14-ročná dcéra odmieta jesť mäso
Ahojte prosím poraďte. Skoro 14 ročná dcéra už dva mesiace odmieta jesť akekolvek maso, teda ani žiadnu šunku salámu parky proste nezje. Ani hydinu ani ryby. Musela som že ju to po týždni prejde a začne jesť normálne znova. Ale nechce, že jej to je nechutne jest maso. Cize z týchto dovodov. Ja viem že chovane sú v zlych podmienkach ale to je dan za to ze mame obchody a nemusíme si chovať kravy doma na zahrade.. mám ďalšie dve menšie deti a nemam čas varit jej osobitne alebo aby sa cela rovina teraz prispôsobia jej. Hlavne keď to uz trva ďalšie ako par dni a navyše sa blizia vianoce. Budeme chodit po návštevach a čo mám mame a svokre povedat že nech spravia chlebicky osobitne pre nu? Alebo jej doniesť z domu? Tak isto obed, stedra vecera. Uz akoby sme nemali toho dost musi s týmto prist. Aké argumenty pouzit aby to nechala ta, alebo ako to riešiť?
nepoviem ti presné čísla, ale keď to preženiem, tak 1/2 zemegule sú vegetariáni - teda čo, bude jesť čo oni ...
ak robíš maso - jej urob sojové maso, tofu, fazuľu namiesto masa ... v pohode sa dá prežiť aj keď je človek vegetarián 🙂
ak chceš aby mala dostatok živín, radím ti naštudovať nejaké blogy o tom - aby si mala dostatočné argumenty, prečo musí jesť to čo musí - pretože zdravý vegetarián neprežije iba na brokolici ...
14-ročná sa už môže sama naučiť pripravovať si a variť si bezmäsité jedlá. Keď ju budeš nútiť jesť mäso, pochybujem, že to padne na úrodnú pôdu.
inak, pozri sem - táto žena má tak vynikajúce - a plnohodnotné výživné recepty ... že sa nimi zasýtia aj masožravce (teda vy zvyšok rodiny...)
https://www.youtube.com/@broccoli_mum
mozno ma iba take obdobie, preco by si mala pre nu zvlast varit, nech zje salat bez rezna a co ? a ak chce ist vegeterianskou cestou nech si vari a nech navari aj vam ju popros. neboj hladna nebude a ani vy. ma uz 14 to uz asi zrejme nieco vie uvarit,
ja som tiez od mala nemusela maso, a najradsej zo snicle mam 3obal doteraz. skratka nie vsetci maju radi vobec maso.
Iste to niekde počula, čítala, videla, takže takisto si to môže pripravovať sama. A nerieš rodinu a co povedia, len si neda mäso, ostatne predsa môže. Alebo nech si nosi, co si sama navarí.
vegetarianska strava vie byt velmi zdrava, ovela zdravsia ako sunky a parky. ak nestihas varit, musi si ona, ale nech sa to neskonci dukatovymi buchtami a podobne.
je kopa videi na IG a podobne s lahkymi vege receptami.
Presne aj moja dcéra v 14tich začala mäso odmietať, proste jej začala vadiť konzistencia, pach, zrazu aj slovo, že hovädzie, bravčové, nemohla ani počuť. Neriešim, začala si aj sama variť bulgur, pohánku, quinou, kuskus, cestoviny, všetko v kombinácii so zeleninou, strukovinami, omáčkami, batáty, zemiaky, čokoľvek. Ja tiež veľmi mäso nemusím, takže sa stravujeme spoločne. Zase staršia dcéra, tá by jedla mäso od rána do večera.
Sama som bola vegetariánka 10 rokov. Dcéram som povedala, že by som bola rada, ak by mäso jedli minimálne, kým rastú. Ak by ale mali svoj názor - napríklad etický, rešpektovala by som ho s podmienkou, že sa budú podieľať na príprave jedla a že si niečo o vegetariánskej strave naštudujú, aby im v nej nič nechýbalo. Nie napríklad štýlom, že mäso nahradia hranolkami alebo sladkými jedlami. Inak väčšine ľudí by prospelo, ak by sa jedlo menej mäsa, aj cez Vianoce.
