14-ročná dcéra chce mať zajtra so mnou babský deň
ahojte mam dcerku 14 rocnu, a zajtra by sa malo idt do skoly viem. Nikdy som toto neurobila ale opytala sa ma či by sme si nemohli zajtra urobiť taky babský den. Dcéra je na gymnaziu a nikdy sme takto nevynechali len mi to prislo ako super napad urobit si predlženy vikend. Veľmi málo sa vidime kedže stale pracujem. Myslite ze to je dobry napad?
@lienka.7 mozno si to len vo svojom ponimani brala ako prve a posledne, ale ci to aj ono tak bralo ;)
A preco az poobede? Ked asi dcera ziadala cez skolu? Co ked jej nieco v ten den hrozilo a nie nemyslim pisomky🙄 alebo proste sa citilo na volno, nechapem co je na tom take tazke pochopit…aj ja si beriem volno ked PRAVE potrebujem a nie kedy mi stat nakazal (prazdniny).
Skus si zobrat, ze by si niekde musela chodit od 8-14, pracovat a volno budes mat v urcenych casoch, budes v skupine ludi s ktorymi vlastne ani nechces, len bohuzial mate rovnaky vek, povedat nieco mozes az ked ti to niekto dovoli, a aj na wc mozes len ked ti to niekto povoli. A vlastne je to tvoja chyba, lebo ty proste musis byt pod dohladom. A nehovoriac o tom, ze ucit sa budes musiet len to co ti niekto prikaze. Vedela by dom este dlho pokracovat.
A nie, ty do prace nemusis…
@yanni to je uhol pohladu. Podla mna je povinna skolska dochadzka nemoralny zakon. Takze je mi jedno ci mi to niekto prikazuje. Ja si so svojim dietatom budem robit co ja chcem.
@lienka.7 Z tvojich slov vyplýva, že vzťah tvojho dieťaťa ku tebe je v niečom problematický. Napriek tomu máš pocit, že môžeš posudzovať správanie autorky a iných matiek, ktoré ku svojim deťom pristupujú inak. Možno práve takéto drobné radosti robia vzťah rodiča a dieťaťa dôvernejším a otvorenejším. Je veľmi dôležité, keď dieťa vie, že môže za rodičom prísť kedykoľvek a rodič mu bude načúvať. To nie je skákanie po hlave.
@ddaassuullaa vychovavat dieta je cely subor aktivit, nastolovanie hranic, vedenie k zodpovednosti, atd. Atd..
To nie je o tom, ci dieta obcas (!) ospravedlnis v skole.
Kamoska dcere dovolovala ulievat sa z pisomiek, ma pocit, ze bola dcerou manipulovana a ona sa podriadila... z toho mala, co pises, to nevyzera ako vhodny pristup, Skor skakala Ako dcera piskala. To nie je vychovavat.
Spravaj sa takto, s vynimkou opravedlnovania za skoly a je tu dobra sanca, ze to dopadne rovnako..
O tom tu dookola pisem - ak je rodic sudny, ak vychovava, tak obcasna prilozitostna ospravedlnenka je uplne ok.
@yanni skolstvo je v katastrofalnom stave, ale je to velmi, velmi komplexny problem. Problem, ktory sa vlecie roky, od financovania, cez vzdelavanie ucitelov, byrokraciu, az po zastaraly skolsky system... atd.atd.
Je to pekne naivna predstava, ze je to sposobene blicovanim.. ktore tu vzdy bolo a dokonca bolo pred prichodom edupage omnoho jednoduchsie..
@yanni ano, na slovensku to ide dolu vodou presne z tohto dovodu..🙄
@lienka.7 dietatu sa nedava prve aj poslednej. Dieta sa respektuje a zaroven sa mu nastojuju hranice. Jasne hranice. Dietatu sa tiez nacuva. Dietatu sa pokryvaju emocne potreby.
**
Tu mnohe prehliadli fakt, ze autorka s dcerou travi kvoli praci velmi malo casu, ze dcera to pocituje a jasne formuluje, ze jej mama chyba.Autorka mala mat v piatok volno, tak to dieta chcelo vyuzit.
Mnohe by ste to zamietli, lebo sa TO NEMA. Co tak individualny pristup, co tak prihliadat na momentalne potreby dietata?
