icon

13 ročný syn nechce chodiť do kostola

katka822
23. sep 2015

Ahojte kočky, mám problém s mojim 13 ročným synom. Odmieta s nami chodiť do kostola, vraj on bude ateista. Veľmi nás to s manželom zasiahlo. Vždy sme ho viedli ku viere tak neviem čo sa to stalo. Moja svokra to vyčíta hlavne mne odkedy jej to manžel povedal, vraj som zlyhala ako matka a toto je dôsledok mojej benevolentnej výchovy a vraj on aj ja skončíme v pekle. Myslíte že to mohol pochytiť niekde v televízii, na internete či od nejakého spolužiaka ? Prosím poradte mi ako ho priviesť naspäť k rozumu, nechcem aby na nás ľudia ukazovali prstom.

petra7777
23. sep 2015

@katka822 Evidentne ťa trápi len to, že ľudia na teba budú ukazovať prstom....to je strašné, čo si to dovoľujú, že? Chamraď jedna to 😀 No, ale vážne...skôr by ťa malo trápiť to, že ak ho budeš nútiť, začne ti robiť napriek a môže sa stať, že na toho tvojho všemohúceho zanevrie naveky....AMEN

janulik2008
24. sep 2015

@sissy27 to su ti vieš vodu káže víno pije ... ako moja mama veri v Boha ale do kostola nechodí. Ked jej povieme ze ideme do kostola povie ok a nepyta sa viac ... a samozrejme sa nepyta ako bolo co pan farár hovoril lebo vie ze ideme pred kostol keďže mala by vnútri nevydržala

barnica
24. sep 2015

Ja neviem prečo dieťa nútiť chodiť do kostola má pocit že tam nechce?ok ono si neskôr tú cestu možno nájde a ak nie nezhorí pekle také reči fakt milujem do frasa. Ak ho budete nútiť len aa utvrdí v tom že to chcete všetci naokolo len nie on. Z výšky kašlem nato či si niekto bude alebo nebude ukazovať prstom veď je to choré. Mnoho katolíkov ešte len vyjde z kostola a už sa absolútne ako katolík nechová. Kde je láska k blížnemu svojmu? Načo robiť niečo len preto že ak to nebude budú na mňa ukazovať prstom. Nech im ho aj krivica chytí od toho ukazovania je to moje dieťa a môže aa slobodne rozhodnúť či veriť chce alebo nie navyše kopa ľudí verí a do kostola nechodia. Pán boh ich nebute zato trestať ako sa vraví pán boh je milostivý,pán boh je dobrotivý,pán boh odpúšťa... nefanatizujte zbytočne a svokre by som hneď povedala svoje.

xevulax
24. sep 2015

Toto nikdy nepochopim "nechcem, aby si na nas lidia ukazovali prstom". Preco kazdy riesi svoje okolie a co na to pkvie okolie a ludia? Mozu mi byt ukradnuti ostatni, podstatne je, aby ste boli spokojni vy. To ked vam ludia povedia, aby ste skocili do studne, tak skocite? Aby si na vas neukazovali? Toto je myslenie dospeleho cloveka.... A co sa tyka tvojho syna, viera je nieco, co clovek musi citit (ty tiez neveris teraz strelim nieco aktualne v Alaha, ni ako by si sa citila ked by ta niekto nutil?) ved to ke chore! Je to jedinecna bytost, do viery sa nutit neda bud veri alebo neveri a ci sa to niekomu paci alebo nie zo je uz jeho smola. Vam sa to pacit nemusi ale je to keho volba a mali by ste ju respektovat.

