icon

13 ročný syn nechce chodiť do kostola

katka822
23. sep 2015

Ahojte kočky, mám problém s mojim 13 ročným synom. Odmieta s nami chodiť do kostola, vraj on bude ateista. Veľmi nás to s manželom zasiahlo. Vždy sme ho viedli ku viere tak neviem čo sa to stalo. Moja svokra to vyčíta hlavne mne odkedy jej to manžel povedal, vraj som zlyhala ako matka a toto je dôsledok mojej benevolentnej výchovy a vraj on aj ja skončíme v pekle. Myslíte že to mohol pochytiť niekde v televízii, na internete či od nejakého spolužiaka ? Prosím poradte mi ako ho priviesť naspäť k rozumu, nechcem aby na nás ľudia ukazovali prstom.

tajka1986
23. sep 2015

@katka822 preco ho chces nutit? Aj tak tym dosiahnes len pravy opak. Neveri a hotovo,aj tak len preto chces aby tam chodil aby ta svokra neohovarala. Nechaj ho nech si urobi vlastny nazor 🙂 Ja chapem ze pre niektorych ludi je kostol najdolezitejsia "vec" v zivote ale vsetkeho vela skodi 😀

bebuska2804
23. sep 2015

Urcite nenutit. Mna a mojich bratov mama cele detstvo nutila chodit do kostola a dopadlo to tak, ze ani jeden brat v dospelosti do kostola nechodi. Ja chodim, ale nie zrovna pravidelne a aj to len preto, ze vieru beriem troska inac .

jeennyv
23. sep 2015

@katka822 to, ze ste ho viedli k viere je pekne, ale nemozes predsa cloveka nutit k niecomu o com sam nie je presvedceny...prichadza do veku, ked si lepsie uvedomuje iste veci a problematiky a vyhradzuje si na ne svoj nazor...a nie je nic horsie ako nutit, poznam kamosky, ktore takto do kostola nutili a nechcu mat dokonca uz ani svadbu v kostole, lebo sa im to vsetko znehcutilo a sprotivilo..nechaj ho tak nech sa sam rozhodne a uvidis ci je to len jeho pubertalne obdobie alebo skutocne nadobudol presvedcenie ze bude ateista...

luvika
23. sep 2015

@katka822 poviem ti moju skusenost...mna doma mamina nutila ale ze neskutocnym sposobom...kostol v nedelu, sviatky, aj nesviatky len tak, chodenie na modlitby ruzenca a tabory len cirkevne a musela som spievat aj v zbore...cele roky, cele detstvo bez vynimky. Mohla som plakat prosit, ze chcem ist von s kamaratmi, nie, lebo bol cirk.sviatok a dovi dopo...vysledok? Ako som sa odstahovala, tak som do kostola prestala chodit uplne. Moje deti su pomrstene, no ja som ich k viere neviedla a ani nebudem. Je mi sum a fuk kto je veriaci a kto nie, dobri aj zli sa najdu medzi jednymi aj druhymi. Paradoxne moja dcera ked sa narodila, tym ze ja som do kostola uz nechodila, tak ju bravala moja mama...ked mala dcerka 2r., mamina umrela a odvtedy ani v kostole nebola..teda mozno 2x? V 1.rocniku ZS sme ju dali na etiku. Cely rok mi pilila usi s tym, ze chce chodit na nabozenstvo a chce a chce...chcela, tak sla. Nikdy som jej vieru nevnucovala, no respektujem rovnako jej rozhodnutie, ze ona chce. V tomto sk.roku ju caka 1.sv.prijimanie, strasne sa tesi a my s nou. Uci sa modlitby a vsetko spolu s katechetkou a spolu s nou budu deti aj na pripravu v kostole chodit. Mimochodom, otec deti a cela jeho rodina su ateisti, a ja...ano, verit verim, ale po svojom...nepocitujem potrebu k svojej viere kostol, alebo sa modlit, lebo sa to musi...aj sa porozpravam s Bohom v myslienkach a tak...no tym, ako som bola donutena ku kostolu a modleniu, malo to nakoniec uplne opacny efekt ako nasi chceli...ako sa hovori- vsetkeho vela skodi, aj toho "dobreho".

