icon

14-ročná dcéra chce iPhone

25. feb 2025

Povodny nazov temy, keby ho admini zmenili. “Dcéra chce iPhone”. Zienky, chcela by som si precitat, ako je to u vasich 14rocnych dievcat a ich telefonoch. Mlada chce iPhone 13, ten typ co by chcela stoji cez 500€. Starsi iphone uz ma cca 3 roky, uz je ozaj taky zastaraly, ze niektore veci tam nefunguju. Ale inak tam ide vsetko potrebne.

Ale k veci. Bude mat narodky a povedali sme jej, ze ak chce ten telefon, ze si cast bude musiet dat zo svojich. Mesacne dostava 40€ vreckove, dostava za vysvedcenie, od rodiny aj nas na nejaky sviatok okrem daru aj nejake peniaze atd., takze ma. Nejde o to, ze by sme na to nemali, mame. Ale nepride mi to ok vysolit “len tak”. Doma pomaha minimalne, ked sa na niecom dohodneme musim to pripomenut velakrat (nie vzdy). Ze by sama prisla, ci nieco netreba, to mozem snivat. Aj ked vidi, ze padam na hubu, ma dost v pazi. Uci sa vyborne. Keby bola mila, napomocna a fakt jej zalezi, asi by som sa na to inak pozerala. Ale i tak stale nieco treba, oblecenie, do skoly, kozmetika, kruzky platime ved to poznate… klasika + idu na drahy pobyt zo skoly tento rok do zahranicia (2000€).

Podla mna vacsina ludi telefony za 500€ proste 14rocnym detom nekupuje. Alebo sa mylim? Pravdepodobne jej diskusiu ukazem, tak ma zaujima, ako je to u vas. Dakujem.

Strana
z4
sissy27
26. feb 2025

@bonboniera u nas ho dcera dostala k vianociam a stal viac ako 500€. Nasledky nevidim dodnes ziadne (a ze uz to je nejakych cca 8 rokov, odvtedy uz ma dalsi) 😉
Proste v nasej domacnosti maju vsetci narok na rovnaky komfort - ci sa jedna o jedlo, oblecenie, vzdelanie, atd. Samozrejme primerane penazenke pracujucich. A pri darcekoch neriesime cenu v zmysle “kazdy dostane v rovnakej hodnote” ale ide o to splnit zelanie. Lebo o tom darceky su. Mna by tiez nepotesilo, keby tuzim po zlatych nausniciach a dostanem bizuteriu alebo turisticke topanky 🤷‍♀️ ak to nie je v moznostiach teraz tak nevadi, bude to mozno o rok alebo o tri, ale dostanem to, po com tuzim. A presne tak sa spravame aj k dcere.

kaktusik007
26. feb 2025

@sissy27 uplne si to vystihla - deti maju narok na rovnaku zivotnu uroven rodica a pre mna je nepochopitelne, ze ja ako matka mam telefon za 1600 eur a zvazujem ci vobec dietatu telefon za 500, po ktorom tuzi.... tiez mi to hlava nebere

autor
26. feb 2025

@kaktusik007 nemusi ti to hlava brat, ked si citala ze mam telefon za 1600 eur, musela si si precitat, ze ho mam ako pracovny nastroj. Podla toho co hovoris, ak si na firmu kupis mercedes na prepravu tovaru, mala by si kupit auto za rovnaku cenu napr svojmu 18rocnemu dietatu, aby malo rovnaky standard 😁. Super logika 👍

kaktusik007
26. feb 2025

autorka, prekrucas a vytrhas z kontextu. Ale rozumiem, asi si v tejto diskusii chcela mat prispevky o tom, ako sme ako matky zhrozene ze naco taky drahy telefon dietatu a ak ano, tak jednoznacne by si nan mala nasetrit sama ked tak a to ze nepomaha v domacnosti - no neprijatelne!!! no a miesto toho su tu reakcie aby si dcere radost spravila, ze si ho zasluzi kedze je sikovna a ze nemas riesit ze neposlucha na slovo, pretoze je to pubertiak a nie pes... a to, co si dovolila verejne prezentovat @sissy27 - ze ona detom robi radost a ak na drahy dar nema teraz, tak proste to kupi o rok ci dva, ked na to bude mat -- tak to je uz uplne nazor mimo chapania viacerych....