yarnie
24. sep 2015

Porozpravaj sa so synom, co sa stalo, nepytaj sa tu na fore. Viera nie je vec, ktoru niekomu nanutis a ked syn neveri, tak podla mna chodit dalej do kostola len pro forma by bolo horsie ako nechodit. Mozno je to len faza, ktorou potrebuje v puberte prejst. Pokial ma v rodine priklad zivej viery a krestanstva a nie len mechanicke dodrziavanie cirkevnych pravidiel, tak nevidim problem v tom, ze sa odkloni od vonkajsich prejavov nabozenstva, vnutri bude aj tak vyznavat tie hodnoty, ktore ste mu vstepili a to je predsa to podstatne. Myslim, ze je dolezitejsie, aky clovek je a nie ci chodi do kostola. Ja osobne sa necudujem ak sa taketo nieco stane, najma v rodinach, kde je dolezite to, co si myslia ludia naokolo, kde sa chodi do kostola, lebo treba, kde sa len dodrziava, co cirkev vyzaduje, ale inak sa ludia k sebe spravaju nepekne, rodicia sa hadaju, kde sa ohovaraju susedia a rodina, kde vladne nelaskavost a netolerancia... Cim nechcem povedat, ze je to tak u vas... Navyse moze sa stat, ze aj hruby pristup knaza/spovednika sposobi, ze clovek sa odvrati od cirkvi ako ustanovizne, ale vnutri v srdci stale veri v Boha... castokrat prilis prisne a doslovne vyklady principov viery vedu ludi k tomu, aby si vytvorili vlastny sposob nazerania na svet a odmietli doslovne preberanie dogiem a plnenie prikazov bez nejakeho hlbsieho zmyslu...

vejula
24. sep 2015

@katka822 len ho prosím nezačni strašiť tým, že skončí v pekle, ked nebude chodiť do kostola a podobnými bludmi. Viera mábyť otázkou rozhodnutia a presvedčenia nie otázkou strachu! Ten je síce bohužial dosť využívaný, či zneužívaný, čo je strašne strašne zle 😒

lucik194
24. sep 2015

"priviest naspat k rozumu " a "aby na nas ludia neukazovali prstom" co sme v stredoveku ? hold male mesto a malostianske chapanie ..... 13 rocneho neprinutis, nechaj ho tak, ma urcite tazke obdobie vliezol do puberty a hlada sam seba. treba to nechat, nech hlava vychladne.... mozno za par rokov pochopi kde je cesta.... na silu ho nenut, svokru ignoruj, opytaj sa ho ci len s vami nechce chodit do kostola alebo vseobecne....
deti v tomto veku sa hladaju, moznoze jeho najlepsi kamarat je ateista, nechodia do kostola a zrazu objavil aj on caro "nepoznaneho" .... terba vyckat, nie tlacit, svorke povedat co si myslim, nech sa aj urazi, nech sa stara do seba a nie do vnuka, resp jej povedz kde bola ona ked sa jej vnuk odvratil od boha?!!

katyd
24. sep 2015

@katka822 Vidieť, že chlapec tomu nerozumie a to, že nebude chodiť do kostola ešte nemusí znamenať, že bude ateista. Ľudia, ktorí o tom nerozmýšľajú a konajú ako "ovečky" to často dávajú do paralely. Mal by mu to niekto vysvetliť a možno by si našiel inú cestu. Cesta k viere v Boha cez kostol asi nie je jediná, nemyslíš?

mircalla
24. sep 2015

@katka822 ani sa mu nedivim

mircalla
24. sep 2015

uz len z toho uvodneho prispevku krici totalne malomestiacke zmyslanie celej rodiny....co povedia ostatni....skoncime v pekle....chlapec sa vzoprel

jolly84
24. sep 2015

@katka822 ruku na srdce, bola si iná v 13?

lubkavargova1
24. sep 2015

sorry, keby to bola realna otazk arealnej zeny a nie zabava, zakladatelka reaguje...ale ani obraz ani zvuk...si fakt skoncili v pekle... 😀

lusyke
24. sep 2015

@lubkavargova1 podla mna je z toho skor v soku ze kolko ,,nerozumných,, ludi jej tu pise. Nebude sa predsa bavit s takymi ruhacmi...aby neskoncila nahodou v pekle 🙂

lubkavargova1
24. sep 2015

@lusyke no hotovo..tak to potom ja mam davno rezervovanu miestenku v pekle 😀

natalym
24. sep 2015

@mircalla Možno preto sa vzoprel, lebo sa už na tie malomeštiacke spôsoby nemôže pozerať.

@katka822 My sme veriaci celá rodina, chodíme do kostola, lenže vedieme deti k tomu, že Boh je v srdci a čo na to povedia ľudia, alebo babky že neboli v kostole ma vôbec ale vôbec nezaujíma. Ideme my, idú aj deti. Ak my nemôžeme, tak deti idú aj samé, naša mladšia má 12 rokov a ide aj sama. Takže hlavne hľadieť aby mal chlapec Boha v srdci a nie čo povedia ľudia. Vtedy či ide alebo nejde, je úplne jedno.
Možno rebeluje a dobre sa kuknite sebe do srdca čo tam naozaj skutočne máte, možno Vás syn vidí to skutočnosť.

