Dcéra chce na Vianoce veľmi drahý mobil

8. okt 2023

Čaute. Zaujíma ma, ako to robíte vy. Deťom sme kúpili mobily, majú Iphony pár rokov, už také staršie. Dcéra mi tvrdí, že všetci (áno viem ako všetci 😀) majú drahé telefóny, iphone 12,13,14. A teraz moja otázka. Financie na to sú, ale príde mi absolútne scestné, aby som 14ročnej dcére kupovala tak drahý mobil. Tí, ktorí ste ho kúpili, museli si dolozit zo “svojich”, alebo sa na to zlozila aj rodina, alebo ste proste kupili lebo? Obavam sa toho, ze teraz to bude superdrahy mobil a potom neskor to bude co?

pribinak
8. okt 2023

Ak má nejaké svoje peniaze - úspory z vreckového či dary od rodiny, tak nech prispeje, ale nie že symbolicky, ale tak normálne napr v pomere 30:50

sasa1310
8. okt 2023

ty ju musíš poznať či sa to zvrtne, alebo nie. U nás sa nezvrtlo. Kúpili sa drahšie mobily alebo iné zariadenie poprípade drahá obuv a tam to aj skončilo. Celý rok už nič nechceli ani poriadné vreckové. Jednoducho vedia, že môžu mať viac, ale nepýtajú lebo nepotrebujú resp. vedia, že už svoje dostali. A my vieme, že nebol to len nejaký rozmar

tululu
8. okt 2023

Muzov sef je financne daleko daaaaleko za vodou,ale ked jeho syn chcel novsiu playstation alebo iphone,musel si na to zarobit.To su nadstandardne veci,ku ktorym by malo viest nadstandardne usilie.Ale to je len moj nazor.

h2
8. okt 2023

Na čo je 14 ročnej nadštandardne drahý mobil? Zvlášť, keď má pár ročný iphone. Jedine tak na to, aby mohla machrovať pred kamoškami a aby sa tie, čo taký mobil nemajú, mohli cítiť zle. Nekúpila by som.

felycity
8. okt 2023

áno, museli, pokiaľ rúbali vyššie, tak sa museli spolupodieľať zo svojich úspor, my sme určili, koľko sme ochotní dať a ony si museli zvyšok doplatiť

ajdika
8. okt 2023

Ja by som tiez nekupila. Ani keby neviem, co s peniazmi. K comu by jej bol taky drahy mobil? Resp.naco je dobre pre malolete dieta mat tak drahy mobil?

kovo21
8. okt 2023

@pribinak a tych 20 do 100 da kto?😁

galioska
8. okt 2023

takto, bud nato mas alebo nemas a dietatu postaci aj starsi mobil, ked bude zarabat moze si za vlastne kupit co chce. Decka by mali mat limit, potom z nich vyrastaju samolubi jedinci., ktori sa nevedia odtrhnut od rodicov...Ty mas ledva na poplatky, nic si nekupis len aby decko malo najnovsi telefon ktory aj tak cochvila otrieska alebo vide z mody a ty mozes za kolko 2roky kupit dalsi najnovsi telefon a zas mas co splacat... Paradoxne najnovsie telefony., drahe oblecenie maju vacsinou ti chudobnejsi aj kdd sa zadlzia, maju pocit, ze naoko budu posobit ako bohati ludia....

pribinak
8. okt 2023

@kovo21 no pozri, všetko podľa možnosti rodiny

mmacca
8. okt 2023

Ja som nekúpila ani nekúpim. Načo taký drahý.

judar
8. okt 2023

Ja nechapem niektorych rodicov co zarabaju okolo 800€, maju na krkoch aj uvery aj pozicky, maju viac jak 1 dieta dotoho este vydavky na domacnost a su schopni vyhodit 1000-1500€ decku za najnovsi iphone alebo este ktomu ho zobrat na sekeru.....potom ze ta hierarchia medzi detmi aj v skole je zalozena na materializme az takom ze ich to uhana mat co najnovsie a najtrendovejsie veci.....
...ked chce mobil mala by si nan zarobit kedze lacny spas to nieje a nie ju viest cestou "ze vsak rodicia na jej mobil maju peniaze"

andreakg
8. okt 2023

Mám tiež 14 ročného,tiež skušal,že všetci majú,ale neexistuje u mňa niečo také,že dám dietaťu toľko peňazí za telefón.Načo? Veď telefón meníme každé 2 roky, kúpime radšej za normálne ceny.

