17 ročnú dcéru nechcem pustiť na chatu
Dobrý deň, dcéra má 17 a chce ísť na chatu s partiou spoluziakov cez jarné prázdniny. Nechcem ju pustiť. Učí sa síce dobre, ale doma vôbec nepomáha, a nikdy nebola ani spat u kamarátky, nie to ešte na chatu. Tvrdí, že by alkohol ani nič podobné nepila, no je pravda, že o ničom takom doteraz neviem. Ale nemala príležitosť doteraz. Jednoducho, kým býva pod mojou strechou istou ju nepustím. Ako jej to vysvetliť, aby som predišla zbytočným ofukom?
Keď si spomeniem čo som ja vystrájala ako 17 ročná ,moje dcéry pustím najskôr v 25tich 😁😁
Podla mna si vyberie schvalne vysoku skolu co najdalej, aby na ten intrak isla a mala vytuzenu slobodu. Cim viac ju budes drzat skratka, tym to bude horsie...
@miadi no tak ochotne sama nepomôže, ale keďže tu býva musi, na to dozriem vždy, ale neviem prečo by sa to malo zmeniť keď ju pustím
@mamina0078 no tak teraz na strednej by som ju pustila späť ku kamarátke, keby ju tam zaveziem a budem vedieť o tom že tam sú rodičia, ale zatiaľ sa nepýtala, iba tak, že tam neboli rodičia, a to som ju nepustila... A na ZŠ čo chcela ísť sa mi nepáčili rodičia kamarátky a navyše bývala i ulicu ďalej, tak som nevidela dôvod ju tam pustit
Dcera ti tvrdi, ze nikam nemoze a ma pravdu. Uprimne ju lutujem.
Ja ti rozumiem. Ale tvoja dcéra má 17 a nie 14. Možno idu na chatu cela trieda, možno ešte aj ten divný spolužiak Janko z poslednej lavice ide na chatu a tvoja dcéra nie? Ja mám z toho celého pocit, že svojmu dieťaťu vôbec neveríš. A o rok je to plnoletý člen spoločnosti ☺️ Dokonca keď jej budúci rok prepne tak sa môže slobodne vydať a ty s tým nič neurobíš 😇😇
A vážne budete vysokú školu vyberať podľa miesta bydliska? Aby ti ostala doma pri sukni? Radšej ju dáš na vysokú školu života v najbližšom meste len aby nebola na internáte? Nie je lepší nápad ju radšej vopred pripraviť na život?
Prepáč ale za mňa tvoja 17 ročná dcéra už nie je žiadne malé dievčatko 🤷🏻♀️
Je mi jej ľúto. Toto nie je výchova.
Ak obaja rodičia máte rovnaký názor, tak je to vyriešené. Ja ju nepoznám, ani spolužiakov, ani ich rodičov.
Co by sa zmenilo? Zeby videla ochotu na zlepsenie vasho vztahu z tvojej strany a mala by zaujem robit ti zrkadlo- ukazala ti ochotu robit to co chces od nej ty,
@loliki no vyriešené to je, len som chcela vedieť možno od iných rodičov, čo to riešili ako to vysvetlili svojim deťom, ale vidím že na to mi skoro nikto neodpovedal ani
Tak ako veľmi tvojmu rozmýšľaniu nechápem ja od 1.stupňa ZŠ som chodila na tábory a prespavacky, od strednej som si užívala typický život s rovesníkmi a vieš čo? Práve stamat mám najviac najlepších spomienok... Čo bude mať tvoja dcéra? Okrem školy a možno nejakých krúžkov? Nič. Bude spomínať len na matku, ktorá ju nikde nepustila... Nehovorím, že keby niečo sa stalo, že príde ozrata tak aby si ju ďalej púšťala alebo keď sa dohodnete, že ti bude volať a nebude, pravidlá treba mať a za porušenie následky... Ale pokiaľ bude bez problémov nevidím dôvod prečo jej skazit detstvo - áno, skazit, už to, že ju prestávajú volať o niečo svedčí a akože prepáč pri 17r pubertiakoch majú byť doma rodičia? Pochopím pri 10, 12, 14 aj 15 ako tak žeby mali byť ale načo uz o chvíľu dospelých?
Zalezi od partie. Tiez sme boli s kamosmi cez strednu na chate. Ziadna katastrofa sa neudiala. Super vylet to bol.