luvika
24. sep 2015

@lubkavargova1 ja si myslim, ze mamicka cakala presny opak a teda podporu, ze ona ma pravdu, ze to ten syn robi nespravnu vec, ak odmieta vieru. Mozno ocakavala rady a nejaky sposob, ako ho prinutit robit to, co chcu a v najlepsom pripade dobrovolne...zial to nejde. Ona a zvysok rodiny asi nechapu, ze bezohladu na to, ci ide o dieta ci dospeleho, clovek ma pravo sam sa rozhodnut, ci a v co chce alebo nechce verit. Ja chapem, ze ich to mrzi, kedze maju svoje zasady a sposob zitia, ale asi by si mali uvedomit, ze deti treba chapat a tiez respektovat, lebo su to deti, individualne osobnosti a nie ovecky, ktore pojdu tak ako zvysne "stado"...navyse kludne to moze byt len take to pubertalne obdobie, kedy sa dieta proti vsetkemu doteraz zauzivanemu buri, no kludne o par rokov sam najde cestu k Bohu tak, ako si to rodina zela..a mozno nie, no stale a vzdy je to len a len jeho vec. Nie je to dovod na to, aby mal niekto hlavu v smutku. Rodicia mu poskytli nejaky zaklad, zvysok je uz na nom. Treba ho lubit, chapat a respektovat.

sardinka333
24. sep 2015

Podla mna je to trol ako ktosi pisal na strane 2...viete ak ja budem chcieť radu ako motivovat dieťa k hodnotám ktore aj ja ako rodič vyznávam tak sa nepojdem radiť na forum kde su ,,neveriaci,,...nech si myslí kto chce čo chce, pýtam sa tých, ktorým tie 13 ročné deti do kostola chodia a pýtam sa tých detí prečo tam chodia a čo ich tam taha. Často to nie je len o kostole...ja mam skusenost so ,,salikmi,, don Bosca - Miletička, Mamateyka, Trnavka......a tam aj ti 13 roční chodia radi lebo tam si s nimi niekto zahrá ping pong, ,,kalčeto,,maju lezecku stenu, rozne stretká - skauti aj skautky a maju vyžitie, zmysluplný program a netulaju sa po ulici v čase ked su napr. rodičia ešte v práci.

jolinka
24. sep 2015

@luvika nevidia to, ze i sam Boh dava ludom sloboddnu volu. Keby chcel, vsetkych nas vie donutit verit v neho, konat len spravne ...

Akurat ze to Boh nechce, .... zrejme nechce mat bandu zmanipulovanych robotov 😉 😉 ale ludi, ktori mu svoje srdce daju dobrovolne.

My sme sme si tiez nepriali, keby nas niekto "lubil" a zil s nami, mal s nami vztah z donutenia, ze ma noz na krku...

j.a.n.e.7
24. sep 2015

Milá Katka,

syn je pubertiak, tak je jeho správanie úplne v poriadku. Určite si to nevyčítaj, je to normálne, že za dieťa veríš najskôr Ty ako rodič a dáš ho pokrstiť a potom príde k identifikácii/alebo žiaľ aj odmietnutiu viery samotným dieťaťom keď začne používať svoj rozum a sám hľadať odpovede na kardinálne otázky. A to môže trvať rôzny čas. Syn je v kritickom veku, treba mu veľa vysvetľovať, nenútiť ho násilne do ničoho a hlavne dať mu dobrý príklad. Ak je od malička vychovávaný k viere a chodil doteraz s vami pravidelne do kostola, tak by som ho skúsila motivovať minimálne k účasti na nedeľnej sv. omši, ale prípadne sa poraď ešte so svojím spovedníkom. Zároveň by som sa mu snažila nájsť spoločenstvo vo farnosti (alebo aj ďalej, ak by prejavil záujem), kde majú dobrého duchovného a mladí sa stretávajú a vedú rôzne voľnočasové aktivity. Dnes je tých možností veľa, určite sa niečo nájde aj pre Tvojho syna (napr. saleziáni sa venujú práve mládeži). Tiež existuje aj veľa literatúry alebo aj filmov, ktoré by ho mohli osloviť, treba skúšať a hlavne sa zaňho aj veľa modliť. Nech Ti pomáha sv. Monika! Veľa šťastia 🙂