kittykat22
8. okt 2023

nas syn ma najdrahsie veci. Ale dostane drahu novu vec a potom ju ma 5 rokov. Po 5 rokoch kupime dalsiu. Nekupujeme tie veci ako na pase. Ma vsetko od apple. Ano, ma najlacnejsi macbook ale ma - a aj tak stal mailand. To iste tablet. Ale to preto, lebo my rodicia mame drahe pocitace a nebudem dietatu kupovat lacnu vec, len preto, ze je dieta. Tak je s nami v rodine tak sa zvezie.
Ale veci mame kym ich neznicime 5-6 rokov. Nekupujeme nove lebo medved a ani upgrade lebo nieco vyslo. Vedieme k tomu aj syna.

euka210
8. okt 2023

Moje deti si kupovali prve mobily z penazi co dostali na prijimanie ako 9r, ziadne iphony, do 100e boli.
Ja sama mam par rokov moj prvy dotykovy mobil co stal nieco cez 100e, takze dietatu by som drahy nekupila. 12r a 10r su zatial spokojni s tymi, co si kupili. Ked budu chciet casom drahsi, tak nech si prispeju alebo si ho kupia sami, na darceky mame limity a bud sa rodina poskladame alebo si prilozia zo svojich.

anjelok
8. okt 2023

Moja ma zdedeny po muzovi..on si kupil novu 14ku, ona dostala jeho 11ku. Kedze ma 15 rokov, na dalsi mobil si uz zaraba sama.

akvi
8. okt 2023

U nás vždy platilo, že ak chce niečo drahšie, ako nejaký "štandard", ideme na polovicu, prípadne spojíme Vianoce s narodkami ( má to v rozpätí mesiaca). Ale náš vlastne nikdy nechcel nič prehnane drahé, asi najdrahšia vec bol PC a to sme brali tak, že ho potrebuje, takže sme prispeli bez rečí .Ale je fakt že on si zarába už od puberty, takže veľmi dobre vie, čo je to makať a nerozhadzuje na zbytočnosti. Niekedy mám pocit, že niektoré deti si neuvedomujú hodnotu vecí a nemajú vôbec predstavu, koľko úsilia stojí zarobiť tie peniaze.

A mne fakt nejde do hlavy, ako môže niekto vyhodiť za vec, akou je mobil, viac, ako dakych 300 eur. V tej cene sa predsa dá kúpiť parádny mobil. Mne je nepríjemné mať pri sebe tak drahé veci, ktoré sa dajú ľahko stratiť, zničiť, ukradnúť a pod.

cafelatte
8. okt 2023

A koľko stoji taky telefón?

sasa1310
8. okt 2023

@kittykat22 presne aj my tak Aj naši majú najdrahšie, ale neobnovujeme ich z rozmaru, ale podľa potreby.

danyelia
8. okt 2023

Ahoj, presne dnes sme to riešili...12- ročnej dcére sa pokazil mobil a samozrejme, že ona nutne ,,potrebuje,, nový Iphone, lebo čo na to povedia kámošky, keď bude mať len obyčajný 🙄 Dostala Motorolu a už vymýšľa, že toto sa jej nepáči, tamto je zlé. Možno by ten Iphone na Vianoce aj dostala, no ja by som skôr pozerala na to, či ho zaslúži alebo nie (moja si ho zatiaľ nezaslúži 😁). Brala by som do úvahy dcérine správanie, známky v škole, či ma poslúcha, či pomáha doma, či je zodpovedná- a ak áno, asi by som jej ho kúpila. A k tomu nejakú drobnosť, nie zase 10 vianočných darčekov. Prípadne, ak niečo z toho nespĺňa, tak by som ju motivovala tým mobilom, ak sa v niečom zlepší (známky, správanie...) tak ho môže ako darček očakávať.

anjelok
8. okt 2023

@cafelatte podla toho aky, ale 1000 eur +

mira0611
8. okt 2023

Ahoj, ja som bola tiez proti iphonom, velmi drahy telefon, povedala som mu, ze viac ako 300 euro nedam za telefon, takze si od kazdeho vypytal na mikulasa, vianoce a narodky (februar) peniaze, odomna dostal este 300 euro a nepotrebne veci si predal na bazosi a fb... tak si nazbieral na telefon.
Uz ho bude mat druhy rok, vidim ako ma ten telefon rad, velmi nan dava pozor...
Neolutovala som to, vidim o kolko je lepsi nez moj telefon a uz aj ja rozmyslam, ze si kupim.

