17 ročnú dcéru nechcem pustiť na chatu
Dobrý deň, dcéra má 17 a chce ísť na chatu s partiou spoluziakov cez jarné prázdniny. Nechcem ju pustiť. Učí sa síce dobre, ale doma vôbec nepomáha, a nikdy nebola ani spat u kamarátky, nie to ešte na chatu. Tvrdí, že by alkohol ani nič podobné nepila, no je pravda, že o ničom takom doteraz neviem. Ale nemala príležitosť doteraz. Jednoducho, kým býva pod mojou strechou istou ju nepustím. Ako jej to vysvetliť, aby som predišla zbytočným ofukom?
@21oktober bohuzial 2002 - 2008 ako strach. Deti v 13 chodili kazdy piatok na chlastacky, opekacky aj na chaty. Potom tie same deti prepadli drogam bud lahsim alebo tvrdym. Dievcata zacali sexovat od 12 rokov, bohuzial mali sme pripad v skole, ze aj otehotnela v 12tich. Caja biela z bohatej rodinky, do teraz si pamatam monokel co jen otec urobil ked zistila, ze je tehotna. Chlast sa nosil vo flasach s vodou a odvazni aj popijali v laviciach. Vies si pozriet z akeho mesta som a takto ,,zamorene,, bolo cele mesto. Cize ano svagrina bola nahnevana ked ju nepustili von 14 ked spoluziaci uz boli hore dolu 13tich do noci. Samozrejme ze sa ulialo po skole 3 stamperle do 17 to ani citit nie je. A tak kazdy den. Uz siedmaci na obed nechodili, doma sa az najedli po vypiti chlastu. Boli bary kde pohode 14 rocnym naliali a neboli to pajzle. Take dieta malo dost aj ked vypilo 2 poldecaky ale rychlo to vyprcha. Ale nebudem ti to vysvetlovat, kto nezazil nepochopi a je len o dovere s rodicmi ci toto dieta urobi alebo nie. Teraz snad to uz tak nie je, viem, ze tie bary uz neexistuju, hliadky chodia viac ale vtedy to kazdy mal nejak na haku by som povedala. Od pedagogov, rodicov aj ludi co stretavali take podnapite deti.
@taga neberiem to automaticky, ale môže sa stat, a to ju radšej nepustím ako by mi to mala v dospelosti vyčítať a určite si za 5 rokov na nejakú chatu ani nespomenie
@beronsche ja si pripúšťam, že dcéra by bola vpohode, ale čo ak nie? A potom to bude na mne že som ju pustila, radšej predísť zlému keď sa dá
@dada13288 tak niektorým veciam nezabránil, ale nebudem sa na nich podieľať a schvaľovať ich
@selena_luna no ale kto by jej ten potrat zaplatil? A ako by nan len tak išla, že by sme si to nevšimli?
no potrat jej môže zaplatiť ten mládenec alebo jeho rodičia a existujú mikropotraty, ktoré sa robia ambulantne. Jednoducho sa to oplodnené vajíčko odsaje je to otázka asi hodiny.
Pozri ja som dosť prísna mama a veľa vecí pre moje deti nie je samozrejmosťou , aj ťa chápem , ale skús hodiť reč s dcérou a vysvetli jej prečo si myslíš že je to pre teba nevhodné. Musíš troška zľaviť , nie pustiť ju z reťaze ale povoliť opraty. Buduj si s ňou vzťah a skús ju zapojiť do domácich prác .
ako uprimne... boli sme na gympli na lyžiarskom ako prváci, a samozrejme, že alkohol brali, a dali si keď boli na izbe ale inak to bolo celkom v pohode. Ale čo išli o rok po nás alebo o dva... tak že to tak prehnali, že museli sanitku volať chalanovi pre otravu alkoholom... takže tolko k takýmto chatám a výletom. Jasne že ked ma v tomto zaujem, a taketo myslenie, tak aj vypije, aj sa s niekym takmer vyspí. Ak nemá tak si dajú pozor na seba navzájom... záleží čo to je za skupina ľudí. ...
