13 ročný syn nechce chodiť do kostola
Ahojte kočky, mám problém s mojim 13 ročným synom. Odmieta s nami chodiť do kostola, vraj on bude ateista. Veľmi nás to s manželom zasiahlo. Vždy sme ho viedli ku viere tak neviem čo sa to stalo. Moja svokra to vyčíta hlavne mne odkedy jej to manžel povedal, vraj som zlyhala ako matka a toto je dôsledok mojej benevolentnej výchovy a vraj on aj ja skončíme v pekle. Myslíte že to mohol pochytiť niekde v televízii, na internete či od nejakého spolužiaka ? Prosím poradte mi ako ho priviesť naspäť k rozumu, nechcem aby na nás ľudia ukazovali prstom.
Tak bude ateista. No a co. Takto to citi. Kazdy nech si vytvori sam svoj svetonazor.
No, aj tak to bude tazke..nedajboze si syn zmeni vieru alebo najde dievca inej viery a to uz skoncite uplne v tom najhlbsom pekle...a rodina aj z 25teho kolena nerozdycha a vydedi syna na veky-vekov!
niekedy pomoze len vytrvala modlitba.. viera je dar. hoci k nej dieta vychovavas, aj tak sa raz musi samo rozhodnut.. ale mozes prosit za dar viery a za jeho spasu. Boh robi zazraky..
@marionmarion Len pre ilustráciu ako je to so slovenskou katolíckou cirkvou - Nový čas síce v obľube nemám, ale v tejto kauze má jasno, pretože jedna príbuzná tam študovala a o podivných praktikách na tejto "univerzite" vedela rozprávať rôzne neuveriteľné príhodyi.........
@maslenka47 "podla mojho nazoru syn uz k rozumu dospel. Pardon Vie, co chce, a vy to mate respektovat." toto je najtrefnejšia odpoveď akú som tu kedy čítala. 😀
ahoj, ja som odmalicka bola tiez vedena k viere ale akosi v puberte sa to u mna zlomilo...chodila som poza kostol, na omsiach som absolutne nepocuvala alebo sme celu omsu s kamoskou prekecali, klamala som doma ze som bola na omsi a tak..proste, nic mi to nedavalo, vzdy som bola myslienkami inde a omse mi prisli ako strata casu....potom som po tazkej havarii akosi pochopila ze cesta ktorou idem nie je spravna, ze mi mozno Boh dal akesi varovanie....chodila som poza skolu, pila som a mala som nespravnych priatelov.... tak som sa vratila do kostola, zacala som pocuvat a konecne som dospela... teraz mam 28, do kostola chodim skoro kazdu nedelu, chodim na spovede a tak.... neviem, ja to pripisujem puberte a inym zaujmom, chodenie do kostola vtedy nie je IN.... neviem ci som ti tym pomohla, neviem ci aj tvoj syn z toho vyrastie....ale mozno tiez v tom nevidi zmysel- ak je to pre neho len odriekavanie modlitieb a vsetko je nutene, nerozumie tomu poriadne a citi tlak z rodiny, nevie co by tym ziskal
Každý človek by sa mal sám rozhodnúť, v čo a koho verí. Hlavne, že je slušný, úctivý a milujúci. Ak ho budete do viery nútiť, skončí ako veľa mladých ľudí, ktorí sú pokrstení, ale neveria. A čo je to za život v klamstve?!
Ešte má trinásť, ešte si len rozvíja svoj názor na Boha. Keď bude dospelý a stále bude tvrdiť to isté - hold, je to jeho rozhodnutie. To, že je človek ateista, ho ešte nerobí uctievačom Satana!!!
@rawmamka ved to je presne to iste ako skorumpovany politici, ci si kradnu do vrecak kde sa len da aj kde sa neda a potom prstom ukazuju na tych slusnych ludi...mna vytaca len to, ze katolici pred tym zatvaraju oci a idealizuju si tuto organizaciu, stotoznuju ju so samotnou vierou v boha...naozaj ako ovce, nerozmyslaju...smutne ze toto sa deje a pritom uz davno nie sme v stredoveku...