steinarka
23. sep 2015

@luvika taky by mal byt kazdy rodic.. nenutit a nezakazovat.. nech sa dieta rozhodne samo.. super! 😉

inspiration2
23. sep 2015

vrátiť späť k rozumu???? Prosím vás to máte odkiaľ? Podľa mňa by ste sa mali sústrediť na to, aby ste k rozumu priviedli svokru a prestali ako rodina robiť rozdiel medzi veriacimi a neveriacimi, lebo to, či človek má rozum nezáleží od toho koľko lavíc zodral v kostole!

janulik2008
23. sep 2015

Preboha nenut ho. Ja som chodila do kostola ako mala potom pted prijimanim ale tak sa mi zhnusil ze som sla do kostola az ked sestra mala pred prijimanim. Potom sla suseda na prijimanie ptm sused a ani neviem jak ma to zacalo bavit.Je vsak pravda ze pred piatimi rokmimpred birmovkou som tiez mala toho dost pretoze som musela chodit nedela sviatok mali sme stretka a omse pre mladez. Na porazenie. Trz chodim na detske omse a pomaham avsak v nedelu dnu nechodim.
Nejde o to ci to chce mama babka dedko musi on chciet chodit do kostola a ver mi ze nutenim nic nevyriesis len mu ho viac zhnusis. Kostol nie je vsetko co sa tyka viery ... Podla mna boh nesudi kto kolko bol v kostole ale hlavne aky bol clovek pretoze aj ten najvacsi pohan akebo ateista moze zachranovat zivoty a pre to nemoze ist do neba? Alebo napr krestania kt kazdu nedelu v prvej lavici su v kostole a hned ako z neho vyjdu tak ohovaraju.
Ak nechce nenut ho .. Podla prispevku myslim ze ma krst ... Dali ste mu zaklad ostatne je len a len na nom

vishka
23. sep 2015

Povedz svokre, ze ked je taka mudra nech mu to vysvetli alebo ukaze po svojom. Navyse, nutenim este nikto nic dobre nedosiahol, ovsem ak neslo hranie na hudobny nastroj vytrvalostne roky 🙂 a to musis pri dietati sediet aby podstivo cvicilo. Dalej k tej viere, viera sa zacina a konci v srdci, nie v kostole. Farar mozno za rohom trtka ministrantov a potom vam dava rozhresenie. Som veriacia, takze tym ze "nas pan fararko taky nie je" u mna nepochodis. A ak to citi tak, ze neveri v boha, je to jeho rozhodnutie. Kazdy sa na vieru a nieco nad nami pozera inak. Ja som nazoru ze dieta by sa ani nemalo krstit, same sa rozhodne v dospelosti ci chce patrit k cirkvi a ku akej. Nuz, je zauzivane ,ze je to ochrana. Radsej sa vadit so svokrou ako mat zly vztah s dietatom. Zvaz to. Drzim palce

sissy27
23. sep 2015

@katka822 som ateistka... som horšia ako ty? prečo?
bude teraz horší tvoj syn? budeš ho menej ľúbiť?
a do pekla pôjde akurát tak tvoja svokra - expresom, za tie sprosté reči... očividne zabudla na "miluj blížneho svojho" ... ale to už tak u katolíkov býva...

janulik2008
23. sep 2015

@sissy27 nie si horsia 🙂

cat
23. sep 2015

@katka822 fakt sa nehnevajte, ale vám o čo ide? Aby bol syn veriaci človek, alebo iba o to, aby na vás susedia neukazovali prstom ak sa syn neobjaví s vami v kostole? Napísali ste to bohužial tak, akoby to druhé bolo pre vás dôležitejšie .. Mimochodom, k viere ho nedonútite nijako.