Nečudujem sa že rodič nechce pustiť 17 ročnú niekam, ale od 18 už by nemal mať ani hlupe poznámky...
@bennn čo je vlastne alebo teda aký je tak hrozne veľký rozdiel medzi 17 a 18? Pár mesiacov? Za tých pár mesiacov človek zrazu len tak nezmudrie a nestane sa mega zodpovedným keď ešte v živote nič nezažil. Tento argument som vždy neznášala. Či 16 17 18 ked človek nemá výchovu alebo nemá informácie od rodičov a rozumne komunikované aj takéto veci vždy sa mu môže niečo stať hocikde bude o hocijakej hodine s hocikým sa tam bude nachádzať. Nikdy sa problémy nepýtali na vek dieťaťa (teda takmer dospelého človeka). Čo ten rok zmení? Max tak pocit voči rodičom že ha teraz už môžem tak sa pozeraj lebo aj budem! ....nemyslím že je toto zdravé robiť dieťaťu čo popisuje autorka tá je už dávno na pol ceste k zničeniu si svojho vzťahu k svojej dcére a obrovskej nedôvere v seba svoju výchovu a aj k svojej dcére ....celé zle už od zakladu
Joj žena. Zle toto dopadne. Buď ty, dcéra, alebo vás vzťah. Dôvera 0%. Milujem svojich rodičov a ďakujem im že mi verili !
@anonym mozno otec dietata? Mozno by si si myslela ze je v skole? Mas dost nerealne predstavy o zivote mladych ludi. Zo zivota jej robis klietku a potvrdzujes to tymito detinskymi otazkami
Bože ty si ináč vypatlana 🙈🙈🙈🙈🙈 hneď myslíš nad tým že tam bude sexovať a otehotnie tam .🙈🙈🙈za ďalšie čo sa má stať sa stane a ty tomu nezabraniš a ďalšia vec jediné čo ti bude vyčítať bude to že si jej zničila mladosť ty . Spamätaj sa hlavne ty kým vás vzťah je ako tak na bode mrazu lebo o dcéru prídeš tvojim chovaním
tvoja dcéra nechodila ani do letných táborov??? môj syn chodí od 9 rokov každý rok... teraz má 14 a nehovorím, že sa oňho nebojím, ale pred koronou to bol o dva roky mladší chodil aj na týždňové sústredenia s rovesníkmi a boli v pohode všetci, rovnako po korone keď sa tieto veci obnovia bude chodiť zas, áno bojíme sa aj my, ale nezamkneme ho kvôli tomu doma až do 18... v 18 budete od nej žiadať, aby bola samostatná, skúsená, aby si vedela všetko sama vyriešiť a vybaviť - a kde sa to mala naučiť?
Boze 17tku nepustit na chatu …? Za mna trochu mimo uz toto
Bože chata ešte ani nebola a tu sa rieši kto by platil potrat 🤣🤣🤣 mňa asi porazí..
To je paranoidne..
Mňa tiež naši nechceli púšťať na chaty a som tu. Bola som trochu ofučana ale prešlo to. A ani som neutiekla z domu a ani nič podobné ako tu niektoré píšu. Učila som sa tiež dobre a aj správanie som mala dobre. Teraz keď mám svoje deti, tak ich chápem prečo ma nechceli pustiť.
Mne pride divné ze ju nepustíte,tiež nie je dobre aby sa deti drzali úplne na krátko,my sme chodili po opekačkach a chatach od 14 rokov,mala som svoj rozum,mama nam dookola zdoraznovala,aby sme zavcasu nezacali spavat s chalanmi a odradzapa nas od alkoholu a cigarie a jasne ze aj drogy. Drogy som nikdy nevyskusala,alkohol áno a aj som sa opila nie raz,cigarety som tiez skusila a sex 18r.bol s prvym chalanom s ktorym som mala dlhodobejsi vztah. Teraz som vydata,mam 2 deti a zijeme si dobre. Tie čo zacali chodiť neskor na diskoteky a chaty tak boli ako uthnute z retaze a do roka vsetky tehotne a vydate a teraz je vacsina rozvedenych. Tak asi aj takyto príklad vam mozem dať. Nevravim ze to je pravidlo ale vacsinou je to tak lebo vsetky tie baby chceli vsetko hned a naraz a potom aj tak dopadli.
