17 ročnú dcéru nechcem pustiť na chatu
Dobrý deň, dcéra má 17 a chce ísť na chatu s partiou spoluziakov cez jarné prázdniny. Nechcem ju pustiť. Učí sa síce dobre, ale doma vôbec nepomáha, a nikdy nebola ani spat u kamarátky, nie to ešte na chatu. Tvrdí, že by alkohol ani nič podobné nepila, no je pravda, že o ničom takom doteraz neviem. Ale nemala príležitosť doteraz. Jednoducho, kým býva pod mojou strechou istou ju nepustím. Ako jej to vysvetliť, aby som predišla zbytočným ofukom?
a kedy bude mat dcera 18? 😀
@miadi veď ja nehovorím, že dcére neverím, ja jej verim, ale bojím sa že bude chcieť skúsiť alkohol alebo niečo a už vôbec neverím jej spolužiakom, ktorí môžu zneužití situáciu
@annie6 v decembri tento rok až
Takže jej neveríš... Bojíš sa, ze skúsi alkohol? To u vás doma na rodinnej oslave ešte nemala prípitok? A spolužiakov ma takých, ze by ju chceli hneď znasilnovat? Ak je to solídna partia, tak netreba mat zbytočne obavy. Nemôžeš na ňu prenášať svoje strachy, podrazas jej sebavedomie.
Skor ci neskor kazdy raz ochutna alkohol. Ja som prvy krat ochutnala ked som mala 14 rokov. Bolo to doma na stedry den. Videla ma mama a krstny... Nikto nic nepovedal, pretoze vedeli, ze raz muselo prist. Na druhy den sa zo mna smiali, lebo na druhy den mi nebolo dobre. 😀
@anonym nehnevaj sa ale sama si urobila z dcéry radodajku.. Pritom moze byt slusne dievca ale tty mas akesi zatmenie mozgu alebo co... Mne mama vzdy povedala ked ma niekam pustila ze rob tak aby si sa na druhy den mohla na seba pozrieť do zrkadla... Inak bola podobná ako ty...len skola a skola a nikam a podobne.....
@ladycat2021 ja si pamätám keď som mala birmovku mali sme oslavu. Sestra mala vtedy 13? A dospelí šli tuším do druheh izby jednoducho ostali sme v obývačke ja, sestra a bratranec a bol tam nejaký alkohol a sestru presvedčil aby si dala na spodku pohárika čo ostalo 😀 odvtedy sa opila raz keď mali na ZŠ rozlúčkovu 😀
@janulik2008 novsak kazdy to raz ochutna 😀 ja si pamatam ako mi bolo zle, ale aj tak to bolo nic oproti tomu ked som sa opila s kamaratkou na silvestra .. na druhy den sme mysleli, ze umierame 😂😂 teraz sa z toho smejem, ale vtedy mi do smiechu nebolo 😀 este mama sa nas spytala ci nechceme este poharik a cigaretu 😂
@ladycat2021 sestra skúsila len trochu na spodku 😀 opila sa normálne keď mala malá rok doteraz nechápem prečo sa dospelí opijú na rok dieťaťa 😀😀
@janulik2008 tak to nechapem ani ja 😀 ale tak poriadne som sa uz davno neopila .. nastastie viem kolko mozem vypit, aby mi na druhy den nebolo nejak extra zle 😀 ja sa vzdy opijem len do nalady a potom prestanem .. ked citim, ze alkohol vyprchava, tak si dam dalsi drink .. ja totiz nepijem cisty alkohol + cola ci nieco ine, ale ja si to miesam 😀 inak to vypit neviem 😂
@janage ja mám už deti aj veľké aj malé . A sme zástancom s manželom že každé dieťa má spať doma vo vlastnej posteli. Na táboroch sa nakecajú dosť a aj na sústredeniach . A už vôbec u nás nehrozí aby spávali ich frajeri alebo frajerky pokiaľ by sa nejednalo už o partnera s ktorým by sa počítalo do ďalšieho života . A to by určite nebolo v 15 -20 rokoch .