5ka25
23. sep 2015

@katka822 tak ja ti Katka napisem z pohladu dietata,ktorym som kedysi bola,teraz uz mam sice 30 rokov ale viem presne co citi tvoj syn. Mna mamka nutila cele detstvo kazdu nedelu a kazdy sviatok chodit do kostola. Trvalo to presne do mojich 18 a vtedy som povedala a dost. Od vtedy som na omsi nebola ani raz! Nehovorim ze neverim v Boha ale nemusim sa preto nikde pretrcat a uz vobec nie koli tomu co by ludia povedali. Ser na to,je to tvoje dieta,ked ho budes nutit lepsieho cloveka to z teba ani z neho nespravi ked tam bide chodit z donutenia.

helenanovakova
23. sep 2015

ľudia si môžu ukazovať na vás čím chcú, je to ich voľba, ich život, ich myslenie, nie vaše. z vlastnej skúsenosti - rodičia ma od malička viedli k chodeniu do kostola a tiež som sa v puberte tomu začala brániť, pretože ma to tam jednoducho nebavilo a každú nedeľu vstávať do kostola ma otravovalo. možno to bolo tým, že ma viedli k chodeniu do kostola a nie k viere samotnej. po čase to vzdali, ja som sa oslobodila a po rokoch som do toho kostola začala chodiť aj sama, z vlastného presvedčenia, ked som boha našla. nenúťte ho, bude to len o jeho boji proti tomu, čo chcete vy a ked tam aj pôjde, bude to s nechuťou. a to asi nechcete, aby si to v kostole váš syn iba odtrpel len kvôli tomu, že vy chcete.

suge
23. sep 2015

@katka822, tak ako prechádza tvoj syn telesným vývojom, prechádza aj vývojom duchovným. Podľa veku by som povedala, že je v jeho tretej fáze, čiže vo fáze skepticko-individuálnej 😉 . Je úplne normálne, ak mladý človek v období puberty vzdoruje všetkému, čo i len vzdialene pripomína nejaké pravidlá, formalitu či inštitúciu. Členstvo v Cirkvi a viera v Boha nie sú výnimkou. Prosím ťa neboj sa a nezúfaj 🙂 .Tvoj syn sa sám rozhodne, kým chce po zvyšok života byť. Či skeptickým ateistom alebo presvedčeným veriacim, vyhľadávajúcim Božiu blízkosť. Najlepšie, čo môžeš urobiť ty pre svojho syna je modliť sa za jeho správne rozhodnutie. Ak však naňho zatlačíš sa budeš ho nútiť, buď mu vieru zhnusíš úplne alebo z neho urobíš formálneho, nepresvedčeného "akoževeriaceho", ktorý bude snáď ešte horší, ako ktorýkoľvek charakterný ateista. Držím palce a pridávam modlitbu 🙂 .

sense
23. sep 2015

viera v boha ma byt v srdci a nie v pretrcani sa v kostole....cim viac ho budete nutit tym to bude horsie....a pride mi trochu pokrytecke ze nutite syna chodit do kostola aby na vas neukazovali prstom

hameeda
23. sep 2015

@katka822 : no príspevky som nečítala tak sa možno opakujem....ak ti ide len o to aby syn chodil do kostola kvôli susedom a svokre, tak s ním hoď reč, povedz mu že ty ho budeš ľúbiť aj keď bude ateista, budhista alebo čokoľvek iné a že ak bude na oko chodiť do kostola a nespomínať svoje presvedčenie pred babkou tak dostane odmenu 😀, čo tak 2-3 eur za každý kostol? to by mohlo zabrať, no ak ti ide o vieru tak tú násilim, vyhrážkami ani ničím iným nedosiahneš, človek verí srdcom a to sa nedá naučiť to musí cítiť a neznamená že ak to necíti teraz tak už to nebude cítiť nikdy a hlavne ty ako veriaca by si mala mať dôveru predovšetkým k bohu, ak veríš že je všemohúci tak jeho pros aby dal synovi vieru

