icon

15 ročná dcéra chce ísť spať k priateľovi

alzbetka1783
23. júl 2020

Dopredu Vás prosím neukamenujte ma tu.
Som v rozpakoch , my sme takto neboli vychovavane,a ani sme sa neopovazili mamu o takéto niečo prosiť.
Jej priateľ býva na dedine a pracuje,a nevidia sa tak často.
Ja sa o svoje jediné dieťa bojím. Nech je chlapec akýkoľvek dobrý a správny .
Vychovavam ju sama a som na ňu asi príliš dobra ale cítim že toto správne moc nieje .
Z jeden časti jej verím ,no veľmi sa o ňu bojím,a viem že keď jej poviem áno tak to už pôjde stále. A to ja nechcem!
Celé dni mi tu knucí a prosí .....
Pustili by ste vy svoje deti?

Celé

nenne27
24. júl 2020

My sme si tiez uzili.v 18 sme mali precestovane stopom cele ceskoslovensko, cundre, stanovacky, muzika,koncerty...to patri k tomu ale v 14 zacat sexovat je pre mna skoro.a pre vacsinu ludi okolo mna takisto.asi som z Marsu

medeaa
24. júl 2020

mama by ma v 15tich nepustila, aj ked som tiez kvoli vzdialenosti nemohla byt s frajerom stale. Nepustaj ju a neustupuj v tychto veciach, mne a mame to vztah neposkodilo, aj ked som pocas puberty na nu nahnevana velakrat bola za kadejake zakazy, ale terza sme najlepsie kamosky a povazujem ju za najlepsiu mamu na svete. Randenie ma v 15tich svoje caro, nech si to uziva a nech caka na prespavacky s chlapcami do vyssieho veku. 18ku nema zas az tak daleko 🙂

medeaa
24. júl 2020

a este jedna vec ku komentarom. Nemyslim, ze je zle rozpravavat sa s teenagerom o pohlavnom zivote. Ano, aj mne to bolo trapne, ale zaujem rodica mi dal vela aj v tomto smere. Dalo mi to jeho nazor, jeho pozornost a akysi pocit, ze ked sa rodic nestiti a neboji rozpravat so mnou o sexe, tak je to v poriadku a mozem sa aj ja viac rodicovi otvorit. Je uplne jedno, ci deti uz v 12toch vedia ako sa nasadzuje kondom alebo co videli na internete. Ak sa rodic tejto teme otvori, aj ked je to trapne a pre oboch neprijemne, je to extremne dolezite. Mne to urcite napovedalo, ze mojej mame neni jedno kedy so sexualnym zivotom zacnem a aj ked som sla po svojom, tak som mala voci tomu a voci nazoru rodica urcity respekt.

anavila
24. júl 2020

ahoj...ja som so svojim terajsim manzelom chodila od 15tky. Aj on mal tolko, aj ja...vzali sme sa ked sme mali 24. Ja som u nich nikdy nespala pred svadbou a on u nas len ked sme prisli z diskoteky nad ranom a uz nesiel autobus, aj to dole v obyvacke a ja hore v izbe. Do 18tky som musela byt doma do 22,00 bez vynimky. V zime o 21,00. Samozrejme ze sme vyhladavali samotu ale mne to vtedy akosi "nechutilo" na všetko proste pride cas. Ale samozrejme, otazka znela, či ju máš alebo nemáš pustiť. Ja by som si s nou sadla a vysvelila jej to. Mozno aj metaforicky 🙂 Aby ti to nemala za zle ale sú urcite hranice a ovocie vztahu, ako je ranné spolocne prebudzanie, bývanie, 24h byt spolu atd.... chutí až ked je zrelé.. A že ju nepustiš preto, aby neokusila horkosť a potom ked to ovocie bude mat spravnu chut, uz vlastne nebude, lebo ho ochutnala skôr...nejako takto by som si s nou pohovorila...Zijeme vo svete kedy sa uz vsetko môže, a všetko je normalne ale aj rieka potrebuje svoj breh, inak by sa vyliala a sposobila skody. S odstupom casu dakujem svojim rodicom za prisnu vychovu... vazim si to... Tebe a dcere drzim palce...mna taketo zalezitosti cakaju za cca 3-4 roky...