@21oktober Chápem, že niekomu vstupuje prespávanie cudzích detí do súkromia. Ale s čím nesúhlasím je podceňovanie detských kamarátstiev a lások ako niečoho nevýznamného. Práveže detské kamarátstva sú tie najúprimnejšie a často ako jediné majú potenciál vydržať celý život. A pubertálne lásky veľmi závisia od povahy jedinca. Najstabilnejšie a najzohranejšie páry aké poznám, sa zvyčajne dali dokopy na strednej, najneskôr v prvých ročníkoch vysokej, niektoré dokonca na základke. Keď máš 17, nehľadáš si partnera podľa konta, ani podľa vzhľadu, ani podľa toho, že ti chýba sex, ani že už ti tykajú biologické hodiny, ani preto, že cítiš sociálny tlak, aby si si už konečne niekoho vo svojom veku našla. Hľadáš podľa svojich úprimných ideálov - znie to síce naivne, ale takí ľudia, čo majú okrem vzťahu, finančných záväzkov a detí, spoločné aj záľuby a hodnoty majú veľmi pevný základ. Sama žijem šťastne v takom páre a veľa podobných poznám z okolia. A podľa mňa je tým najsilnejším putom to, že vo vzťahoch veľmi mladých ľudí je zvyčajne nielen partnerstvo ale aj veľmi silný prvok úprimného kamarátstva. Plus všetky tie krásne spomienky na spoločné chaty, na trápnosti pri prvom sexe ("pst, rodičia ešte nespia!“), na radosť z prvého podnájmu, kde sme prespávali na príšerne nepohodlnej nafukovačke..
@annm81 ale ja nepodceňujem detské kamarátstva, sama mám dodnes kamarátky z detstva a to už mám 47 stretávame sa ale napodiv sme u seba neprespávali, vtedy sa to jednoducho nenosilo . Moje deti kamarátov majú len u seba neprespávajú , navštevujú sa , trávia spolu čas , chodia na oslavy . Nech kľudne majú aj pubertálne lásky , aj s nimi v správny čas chodia , to je u mňa od tých 17 ale žiadne prespávačky frajerov u nás doma. Aby som ja 17 + ročného chlapca stretávala u seba doma ráno v kúpeľni tak to teda nie a manžela by popravde asi aj vystrelo. Od 20 tky ak pôjdu na výšku budú na internáte , ak nepôjdu tak nech si s fešákom prenajmú garzonku a tam nech si robia čo len chcú . Ale v našom dome 15+ ročné deti v detskej izbe súložiť nebudú a to ani za bieleho dňa ani za noci .
@annm81 pekne no mas to idealizovane podla seba. Ja zas nepoznam jeden taky par .. vlastne poznam svokrovci sa zobrali ked mala 18 a boli spolu cely zivot ale nie na tych zakladoch ktore si opisala ty. Skor zvyk a to starodobe kym nas smrt nerozdeli. Inak co boli take pariky davno sa rozisli, kludne aj po 10rokoch. Lebo clovek zreje meni sa. To co chce 17r od zivota nemusi chciet v 30ke.. partner sa Bud prida alebo vymeni. Kamaratsky vztah mozes mat aj s muzom ktoreho stretnes neskor. A nie kazdy sa v 17ke zalubi hoci by sa chcel ale nie je do koho. Ja som stastna prestastna ze som si nezacala s nikym z tych co som poznala v 17ke. Aj ten jeden co sa mi pacil no vedela som zeby to Nebol dobry napad je uz dlhsie rozvedeny otec 2deti ., bohem.. je super ked ti niekomu vyde ako pises ale je to skor vynimka nez pravidlo. Na zivot neexistuje sablonka a ziadne ze kamaratstvo z decstva ci frajer od strednej je to naj .akoze sorry toto je tak individualne..
@miadi Asi jednoducho iná sociálna bublina. Z gymnaziálnej triedy sme minimálne štyria, ktorí sú stále s partnerom, s ktorým boli na stužkovej. Z voľnočasového krúžku, kde som chodievala sú popárovaní štyria, ktorí to ťahajú od základky, ďalšia dvojica od strednej. Z univerzitného internátu viem o minimálne ôsmich pároch, čo začali takto skoro.
Všetci šťastní, niektorí s deťmi, iní zatiaľ bez. Zo všetkých srší pohoda - nie z fotiek na facebooku, ale keď ich stretneš, vidíš, ako sa stále dokážu dobrosrdečne podpichovať, ako sa smejú, keď si spomínajú na spoločné zážitky, ako sa na seba pozerajú, ako sa vedia o polnoci vytratiť od ohňa, aby mali chvíľku pre seba, ako vie ten druhý hneď doplniť správne slovo do vety toho prvého...
