icon

15-ročná dcéra mi oznámila, že mala sex už ako 14-ročná

kristina_si
26. okt 2023

Dobrý deň, potrebolava by som poradiť s nepríjemnou situáciou, ktorá sa odohrala asi minulý týždeň. S dcérou mám dobrý vzťah a máme často také ženské rozhovory.
Tak sme sa tak rozprávali a došlo na tému prvý sex. Chcela som jej o tom viac povedať, aby vedela čo a ako, no ona ma prekvapila tým že sa mi priznala s dôležitou vecou, že mala sex už v 14 rokoch. Úplne ma zamrazilo a nevedela som jej na to skoro nič povedať. Na druhý deň sme sa o tom porozprávali trochu viac, no stále cítim že je to medzi nami napäté a sme obidve v strese.

Prosím poraďte mi ako si to s ňou mám lepšie vykomunikovať a ako sa s tým mám ja aj ona lepšie vysporiadať.
Ďakjujem.

beronsche
27. okt 2023

@kristina_si zacat sexualne zit v 14. je naozaj skoro. Ale stalo sa, uz sa mozes odrazit len od toho.
(Nie mile kritizujuce damy, to neznamena, ze dceru pochvali, ale co ine Ako akceptacia faktu jej ostava? )

Rozhodne sa s dcerou porozpravaj o okolnostiach, s kym to bolo, vecne a bez vycitiek pripomen aj tresnopravny rozmer. Inak, toto moze byt dovod, preco ti o tom nepovedala.
Preberte vztahovu rovinu, antikopcepciu, rizika promiskuity, ale nie formou dohovarania.
Musis k tomu pristupovat citlivo, aby sa dcera neuzavrela...
Zdoraznit, ze pre teba to vo vztahu k nej nic nemeni.
Stale je to moznost, ze to nebolo uplne dobrovolne, cize aj na to pozor. V takom pripade bude potrebovat tvoju plnu podporu.
Hlavne ziadne obvinovanie!

Aky vztah ma dcera s otcom? U dievcat, ktore ho maju komplikovany/ ziaden , je vysoke riziko, ze sa budu vrhat predcastne do sexualnych vztahov..

vroni
27. okt 2023

Uff. 14 rokov, asi by som tiež predychavala. A určite by ma to nesmierne škrelo, lebo sa mi to zdá zbytočne skoro. Ale tak, co sa stalo už sa neodstane a zbytočne budem teraz vyčítať a hnevať sa. A dozvedieť sa, ze "partner" bol dospelý, asi by bol ten chlap o vtáka kratší. Tak by som to komunikovala aj s dcérou (nie svoje vtakovrazedne chute, ale ze som prekvapená, ze tak skoro a ze moja následná reakcia je sok, takže nech trochu počká, kým sa mi zase v hlave rozjasní)

tetapetra
27. okt 2023

@lenka.25 keď mame nepovie s kým, tak to vedieť nebude. Všetky vedia,že je to trestné. A čo spravíš? A čo keď ten chalan mal 15?

lenka.25
27. okt 2023

@tetapetra tak keď má taký dobrý vzťah s matkou , tak jej to snáď . A čo keď má ten chlap 25 a súloží s maloletými pravidelne ?

tetapetra
27. okt 2023

@lenka.25 ty si to mame vravela? Ja určite nie, a nepoznám takú, ktorá áno.

lenka.25
27. okt 2023

@tetapetra čo či som mame vravela? Že som v 14 rokoch s niekým spávala ? Nie nehovorila som to mame, lebo nemala som čo mame hovoriť .
Tebe evidentne stále uniká pointa , že to decko bolo pod zákonom a jej matka vôbec nerieši či to bol chalanisko z jej triedy alebo 50 ročný úchylák "Boris"

dharmasanata
27. okt 2023

Mňa udivuje s akou ľahkosťou to berieš, že ti niekto zneužil dieťa.