takze ano, chapem tvoje rozcarovanie - evidentne jej diskusiu uz neukazes, lebo tu nie su nazory ake si chcela.

bonboniera
26. feb 2025

Drvivá väčšina sú tu našťastie pricetne matky ktoré nemajú pocit ze svojim deťom odtrhnú od huby a znížia životnú úroveň ked im nekúpia cokolvek co si vypýtajú bezohladu na cenu. Inak dufam ze ked si kúpia 300€ kabelku tak dcére kúpia tiež aby náhodou nestrádala 😅

berenika39
26. feb 2025

Ale přeci neznamená, že když dítě dostane to, co si přeje, a můžeme mu to dopřát, bude z něj nějaký špatný člověk. Je spousta rodin, kde se peníze neřeší, kde děti mají to, co rodiče, žijí si v pohodě, nestrádají, protože třeba tvrdě pracují a jen si dopřejí.... na tom není nic špatného.

autor
26. feb 2025

@kaktusik007 to ze ti to hlava neberie je proste fakt 🤷‍♀️😁. Co ti na to povedat. Vytrhnute z kontextu nebolo nic. Hovoris, ze dieta ma mat rovnaky standard ako rodic. No tak kupujme dceram kabelky, mobily, auta, drahe saty, ktore my vynosime roky ale oni ich vyrastu do dalsieho roka a podobne. To co hovoris je proste uplna hlupost. Ja nie som ako ty, ja svojej dcere neklamem, bavime sa otvorene. Urcite jej odpovede precitam ak bude chciet, ale nechce, kedze som jej povedala ze vacsina mám so mnou suhlasi. Aj ked nie vsetky

autor
26. feb 2025

@bonboniera vystihla si to 😁

raffaella
26. feb 2025

@bonboniera presne s tou kabelkou ma to napadlo, že keď moja bežná kabelka stojí 4-násobok dcerinho Kankenu, alebo ja si kupujem parfémy za 200€ a dcéry majú SDJ za 30€, pácham na svojich deťoch pomaly ekonomické násilie? 🙈
Ty vole, čo sa tu nedočítam - ale aspoň ma to pobavilo, takáto sociálno-ekonomická analýza sa tu len tak nevidí 😅

kaktusik007
26. feb 2025

vacsina mam s tebou suhlasi? asi kazda citame inu diskusiu....

julish
26. feb 2025

@cyberk nie, normalne ficia apky, internetbanking, no prob

lujza123
27. feb 2025

Ja by som to asi spravila podobne, ked niečo “nadštandardne” chceš prispejem, ale dolož si zo svojich peňazí 🤷🏼‍♀️
Moja dostáva iphone vzdy od otca, on si každe 3-4 roky kupi nový a posunie jej ho.

Zas 13 je v pohode, ved nechce nic najnovšie pro a iphone jej vydrží dlho. Aj ja ho mám, vyhovuje mi veľkosť. Podľa mňa super darček

K tomu životnému štandardu, aj keby kakám peniaze nekupovala by som ani decku a ani sebe niečo nevyužijem úplne len preto lebo chcem najnovšie a najlepšie. Naco je pubertakovy najnovší iphonePRO okrem machrovania sa ?
Pro je pre ľudí co ho potrebujú k práci.
Navyše si myslím, ze veci by sa mali využívať kým sú funkčne a meniť až ked sú naozaj zastarané. Treba si uvedomiť ze tony elektroodpadu končia kdesi v afrike a textil v spalovnach, nepotrebujeme ho produkovať viac a viac len koli potrebe ukázať svetu ze na to mám . Zijeme na dlh a ten splatia svojim zdravím naše deti a vnúčatá

autor
27. feb 2025

@kaktusik007 nie vacsina, ale drviva vacsina.
@raffaella aj ja sa bavim 😁🤷‍♀️
@lujza123 mne desina vydrzala 5 rokov 👍. Jj, ozaj nepotrebuje pro ako mam ja. Ono nakoniec ani ta 13 nie je pre nu vysnivany dar, skor by ju proste chcela, lebo jej mobil je uz stary. S tym suhlasim.

