pritahuju ju naskor dievčatá...ide do puberty, mnohox je to normálne, vie to prejsť, v puberte su celkovo všetky emócie, pocity, prežívanie veľmi silné.
no v prvom rade by som 13r selektovala soc siete ak sa tak naozaj citi vydrzi jej to aj bez nich nie. nechat sa oblbovat cez ne. asi by hol vhodny rozhovor o jej pocitoch. odporucam poradit sa v skole so skolskou psychologickou pre svoj pokoj ako s nou komunikovat drzim palceky
@kacena4 ach tie tvoje palceky🙄
moja otazka znie, a nestalo sa nieco preco zrazu chce byt chalan? lebo ak doteraz bolo vsetko dievcenske a zrazu obrat. nepride mi to uplne ok
@strawberry0797 to absolutne nie je podstatne
Aj ja som rodic queer dietata. Uz dospeleho 🙂
Coming out prebehol v 17 r.
Staci, ked bude mat dieta od vas podporu a respekt. Ked bude chciet, pride sa porozpravat. Staci pocuvat, nemusite mat na vsetko hned nazor. Nechajte si potom vsetko vysvetlit.
Coming out je prejavena obrovska dovera k rodicovi. 🙂
Pracujem s takýmito deťmi. Študovala som roky, vzdelával sa a v praxi poznala veľa detí aj ich rodín. Preto si myslím, že je to celé vymyslené. Troll musí zaujať.
Ahoj, v jej veku ma vzrušovali gay témy, sexualita mi začala páliť na plne obrátky a myslela som že nikdy nebudem šťastná ako žena. Nie, že by som bola lezbička ale tiež som túžila byť muž. Bolo to bežne (homosexualita) už v tej dobe a to je 20 rokov dozadu. Akurát, že vtedy nebolo normálne a ani nikde som v živote nevidela trans. Tak ma ani nenapadlo že sa dá do niečoho takého pustiť. V dnešnej dobe je normálne, vidieť trans ľudí aj veľa krásnych filmov o nich a preto jej to príde normálne. Ide však len o hormóny - po sexuálnej stránke sa jej niečo páči/ju priťahuje. Mňa to prešlo asi po 2 rokoch. Nikto o tom nevedel. Nechaj ju. Podpor ju ale hlavne jej nedovoľ nijaké zmeny ako hormóny a podobne … uvidíš časom či ide o realitu, zistí od kedy sa tak cíti, nájdi zdroj alebo ide o vzburu hormónov ktorá sa ustali, hlavne jej nič Nehovor ako radia že ju je v puberte, ani že ju to prejde ani nič také. To by ma strašne strápnilo na jej mieste. Nechaj ju nech na to príde sama. Držím palce. Všetko bude dobre aj keby to bola fáza aj keby nebola. 🙏
@anonym_autor a čo je na tom? Komu tým ubližuje? Nechápem fakt
@anonym_autor , na Slovensku sa do 18 rokov k hormonálnej liečbe nedostane, takže sa chodí do Čiech na priamu platbu. Takže to je úplne na uvázení rodiča. Tiež nie som zástanca zavčasu hormónov. My sme chodili do Čiech cca. Od 15, ale hormóny začal brať až v 17, nechal si vysvetliť pre aj proti.
@cairka ďakujem, tak do 18 ju to snáď naozaj prejde. Keby nie tak už si aspoň budem dovtedy istá že nejde len o fázu.
@strawberry0797 neviem, nemala zatiaľ žiadny vzťah ani sa k tomu nikdy nevyjadrila. Len hovorí že nikdy nechce mať deti ale to si myslím že v takom veku ešte nikto nechce
Aj ja som rodic queer dietata. Uz dospeleho 🙂
Coming out prebehol v 17 r.
Staci, ked bude mat dieta od vas podporu a respekt. Ked bude chciet, pride sa porozpravat. Staci pocuvat, nemusite mat na vsetko hned nazor. Nechajte si potom vsetko vysvetlit.