dedikatessa
24. sep 2015

viera v Boha nie je o chodeni do kostola ale o postoji mojho srdca smerom k Bohu. Tvoj syncek tak ako aj každy jeden clovek na tejto zemi, pokial mu to zdravotny a dusevny stav dovoluje sa vie a moze sám rozhodnut ci odovzda svoj zivot Panovi Jezisovi alebo nie. To je ked Pan Ježiš hovoril Nikodémovi, že sa musi narodit znova z vody a z ducha. To je znovuzrodenie, to jest rozhodnutie sa pre život s Pánom. Podla toho co pises si asi ani ty sama tak este vo svojom srdci neurobila, pokial ti zálezi na tak svetskej veci ako je ukazovanie prstom na Vás. Skus najprv porozmýšlat nad svojou vierou, lebo keby si poznala Pána a čitala jeho slovo, velmi rýchlo by ti duch svätý ukázal že chodenie do kostola je len telesný a prázdy skutok a že Boh nám vidi tak ako aj tvojmu synčekovi priado do sŕdc, vidi a pozna aj ten najskrytejši umýsel. Pokial syncek raz vo svojom srdci zatuzi po Panovi, tak sa mu dá poznat a tebe tiež. Želám, ti to 😉

brady1
24. sep 2015

@katka822 každy ma svoj názor nemôžete mu nutit ten svoj.za to že verite vy nemusi on. ale ako vidim ste typicka je...tá rodina a tvoja svokra najviac

sandriika
24. sep 2015

Načo tam bude chodiť a počúvať tie bludy? Stačí, ak sa porozpráva s inteligentným človekom. Ja som získala odpor k tomuto už ako prváčka na základnej, kedy ma mama prihlásila na náboženstvo. Absolvovala som 1 hodinu a koniec. Som alergická na slová ako Boh, viera, kostol, bohoslužby, svätý
a to len z toho dôvodu ako sa tí starí paprdovci búchajú do pŕs akí sú dobrí, svätý, veria a pritom obťažujú a robia si dobre na malých deťoch. Radšej nech si ide zahrať futbal ako strácať čas s niečím čo ho nebaví a naučí sa zbytočne klamať,len aby vy ste boli spokojní aj s babičkou a on sa pri tom bude venovať niečomu uplne inemu.

rawmamka
24. sep 2015

@katka822 Mne sa ani veriť nechce, že niekto je ochotný "lámať" srdce a dušu svojho dieťaťa len preto, že sa bojí, čo na to povedia ľudia 😢 . V prvom rade ide o tvojho syna a jeho rozhodnutie, i keď má "iba" 13 a v druhom rade ide o tvoj vzťah s ním - myslíš, že budete mať k sebe blízko, ak bude mať strach z tvojho nútenia, silenia do niečoho, čo vo svojom srdci necíti ? Lebo viera je v srdci a každý k nej dospeje len vlastnou cestou a vlastným rozhodnutím. Ty by si ho ako mamka mala ako prvá pochopiť, povzbudiť, stáť pri ňom - či už v dobrom alebo v zlom, veď aj Boh je pri človeku v každej chvíli, nielen vtedy kedy mu to vyhovuje. A tie reči o pekle, večnom zatratení...... "milujem" , skús si niečo prečítať o bahaistoch alebo niečo o budhizme - tieto náboženstvá sú postavené na viere a láske, nie na slepej poslušnosti k cirkvi a pánovi farárovi 😉 . Viem o čom píšem, v rodine máme dvoch farárov a viem ako to s celou touto organizáciou (lebo inak sa to nazvať nedá) je. Radšej pomlčím........

katrin21
24. sep 2015

nenutit !! ked to bude citit, zacne chodit do kostola aj sam a mozno budete aj prekvapení... na ludi sa vykaslite, nikto sa nema starat do druhych, kazdy ma svoju cestu zivotom... a rodicia by tiez nemali deti nutit do takychto veci... ukazat cestu mozu , ale nie nutit ich po nej ist !

lasina
24. sep 2015

Pamatam si ako aj mna nutili chodit do kostola a neznasala som to.Potom som zacala chodit na cirkevnu skolu a ked som videla co sa deje na katolickej pode...proste des( knazi spavali so studentkami a pod.).Pre pokoj v rodine som musela mat sobas v kostole ale odvtedy som do kostola nepachla.Akurat ked je pohreb,ale to vtedy clovek vnima inak.Takze nenutit.Nech sa rozhodne sam.

worker_falcon
24. sep 2015

@katka822 tak poďme postupne. To, že rodičia vedú dieťa do kostola, neznamená, že ho vedú k viere. Možno tak k viere v cirkevnú organizáciu, ale to je asi tak všetko.