yanni
27. okt 2023

@lenka.25 bik to neprehliada ale
@stvura ma pravdu. V dnesnej dobe je vsetko skor. Skor deti dospievaju aj telesne aj po psychickej stranke, menezes nastupuje skor. Mam tiez takmer 46 a aj v mojich mladistvych casoch uz bolo viac-menej bezne, ze baby mali prvy sex 15-16 rocne. Cize dne 14-15 je asi celkom bezne. Neviem, mam baby este male, chalani dvaja su takmer dospely, treti bude mat 14 rokov ale tam este nejak nie je zaujem ani o dievcata (aspon nei taky vazny). Na ZS som mala jednu spoluziacku a druhi v paralelnej drteide, obe byvali v susedstve, ktore otehotneli v 16tich. A su to uplne normalne zeny. Obe sa vydali, ta prva uz dalsie deti nama, ta druha este dve ale neskor. A ziju normalny ako ty a aj ci plno inych rodin. Pomohli im rodicia, dochodili normalne s nami ZS (ani ejdna neprerusila), obe aj SS o vyskach uz neviem, ten kontak je len taky sporadicky. Jedna spoluziacka zo ZS mala zase dieta na konci strednej, ale mala uz 18 a dieta sa narodilo tesne po maturite. A ta vystudovala aj VS. Ono entreba z toho zase robit velku veda, autorkina dcera ma 15, treba sa len riadne porozpravat a hlavne, s kym to bolo a ak uz sa nestalo, oboznamit ju o tom co a ako a nech s tym radsej este prestane.

A ktotvrdi, ze "moje dieta by ani nemalo kedy", tak sa velmi myli. Hadam nemate 14-15 rocne deti 24 hodin pod kontrolou.

tamitamitami
27. okt 2023

Super že sa ti zverila, je vidieť že ti verí.
Ja by som sňou prebrala v pravom rade antikoncepciu a zaujímala by som sa o to s kým to bolo (aké má z toho pocity). Ak to bol mladý chalan v jej veku (rozumej pod tým násť ročný/taký ktorý stále navštevuje školu) tak ok, nebola by som síce nadšená že sa takto poponáhlaľa ale bola by som rada že sa mi zdôverila a prebrala by som sňou teda tú ochranu, vysvetlila že si treba voliť sexuálnych partnerov rozumne. Ak by som zistila že sadla na lep nejakému 30, 40, 50 ročnému slizkému chlapovi tak by som to určite riešila, to by pre mňa nebolo vôbec v poriadku.

betulinka1
27. okt 2023

@kristina_si som starsi rocnik a teda uz za mojich čias začínali dievcata 14 rocne a su z nich slusne baby s rodinou a pekne si ziju. Tak zase to netreba dramatizovať cele. Mna rodicia do 18 rokov nepustili nikam a žijem rovnako slusne ako tie baby co začínali skoro. Teda vacsina, kedze niektore su vydáte uz druhy krat, co ja som este nestihla 😉😉. Cize to nie je o veku ale o tej babe a jej zmýšľaní. Normalne jej povedz, ze je super ako sa ti zdoverila ale ze sex je velka zodpovednost. Nie len kvoli chorobám ale naozaj sa moze stat, ze ostane tehotna. Plus aj jej povesť, ze co ked sa jej bude casom pacit nejaky chalan a zaľúbi sa, a ten jej povie, ze ju nechce lebo od toho a toho chlapca vie, ze s nim mala sex. Ze aj toto je problem ak bude mat sex, ze sa nevie spoľahnúť na diskrétnosť tych chalanov. Rozobrala by som s nou rozne situacie ale v dobrom. Ziadne súdenie, len nech si uvedomí aj svoje následky. A ak by som mala v rodine male babo, idealne take co nespi aj v noci, tak by som tam malu na vikend poslala. Aby videla, ze to nie ne sranda a babo sa nebudí ako v reklame na pampers s úsmevom na tvary 🤣🤣🤣.

lenka.25
27. okt 2023

@yanni mám 17 ročnú a 9 ročnú dcéru , ver , že to nie je bežné aby 14 ročné decká sexuálne žili a naozaj ma veľmi prekvapuje ako sa to tu zdá veľa žien normálne. Ani mi moja dcéra nechodila zmachlená , ani jej netrčí riť . Jednoducho je to dieťa pod zákonom a hotovo .