paulinkapp
23. sep 2015

Necitala som prispevky ktore vam tu dievky pisali, ale z vlastnej skusenosti... tiez sme krestanska rodina do kostola som musela chodit ako na klavir... Chodila som tam z dobrovolneho donutenia lebo ma nebavili hodiny kriku smarcu preco co a ako... Pri omsiach som sa v mysli utapala uplne inde dokonca aj nad knihami skolou kedze omse som za 18r. ovladala lepsie ako knaz... A to asi nema vyznam... Ci? Najprv som chodila k nebohej prababke nedelna omsa bola sedenie na zastavke... Zacala som brigadovat a radsej som si vymienala sluzby aby som nemusela chodit nasledne som sa odstahovala dnes uz k manzelovi a bola som vykupena stastna ze jooo mam pokoj 🙂 bracho ten sa zatal v 12rokoch alebo v 13nastich... Jednoducho vek vasho syna bratovi bolo jedno co s nim robi cela rodina zaryto sa zatal a verte kebyho mlatili obuskami nepohnete s nim... A od vtedy je zaryti mlkvi stale zmysli si a robi podla seba tiez je uz dospely na ineho neda len na seba... Takze si rozmyslite ci budete syna nutit a on tam bude chodit uplne bezvyznamne alebo ostane taky ako moj brat ak budete na neho tlacit a stratite ho v dospelosti a budete radi ak vam jedneho dna nepovie ako moj brat uz 3x o tyzden letim do anglicka ... Nemusi to byt vasa vyna je to jeho pocitmi skuste sa povypravat preco uz nechce... On na to pride sam... aj dnesnou dobou ktora je tazka... A svokra nech neprehana a neobvinuje vas lebo s vychovou to nema nic...a

katarinamarkova
23. sep 2015

@katka822 ja skutocne nepochopim preco si ludia tak casto zamienaju skutocnu vieru v boha a lasku k bliznemu svojmu s patologickym fanatizmom.
teraz k teme:
- syn je dost velky na to aby mal pravo prejavit svoj nazor na cokolvek, mala by si sa zmierit s tym, ze nemusi mat vzdy a stale a na vsetko rovnaky nazor ako ty.
jedine co ty mozes spravit, je snazit sa mu ukazat spravnu cestu.....
🙂 a aj tak si nakoniec on vyberie tu svoju spravnu cestu, ktora mu je bohom urcena 🙂 ty bezny cloviecik smrtelnik, hriesnik s bozim planom nic nespravis.

mozno prave jemu boh vybral cestu ateistu, ktory konecne ukaze fanatikom co za vieru v boha povazuju navstevu kostola a umaranie sa nezmyslami, to, ze skutocna viera by mala byt o pravych hodnotách, ludskosti a hlavne neublizovani svojim najblizsim podobnymi vyjadreniami ako si uviedla v uvode.

katkatt
23. sep 2015

v teme Pochod za zivot utichla diskusia, tak treba tusim zas rozputat vasne...

marianka0101
23. sep 2015

nútená viera nie je viera, ak to nie je zo srdca, je to aj tak zbytočné 😉 či má sa radšej pretvarovať a žiť v klamstve?

marionmarion
23. sep 2015

@katka822 zaraza ma tolka netolerantnost voci vlastnemu dietatu. Co tak respektovat jeho rozhodnutie a nechat na nom ci bude alebo nebude verit? Mna rodicia nutili chodit do kostola. Povinne som musela absolvovat aj birmovku, lebo babka by neprezila tie klebety, ved co povie dedina ze jej vnucka nie je birmovana, nechodi do kostola? Tak som chodila so zatatymi zubami a s presvedcenim ze po tej birmovke do kostola viac nevkrocim. A vies co? ani som nevkrocila a ani nevkrocim. Ja v boha neverim a nikto ma nemoze donutit aby som verila. Takisto ty nemozes donutit svojho syna aby veril, ked neveri. Mozes mu to este viac znechutit a iba ho utvrdit v presvedceni ze bude ateista. Na tvojom mieste by som prestala riesit co povie svokra a ktokolvek iny a nechala to na syna. ma pravo mat svoje nazor aj presvedcenie. Ja respektujem veriacich ludi, ktori respektuji tych neveriacich...

nikawero12
23. sep 2015

@katkatt dnes večer je tu viac tém na rozpútanie vášní, práve som sa prihlásila a nestíham sa čudovať koľko je tu tém zo školského prostredia - proste témou dnešného dňa je " kydanie na učiteľov" 🙂 .....som zvedavá akú tému vymyslia zajtra tí, čo sú tu platení za vymýšľanie tém 😀 😀 😀 .....alebo to proste zhrniem inými slovami - táto stránka nemá úroveň akú by mala mať, akurát tak úroveň bulváru 😝

julma
23. sep 2015

Keby sa rozhodol nechodit do skoly, tak nemusi?

katarinamarkova
23. sep 2015

@julma skolska dochadzka je povinna, zakonom upravena a ziadny rodic nechce niest následky 🙂 ci uz pravne, alebo tie, ze budu mat z dietata debilka
kostolna dochadzka povinna nastastie nie je....to by sme uz mohli uzakonit rovno mesitovu, dochadzku ci povinnu dochadzku do budhistických klastorov.

sisaka
23. sep 2015

@julma a co vari chodenie do kostola je statom nariadena povinnost?