@hederamonstera ale ano, aj koli tomu. Deckam sa nic nechce a rodicia to podporuju. Potom tu mame stale temy "pomozte s domacou ulohou". Casto uplne stupidne ulohy, co normalny rodic so vseobecnym prehladom a minimalne znalostami ZS by mal vediet a takto pomoct dietatu. Chodenia poza skolu sa podporuje a toleruje. Zial toto neskor netoleruju zamestnavatelia (vid tema namiesto 30 min obed. prestavky urobenych 50 min a zamestnankyna to nechape, ze sef sa "nasral").
@yanni nuz tie "vykvety", co nevedia pochopit, ze svet sa netoci okolo nich su produktom helikopterovych rodicov.
Jednoduchsi ludia vzdy boli tiez, akurat, ze neboli soc.siete, takze sa "nezviditelnovali".
Chodenie poza skolu a ospravedlnenie rodicom, ked to on uzna za vhodne, su 2 rozdielne veci.
To hadam chapes. Ci nie?
Inak, mna napr.fascinuje uvaha, ze ziaci chodia poza skolu a preto upada skolstvo.. 🙂
@anonym V konečnom výsledku je to teda vaša vec. Ja si myslim, že ak povolíte raz, bude sa to opakovať. A to nie som žiadna prísna matka, tiež som si ako dieťa sporadicky blicla. Mne len príde odveci mať babský deň od rana, keď na obed má po škole a máte neobmedzený čas pre seba po celý víkend. Ale je to na vás a vaše rozhodnutie.
Mňa skôr prekvapuje, koľko rodičov sa tu tvári, že je to úplne v pohode, obhajujú to tým, že je to len jeden deň (neviem, kde majú záruku, že sa to nebude opakovať) a každý komu sa to nepáči, je staromódny. Ale vlastne nečudujem sa, keďže švagriná je učiteľka a čo to rozpráva o tom, ako rodičia hocikedy ospravedlnia dieťa, plánujú dovolenky zrovna počas školského roka, alebo dieťa hocikedy nepríde do školy z uplne banálneho dôvodu…
@7lenka11 možno preto, že existujú aj rodičia, ktorí nesúhlasia s povinnou dochádzkou napríklad a školskou indoktrinaciou. . Takže áno, vytvárajú si ostrovy pozitivnej deviácie. Nie každý slepo súhlasí s tým, ako štát zasahuje do života rodiny. Čo také hrozné sa asi stane, ak si rodič dovolí stráviť čas so svojím dieťaťom? Učiteľke a vlastne každému to môže byť naozaj úplne jedno.
@kvetinka75 ? ine nazory nechcem počuť? trochu zle chápeš komentáre. Reagujem na zlé odpovede na moju osobu to je všetko.🤣 Haha
@akvi možno existujú ľudia čo nesúhlasia vôbec s ničím a sú apriori proti všetkému a lezie im na nervy aj to, ze ráno vôbec vyjde slnko a oni musia do prace... Su nejaké všeobecne pravidla a predpisy, či už stanovené zákonom alebo nejako zaužívané. Sme súčasťou nejakého celku a nemôžeš si robit lem tak, co ty chceš... To sa inak potom nazýva anarchia, vies.
@autorka pozri, mas tu komentáre pre aj proti. Zavisi od povahy ľudí, prístupu k životu a životnej filozofie. Pre niekoho, kto vníma školu ako nutné zlo a pomaly trestanie dietata, nema problém si u prostred sk.roka objednať 3tt dovolenku na Bali. Lebo to ma jednoducho v paži. U človeka, pre ktorého je vzdanie príležitosťou pre dieta sa mat v živote lepšie, je to proste cez, aby len tak vymeskavalo v škole počas riadneho vyučovania. V konečnom dôsledku, je to na tebe ako si sa ty rozhodla.
Takže baby no dopadlo to skvelo, boli sme s dcérkou v Prahe na výlete. Popozerali pamiatky, užili si spoločný čas a zabávali sa. Boli sme aj v kine, na koláčikoch a neľutujem to. Najlepšie rozdohnutie, samozrejme že to je výnimka, ale poznam svoju dcérku je to jedna inteligentná baba, a som rada že chcela takto so mnou stráviť čas.❤️
V skole su ok, ze sla na vylet do Prahy s tebou?