dadis
27. okt 2023

@lenka.25 Ja mam 14r dceru a bezne to tiez podla mna nie je. Ale za mojich mladych cias som prisla o panenstvo v 16 a nebola som vobec prva..mala som 2 kamaratky, co o to prisli este na zakladke (teda do 8.triedy vtedy)..myslim si osobne, ze to je skoro, ale bola by som rada, ak by sa mi dcera s tym zdoverila, aspon by sme to mohli z roznych uhlov prebrat

tetapetra
27. okt 2023

@lenka.25 či si vravela matke,že si mala a s kým si mala sex. Lebo ja nie a to som nemala 14r. Keďže máš 17r dceru azda je ešte panna? Nezabudni k maturite žiadna panna! Sa tradovalo. Nezlahčujem to, môj názor je,že je to ešte dieťa. Ale dialo sa to,deje sa to a aj sa bude diať. Nemôžeme nadávať matke,že zlé vychováva dcéru. Tomu sa jednoducho nedá zabrániť pokiaľ ju doma nepriviazes, ale ani to nie je výhra.

tetapetra
27. okt 2023

@betulinka1 🙏🙏 pekné si to napísala

yanni
27. okt 2023

@lenka.25
@dadis Casto tiez 14-15 rocne (casto je to aj z nudy) uz nieco skusaju. Co k tomu aktu naozaj dojde, to uz je ina vec. Aaaaale vobec by som sa necudovala, keby vela z tych 15tstok uz to ma za sebou. Len samozrejme, casto sa nepriznaju: Pamätam si spoluziacku na gymply (taka ta s velkou hubou), tora na cela usta na prelome 15/16 vykrikovala takmer na celu triedu ako ona mala (vieme s kym, chalan z yvssieho rocnika) sex a aky to bol masaker. No hanbila som sa dokonca ja ja nu. To su casto take deti, co nevedia, co so sebou. A nemusia byt ani z nejakej asocialnej rodiny.

yanni
27. okt 2023

@tetapetra Presne to som napisala aj ja. nemame take velke deti na ociach 24 hodin denne. A jednoducho akurat sa s tym bude baba doma chvalit. Ja som mala napr. uz 19tnast a tiez som sa mame nepochvalila. Pamätam si celkom pekny rozhovor o vsetkom pri prvom menzese a bola som yvrozumena. Mama nehrozila ani neprehanala.

beronsche
27. okt 2023

@lenka.25 bezne to nie je, extremne vynimocne tiez nie..
Stava sa.
Na VS som mala spoluziacku, co zacala v 13r.. Ano, sokovalo ma to, ale aby ona bola nejaka divna, to nie. Normalna mlada zena vtedy v dlhorocnom vztahu.

lenka.25
27. okt 2023

@tetapetra áno , možno ťa to bude šokovať , ale je panna . A nepoznám žiadne tradovanie o panne a maturite , takže s takýmito chujovinami na mňa ani nechoď . A ty si stále meleš svoje , tak ma už prosím neoznačuj , mne je úplne jedn oči nejaké cudzie decko , kludne aj to tvoje chrápe s niekým aj v desiatich rokoch , ale nebudem tu autorku statusu a jej dcéru ešte pomaly v tom podporovať . Jej dcéra bola zneužitá a jej mater je s tým úplne v pohode , tak OK , veď keď to jej nevadí , že sa na 14 ročnom dieťati bohvie kto odbavuje to je jej vec

beronsche
27. okt 2023

@lenka.25 autorka s tym evidentne ok nie je, ked uz...

lenka.25
27. okt 2023

@beronsche keby jej to nebolo , už je na polícii a nahlási páchateľa

beronsche
27. okt 2023

@lenka.25 ano, vyborny sposob, ako si uplne pokazit vztah s dcerou. 🤦
Nehovoriac, ze ak mal chlapec tiez 14r, vela toho neporiesi. Plus, ked dcera nepovie, kto to bol, mozu si vsetci piskat.
Velmi zla rada, naozaj velmi!!
Toto sa nemoze riesit s horucou hlavou. V stavke je privela.
Najprv sa musi porozpravat s dcerou, zistit viac a nie demonstrativne utekat na policiu..

lenka.25
27. okt 2023

@beronsche ešte raz a naposledy, ja by som najskôr riešila vek , čo ani to autorka neurobila . A keď má tak super vzťah s dieťaťom , nevidím jediný dôvod, prečo by to mame nepovedala, jedine , že by ten vzťah nebol až taký super ? To už si odpovedz sama . A kludne sa pleskni po tej hlave ešte raz

dadis
27. okt 2023

@lenka.25 S tebou si teda dcery uziju, mozno tvoja starsia dcera uz davno panna nie je, len za takou mamou ,ako ty, prist a zdoverit sa, sa jednoducho neda..