sesternica je vege od cca 13-14 r tiež mysleli sme že ju to ,,prejde,, má 25r a stále ju to drží hold sme sa prisposobili vždy ked prídu na návštevu máme aj vege verziu rodina si zvykla tiež , zo začiatku jedla to čo bolo bez maso proste si povyberala čo je pasovalo povedz rodina kam pôjdete na návštevu že proste neje maso a hotovo dopredu aby nekukali ako sovy , reči budú a nepríjemné komentáre tiež tak si priprav peknú odpoved aby si ich usadila nech sa nestarajú
doma maso moc nevarí možno 3-4x za týžden takže ja čerpám inšpiráciu z netu dnes napriklad máme hlivový perkelt s haluškami , zajtra budeme mať brokolicový nákyp ale teda 14r už by si mohla lahké jedlá pripraviť aj sama na večeru a cen víkend nech si pripraví aj na týžden do mrazáku a nech si vyberá - placky, fašírky , nákyp a pod
No a ked ti poviem, ze ja mam 4 deti a kazde jedno je vyberave v jedle, jedna neje maso, druhy by chcel maso s masom, dalsi neje ovocie, zeleninu..mozno 2 jedla existuju, ktore zjedia vsetci. Takze keby dcera nejedla len maso a inak vsetko ostatne ano a dalsie deti vsetko tak skacem meter 20.
@anonym_autor nie, vobec by som neriesila, ked nebude chciet jest, tak bude jednoducho hladna a mozno si to potom rozmysli, ci bude vymyslat alebo nie. A stale sa da z toho chlebika dat dole platok sunky
Akceptuj ju. Ty máš tiež veci, ktoré určite do úst nedáš a nikto Ťa nenúti ich jesť. Ju to môže prejsť. Pokiaľ je normálne a nebráničí to s anorexia, nechaj ju.
No urcite to nie je tragedia, ze neje parky. Z toho isto neumrie. Aj ja som veganka a ked vies, ako ziskat bielkoviny, tak maso ti netreba. Ako sa vravi- maso nie je kyslik. Prezijes bez neho.
Ma 14, moze si varit aj sama ked nechce jest to co vy. Ty len dohliadni, aby jedla pestru stravu, lebo vela ludi si mysli, ze to su len salaty, soja, ale vegetarianska strava moze byt rozmanita a chutna. Hlavne by som to nerozoberala pred rodinou a nestrapnovala ju, lebo moze prestat jest uplne.
Ja nejem maso, ryby, vajcia, sunky, parky nic uz od decka.. vyvar a stava s ryzou mi nevadi. Nikdy nikto nerobi zvlast pre mna ja si vzdy vyberiem co zjem.. aj suchu ryzu alebo zemiaky s kecupom😃 tak sa tym podla mna netrap ked dcera chce nech si spravi sama.
Ani ja niesom velmi mäsový typ, aj moja 12 rocna nejak zmenila chuť k mäsu. Ináč ostatni doma jedia mäso. Takže varím tak, aby jedli všetci. To znamená, že ak ona nechce mäso, urobím jej k prílohe nieco iného. Nezabije ma. Predsa ju nenecham o hlade. Ale kupujem vitamíny, ja som toho nazoru, že deti a hlavne v dospievajúcom veku potrebuju mineraly a vitaminy, ktore su v mäsu, a všeobecne ľudia su staveny na mäso, lebo telo to potrebuje k tomu, aby spravne fungovalo. Taka zlata stredna cesta no, treba doplnit jedalnicek a nahradit niecim, co by vyvazilo vynechanie mäsa z jedálničku. Stara generácia zila prevažne z mäsa, zeleniny, strukovín atď a deti boli zdrave a silné uz v rannom veku, zvládali behať, zdvíhať a neboli tolko chorlave. Teraz nepocitam pandemie ale normalne nachladenie.
Ja nejem maso, ryby, vajcia, sunky, parky nic uz od decka.. vyvar a stava s ryzou mi nevadi. Nikdy nikto nerobi zvlast pre mna ja si vzdy vyberiem co zjem.. aj suchu ryzu alebo zemiaky s kecupom😃 tak sa tym podla mna netrap ked dcera chce nech si spravi sama.
@anonym_c1d430 hahah ja som bola tiez vyberava, mama zo mna vzdy mala nervy 🤣😂😂😂
@anonym_f2e512 nechať 14-ročnú aby jedla iba šalát je cesta do pekla ...
