icon

13 ročný syn nechce chodiť do kostola

katka822
23. sep 2015

Ahojte kočky, mám problém s mojim 13 ročným synom. Odmieta s nami chodiť do kostola, vraj on bude ateista. Veľmi nás to s manželom zasiahlo. Vždy sme ho viedli ku viere tak neviem čo sa to stalo. Moja svokra to vyčíta hlavne mne odkedy jej to manžel povedal, vraj som zlyhala ako matka a toto je dôsledok mojej benevolentnej výchovy a vraj on aj ja skončíme v pekle. Myslíte že to mohol pochytiť niekde v televízii, na internete či od nejakého spolužiaka ? Prosím poradte mi ako ho priviesť naspäť k rozumu, nechcem aby na nás ľudia ukazovali prstom.

zuska2001
30. apr 2016

nechajte ho tak - nech nechodí - viera je dar a Boh si ho nájde, ak bude chcieť. V jeho veku je normálne rebelovať. Ak ho budete nútiť, bude to mať opačný efekt. A aj ked sa možno k viere neváti, ale bude slušný a poriadny človek, urobili ste maximum.

rondicka
30. apr 2016

Boze,to sa mi snad sniva? Ludia budu ukazovat prstom?😣 kde to pochotil? No nikde,ma vlastny rozum. A mali by mat aj niektori rodicia,any prestali deti do niecoho nutit.mzvlast,čo sa tyka kostola😕😢

samanta82
13. jún 2016

Tak ho nenúte k niečomu čo ho nezaujíma.Ja moje deti tiež nenútim tam chodiť 😉

katka71070
28. sep 2016

Rozprávajte veľa zo synom vštepujte mu do srdca BOHA ak ste kresťanská rodina ,nevzdávajte to.

ambrozia69
12. nov 2016

Boh neexistuje

monise
13. nov 2016

@ambrozia69 ked som mala 15rokov aj ja som tvrdila ze neexistuje,ale dnes som opacneho nazoru aj ma rozne skutocnosti presvedcili ze nemoze byt nieco ,,len tak.Ale my este nemame nato mozog aby sme to pochopili 🙂

monise
13. nov 2016

@ambrozia69 ja verim ale do kostola nechodim nato mam tiez svoj nazor

smrcinka
26. dec 2016

ja mam podobny problem s 10-ročnou dcerou, tiež nechce chodiť do kostola, lebo kamaratky nechodia, ale je veriaca, modli sa s nami každy večer, bola v Medžugorii so starkou, na 1.sv.prijimani,len jej vadi, že čas, ktorý stravi v kostole by sa mohla hrať
a tiež je to tym, že nerozumie, čo všetko velke sa odohrava v kostole, čo je samozrejme, ved je dieťa
ale my s manželom mame taky nazor, že pokial nie je dospela, bude chodiť, lebo my sme jej rodičia, vychovávame ju, starame sa o ňu
je mi luto, keď čítam tie všetky príspevky vyššie uvedené, a vraj sme kresťanska krajina!!!! asi len na papieri a štatisticky, ale tí, čo nedostali dar viery, tak ho žial nemaju
treby sa nam len vela modliť za deti a byť im dobrym prikladom, urobiť všetko,čo sa dá, pokial nie su dospelé a ked budu dospelí, ponesu zodpovednosť za svoje rozhodnutia sami
ja dakujem Bohu, že mi dal vieru
no mnohým nestačí ani to, ako to vo svete vyzera a čo všetko sa deje, aby sa spamätali
držím palce
Anka

zizana12
27. dec 2016

Ahoj Katka, nezvyknem reagovat na diskusné fóra lebo mi to pripadá po prvé ako strata času a po druhé, ked si prečítaš všetky odpovede na tvoju otázku , tak nie si o nič múdrejšia ako na začiatku. Ja nie som veriaca a ani neverím v žiadneho boha. Pýtam sa prečo je na svete toľko bohov? Prečo každé nábožentsvo má svojho boha ? Nestačil by len jeden ? Ak chceš byť veriaca Ty aj manžel, nech sa páči. Ale akým právom by mali byť automaticky veriace aj Tvoje deti ? Nemalo by to byť ich slobodné rozhodnutie, či budú veriť a akému náboženstvu alebo poprípade byť neveriaci ? Katka, nechaj toto rozhodnutie na syna. Nenúť ho. Poznám kopu rodín, ktoré majú s deťmi podobnú skúsenosť. A ked sa ich opýtam, prečo ich nútia , tak mi povedia " čo by na to povedali ľudia ? " Moja odpoved je - nech si povedia čo chcú. Vykašli sa na názor ľudí. Ak budeš potrebovať kúpiť v obchode chleba a nebudeš mať peniaze, je Ti úplne jedno, či Ta ľudia chvália alebo nadávajú. Za pochvalu ani za pocit, že si bola v kostole modliť sa, si ten chleba jednoducho nekúpiš. Nechaj syna nech sa rozhodne sám. Je to jeho život.