nanútiť sa to nedá, .... myslím, že sa treba porozprávať, prečo .... ? chodiť alebo nechodiť do kostola .... ale hlavne, by mal mať istotu, že ste pri ňom, nestrácate o neho záujem, stále vám na ňom záleží, máte ho radi - dávať mu to najavo, možno sa dohodnúť, vysvetliť si a tiež rešpektovať jeho názor, aj keď s ním nesúhlasíte, .... a dať mu príklad, osobný, prečo tam chodiť
My sme museli chodit do kostola ako deti, mam vsetky sviatosti, a aj tak som od strednej ateista. Jednoducho neverim. Vydala som sa za muza zo silno veriacej rodiny,zijeme v jednej dedine a do kostola aj tak s manzelom nechodime. Svokra o mojom postoje vie od zaciatku,vadilo jej tovelmi, mozno esteaj doteraz, ale zvykli si🙂 🙂 . Je to moje rozhodnutie. A tak aj ty nechaj syna rozhodnut sa sameho, mozno sa mu zmenil rebricek hodnot a chodenie do kostola mu nepride dolezite. A cim viac mu tym budes pilit usi a tlacit na neho,tym horsie. Ty,manzel aj svokra si zvyknu. A dedincania nech sa staraju o seba🙂 🙂 🙂 neries.
mat vase problemy
@katka822 je pre teba dolezitejsi syn ci to, ze ludia budu na vas ukazovat prstom? Ja som ateista, ja otazkam viery moc nerozumiem, ale trapit sa kvoli tomu, ze budu na mna ukazovat prstom a nie kvoli tomu, ze syn ma asi nejake problemy, ktore riesi demonstrativnym odmietanim pravidiel rodiny mi pride uplne scestne.
A netreba ho nutit, bud sa do kostola vrati sam, alebo sa tam nevrati vobec. Priviest ho ako kozu na štranku na omsu problem nevyriesi. Ale zas nebudu na vas ludia prstom ukazovat. Ciza asi aj ano...
😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 viete na čom sa bavím .? Že autorka to tu ani raz nekomentovala .... 😀 Evidentne sa niekto iba nudil ...
No ja ked niekedy pocuvam tie dristy v kostole, ked mi ma akoze kazat clovek, co nema normalne rodinu a bude mi davat rady, ako mam pristupovat k rodine, plus milion inych veci, ked tam niekto namiesto kazne zacne rozoberat v case volieb, ktoru stranu treba volit, tak ja neviem, by som toho vasho chalana za to jeho rozhodnutie normalne pochvalila. A neznasam take reci typu, ludia na nas ukazuju prstom, lebo nerobim vsetko ako sprosta ovca ..len preto, ze to tak robia vsetci ostatni. Asi tolko k tomu.
@simculllka to s rodinou absolútne súhlasím a to som veriaci človek ... nemá deti a bude hovoriť ako deti vychovávať
@simculllka no podla tvojej reakcie je jasne ze asi do toho kostola chodis, ked tam pocuvas tie dristy, tak by ma zaujimalo preco? si dospela zena, a ked je to pre teba miesto dristov, tak naco tam ides? vidis 13rocny chalan sa uz vie rozhodnut co chce…..
@syringa áno, bohužiaľ, som tam bola, pretože sme išli na svadbu a kedysi som šla kvôli rodičom môjho muža a stačilo
.Asi tak.
@simculllka 😀 😀 😀 hej a pri jednom knaz zacal o rodine a porpi tom aj volby do toho zamontoval…. asi ta svadba bola v case volieb, chapem 😉 😉
😀 😀 😀 naco sa ospravedlnujes? ked nechces chodit do kostola tak nechod, a nekydaj na nieco co sama robis 😉
ale dobre budem sa tvarit ze si tam bola len na tej svadbe…. lebo zrovna na tej svadbe maju knazi najdivokejsie kazne a najviac kydaju svojim oveckam 😅
ja si tiež myslím, že by pomohla vytrvalá modlitba a príklad rodiny , si veriaca a bola si vedená k viere, neboj, tvoj syn sa vráti, len má teraz také obdobie, tu toto obdobie niektorí označili, že " má rozum, vie čo chce a podobne 🙂 skúste mať doma 13 ročného pubertiaka :D myslím, že zmeníte názor :D je prirodzené, že v tomto období sa mládež potrebuje vybúriť a svojimi názormi nás potrápia, ale to časom prejde, viem, že je to pre teba ťažké, ale neboj, modlitba naozaj robí zázraky 🙂 držím palce
Ja som pokrstená ako katolíčka, mám 1. sv prijímanie. Nikdy ma ale rodičia do kostola chodiť nenútili. Všetky sviatosti mám skôr preto, že sa to ''patrí''. Keď som si ale mala spraviť birmovku, povedala som nie. Rodičia to akceptovali- sami do kostola nechodia. Pre mňa vôbec nie je viera podmienená cirkvou. Osobne si o cirkvi myslím (a teraz sa nechcem nikoho dotknúť), že pácha viac zla ako dobra. Všetky križiacke výpravy, upalovanie čarodejníc a podobne. Ježiš nosil tŕňovú korunu a pápež? Pápež je obklopený zlatom. Kto chce veriť v Boha, tak v neho verí kdekoľvek na svete je a nemusí za to chodiť hádzať peniaze do zvončeka. Tiež mi nepríde normálne, aby dospelý, zdravý muž žil bez ženy a rozprával o tom, ako vychovávať deti a žiť rodinný život, keď žiadny nemá. Syn je teraz v puberte...keď bude dospelý a rozhodne sa veriť v Boha, je to jeho rozhodnutie a Vás ako veriacich rodičov to môže len a len tešiť. Nútenie môže mať skôr opačný efekt- pamätám si, ako sesternicu nútili chodiť do kostola. AK išla, počkala pri kostole/za kostolom a potom sa vrátila domov. A tak sa pýtam, k to čomu je to nútenie dobré? Byť kresťanom nie je len o tom chodiť do kostola, ale správať sa tak aj mimo neho..