Inak ja netvrdím, že väčšina takýchto vzťahov vydrží - samozrejme, že nie. Vravím len, že také lásky netreba podceňovať, lebo ak taký pár vydrží (a nie je ich zas úplne málo), potom aj v dospelosti v sebe majú tú pubertálnu romantickú iskru.
@21oktober Som v rovnakom veku ako ty. Ono sa to prespavanie nosilo i vtedy. Je to len rozdielne od rodiny ku rodine. Moja najlepšie kamarátka bývalá za rohom a veru sme prespávali jedna u druhej. I dnes pamätám, ako sme si robievali bohaté kráľovské raňajky.
Cez leto som zasa chodievala ku kamarátom mimo nášho mesta a oni zasa na prázdniny k nám.
Tiež mám už dospelú dcéru a prespavanie bývalo. Keď bola oslava, spalo u nás i desať spolužiačok. Ako si to vedeli užiť. Moja mladšia neprespi u iného za nič, ale jej najlepšie kamarátky tu spávajú pravidelne. Teda spánkom sa to veľmi nazvať nedá. Bežne si aj o 2 v noci robíme cukrovú vaty.
Je to skutočne len o zvyku v rodine. Tak to bolo v našom detstve a je i teraz.
V 15 by som cudziemu mládencovi prádlo tiež neprala. Ale v 17/18 moja konzervatívna mama už robievala raňajky môjmu, teraz už, manželovi, keď chodil z vojny na opušťak nočným vlakom najskôr k nám. A to bol rok 1994.
@annm81 poznám taký pár. Spolužiaci zo ZŠ sú spolu od ôsmeho ročníka minulý rok mali svadbu. Dokonca spolužiačka býva, teda bývala skoro oproti 😀
@21oktober tak chápem, že chcete svoje súkromie doma. Ale zvyšok nie. Nepíšem o prespavackach frajerov, ale kamarátskych u detí.
Ak vám nevadí prespanie na tábor, výlete, sústredení prečo v rodine kamarátky, kamaráta, ak ju poznáte samozrejme. V čom je to iné? Tam aj tam sú dospelí, tam aj tam majú nejaké miesto na spanie. Tam aj tam sa môže niečo prihodiť.
Pre mňa argument každý vo svojej posteli nie je argumentom lebo už pri tých táboroch v tých svojich nie sú. Ja naozaj nevidím rozdiel medzi nocou na tábore a nocou v rodine.
Ale samozrejme vaša domácnosť vaše pravidlá
@21oktober a už len doplním moje kamošky prespať navzájom mohli a to už je vyše 30 rokov.
A píšeš v 15 súložiť, to tak málo svojim deťom dôveruješ? Či keď bude súložiť na chate, či sústredení to je OK, hlavne, že to nie je hu vás v byte v noci? No tá súlož môže to byť aj u vás v byte o 15.00 po škole, kým vy ste v práci a zvyšok v škole, družine, škôlke.
Ak ste deťom vštepili vaše hodnoty nebudú v 15 súložiť ani u vás, ani u kamošky, ani na tábore.
@malia18 to je uplne jedno, ak niečo vyvedie, alebo tam dojdu policajti, dovedu ju za rodičmi, pretože za ňu maju zodpovednosť. Kým nie je plnoletá je to tak. Máme nejaké hranice nastavené. Prečo sú cigarety a alkohol od 18tich a nemôžeš ich v 17tich a 360 dňoch ale musíš čakať tých 5 dní? ... Akože debilnejšiu otázku nemáš?