nibiru
27. dec 2016

Bože je mi ľúto keď si niektorý rodičia tak zaslepuju oči vierov,to s čím bojuje ich dieťa vo vnútri keď nechce byť veriace sa tak odzrkadlí na ich vzťahu.moja svokra je obed cirkvy keby mohla tak tam aj spí bohužiaľ nic ine jej neostalo,deti nútila doslova do kostolíka miesto toho aby venovali čas niečomu co ich bavilo ich nútila hodiny sedieť a počúvať o veciach ktoré ovplyvniť nemohli,1syn homosexuál ako ona dodnes tk nepripúšťa a veľmi trpel tým co počúval.dnes fakt obe jej deti napriek sviatostiam majú averziu na kostol a keďže sama som chodila do cirkevnej školy x spolužiakov proste tým ako skončila škola do kostola ani nepachli a miesto krásnych spomienok sú len tie kde sme boli nútení sedieť a čučat celé hodiny

ana12305
22. okt 2017

Pisem to sem, ako dieta, ktore ma teraz 15 rokov. Hladala som tuto temu preto, lebo som chcela vediet, aki na to maju ludia nazor.
V Boha a tuto vieru som prestala verit ako 14 rocna. Moji rodicia su silni katolici. Na zaciatku sme vzdy chodievali vsetci spolu do kostola, potom som zacala vraviet, ze do kostola chodit nechcem a nebudem, lebo v to neverim. Vycitali mi to, ze preco vychovali tak zlu dceru, ze na nich budu ukazovat, ale nechavali ma doma. Neskor prisla birmovka (aktualne teraz), kedy ma tam donutili ist a dokonca vydierali kvoli tomu. Ak nepojdem na birmovku, zoberu mi mobil, data v mobile a ine veci. Kazdu nedelu, co ma nutia chodit do kostola ma vydieraju rovnako. Dokonca mi povedaju, ze ma zavedu za psycholohom, pretoze neverim.
Takze mila pani, rada by som vam povedala, ze nutit dieta chodit do kostola boli to dieta viac ako vas. Straca v to vieru este viac. Nebala by som sa toho, co vravi vasa svokra, predsa len clovek sa ma sam rozhodnut v co ma verit, taktiez myslim, ze donutit dieta do kostola mu vieru nijak neprinesie, ani za to, ze bol v kostole do toho nebicka nepojde, kedze on sam v to neveri. Ako matka ste urcite nezlyhali, taktiez vy za to neberiete nijake nasledky. Myslim, ze by ste syna mali pochopit a respektovat i jeho nazor.
A mne drzte palce, aby to aj moji rodicia dokazali pochopit, verim, ze po ukrutnom roku pocuvania hluposti v kostole a dokoncenim birmovky vsetko skonci. A ja uz sa nemusim bat kedy pride dalsia nedela, ze cas, ktory som mohla venovat niecomu prospesnemu zabijem niekde, kde byt nechcem.
I ked si nemyslim, ze si to este niekto precita, pretoze tema je dost stara ak tak som mala potrebu vyjadrit sa.
Prajem pekny den, opatrujte sa.

janulik2008
22. okt 2017

@ana12305 a ptm že prečo deti nechcú do kostola chodiť :(
a vieš čo? podľa mňa sa to ani Bohu nepáči, že rodičia nútia deti chodiť do kostola ...