heleninamama
8. okt 2023

Kúpila som - dcéra je tiež zaťažená na Apple. Má iPhone, počítač, slúchadlá a aj iné zbytočne drahé, značkové veci. Beriem to tak, že dcéra chce zapadnúť do kolektívu a v škole/triede prevažujú deti zo solventných rodín, ktoré udávajú tón. Spomenuté dary si zaslúžila za výsledky v škole, čo je pre mňa najdôležitejšie kritérium. Tiež si myslím, že to nie sú nevyhnutné veci, ale nezruinovalo nás to a ona mala radosť. A vie, že ak si mobil pokazí/stratí, ďalší taký už nedostane. Mobil má už skoro dva roky a dáva si naň pozor.

kulumulu123
8. okt 2023

Necitala som ani jeden koment tak sa mozno budem opakovat po niekom...
Osobne si myslim ze 14 r decko nepotrebuje ten najdrahsi a najnovsi mobil ani ked na neho mate... V 18 si urobi vodicak a bude dupkat nozkami ze on a chce ferrari lebo je to super aby sa mohla pochvalit pred kamosmi a ty urobis co?? Kupis jej ho lebo dokaze dost dlho a dost nahlas nieco chciet?? Rob ako myslis tvoje dieta tvoje peniaze tvoje pravidla...

autor
8. okt 2023

@galioska prave to, ze aj my s muzom sme si kupili najnovsie, tak to nevie prekusnut, ze preco ona nie. Ale my to vyuzivame aj na pracu, alebo najviac na pracu, takze tam nie je o com. Nie je otazka, ci na to mame, lebo keby sme nemali bolo by to to posledne co by som riesila. Praveze financie na to su a ona to vie.
@heleninamama som rada aj za tento pohlad. Vysledky v skole ma excelentne, na veci si velmi dava pozor este nic nestratila ani neznicila.
@tululu presne nad tym som rozmyslala. Nech si cast zarobi, cast jej dolozim. Podnikame, ma a cim pomahat 😀.

@cafelatte ten co by chcela cca 950 eur

celka12
8. okt 2023

Určite by som nekúpila, moja dcéra si na Iphone zarobila sama, keďže ho veľmi chcela, brigaduje od 16, takže keď chcela takúto drahu vec, išla z jej peňazí, mať drahý telefón len preto, že ho majú iní, by pre mňa nebol dôvod ho kupovať. Výsledky v škole mala tiež vždy vynikajúce, za známky u nás neboli nikdy odmeny, učí sa pre seba a preto, aby sa uplatnila v živote.

huginko
8. okt 2023

Môj syn ide mat 15 rokov, iphone nemá a ani nechce. Ma 3 ročný mobil, xiami ci aký, a ani za svet počuť, že mu kúpim nový. Nerieši. Stačí mu, vraj načo. Takže ja by som nekúpila. Keď ho bude potrebovať v práci, nech si kúpi sama...

dejka77
8. okt 2023

Taky drahy iphone by som nekupila ani sebe, nieto este dietatu. Dcera ma nizsiu radu, stal malo a neviem, co je na tej vyssej rade take super, ze stoji tak vela.
To je dost slaby dovod, ze "vsetci" maju, tak aj ja chcem.

galioska
8. okt 2023

tak potom neviem co riesis, my chceme byt detom prikladom, co doprajeme sebe to aj im, darmo budem riesit moralku, dieta nieje hlupe.

autor
8. okt 2023

@celka12 pamatam sa, ako som ja trpela tym, ze vela z deti malo pekne aj znackove oblecenie, ja nie. A nielen preto ma to neskutocne motivovalo zarobit si vlastne peniaze a kupit co som chcela. Pracovala/brigadovala som od 14.

@dejka77 to zas nie je o tom ze vsetci maju, zas ten telefon je poznatelne lepsi, ten stary je uz proste.. stary par rokov. Ma ho 4 roky a uz bol kupovany pouzity.

Myslim, ze som rozhodnuta. Bude si musiet cast dolozit sama + si to “odrobit”.
Dakujem za vase nazory. Myslim, ze nemoze takuto vec dostat “len tak”. Pohybujeme sa v spolocnosti, kde tie mobily deti proste dostanu len tak. Ale urcite nie cela trieda. Myslim, ze ked si ho odrobi, bude si to ovela viac vazit.

bluemoon24
8. okt 2023

Pokud to nezatizi rodinny rozpocet a dcera je zodpovedna, tak bych ji iphone koupila. Asi ne nejnovejsi 15, ale 13-14 ano.