@natalka13 RD☺️
@lienka.7 tvoj problém je ten, že považuješ školu za jediné miesto, kde prebieha učenie. A nedokážeš pochopiť, že mnoho z nás už chápe, že to takto proste nie je.. Ty len opakujes stereotypy, ktoré sa udržuju. A niekomu to samozrejme vyhovuje. Školstvo proste odignorovalo pokrok. Čudujem sa, že to tak málo ľudí vidí, pritom väčšina ľudí hovorí, že deti hlupnu, že školy už nie sú to, čo bývali a pod kecy. Akosi zabúdajú na to, že dnešné deti potrebujú niečo iné, ako pred 30-40 -200 rokmi. Lenže školy zotrvávajú v minulom storočí, tak nech sa nik necuduje. A btw., žiadne zaužívané pravidlá nepotrebujem dodržiavať, len preto, že "sa to tak robí" . Z tohto by už naozaj bolo fajn precitnúť. A zákon tu nik neporušuje, rodič môže dieťa ospravedlniť aj z iných dôvodov, ako je choroba.
My sme s mojím decko mávali pravidelne voľné piatky
@akvi nenadarmo sa hovori, ze jednym z dovodov (samozrejme, nie jedinym) preco skolstvo vyzera, Ako vyzera je aj pristup rodicov..
Mnohi, Ako vysledok tohto skveleho skolskeho systemu nie su schopni pozriet sa na vec z nadhladu a zvazit aj ine, Ako zauzivane a casto zastarale praktiky...
@akvi Primárnou úlohou školstva je vychovať výkonného a poslušného otroka na trh práce. Nič viac a nič menej. Všetky tie kecy o tom, že je to pre dobro detí, že ich to rozvíja, pomáha im to naplniť svoj potenciál, sú iba oblbováky, aby to ľudia ľahšie prijímali. A tí, ktorí to vidia inak a nebodaj občas vybočia z radu, sú vnímaní ako ,,chyba v Metrixe".
super, krasny den ste mali 🙂 na to si bude dlho pamatat a ty tiez 🙂 uprimne zavidim, ja uz s maminou nemozem stravit ani sekundu, takze za mna ano,aj ked pisem neskoro... 🙂
@akvi povinná školská dochádzka existuje x rokov a nie je to len tak pre srandu.. ja už fakt nechápem túto dobu, keď rodič dokáže spochybňovať školu, pedagógov, význam dochádzky a pod.. čo také jej dá babský deň na rozdiel od školy? Hlavne, keď samotná mamička napísala, že má voľný celý víkend..
S takýmto prístupom, že idem proti pravidlám a nesúhlasím s povinnou školskou dochádzkou, sa nečudujme, že po svete chodí toľko nevzdelaných a nerozhladenych ľudí.. ale ok, je to každého vec, no mne toto fakt hlava neberie
@7lenka11 to ako súvisí ten nesúhlas s niečím a nevzdelanost? 🤔 Nie sú náhodou tí nevzdelaní a nerozhladení ľudia práve produktom povinnej dochádzky? Skúsila si niekedy premýšľať o tom, prečo je povinná dochádzka a nie povinné vzdelávanie? Čo to asi tak vypovedá, na čom vlastne záleží? 🤔 Vieš, že existujú krajiny, kde nie je povinná dochádzka a napriek tomu tam nie je o nič viac negramotných ľudí, ako v krajinách s povinnou dochádzkou?
A čo dal dieťaťu babský predĺžený víkend oproti sedeniu v škole? To sa pýtaš vážne? Ja mám problém nájsť jediné pozitívum na tom sedení v škole. Vieš, že učivo materinského jazyk a matematiky celého druhého stupňa sa deviatak zvládne naučiť za cca tri mesiace? ( toľko času venujú priemerne unschooleri a deti zo slobodných škôl školskému učivu, keď sa náhodou rozhodnú ísť na klasickú strednú školu a pripravujú sa na prijímačky).
@akvi Odkial beries tu istotu, ze pravda je na Tvojej strane?
Este take drobne doplnenie-naucit sa zvladnut prijimackove testy, to este vobec nemusi znamenat, ze sa jedna o dobre vzdelanie😉

@hederamonstera vyhoviet poziadavke ano ale nie, ked ma povinnosti. Skola je zo zakona povinna, ale na SK si robia deti a aj rodicia (podaktori) holubnik.