@syringa och, jasne, ze sa dalo cakat, ze sa tu najde niekto, kto bude za kazde slovicko chytat, jasne, ze som nebola v kostole raz v zivote, ale bola som tam tolkokrat na to, aby som si vedela urobit obraz o tom, ako to tam je. Navyse, pani mudra, na slovenskom rozhlase chodi kazdu nedelu omsa, ktoru pocuvala moja mama, takze som niekedy chtiac - nechtiac pocula tie kazne..takze asi tolko. Este chces nejake podrobnejsie vysvetlenie? Ja verim v Boha, ale absolutne neuznavam cirkev, pre mna je to len obohacovanie sa na viere ludi..tot vsio. Konciim tuto debatu s tebou, pretoze by sme sa asi nevyhadali. Peace! 🙂
@simculllka ved ja srandujem 😀 😀 😀 ved vidis tych smajlikov na konci 😀
ved v pohode 😀 ale inak teraz vazne, ked ti tak dviha zlc, tak tam ani na tu svadbu nemusis….
@kikakik18 vidis napriklad to co si spominala ze dospely chlap nemoze byt bez zeny….. cirkev tvrdi ze knazi su v celibate kvoli tomu lebo Jezis je ich vzor, a preto….. a ja som potom raz uplne nahodou zistila ze este do 12. - 13. storoci sa knazi zenili, normlane biskupi, hadam aj papez mal zenu, a potom to jeden papez - uz fakt neviem ako sa volal, nechce sa mi nad tym moc rozmyslat 😅 - zrusil, z dovodu toho ze cirkev musela zivit nielen kanza ale este aj jeho zenu a deti….. takze toto sa mozno raz zmeni…. 😉
ale pravdu mas nikoho sa neda donutit aby v nieco veril, ak su rodiacia naozaj krestanmi - myslim tym ze to aj poznat na ich chovani, neilen ze idu do kostola a tym to konci - tak mu davaju dostatocny priklad, a mozno raz pojde aj sam od seba, ale nasilim sa neda vynutit nic
Ja som si presla 9 rocnikov s nabozenstvom,no na strednej som brala etiku. Ked to tak neciti,nenut ho. Ukazovat si prstom?? Ach jaj...nevyhoda dedincanov :(
@katka822 Buď rada, tvoj syn dostal rozum 😉 A do pekla za to určite nepôjde, lebo žiadne peklo neexistuje, takže buď v klídku 🙂 Radšej nech sa venuje niečomu čo ho baví a rozvíja než zabíjať čas podporovaním tých darmožráčov. Ak vieru (v čokoľvek) v sebe má, tak ju objaví, keď to bude potrebné. A hlavne keď si to vyberie sám.

@rawmamka pises mi z duse...vela ludi nechape, nevidi rozdiel medzi vierou a cirkvou, myslia si ze sa to oddelit neda...a pritom su to dve uplne odlisne veci. Ja sice fararov v rodine nemam, ale nemam ani iluzie a uz vobec nie po tom, ako som sama absolvovala roky navstev kostola ( nedobrovolne ). Presne poznam tie praktiky zastrasovania, hrania na citov, vyvolavania pocitu viny a hrozenia peklom. Je to obycajna manipulacia ludskou psychikou. Kto skutocne veri v boha, dokaze sa s nim spojit aj na obycajnej prechadzke v lese, alebo doma v kuchyni, nepotrebuje na to honosne kostoly postavene za drahe peniaze...