masha185
24. júl 2020

@angelinja Prečo hneď útok, ja som s mamou taký vzťah mala, a aj stále mám. Nebála som sa jej povedať o prvom chalanovi, neskôr o prvom sexe ani o problémoch vo vzťahoch. Debatovali sme o možnostiach antikoncepcie úplne bez problémov a hanby. Vždy tu bola a aj je pre mňa a s otcom to isté. Vždy som vedela že keď idem mimo domu v noci tak sa nemusím báť jednému z nich zavolať nech sa deje čokoľvek. Boli tu pre mňa a báli sa o mňa. Ja som sexuálne žila skoro, a keďže som bola v rámci kamarátskeho vzťahu s mamou poučená, vždy som sa chránila a otehotnela som až teraz v 27 rokoch ...tak to nie je o tom, že keď rodičia dovolia dieťaťu sexuálne žiť, že im dôjde s bruchom to už je práve na nich aký majú vzťah a či vedia, že sa na to dieťa môžu spoľahnúť. A to môžu len v prípade, že to dieťa sa môže spoľahnúť na nich (nehovorím o tom že bude navarené upratané ale o tom, že keď mám zlý pocit môžem za nimi prísť a povedať BEZ HANBY čo sa deje)

vanilka83
24. júl 2020

@alzbetka1783 tak mne nasi zabranovali takymto veciam furt na prvu diskotéku som sla ked som mala 21 aj to len do 11tej a dosla pre mna mama!!!! A ziadny chalani alkohol cigarety chaty party diskoteky nic chceli mat zo mna pannu do svadby ale ja som zacala aj tak velmi skoro... V 15tich o sexe sa u nas nehovorilo nikdy to bolo total tabu ale aspoň som mala panicky strach z tehotenstva tak sme si davali velky pozor takze ak budu chciet mladi skusat uz cosi sposob si najdu aj bez spania... U nas nikdy ziadny chalan vkročiť nesmel ani len do domu nieto do mojej izby no a vidis vzdy po skole u neho sme sexovali.

maminuska
24. júl 2020

@ajka0207 neviem na akú strednú školu si chodila a kam , ale tí čo popíjali v parku s čučom v ruke a cigaretami boli zväčša rovesníci s troj a dvojročných učebných odborov a ešte aj v rámci týchto odborov to boli stokári . Spodina , ktorej sme sa vyhýbali .
Aj my sme chodili po baroch , diskotékach , zatancovali si , zabavili sa .. priznám že občas aj prehnali , koncerty, muzika , jednoducho dobre bolo aj bez toho lacného čuča a cigariet a sexu kdesi v kríkoch a nastojáka.

maminuska
24. júl 2020

@vanilka83 tak ale vy ste boli nezdravá patologická rodina .

derdia
24. júl 2020

Ja by som tiez nepustila...ano ked budu chciet najdu si sposob aj miesto...urcite s nou treba hovorit o antikoncepcii..to je na 1.mieste...
Vies tu ide vlastne o to,ze ak ju pustis tak vlastne davas najavo,ze ANO SUHLASIM S TYM!a ak nesuhlasis nenechaj sa dokopat...ma 15nast ,ak otehotnie budes sa staart ty a ona si pokasle zivot.
Po dalsie nie je dospela...a nema ani dospely rozum...nevie sa sama spravne rozhodnut...takze hoc co ale toto nie😁

ajka0207
24. júl 2020

@maminuska na osemročný gympel :D jedného sme mali v partii z učilišťa

nenne27
24. júl 2020

@maminuska presne si to vystihla.unudeni 14 rocni co nemaju inu zabavu a jedina radost je cuco a sex na zachodoch. Hrat sa na dospelych.Normalne 14 rocne dieta co sa mu venuju rodicia, ma zaluby, sport, kamaratov a urcite aj prve lasky ale zase sex? Nie je to normalne, uz len ked si spomenieme na biologiu zo 7 rocnika, nemusime mat ani doktoraty z biologie alebo psychologie😉

zuzanka.zuzu
24. júl 2020

@hettinka "Skoro každý rok mame mamičku" - gymnázium je v nejakej osade? zase netrep sprostosti....