Coming out je prejavena obrovska dovera k rodicovi. 🙂
@guudy ďakujem, zatiaľ čakáme čo z toho bude, ale chceme byť pripravení keď to príde aby sme dobre zareagovali
@anonym_autor a čo je na tom? Komu tým ubližuje? Nechápem fakt
@anonym_cb269f nikomu neubližuje, len sa bojím že ublíži sebe, a tomu chcem zabrániť, preto som sa prišla poradiť ako to mali iné takéto deti a ako postupovať
Progresívne vymyté mozgy. Hnus čo sa to už deje. Pošli svoju dcéru na psychiatriu. Možno nejaká šikovná psychiatrička bude vedieť ako jej to vybiť z hlavy. De**lné sociálne siete robia z detí de**lov.
5 rokov dozadu toto nebolo…spolocnost sa proste zblaznila cez socialne siete ze dievcata zo seba robia chlapcov a chlapci zase dievcata este ktomu ti chlapci si chodia ako nic davat robit silikonove prsia a zarabaju skrz to cez onlyfans… proste toto tu donedavna nebolo…tam zacal vyskakovat slaytiiina, potom daniel black dneska znamy zoe black, potom slovensky daniel, potom strielanie v gayclube, v televizii v maniackach aj bez servitky same homosexualne a trans vykvety… a toto maju potom deti za idoly a tomu sa chcu priblizit ze si nahovaraju ze nevedia kym su lebo byt iny je teraz top trendom…
@anonym_autor držím vám palce. Mňa keď sa pýta dieťa čo si o niečom myslím, tak poviem na rovinu čo si o tím myslím a snažím sa to povedať slušne a jemne. Či už o homosexuáloch, trans, politikoch, náboženstve, hocičom. Vysvetliť, že aj keď si niečo myslím, niekto iný si možno myslí niečo iné a neznamená to, že ja si myslím dobre a druhý si myslí zle. A veľa sa bavíme o tom, že svet nie je čiernobiely. Za mňa je strašne dôležité počúvať tie deti a nebrať príliš k srdcu vyjadrenia ako "ja nikdy to a to". Lebo ja som bola presne taká istá. Ako bude, tak bude, hlavne s otvorenou mysľou. Moja má tiež 13 a raz bola téma, či si myslím, že by mohla byť "na dievčatá". Povedala som jej, že ja si nemyslím nič. To musí ona cítiť vo svojom vnútri, ako to je. My rodičia to nie sme na to, aby sme nejako určovali, ako to má a nemá byť. Ale som jej povedala, že som čítala, že tieto veci sa môžu vyvíjať až do veku 21 rokov, že to môže byť rôzne. Niekto to vie hneď, niekto v tom má zmätok dlhšie." A potom sa ma pýtala, či ja som vedela, no tak ja som veru nevedela ani v 13 ani v 15, chlapcov aj dievčatá som mala na háku dosť dlho 🤷. Dlho som si o sebe myslela, že som proste asexuál alebo čo... Tiež som mala v tomto dosť hokej ako násťročná. Akurát som sa hanbila o Tom hovoriť, aby som nemala hneď nejakú nálepku na čele.
@anonym_285 áno to je dosť možné, že je len lesbička a takto to interpretuje. Pozerala som si zatiaľ stránky čo tuto odporučili kočky a aj kadečo iné, odborníci odporúčajú nechať coming out na dieťa tak zatiaľ len budeme čakať a dúfať že ju to prejde skôr než by nám to povedala.
@anonym_autor držím vám palce. Mňa keď sa pýta dieťa čo si o niečom myslím, tak poviem na rovinu čo si o tím myslím a snažím sa to povedať slušne a jemne. Či už o homosexuáloch, trans, politikoch, náboženstve, hocičom. Vysvetliť, že aj keď si niečo myslím, niekto iný si možno myslí niečo iné a neznamená to, že ja si myslím dobre a druhý si myslí zle. A veľa sa bavíme o tom, že svet nie je čiernobiely. Za mňa je strašne dôležité počúvať tie deti a nebrať príliš k srdcu vyjadrenia ako "ja nikdy to a to". Lebo ja som bola presne taká istá. Ako bude, tak bude, hlavne s otvorenou mysľou. Moja má tiež 13 a raz bola téma, či si myslím, že by mohla byť "na dievčatá". Povedala som jej, že ja si nemyslím nič. To musí ona cítiť vo svojom vnútri, ako to je. My rodičia to nie sme na to, aby sme nejako určovali, ako to má a nemá byť. Ale som jej povedala, že som čítala, že tieto veci sa môžu vyvíjať až do veku 21 rokov, že to môže byť rôzne. Niekto to vie hneď, niekto v tom má zmätok dlhšie." A potom sa ma pýtala, či ja som vedela, no tak ja som veru nevedela ani v 13 ani v 15, chlapcov aj dievčatá som mala na háku dosť dlho 🤷. Dlho som si o sebe myslela, že som proste asexuál alebo čo... Tiež som mala v tomto dosť hokej ako násťročná. Akurát som sa hanbila o Tom hovoriť, aby som nemala hneď nejakú nálepku na čele.