@anonym_autor mala som asi rovnaky vek ked som prestala jest maso a nikdy mama nemusela nikomu vysvetlovat moje rozhodnutie ani za mna pytat vege chlebicky. Proste som mala smolu. Skus pochopit ze ma uz 14
Respektovala by som to ale ak by som nemala cas vyvarat jej osobitne tak nech sa paci moze si aj sama niekedy chystat. Vsak bude mat 14,nie 5
@anonym_autor aké argumenty použiť aby to nechala tak? A čo tak rešpektovať jej názor? Párky ani šunku k životu nepotrebuje a ostatné mäsové veci sa dajú spraviť aj vegetariánsky, prospeje to celej rodine. Ale teda naštudujte si obidve koľko čoho by mala prijať namiesto mäsa a nech sa učí variť, nemusíš ju obskakovať už je dosť veľká.
Čo povedať návšteve? "Zuzka neje mäso tak jej ho prosím nenúkajte. Doniesli sme XY ponúknite sa, je to vegetariánske a tiež chutné."
14 rocna si moze varit sama. Len dohliadni, aby mala pestru stravu. Vegetarianstvo by som akceptovala .. ak sa nauci aj vegetariansky varit.
No co ti poviem, ja som mala 3 roky, ked som mojej mamine odmietla jest maso... doteraz to spomina, ze ked ma nutila jest kura a ja som sa povracala, tak az vtedy to vzdala... uz mam 34 a stale to maso nezjem😅 samozrejme, treba davat pozor, aby jedla vyvazene, nie ze skonci pri tom, ze bude jest akurat tak rozky s maslom... u vas je vyhoda ta, ze dcera ma 14 rokov, nie 3, takze sa s kludom vie zapojit do pripravy jedla podla svojej chuti😊 ja som napriklad na Vianoce jedla salat bez rezna, z kapustnice som si povytahovala maso a prehodila ho tatkovi, z chlebickov som vybrala sunku atd. Od nikoho som nikdy nevyzadovala, aby mi samostatne varil (ale samozrejme, vzdy to extremne potesi, ked to niekto zohladni🤣)... problem bude, ak dcere bude vadit, ze sa jej jedlo dotykalo masa, to uz by som v tom pripade nechala na nu, ze musi sa zapojit do pripravy tak, aby bola spokojna... drz sa a prosim, hlavne ju nenut to maso jest😊
To vážne takéto starosti?Skus zacat variť vegetariánskych aj pre ostatných ,u nás sa tiež vari pre kazdeho zvlášť
Ja napríklad milujem maso ,muz a decko občas
Moja 7ročná takto vymýšľa s mäsom. Od 2-6 rokov by sa šla po mäse utĺcť a zrazu ho nechce. Príde mi, že ukončila určitú fázu rastu (2.najvyššia v triede) a preto to mäso nepotrebuje. Na návštevách? Priprav sa na to, že sebe naložíš mäsa minimálne a doješ po nej jej porciu mäsa. Nútiť do jedla patrí do minulého storočia podľa mňa obzvlášt 14ročnú
už aby sme nemali toho dosť... tá veta ma rozosmiala... ty ješ to, čo ti nechutí?
nechaj ju, nič jej nebude ak jesť mäso nebude. Alebo sa zbadá a začne jesť - alebo bude doživotná vegetariánka.
Vieš o tom že 90 perc. vegetar. sa po čase vráti k mäsu? len ten časový úsek môže byť rôzny.
inak párky , salámy a pod. jeme aj my doma asi tak 3 - 4 krát do roka. a to veg. nie sme. A nič nám nechýba.
No ona si halda na nete recepty, cez víkend si aj sama už vaila nejake jednoduche jedla, večere tiež. Ju to aj celkom bavi mám pocit. Len teraz keď idú sviatky tak viem ze budeme chodiť po návštevach a obedoch, tak neviem ako sa k tomu postavit. Nechcem prikazovat mame aby špeciálne pre nu spravila nieco bez masa, ale viem že reznov sa nedotkne. A zas ak bude jesť len prilohu to bude tiez divne. Podobne pri svokrovcoch. Keby bola dospela tak mi to je jedno ale teraz toto budem ja musieť organizovať.
@anonym_autor ja som v jej veku uz davno maso nejedla a neboj sa rodina si zvykne… tiez ak ma niekto ponukne niecim, co nejem, tak si to proste nedam. Na vianoce zjem kludne iba salat bez nicoho 🤷♀️ a uz to neni cudne nikomu

@anonym_autor tak ak takto "vymysla", podla mna je dobry cas na to, aby si nastudovala spravne a zdrave vegetarianske recepty (fazula, vsetky mozne veci zo soji apod). V principe sa z toho nestriela, ale nech si trosku nastuduje svoje "hobby". Aspon bude pripravena do zivota