maminuska
24. júl 2020

@ajka0207 tak to potom úroveň tých 8 ročných gymnázii dobre klesla, keď skoro celý ročník cucal v parku čučo. Ja mám 4 ročné gymnázium a bolo nemysliteľné aby sme sedeli v parku s cigretou v ruke a pohárom čuča., bolo to pod našu úroveň .

hettinka
24. júl 2020

@zuzanka.zuzu vôbec nie v osade. Normálne menšie okresné mesto. Aj tento rok sme mali tehotnú stvrtacku, stalo sa na stužkovej. Minuly rok boli dve baby. A mali sme už aj štvrtaka otecka.
Jeden rok bol extrém, boli tri, dve porodili do maturity. Už dme malu aj tehotnú druhacku, ta odisla zo školy. Zvycajne sa im dá individuálny plán a doštudujú.

petkaaa
24. júl 2020

Nepustila. Mal času habadej. A tiež sa čudujem nad prístupom matiek, čo by hneď dieťa brali na gynekológiu a pchali tabletky. To je strašne rozumné, naozaj. V 15 rokoch namiesto výchovy radšej šupnúť antikoncepciu na rozhádzanie hormónov. 🤦🏻‍♀️

dskjhfdlkdjhl
24. júl 2020

@petkaaa To vies, jednoduchsie je supnut antikoncepciu, vsetko dovolit, vychova je predsa len trochu narocnejsia disciplina. Ved nejako to nakoniec dopadne, mozno🙉

bibi33
24. júl 2020

Nie. Má 15 - má čas, kam sa tie deti tak ponáhľajú? (a áno, stále sú to deti, i keď tak možno fyzicky už nevyzerajú, ale preboha však to ledva vyšlo zo ZŠ)... a pchať do takého mladého tela antikoncepciu? úplná topka... V tomto veku dať dcére antikoncepciu a s požehnaním ju poslať k frajerovi?! to akoby ste mu ju dávali na tácke... a že "to" budú robiť niekde aj tak? Tak o tom je asi aj tá výchova, poučiť si deti - s citlivým prístupom (príkazy a zákazy nič neporiešia a deti si "najust" urobia po svojom...)
Súhlasím so spomenutými - v 15 má mať iné koníčky ako spanie u frajera...
a baby, ktoré tú píšete, ako je to v pohode - len taká otázka - to aj vaši muži majú taký názor? Sú v pohode s tým, že ich 15-ročné dcéry budú (teraz s prepáčením) kade komu už v tomto veku rozťahovať nohy? Rozídu sa, príde ďalší a ďalší? (nie vždy to totiž bude "láska do konca života" )...

ajka0207
24. júl 2020

@bibi33 to je zas tiež prehnane tvrdenie že kade komu. Ja celú dobu píšem o zodpovednom vzťahu. To že som o panenstvo prišla v 15 neznamená že som roztahovala nohy kadekomu.

nenne27
24. júl 2020

@hettinka zasnem...prepac je to vychod alebo za

pad sk?

bibi33
24. júl 2020

@ajka0207 Ok, to si ty... ale každý je iný... Niektoré puberťáčky žiaľ fungujú aj na "kade komu"... a potom sú aj tu na fóre "veselé" diskusie... ja som bola svedkom - na wc v obchodnom centre - tri baby - jedna plakala s pozitívnym testom v rukách (vravela kamoškám, že boli na chate a blablabla a pili a nevie ani vlastne s kým) a kamoška ju "utešovala" - však si "to" dáš zobrať a nikto to nezistí... na čo jej tá tretia povedala, že keďže má len 14, tak to nepôjde len tak ľahko... toto nemajú čo také mladé baby riešiť...

vevesh
24. júl 2020

@bibi33 nielen riesit- ale ta super "zodpovednost"....ze das si TO zobrat😱😱😱😱😱ako keby len hrusky oberali....

bibi33
24. júl 2020

@vevesh lebo tie decká sú ešte psychicky (aj fyzicky) nedozreté "teliatka"... mnohé absolútne netušia o čom je život a zodpovednosť... niektoré veci majú proste čas - nikam im neujdú...

maminuska
24. júl 2020

@ajka0207 v 15 rokoch nemôžeš hovoriť o zodpovednom vzťahu , keď zodpovednosť za teba nesie niekto iný .