@anonym_6c7d47 ja som na tom bola rovnako, nezaujímali ma ani chalani ani baby až do 17-18 rokov. Takže možno to má po mne, že sa v tomto vyvíja neskôr a je z toho len zmätená
@anonym_autor ja myslím, že to je len hľadanie sa. Ja som bol tiež prekvapený keď mi začalo ochlpenie, na nohách som si dával na telesnej vysoké ponožky, pretože som chcel zakryť chlpy na predkolení. Keď na stužkovej nás chlapcov naše spolužiačky prezliekli za dievčatá a namaľovali nám pery aj oči a ja som sa videl v zrkadle, prišlo mi zke od žalúdka. Hrozne zlý pocit som mal a vraj to malo viac chalanov. V zrkadle som sa videl ako žena a to bolo nepríjemne. Preto viem pochopiť ľudí, ktorí sa necítia vo svojom tele tým pohlavím ktorým fyzicky sú. Viem sin predstaviť, že keby mi niekto v tých 13 tich začal hovorit že možno som žena a tie chlpy na nohách nechcem prijat lebo sa necítim ako muž, možno by som sa zľakol a myslel by som si ue chcem nyt ženou. Preto si myslím, že deti ani dospievajúci sa nemajú v tejto téme vôbec vŕtať a nemá to byt propagované, mimo odborníkov. Som za zmeny pohlaví ale len dospelí a po niekoľkorocnejnpriprave a skúmaní. Deti z toho majú potom problém keď im v telke alebo na sieťach niekto otvára možnosť spochybňovať svoje pohlavie.
Viem o jednom prípade z okolia, síce len z počutia, že chlapec chcel byt ženou. Mal sebevražedne sklony kvôli tomu a chodil k psychológom. Našťastie tí hlbšiu analýzou zistili, že on len nechce prijat sám seba. Zmenili smerovanie terapie a chlapec sa už ako 22 ročný z toho dostal. Prijal sa aj prestali sebevrazedne myšlienky. Nechcem si predstaviť ak by niekto urýchlil jeho transíciu.
Tranzicia no, ale len pod prísnou kontrolou odbornikov, dostatočná psychologicka príprava a analýza a až v dospelosti. Dospievajúci len vo výnimočných prípadoch len keď je to jasné a zachránil by sa tým život, vyvoj. Možno sú prípady, kedy je jasné, že dievča sa cíti ako chlapec už od detstva a práve v obdobi dospievania by ju to zachránilo. Ale to znovu musí povedať odborník a nie ja, ty, on, alebo politik.
@anonym_83607b super príspevok
Juuuj ja som taka rada , že ženy pohoršuje farbenie vlasov a gelaky. Spolužiačky mojej dcéry si farbia skôr ako 13 ročne, gélové nechty, makeupy...moja nič, hovorím jej , že to je priskoro , ale ani si to nepyta. Veľa x si myslím, že som čudak, že moja je taka obyčajná a neupravím ju.
Taketo obdobie ma kopec dievcat, je tazke prijat zmeny a je tazke akceptovat, ze nam sa meni telo tak ibak ako muzom. Plus tie pohlady ludi. Mozno to aj prejde. Mozno to chce rok, dva a prejde tym.
Sadla by som si s ňou a rozprávala sa dlho dlho ..ja mám sestru má priateľku nikto o tom nevie len ja..rodičia by ju vyhodili z domu keby to doma povie..😥
Prosím rodičia skúste viac komunikovať a chápať svoje deti 🙏🙏💖

@wolf_ ďakujem za tip, pozriem