Teeneger pochopil, ze mu chodenie do kostola nic nedava a preto sa buri. Nejake tlaky rodiny okolia ma teeneger hlboko .... neviem, co by sa dosiahlo, keby ho rodicia prinutili tam ist. Nielenze ziska odpor ku chodeniu do kostola, ale moze to vyvolat odpor aj k nabozenstvu ako takemu a to uz len potom bude v rodine ohen na streche. Ja by som to nechala tak, nikomu sa neda viera vnutit, i ked sa o toho mnohi rodicia o dusu snazia od mala, raz tie deti dostanu rozum (aspon niektore) a najdu si vlastnu duchovnu cestu, ci sa to rodicom bude pacit, ci nie, tie co na to duchovne nedozreju, tym je samozrejme lepsie pod kridlami nejakeho nabozenstva, cirkvi, ktora im bude diktovat, co a ako, kedy/co ano, kedy/co nie, niektorym ludom sa jednoducho s barlickami lahsie zije

barbie0077
23. sep 2015

Preboha, to už väčšie blbosti nemôžete riešiť ? Potom že sa každý semeje Slovensku, že je 100 rokov za opicami. Račej keby ste namiesto nezmysleného kostola chodili do fitka vytriasť tie tehotenské kila.

niky21
23. sep 2015

Ďakujem svojej skvelej maminke, že mi dala na výber... samozrejme, že ma pokrstila a tď, ale nikdy ma nenútila chodiť do kostola. Povedala mi o Bohu všetko, čo som potrebovala, ale nikdy mi nič nevnucovala. A aký to malo efekt ? Samé sme chodili do kostola, teda ja a sestra, chodili sme aj do spevokolu, na rôzne náboženské akcie... Samé nás to tam ťahalo, pretože to nebolo nič nútené a na silu. Som jej za to vďačná, pretože som si aj vďaka tomu vybrala cirkevnú zdravotnícku školu, mala svadbu v kostole..

sissy27
23. sep 2015

@janulik2008 myslela som si, ale ďakujem 😉
a rovnako nebude horší ani nikto iný, kto nebude chodiť do kostola... resp. kostol ešte z nikoho lepšieho človeka neurobil 🙂

tjaden
23. sep 2015

ludia na vás budú ukazovať prstom kvôli tomu, že syn s vami nepôjde do kostola?? to kde žijete pre boha???priviesť k rozumu...a to akože ak je ateista nemá rozum? A čo iné viery? To všetko je bez rozumu? Nemôžeš ho nútiť byť veriacim, ak neveri ak tam nechce byť a ty ho tam nasilu dovedieš aká je to viera? Je jedno či verí alebo nie hlavne nech pekne sedi v lavici v kostole? Typický kresťania ...falošný, že až. Viera má ísť zo srdca, vieru nemôžeš nanútiť, ak to robíš aký si to kresťan?

tjaden
23. sep 2015

@tjaden som z veriacej rodiny a do kostola som sa nachodila až až, aj po všelijakých biblických súťažiach, stretnutiach... okrem toho, že som vedela celú bibliu naspamäť mi to nič nedalo, byť dobrým človekom ma naučila mama a to bez biblie. Nikdy som tam nechcela chodiť, vždy keď som sedela v lavici a videla ako si tam ludia šepkajú, ohovárajú, deti revú, vypočula som si kázeň inak som celý čas rozmýšľala nad tým, na čo tu tí ludia vlastne prišli? Na módnu prehliadku? Do kostola som odmietala chodiť od malička, prestala som tam chodiť v 20-tich. Dnes som ateista, ak mi raz dcérka povie, že chce ísť do kostola spokojne, nebudem ju odhovárať, každý by sa mal rozhodnúť sám.