Ja som mala sex s chlapcom mesiac po narodeninach v 15tke...boli sme spolu do mojej 27cky z toho 4 roky manzelia... 😁
Jedna vec je tvoj strach, no druhá jej rebélia, keď jej budeš všetko zakazovať štýlom "lebo som mama a povedala som".
Mám naozaj fantastických rodičov, ale rešpektovala som ich za to,že mi vedeli vyjsť v ústrety. Mali sme vždy stanovené pravidlá. Nemala som potrebu rebelovať. Vedela som, aké budú dôsledky.
Áno,skúsila som alkohol, aj cigarety... Povracala som sa a viac mi nebolo treba.
Mala som kamarátku, rodičia ju držali nakrátko. Jednoducho "budeš doma a hotovo". Presný opak toho, čo bolo u nás. Dievča malo 19, pila, fajčila, pretiahlo ju pol dediny...
Ono, niekedy rozumný prístup s rozhovorom a vysvetlením dôsledkov, je lepší ako zákazy.
Autorka, ty nemáš ani páru, čo znamená vychovať dieťa. Vieš, podľa čoho sa vychované dieťa pozná? Že aj bez rodičovského oka za zadkom sa riadi vštepenými zásadami a ideálmi. Nijaká výchova sa nedá poznať na reťazi. Očividne vieš, že si ju vychovať nedokázala a preto sa bojíš reťaz popustiť. Vychované a s bezpečnosťou oboznámené dieťa je v pohode aj na chate, aj na prespávačke, aj na dovolenke, aj na diskotéke. Takže buď sama vieš, že vychovaná nie je, alebo tvoja dcéra trpí pre tvoje úzkosti a psychické problémy. Každá jedna mama sa bojí o svoje dieťa, každá jedna. Ale tie so zdravou psychikou vedia, že dieťa nie je ich majetok a napriek obávam ho musia aj vypustiť spod svojich krídel. Začni na sebe pracovať, lebo sa zbláznite obe.
A ako si ju vychovávala doteraz, ze si nevie sama pomôcť ? A čo na tej chate take treba robiť? Obliecť sa, najesť sa, založiť oheň-to spolu s ostatnými zvládne a nenechať po sebe binec. Tak čo si robíš hlavu. Ak to doteraz nerobila, konečne zistí o čom je život. 🙂
autorka - lenze ty tym, ze ju drzis nakratko, "zlemu" nepredchadzas..
v 17. je uz neskoro...ako ste ju vychovali, tak sa bude spravat... Ak ma dost sebavedomia, oporu v tebe a otcovi, ak vie, co je zodpovednost a dostala dost lasky a dovery, je velka pravdepodobnost, ze sa zachova spravne. Ak ona veri, ze jej len tak, lebo mozes, strpcujes a linkujes zivot, sekirujes ju, ak je vas vztah naruseny (z jej pohladu), tak ti zdrhne a bude blbost robit, bez ohladu na jednu chatu..
Ako to je, viete len vy dve..
Ale ak poznas partiu, kt. na chate bude a nie su to ziadni kriminalnici a narkomani, tak robis doslova z komara somara a zbytocne ho hrotis.. Proste sa s nou porozravaj, dohodnite pravidla a dievca pust.
este jedna vec - pisala si, ze jej VS budete financovat, len ak bude studovat v BA a byvat doma... toto ukazuje, ze je tvoj postoj chory a odporucam ho prehodnotit, ak nechces raz zazit to, ze dcera bude rada, ze ta nevidi a konecne moze bez teba slobodne dychat...
@thoughtfulweirdo vyborne napisane! uplne s tym, co pises, do bodky suhlasim!
