13 ročný syn nechce chodiť do kostola
Ahojte kočky, mám problém s mojim 13 ročným synom. Odmieta s nami chodiť do kostola, vraj on bude ateista. Veľmi nás to s manželom zasiahlo. Vždy sme ho viedli ku viere tak neviem čo sa to stalo. Moja svokra to vyčíta hlavne mne odkedy jej to manžel povedal, vraj som zlyhala ako matka a toto je dôsledok mojej benevolentnej výchovy a vraj on aj ja skončíme v pekle. Myslíte že to mohol pochytiť niekde v televízii, na internete či od nejakého spolužiaka ? Prosím poradte mi ako ho priviesť naspäť k rozumu, nechcem aby na nás ľudia ukazovali prstom.
Bud rada, ze sa neda oblbovat - ked bol maly, tak veril vasim rozpravkam. Teraz uz ma rozum !
@triciachloebrody diskusia rok 2015. len tak mimochodom 🙂
Keď nechce chodit do kostola prihláste ho na satanistický krúžok
Zeny, do diskusie nie je nutne sa zapojit.. Na zaciatku autorka prosila o rady, no dostava sa jej zvacsa posmechu. Ak nemate k tomu co povzbudive napisat, prosim, nechajte si svoju ustipacnost pre seba 😉
Ja by som bol na vašom mieste rád, že aspoň syn má v rodine rozum...
@katka822 § 193 Trestného zákona - Obmedzovanie slobody vyznania https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Uznávam, že 13 rokov je dosť nízky vek aby bol váš syn presvedčený o tom, že chce alebo je ateistom. Ale z vlastnej skúsenosti viem, že nútenie do kostola ho k viere neprivedie. Je lepšie aby chodil na sväté prímanie nasilu a celkovo aby bol na omši z donútenia a nič mu to nedalo? Tým že ho budete nútiť do kostola ho viacej odpudíte od myšlienky aby sa k viere sám vrátil. A či sa v dospelosti k nej vráti alebo nie je jeho vôľa. Vy ste neurobili nič zle a ani on.
No to tak byva, ako nahle zacne vnimat svet trochu inak, dost casto sa stava ze dieta si vyvinie vlastne nazory pomocou vlastneho rozumu.

@katka822 Je to pre Teba asi ťažké, predpokladám. Tvoj syn je však vo veku, kedy sa už nedá s ním manipulovať a ak ho budeš nútiť, dosiahneš pravý opak, teda že úplne na kostol a na vieru zanevrie. Uspokoj sa s tým, že si mu "ukázala vieru" a dala základ do života, ale či bude alebo nebude chodiť do kostola, to už nechaj naňho. Možno po puberte sa "otočí" a sám od seba bude navštevovať "boží stánok". Predpokladám, že asi bývate na dedine, ak riešite dilemu, že "ľudia na Vás ukazujú prstom", myslím, že takýmto ľuďom sa pokojne môžete dívať do očí, nerobíte nič zlého. A svojej svokre vysvetli, že viera v Pána Boha sa prejavuje aj inak, ako každodenným "leštením" lavíc v kostole. Ak fungujete ako normálna rodina, ak máte medzi sebou pekné vzťahy, ak vychovávate svoje deti k čestnosti, poctivosti a úcte k druhým, toto je podľa mňa viera v Pána Boha. Ja som takisto veriaca, manžel je zarytý ateista, mám deti, ktoré sa zatiaľ ešte nestavajú "na zadné", chodia na náboženstvo, ale ak mi povedia, že nebudú chodiť do kostola, nútiť ich asi nebudem. Ukážem im "cestu", možno po nej pôjdu, a možno nie... Poznám ľudí, ktorí každodenne do toho kostola chodia a dláždia si takto cestu do neba, a keď vyjdú z kostola, podvádzajú, kradnú a pod. Poznám aj niektorých farárov, (dovolím si napísať, že sú to obyčajní zvrhlíci, ktorí si užívajú "svetské radosti" plnými dúškami), samozrejme česť výnimkám, sú aj farári, ktorí sa riadia "božími zákonmi", takže zbožne "vzhliadať" k tomu prvému typu nehodlám a nenútim k tomu ani svoje deti. Takže asi tak.