Nechcem sa starať ale iba vyjadriť svoj názor. Mám 23 a som veľmi vďačná mojej mamine že mi dala v puberte voľnosť vyžiť sa. Flákať sa a tak áno aj piť a dokonca chaty. Nebola nadšená ale keby mi to zakazuje by to dopadlo oveľa horšie. Bola som na chate s jednou dievčinou ktorá mala vyše 18 prvý krát ju rodičia pustili na také miesto ona nevedela čo od radosti dopadla naozaj zle veľmi opitá... Poznám veľa ľudí ktorý "vďaka" zákazom sú na úplnom dne podľahli drogám... Ja som mala možnosť užiť si pubertu a pravdu povediac keďže som nemala zákaz nerobila som blbosti a tajnosti.... A teraz mám 3 ročný vzťah a 5 mesačnú slečnu... A budem aj ja taká na svoje dieťa. Kým bude úprimná ku mne nemám dôvod na zákazy... Nikdy som neskúsila žiadnu drogu ani nič tomu podobné. Len si myslím že zákazy sú oveľa horšie ako trošku zábavy. Človek je mladý iba raz.
Ako by som to riešila? Alebo aj riešim?
Pustila by som ju
Syn má 11. Chodí na prespavacku, aj iné decka chodia k nám. Chodí na sústredenia a aj tábory
My s ním doma otvorené komunikuje, rozprávame o rizikách, ale dôverujeme mu
Aj na tábore sa deti opijú, aj v škole v prírode. To že budeš držať dievča na reťazi nie je žiadna záruka že v 18tixh ti nebuchne dverami a nepovie zbohom
@mamina0078 na tábory chodila aj moja dcéra aj na lyžiarskom a škole prírode bola, ale tam sú stále DOSPELY, ktorí na ne dajú pozor
A áno chcem aby tam boli rodičia v dome, nie že majú byť pri nich v izbe, aby sa z tej "prespacacky" nestala chata
Pusti ju. Ved je takmer dospela. Si spomen ked si mala 17 ty. Mna nasi pustali na tyzdnovky asi od 16. Sturovo, Strehova. S partiou. Obcas sa niekto opil,, s chalanmi sme flirtovali. Na vyske sa isli baby zjancit a mne sa uz von nechcelo chodit. Ide o to aka je osobnost. Nam rodicia vzdy davali slobodu a bolo to super. S priatelom som chodila 2 mesiace a pustili ma s nim do chorvatska, aj my to zaplatili. Sme spolu uz 20 rokov ( teraz uz manzel). Vies co? Kto nedava do vztahu doveru, nemoze ju dostat naspat.
Ti dospeli sú často viac pod parou, ako pubertacke decka, ktoré sú tam s nimi
Vlastný zážitok z lyžiarskych výcvikov
@alantroj tak lenže keby sa jej tam niečo stane som sa to zodpovedná ja. A neviem si predstaviť že by som ju niekde pustila s priateľom, teda vôbec že by mala Krista v 17. Ja na gympli, potrebuje sa venovať škole a dostať sa na vš a nie si nevodaj pokaziť život tehotenstvom
Tak jej povedz nie maximálne pravdu, že sa bojíš a hotovo. Už nič lepšie ako pravda sa nedá vymyslieť... A ako pri dospelých sa nemôže nič zlé? Keby si len vedela, koľko krát na lyžiarskom detská boli pod parou tajne pili alkohol po večierke každý večer to isté aj na táboroch... Cez deň zašli za chatu a zapálili cigu... Dokonca v 2.rocniku na gympli si urobili srandu a v škole popíjali vodku lebo to bol "štýl" a predstáv si, všade boli dospelí a ani na to neprišli...
Mňa rodičia pustili, dlho som ich musela presviedčať ale vždy som si to aj zaslúžila. Spolužiačku do 18 nechceli poistiť nikde, do 9 musela byt vždy doma. Odbilo jej 18 zbalila kufre a už jej nebolo, darmo potom rodičia prosili odpustiť a neviem co. Neveriiiiim že ty si bola lepšia. Ak sa bojíš že bude mať sex tak to už záleží od toho ako si ju vychovala. Mňa sa chlapec do 17tky ani dotknúť nemohol. V živote som nikdy cigaretu v ruke nedržala. Aj keď všetky moje spolužiačky fajčili. Vypijem si len príležitostne aj to pohárik dva. Rodičia ma vychovali riadne, nemala som neviem akú tvrdú výchovu. Ale mama mi rovno povedala, nechcem aby si robila to a to lebo ja som to urobila a stalo sa to a to alebo nepatrí sa to a to... Hlavne je rozprávať sa v takomto veku s dcérou, aj keď je to možno ťažké treba hlavne rozprávať. A veriť svojej dcére. Ja som našich pol roka presviedčala aby ma pustili na koncert Kaliho keď som mala 16, nakoniec ma pustili no keď som prišla už na miesto tak tam na mňa už čakala na mol spita moja najlepšia kamarátka. Takže z koncertu som nemala vôbec nič lebo som sa musela postarať o ňu. Lebo jej mama vychovu zanedbala!