@slavkajurko to že si bola taká ty neznamená že taká bude aj jej dcéra a naozaj môže chytiť druhú pubertu pretože je to pomerne častý jav pri takomto škrtení od rodičov bohužiaľ všetci to vnímame zo svojho okolia a máme reálne skúsenosti od kamarátov takýchto rodičov
@jana_eyre_2 ano je to uplne absurdne. vyrukovala s tym sama autorka a vobec nevie co je napisane v zakone tak som ju opravila. Lebo to zas irituje mna ked ludia ani fakty nevedia len pouzovaju vlastnu dojmologiu. Asi tak ako si sama vyklada jasne pisany zakon tak si asi aj sama vychovava napriek realite okolo. Nijako som tym nechcela dat najavo ze jej dcera skonci s dietatom po jednej chate.
Sakra už píšem tretí krát tento príspevok a stále mi to tu zblbne 🤣
@selena_luna neviem ako celá vec s potratom vznikla,.nečítala som všetky príspevky, len pár nad mojím.. len mi prišlo vtipne že chata ešte ani nebola, a tu sa už rozoberá možnosť nejakého potratu.. možno tam nebudú ani chalani, len baby a budú cumiet na telku a jej mama jej tak neverí, že ju pokladá pomaly za radodajku.. chúďa dievča..
@21oktober a deti máš aké veľké? Lebo ja som dieťa z takej rodiny, kde to rodičom vadilo a nikto u nás ani ja nikam. Raz dovolili tuším už 15 som mala. Poznali vždy kamarátov aj ich rodičov. A mne ako dieťaťu to chýbalo. Ten pocit keď ležíš v spacáku na prístelke a kecáte do noci a smejete sa - proste je to iné. A to sme boli veľmi slušné rodiny.
Ja to do dnes nechápem, prečo nedovolili a ja svojim deťom dovoľujem. Samozrejme musím poznať tú rodinu a sú pravidlá.
@tafita ano toto mozi byt toho dosledky.ja sa prixnam my sme zacali s tymto zivot velmi skoro,prve strety s alkoholom uz v 14-15,bary uz v 9rocniku zs,taktiez chaty stanovacky.bola sme partia bab a ani jednej to mama nezakazaovlaa vzdy sme vsetky isli.vecierku sme mali podobnu.sex prisiel tiez pomerne skoro u vsetkych.aj napriek tomuto sme vsak vsetky skoncili skolu,ani jedna nezostala tehotna a nemali ziadne prohlemy.neviem ako je to mozne ae naozaj aj ked sme vela zurovali neboli ziadne problemy.ked sme isli na stanovackua pod veruze maaaalokto tam mal sex.da sa povevatd ze tskmer nikdo.boli to chcile kedy sme sa zabavali..ten sex sa dal mat kedykolvek aj bez chaty..no a kedze sme zacali pomerne skoro okolo 20r nas to preslo,na disku uz sme cchodili autami,vzdy jedna bola zodpovedna a nepila,uz sme na to nepotrebovali chalanov.vsetky sme pracovali,zarabali si,doma pomahali a az na jednu mali vyborne vztahy s rodicmi.(tej jednej matka bola vazne na hlavu)..zacali sme skoro ale dosyta sme si vsetkeho uzili a neskor nam to uz ani jednej nechybalo..
@jana_eyre_2 presne Mne to prislo skor smutne. Ze dcera kludne aj moze byt panna cakajuca na praveho.. by si tam dala drink 🍺 dva za tancovala s kamoskami a isla spat o 2rano.. kym mama tu uz riesi imaginarny potrat. A Mozno spoluziaka mama vychovala tak ze sa nema spoliehat ci zeny maju HAK ale ze mà pouzit kondom ktory chrani aj proti prenosu pohlavnych chorob. A ze na opite to skusa len najvacsi odpad. Ak tam nejaky sex bude tak len ti co uz su davno poparovani,

Naozaj ťa musím veľmi sklamať ale v 17 rokoch na potrat skutočne tvoj podpis nepotrebuje.
Ok, v 23 rokoch si začala žiť sexuálne a dovtedy si nebola na žiadnej chate, diskotéke alebo len tak vonku so spolužiakmi na strednej škole?