aylinn
24. júl 2020

@alzbetka1783 musíš si sama najlepšie poznať dcéru či je vyspelá aj v iných veciach. Lebo vyspely na sex je kazdy od kedy dostane OP 😁
Ja som si od 14 zarabala sama na seba popri škole mama somnou nemala absolutne žiadne starosti 😁 V 15 som mame predstavila frajera. A ked ho spoznala lepšie, tak som mala volnosť a nerobilo jej žiadny problem ma pustiť knemu ani nikam sním. Doteraz sú spolu v kontakte aj ked ja už mam vlastnú rodinu 😁😊
Je podla mňa lepšie keď vieš že je s frajerom (ktoreho poznaš) a vieš že da naňu pozor a je v bezpeči ako by mala byť s babami sama niekde v meste na diskoteke medzi plno uchylakmi a hajzlami čo davaju drogy do drinkov atď...
A milion vas je tu takych čo ste od 14/15 s vašimi manželmi a neverim že všetky ste mali sex až po svadbe 🤷🏻‍♀️

estrella5
24. júl 2020

Mňa fascinuje koľko je tu svätíc, ktoré vydržali so všetkým nebodaj až do svadby 🙂 No veru ja som mala v 15 frajera, veru sme aj spolu spávali.. a veru som mala aj antikoncepciu (išla som sama ku gyn. a dala som si ju sama predpísať, vôbec mi ju nemusela mama dávať do ruky.. a síce teraz v dospelosti by som už HAK neodporúčala nikomu, v tom čase mi veľmi pomohla aj na veľmi bolestivú menštr. a spolu s kondómom a dokonca aj prerušovaným to bola dostatočne spoľahlivá ochrana - lebo zodpovednosť).. a veru som si okolo toho veku vyskúšala aj alkohol, aj cigarety.. no puberta 🙂 a napriek tomu nepochádzam zo žiadnej spodiny. rodina VŠ vzdelaní ľudia, venovali sa mi ako dieťaťu, žiadne veľké rodinné problémy, proste normálna rodina. ja sama som chodila na gympel, kde som aj popri možno búrlivejšej puberte končievala s vyznamenaním, spravila som si výšku. a chlapi? no že by som rozťahovala nohy sa fakt nedá povedať 😀 jeden dlhoročný vzťah z pubertálneho obdobia. a druhý terajší muž 🙂 robiť zo všetkých mladých slečien nezodpovedné telce a zo všetkých, ktoré sa do 18 nehrali s barbinami a do neviem koľko nesedeli mame pri sukni s povinnou večierkou o 22ej robiť pomaly odpad ľudstva... no heh 😀

ajka0207
24. júl 2020

@maminuska ja si myslím že v každom veku máme určite stupeň zodpovednosti. Aj o mojej trojročnej hovorim že má zodpovednosť keď ide na bicykli. Jej konanie je zodpovedné, keď tým bicyklom nikoho nezrazi. Predsa so zodpovednosťou to nie je tak, že ti v deň 18. narodenín padne sama do rúk.

ajka0207
24. júl 2020

@estrella5 maximálne súhlasím

ajka0207
24. júl 2020

@maminuska a inak trestnoprávnu zodpovednosť máme na Slovensku od 14 rokov.

maminuska
24. júl 2020

@ajka0207 presne tak , od 14 rokov trestnoprávna zopdovednosť a to je jediná ? Tvoja dcéra nie je zodpovedná je malinká , plná zodpovednosť je na tebe, ona vie že by nemala zraziť ale nedokáže domyslieť dôsledky , nevie správne vyhodnotiť situáciu . Rovnako ako ty v 15 rokoch ,keby to tak bolo tak tvoji rodičia nebudú popoťahovaní za kopec vecí čo by si vyviedla. Prečo sa asi tak nemôžeš vydať za svojho partnera v 15 rokoch a viest s ním zodpovedný vzťah len tak že prídeš na matriku ?

ajka0207
24. júl 2020

@bibi33 samozrejme každý človek je iný, určite sú aj 15 roční čo na sex zrelí nie sú, ale sú aj takí 20 roční. Mne sa na tejto diskusii nepáči to zovšeobecnenie, že v 15 je priskoro, lebo si nemyslím že sa to takto da povedať o každom