wwpela
28. feb 2025

Určite by som sa nebála investovať do drahšieho telefónu, jasné, že nech si na to prispeje aj sama, ale len toľko k iphonu, výhoda je, že vydrží veľmi dlho systém sa u iphonoch obnovuje po dobu 7 rokov čo je najdlhšie zo všetkých smartfónov... Ak správne rátam, tak ak by mala iphone 13 mal by jej vydržať obnovovány ešte tak do tých 5 rokov, s tým, že aj potom je dosť funkčný, čiže by ste mali s telefónom na dlhšiu dobu pokoj. Fakt sa do toho oplatí investovať, keď to porovnám ja mám motorlu tak za 100€ asi čisto nový rok výroby 2023 mám ho od vianoc minulého roka, za ten rok aj keď fungoval predtým výborne sa veľmi rýchlo zasekal a budem musieť meniť... Priateľ fungoval na iphone 7 a až teraz ho vymenil za najnovší model iPhonu s tým že môj len ročný telefón je v takom stave ako bol jeho 6 ročný pred tým ako ho vymenil...

kristina1207
Odpoveď bola odstránená
astrobot
28. feb 2025

Čítala si že za 13 použití dať 500 je extrémne veľa??? Keď. 16 vieš kúpiť novú za 600????

panda21
28. feb 2025

A keď ty to máš ako pracovný nástroj, nedalo by sa tebe kúpiť novší a jej posunúť tvoj? Veď keď budeš tak či tak za chvíľu meniť, aspoň by ste ušetrili miesto 2 mobilov, kúpite iba jeden. A bude mať aj novší ako 13 a nebude tak skoro meniť. A 500€ za 13tku mi príde celkom dosť, keď najnovšia 16tka je po cca 600€ ak sa nemýlim.

autor
28. feb 2025

@panda21 no ona prave 14 nechce, lebo je pre nu velky. Bolo by to riesenie keby pockala tak rok, i ked ja ho nepotrebujem menit, kludne aj 2-3 roky ak sa nic nestane s nim
@astrobot 600?? No pozriem, nevedela som dik

autor
28. feb 2025

@astrobot asi si sa zmylila. Za taku cenu som nenasla.

saxana000
28. feb 2025

Daj jej tolko kolko si normalne planovala dat za darcek akykolvek.100e ak tolko davas.a ostatne nech si jednoducho dolozi z vlastneho.ved su to jej peniaze ak ich chce otrieskat na telefon tak nech...

astrobot
1. mar 2025

Stačí pozrieť marketplace, bazos .ja som tam kúpila čisto nový vybratý z tcomu s 2 ročnou zárukou fakturou..

panda21
1. mar 2025

Na FB sú skupiny asi 2 alebo 3 na predaj a kúpu Apple veci. Ja som tam už kupovala aj Mac aj iPad.. pred týždňom tam bol kúpený z Tcomu nový 16 za 600€..

lenka.25
4. mar 2025

Ja sama mám iPhone , čiže aj moje deti majú . Netvrdím , že ich nutne potrebovali , ale ja som toho názoru , že dieťa ma nárok na rovnaký štandard ako jeho rodičia . A zas tie telefony vydržia roky , ak teda nie ste takí , že musíte mat vždy nový model .

johanka21
4. mar 2025

@queendixie Ja som mala iPhone 13 a už by som žiadny iPhone nechcela ani zadarmo. Veď tam platíš len za značku. Predtým som mala Xiaomi a teraz som si ho kúpila zase a nevymenila by som ho za nič na svete... A keď už sa to vašej dcére to nedá vyhovoriť, tak nech si naň prispeje.

queendixie
4. mar 2025

@johanka21 ja nie som autorka

Strana
z4