Nenašla si tu odpoveď na svoju otázku pretože drvivá väčšina žien tu s tebou nesúhlasí. A ak si čakala že Ti napíšeme, ze keď sa bude ofukovat (čo teda ver že sa bude), tak jej máš za trest vziať telefón, alebo jej zapnúť wifi len na polhodinu denne či dať dvakrát ruženec, neviem… 🤷🏻♀️
Je to tvoja výchova a ty si sa ju rozhodla držať na krátko, my naše dcéry vedieme k zodpovednosti, poučíme ich o antikoncepcii, kľudne ten prvý pohár vina v živote nalejm dcére aj sama (aby ju na prvej chate neodvalilo po 15 minútach) a správam sa k nej ako k rovnocennej, aby keď bude mat reálne problém (napríklad bude grcat na chate) sa mi nebála zavolať lebo vie že hoci jej žalúdok vypucujem a vysávať začnem o šiestej ráno keď bude mat opicu že sa na mna môže spoľahnúť že po ňu prídem! Nech sa bude diať čokoľvek a bude v akomkoľvek stave. Sama som tak pár krát volala môjmu otcovi ☺️
Coho sa vlastne bojis? Ze sa ozerie? Tak nech sa a rovno aj povracia nech si zapamata.
Ze bude sexovat? Ved mozno ze uz aj rok to robi a nehlasi ti. Mas velmi zvlastne reakcie. Ja som napr despoticka neuroticka matka co diriguje a vresti 🤣 ale co sa tyka tychto veci mam to so starsou vyrozpravane, idem cestou ze ked chce pit nech ochutna pri nas s muzom.. nech vie co to robi.
Teraz ma 19r frajera, ona bude mat 17, tak som sadla a zopakovala hygie icke minumim, prevwnciu pred zneuzivanim a vyuzivanim , pretocila oci ale vzala na vedomie a ze nemam stresocat sa este nic nedeje. Mozem to akurat prijat, neviem ju ko trolovat 24/7. Ja som s muzom od 17 tiez, a stihli sme aktivity za bieleho dna po skole. To neustrazis, treba doverovat a komunikovat a ty ako matka zena by si sa jej mala priblizit
Tak tvoja uloha ako matky je aj poucit ju o antikoncepcii, Lebo s tvojim pristupom nic nesmie kym je pod tvojou stredhou a potom co ? Potopa ?
Ma 17 rokov a ešte nikdy ani len u kamarátky nespala? Bohužiaľ, zda sa, ze ten vztah medzi vami nie je velmi v poriadku. V tom ceku by mala doma normálne byt sucastou domacich prac a nie ze pomáhať.
Na druhu stranu nevidum najmensi priblem, aby v tom veku isla na dovolenku ci na chatu s priateľmi.
Ale to musi byt dobre vybudivant vzťah od počiatku. Toto sa zdá cele zle. Hladat vyhovorky, ze čo jej povieš. Snáď viete ako rodina komunikovať.
Pozor, aby si takouto vychovou nenarobila viac škody než úžitku.
Prosím ťa, už nikdy nepíš že pokaziť život tehotenstvom! Neviem co by si robila ty keby ti mama povedala ze si jej pokazila život tým ze s tebou ostala tehotná! Vidím ze ty ešte nie si dospelá. Treba len vysvetliť ze už by si nikdy nemohla sama s kamarátmi užívať ďalšie také akcie.
@eeffka tak dcéru vychováme tak, aby mala sex až s tým pravým, nie s niekým koho v 17. Pozná 2 mesiace a o tom je poučenia dostatočne a má to aj vysvetlené.
@jjanulienka lebo to SKORO dospela si myslim, ze je celkom dolezity faktor...
@abbey1 tak ma domáce práce, že musí v sobotu robiť obed, cez týždeň občas večeru a uprat obývačku a kúpeľňu v sobotu, ale sama bez pripomínajúca to nespraví

Nemyslis vazne toto, moja ma 16.5 a bola na tyzdennyxh taboroch, prespavackach v cirkevnych kluboch aj na 2chatach s kamoskami. Take matky ako ty sposobia ze sa ti utrhne a zbesni.
Ja som z rodiny kde mi tetky uliali z vina od 15 ( deci vina a deci vinei) a mala som pocit aka som megazena. Prisli chaty a ani ma nehlo sa opijat, pre mna nezaujimava vec, zato kamosky ako tvoja dcera isli do mrtva.
A ze bude sexovat hlava nehlava 🤣🤣🤣 vam ju doniesol bocian? Pri takom vztahu aky mate aby ti nedosla 18r twhotna. Trochu dovery a otvorenej diskusie.