@bennn takze ty by si svoje 17 rocne dieta na chatu nepustil ? Kazdy raz okusi alkohol .. skor ci neskor .. cigarety tak isto 🙄
@ladycat2021 ďalší premotivovany rodič čo drží decko v klietke potom sa čudujeme že im v 25 nie je rady😅 dosť ľutujem také deti
Mila autorka, je to tvoja dcera, tvoj zivot. Ale!!! takym pristupom mozes dosiahnut to, ze sa ti dcera po VS odstahuje taaak daleko, ze ju budes vidiet mozno 2x rocne a ona si vydychne, ze je prec s moze zit svoj zivot…
@malia18 presnne tak .. ja som skusila aj cigarety - to som mala okolo 11 rokov, alkohol v 14 a som tu ... zijem som ziva a zdrava ... ked som mala 23, tak som odisla prec od matky - vyletela som zhniezda... skor sa nedalo, skoda .. poznam ludi co su v podobnom veku ako ja a rodicia ich nechcu pustit za hranice 😀 ked si spomeniem na moj nast -rocny zivot .. co sa tyka spravania .. no nebolo to ukazkove, ale myslim, ze ma mama dobre vychovala ...vychovu som mala volnu, ale nie som rozmaznany fracek aj napriek tomu, ze som jedinacik ... osamostatnila som sa, mam vlastnu domacnost, priatela, ktory si ma vazi a planujeme svadbu, aspon zatial teoreticky 😀
@ladycat2021 veď takým rodičom nezáleží na vzťahu rodič dieťa ale len na sebe aby "vyhrali" nad dieťaťom lebo ich musí počúvať lenže sa spamataju a rýchlo keď už dieťa nebude musieť počúvať ale bude si robiť čo sa mu zachce a dá pekne rodičom pápá a už navždy bude voči nim cítiť hnev alebo zatrpknutost a sa odcudzia potom nech vypakavaju že dieťa má nenavstevuje nestará sa nezavolá nekontakujeme sa veľmi nuž každý si za to môže sám
@malia18 ved jasne a ja sa takym detom potom ani necudujem, ze nechcu navstevovat svojich rodicov ... to, ze ich rodicia mali blbu vychovu, tak nemusia ju aplikovat aj na svoje deti .. bud doslova utecu po 18 alebo su pod vplyvom rodicov cely zivot, lebo su nesamostatni, ale to uz je iny extrem
mna rodicia drzali extremne skratka, ziadne chaty, ziadne taketo zabavky, diskoteky nula bodov. vecer som ako 17rocna mohla byt vonku do 20:00 a to mi 19:55 mama volala ofucana, kde tolko som... onuchavala ma, ci som pila, fajcila. ucila som sa vyborne, frajera som nemala ziadneho, moja puberta bola len o ofukovani sa, nic extremne. takze nebol dovod neverit mi. ale napriek tomu ma nikam nepustila a ak ano, tak ma kontrolovala niekolkokrat. pred spoluziakmi to bola hanba (a to bolo 17 rokov dozadu, ked nebol insta, fb a podobne srandy, kde si vies prelustrovat kazdeho kamarata, ktoreho chces - aj ked naco by to clovek robil...). nie, neutrhla som sa na vyske z retaze, neroztahovala som nohy, nikdy som nebola opita. takze to nie je pravidlo...
co vsak obvykle pravidlom byva, ze som absolutne mame neverila, ze ked sa jej s niecim zdoverim, poradi mi, pochopi ma. takze som si o par rokov neskor riesila antikoncepciu potajomky (ked na to prisla, skoro ma zabila a to som mala 20 rokov), nejake veci ohladom vztahov alebo inych "problemov" to nula bodov. a tiez som absolutne nevedela, o com spoluziaci "tocia", ked sa bavili o zazitkoch z vikendovej chaty ci diskoteky. nehovoriac o tom, ze ked uz ma pustila do takeho podniku posediet s nimi, za dve hodiny ma kontrolovala 4-5krat a vzdy v tom najlepsom som musela ist domov. takze asi tolko z pocitov "na druhej strane". uplne by stacilo, keby mi viac verila. energia, ktoru vkladala do zakazov pre mna, sa jej potom vypomstila v bratovi, ktoremu dovolovala az extremne moc od 13tich rokov a trochu sa to vymklo spod kontroly.
takze mozno by bolo fajn drzat zlaty stred a nejako to spojit - dat jej doveru, ale aby sa ozvala z chaty sama priebezne. pustit ju, ale ok, chces sa zabavat, budes mat aj povinnosti - to dospeli maju, ci sa im chce, ci nie... ak si to pokazi na zaciatku, aby vedela, ze nabuduce to uz nebude take lahke ziskat vasu doveru v to, aby ste ju pustili opat.

no dala som si teda tu namahu a precitala som si autorkine odpovede v tejto diskusii a mna teda aj dorazilo, ze napisala, ze pochadzaju z Ba a tu ma takmer vsetky fakulty VŠ a teda nevidi dovod, aby sla inam... ak hej ma si to platit sama...