Vzťah k Bohu (schválne nepoužívam pojem viera, či viera v Boha) je každého osobná vec. Rodič ho nemôže nanútiť dieťatu. Môže ho k nemu viesť, učiť, čo treba robiť, atď. Rozhodnutie je ale na každom jednotlivcovi - rodič dieťa neobráti, neznovuzrodí.

Poznal som rodinu, kde rodičia nútili podobného syna chodiť do cirkvi. Vraj kým nemá 18. Vymklo sa im to z rúk a bolo z toho veľmi zle. Ten chalan nechce mať vôbec nič spoločné s Bohom... Nútenie nie je cesta...

Môžete sa za neho modliť. A hlavne mu máte ísť príkladom a ukazovať mu životom, že viera v Boha má zmysel. Len nevidím to veľmi ružovo z vašej strany - predpokladám, že Boha nepoznáte nijako blízko. Ak váš vzťah k Nemu je založený iba na chodení do kostola, tak to nič neznamená.

katrin21
24. sep 2015

@katka822 inak, myslim,ze podla toho, co pises, ze este ta rodina obvinuje, ze kvoli nemu skoncite v pekle..... prepac, som veriaca, ale vy ste normalne FANATICI !!!!! ako toto niekto moze povedať?
clovek moze verit, ale nemusi chodit do kostola....
a nemusi verit a moze byt slusnejsi a lepsi clovek, ako polovica tych svetuskarov, co su kazdy druhy den v kostole a za rohom robia zle a ohovaraju ,lebo si myslia, ze ved zo vsetkeho sa vyspovedaju v kostole....
Sorry, ale trochu sa drzte viacej pri zemi... nuz, ale musela si vediet, koho si beries, ze je to nabozensky fanatik... hold, chlapec asi bude normalny... svoju cestu si proste vyberie sam...
a nemusi byt vobec zla len preto, ze nebude kazdu nedelu v kostole.... vychova nie je o chodeni do kostola.... slusneho cloveka vychovas aj bez kostola. Staci mu ist dobrym prikladom.
Tym , ze mu to budete vycitat a preberat to v rodine akurat v nom este vyvovalas odpor ku vam, lebo bude vidiet ako ste fanatickí a urcite sa takym stat duplom nebude chciet....

dai
24. sep 2015

@katrin21 mne to skor pride ze oni su fanaticky kostolnici - vieru maju na haku... na dedine to tak zial funguje ze len co vyjdu babky z kostola ocekuju kto bol, kto nie a uz sa zacne velka ohovaracka - take prave krestanske spravanie🙂

gretocka
24. sep 2015

@katka822 no necitala som rady inych zien, napisem ti za seba ako sa na to pozeram ja, sme tiez veriaca rodina a aj deti vedieme k viere. Este nemam deti v puberte, takze moze jedneho dna nastat aj u nas situacia, ze sa deti rozhodnu ist inou cestou......

Takze moj pohlad: tvoj syn ma 13 rokov, co uz je dost vela na to, aby si mu vieru prikazovala ale podla mojho nazoru dost malo na to aby v plnom rozsahu vedel, co to je ateista. Takze syna by som do kostola nenutila, ale snazila by som sa s nim bez natlaku hovorit o tom, preco sa takto rozhodol.

Prosim nenechaj sa tlacit okolim a zastrasovat recami o pekle..... vasou ulohou ako rodicov je dietatu ukazat smer a predstavit Boha v spravnom svetle, ale konecne rozhodnutie bude na vasom synovi. Ak sa rozhodne postavit proti Bohu, bude to jeho zodpovednost. Boh je laska a laska nenuti - akceptuje aj odmietnutie.
Drzte sa a hlavne s manzelom synovi prejavujte lasku napriek tomu, ze sa rozhoduje inak ako by ste si predstavovali.

worker_falcon
24. sep 2015

@gretocka "Boh je laska a laska nenuti - akceptuje aj odmietnutie." Boh nikoho nenúti - to je pravda. Chce, aby ho ľudia hľadali dobrovoľne, ako tu už vyššie niekto písal. Ale že by akceptoval odmietnutie? Vlastne hej, lenže potom príde spravodlivý súd. Človek môže odmietnuť, ale príde pred spravodlivého Boha so svojimi hriechmi a doľahne na neho Boží hnev.