lenka.25
27. okt 2023

@dadis hej, ty to vieš najlepšie

kittykat22
27. okt 2023

@babulkomale tak prepac, ze cely svet sa netoci podla teba a necitaju vsetci knihy o zvieratach ked maju 14. Dievcata dnes dospievaju skor, debata co je sex je v 3 rocniku na zakladnej skole ked maju deti 8/9/10 rokov. Nebudeme sa tvarit, ze sex nevidia v reklamach, online, v televizii - je to jednoducho vsade. Ked si ty bola mala, tak sa pozerala doktorka queenova a filmarik a filmuska na nas vyskakovali z koberca. Doba sa posunula a sex, vztahy a laska sa vekovo posunuli nizsie.
Mozes sa tvarit ako svaty Peter ako tvoje dieta s tym nema nic spolocne. Ale ma. Je v dobe kedy to deti riesia v skole, kedy sa o tom bavia a mozes len dufat, ako tvoje dieta bude lepsie ako dieta autorky. S tvojou autoritativnou prudernou povahou, mozes zabudnut, ze sa ti vlastne dieta zdoveri. Maximalne tak dorazi domov s pozitivnym testom alebo informaciou, ze bude s frajerkou dieta

anabel2341
27. okt 2023

@walentina7 ako zle vychovala ? Mala som najprisnejšich rodičov. Snažili sa ma vychovať správne. Ale hadaj čo mala som 14 rokov a zla partia ma priviedla do zlych veci a mohla byt mama prisna nezabranila tomu. A tiež som mala 14tke prvy sex.
Ale naštastie som sa rychlo uvedomila ako som ubližila mame. A brala som antikoncepicu! Sice mama mala hanbu na pol mesta :D jednu mi aj vrazila ale bohužial puberta somnou zamavala

Takže neni to všetko len o vychove ked decko chce urobit zle urobi a možu sa rodičia aj zblaznit.

yanni
27. okt 2023

@kittykat22 tak tak. Ja som fakt uz "stara" ale nas si zavolala triedna v piatom rocniku do jej kabinetu a pekne nam 10/11 rocnym vysvetlila co a ako. A ano, uz vtedy mali napr 2 10 rocne spoluziacky (paradixne tie vzrastovo najmensie menzes). Ja si na tento rozhovor pamätam ako keby to bolo vcera. A vobec to nebol nejaky sok. mne aj mama vsetko vysvetlila. Moja dcera ma 8 rokov, je vo 4tej triede, jeje spoluziaci maju polovica uz 10 rokov, mala by si vidiat ake poniektore baby uz su vyspele a ako sa spravaju. A to je tu elita, ziadne socky. Dcera vie uz o vsetkom od 7 rokov. Uz som to tu raz v jednej diskusii pisala. Kamoska mi poslala veci po dcera a bola tam aj kniha o dospievani. Dcera si myslela, ze najaka story, knizoska je taka ruzova vyzera detsky. No a precitala to za jeden vecer. Potom zacali otazky a teraz uz dava rozumy 4rocnej sestre. Moje deti vediet, ze nemusisa mat strach, mozu sa zdoverit vzdy a so vsetkym, u nas neexistuje nijake tabu. Rozpravame a odpoverdame na ich otazky (ked pridu) otvorene. Nic neprikraslujeme.

stvura
Odpoveď bola odstránená
beronsche
27. okt 2023

@lenka.25 nuz, nie vsetky zeny su tak dokonale matky, ako ty, ze napriek skutocnosti, ktora nimi hlboko otrasie reaguju okamzite pohotovo, rozvazne a spravne.

Niektore to musia stravit a premysliet si dalsie konanie, samozrejme s ohladom na to, ze je to citliva tema (z pohladu vztahu matka-dcera) a najma s prihliadnutim na fakt, ze momentalne ziadne akutne nebezpecenstvo nehrozi.

A pozor na vyhlasenia typu , moje dieta urcite.....
Lebo takych uz bolo, co sa mylili, hoc by to nikdy neboli pripustili. Trochu pokory.

lenka.25
27. okt 2023

@beronsche som to niekde vyhlásila ? lebo nič také nikde nevidím, tak mi nevkladaj slová do úst ťa poprosím