gabika53
22. okt 2017

Ja to poznám podľa seba...tiež v puberte nie kostol, až keď som dozrela do určitého štádia v živote, ustálenie, rozum, potom návrat k Bohu..netreba nútiť, v dospelosti sa každý sám rozhodne akou cestou pôjde..ešte je malý, smeruje do puberty, bude viac ovplyvňovaný kamošmi ako by mal dať na rodičov...😉 ak má dobré a silné základy, vráti sa na cestu..a ak nie, bude to jeho rozhodnutie..poznám ateistov, čo sa stali veriacimi a poznám aj veriacich, čo sa stali ateistami..😉

namornicka
23. okt 2017

@ana12305 toto sa až zle číta. Mám dcéru o niečo mladšiu ako ty a neviem si predstaviť, že by som jej mala toto vykrikovať, že je zlá a ako zle som ju vychovala. Ináč ak by ťa aj dotlačili k psychológovi, možno by on prišiel na to, že chyba nie je v tebe ale v rodičoch. Videli by pohľad z druhej strany, pohľad odborníka. Nechaj nech ťa tam objednajú, možno budú prekvapení 😉

ema234
23. okt 2017

@katka822 tak ho nenut, ja som tiez nechcela chodit do kostola a ani nebudem, prosim Ta a nerob zo seba pretvarku, co si budu ludia mysliet, je to smiesne 🙂 pretvarka do kostola nepatri.

emilia25
23. okt 2017

Tiez si myslim ze kostol niekdo vymyslel.ved aj v biblii sa pise zavrite sa do komorky a tam sa modlite ako takto v tychto synagogach vtedy o kostole ani neslychali takze radsej doma.minule som citala ze svety neni ten co tam vysedava od neviem kedy do kedy a akoze sa snazi drzat vsetkeho sveteho ale prave ten co ma ciste srdce ten je bohu blizsi.pekne to je v biblii na priklade co jezis hovoril takze len slepo sedte v kostole a myslite ze raz budete spaseny tym ale veru to vam nepomoze.

sasa1310
23. okt 2017

@katka822 a podľa teba ateista nemá rozum? Prepáč, ale syn má svoju hlavu. Ak ho budeš nútiť, tak duplom ti tam chodiť nebude.
Nikdy nepochopím, keď si niekto dokazuje niečo na svojich deťoch.

nanulka24
23. okt 2017

chudák... mne by prišlo divné keby tam chcel chodiť 😇

sasa1310
23. okt 2017

@ana12305 vidíš, máš len 15 rokov tvoji rodičia sú si istí, že vychovali zlú dcéru, iba kvôli tomu, že nechodíš do kostola. Toto sú kresťania? toto im tam rozprávajú, nech majú predsudky pred každým? Ako to môže povedať jedna obzvlášť veriaca matka svojmu dieťaťu v 15 rokoch? Nepoviem, keby si mala 40 a neusporiadaný život...
a psychologičku by mali navštíviť tvoji rodičia

bobana297
23. okt 2017

Och toto je naozaj téma. Že čo budú hovoriť ľudia??? Budú ukazovať prstom na nás. Ach jo. Toto je vec, ktorú z duše neznášam. Krucinál máme 21. storočie. Každý má právo na svoj názor. Ja to nechápem, že existujú ešte ľudia ktorý žijú ešte v tom : vieš čo budú hovoriť ľudia??? Heh to bolo kedysi pradávno. A vôbec by som ich neriešila. Dnešná mládež je totiž úplne iná ako kedysi. Radšej nech sa decká venujú športu a tomu, čo chcú oni. Lebo keď ich budete nútiť potom znich vyrastajú vrahovia, úchylaci,feťáci lebo stratili detstvo pri hodinách ničoho a nemohli si robiť svoju záľubu. Viera, kostol a farári. Som teda ateista. Nech sa najskôr naozaj pozrú na tích farárov čo oni robia. Pýtajú od ľudí peniaze do "zvončeka". také bludy. Zrušila by som kostoly. Nech sa každý doma modlí pri takýchto programoch a majú to ešte aj zadarmo. Toľko miliónov čo majú títo ľudia je až nechutné. A keď sa má pomáhať krajinám alebo ľuďom finančne tak kde sú oni? Samozrejme musia dávať tí, čo nemajú. Prepáčte za tento koment ale neznášam ich odkedy ..... mám na to svoje dôvody😖

sasa1310
23. okt 2017

@bobana297 tiež zdieľam podobný názor, ešte doplním, koľkí zneužili mladých...svätuškári

sunnyhoney03
23. okt 2017

naco ho nutit? snad v 13tich rokoch uz vie ci tam chce alebo nechce chodit a ked ho budete nutit tak to moze mat este opacny efekt a zatne sa a nebude tam uz vobec chciet chodit vlastna skusenost- aj mna nutili cely zivot skoro a teraz tam ani nepachnem cize efekt ziadny...myslis ze bohu sa to paci ked ho nutis? boh tam urcite nechce mat ludi co su tam z donutenia ale chce tam ludi co tam chcu naozaj byt sami od seba

bobana297
23. okt 2017

@sasa1310 pre toto mam na to takyto nazor. ale ludia to stale nechapu a pozeraju sa cez prsty. nikdy to nepochopim ked ich vidim ze si az nohy lamu ked bezia do kostola

jankalukasova
23. okt 2017

No tak ak tam má chodiť len preto aby si na Vás ľudia neukazovali prstom, tak plne chápem, že tam nechodí... lebo to nie je viera ale pokrytectvo.
Okrem toho má právo rozhodnúť sa sám.. a toto bol presne dôvod, prečo som dcéru nedala ani krstiť, nemám žiadne právo za ňu rozhodovať o jej viere. K tej bude vedená a keď sa rozhodne, bude krst, s tým, že všetky náležitosti k nemu si naštuduje sama.. a nie, že ja za ňu, za mňa naši, za nich babky, za nich prababky a dnes ľudia trt vedia o čom to je... po väčšinou o tom "ČO BY PRE BOHA POVEDALI ĽUDIA" alebo "je to taký zvyk"... pre poniektorých dobrá príležitosť sa ožrať.
Syna nechaj nech sa rozhodne sám... viera sa nedá vnútiť... na svokru sa vybodni, ak chce pomôcť, tak nech sa za neho ide modliť a dá pokoj.
A čo povedia ľudia??? nič.. väčšina z nich má totiž starosť o to, čo si o ich chovaní budú myslieť iní a tak nemajú čas riešiť niekoho iného....

althejka
23. okt 2017

ma 13 a nechce chodit do kostola. tak nech nechodi,kde je problem? rozhodol sa.

iwesska
23. okt 2017

Ako ho priviezt naspat k rozumu?!? To ako fakt si myslis, ze rozum maju jedine ti co tam chodia ??? 😲🙉 Chudak chlapec teda, ak o nom mate takuto mienku len preto, ze nezdiela vas nazor. To totiz vacsinou pubertaci robia, lebo je to obdobie, kedy sa sami hladaju, resp. cestu, akou sa vydaju. Nutit v tomto veku do niecoho, co sam odmieta je maximalne kontraproduktivne. Toto iste robili s mojim muzom svokrovci, musel mat birmovku, aj prijimanie a v puberte sa zatal a prestal chodit do kostola a nechodi tam dodnes a je mu proti srsti cela takato "nanutena" viera. Kto chce, najde si k nej cestu aj v dospelosti, ale taketo vynutene "modlenie" nikdy nepochopim, pretoze to neprinasa zelany efekt nikomu. Ja poznam tolko ludi, co pravidelne chodi do kostola, ale hned ako z neho vyjdu, robia zakernosti, ohovaraju, klamu, falos na dennom poriadku.. ale hlavne ze pred "Jeziskom" a ostatnymi neznamymi su pekni...🙈

katus226
23. okt 2017

pch, svätuskari... ti co tam najviac vysedavaju, ti byvaju najväcsi pokrytci a spiny... ale tvaria sa "sväto"... autorka, tvoj syn uz rozum dostal - vyjadril svoj nazor, svoj postoj, namiesto mechanickeho papuskovania naucenych dogiem.

skoda, ze za mojich detskych cias nebol internet, mozno by si podobnu diskusiu precitala aj moja matka a netahala by ma do kostola nasilu, aj ked som ako dieta plakavala ze tam ist nechcem. podotykam, ze ona ostala doma varit.

najviac sa mi paci toto prirovnanie:

"Náboženstvo je ako penis.
Je v poriadku ho mať.
Je v poriadku byť naňho hrdý.
ALE:
Nevyťahujte ho na verejnosti.
Netlačte ho do detí.
Nerozmýšľajte ním.
Nepíšte ním zákony."

bobana297
23. okt 2017

@katus226 zabilaaaaaaaa 👍

emilia25
23. okt 2017

Ja miesto modlitieb co aj tak je to len mechanicka naucena fraza a velmi rychlo ju poviem tak miesto toho sa s bohom rozpravam toto totiz ide uplne od srdca a neni to len stazovanie ale aj vtedy ked je clovek stastny.podakovanie a prosenie to musi byt.aj hriechy v duchu lutujem a nemusim ich hovorit nejakemu chlapovi boh ma vypocuje.

iwesska
23. okt 2017

@katus226 Taketo porovnanie som teda v zivote nepocula, ale pobavilo

sticker