icon

18 ročná dcéra a prespávanie u priateľa

hestiakrona
28. jan 2013

Ahojte baby, dovolili by ste svojej 18 roc. dcere, ktora je v maturitnom rocniku, aby prespavala u svojho chalana, s ktorym chodi?
Trochu to objasnim. Mlady ma tiez iba 18 r., tiez maturant, byva na private, ktory mu platia rodicia, lebo je z ineho mesta a chcu, aby mal pohodu na studium, co by na internate nemal. Aj dcera aj on su vyborni ziaci (alebo aspon boli doteraz), podporovani rodicmi, aby uspesne ukoncili studium, obidvaja sa chystaju studovat na VS. Obidvaja su do seba velmi zalubeni, uplne ich to chytilo, u mojej dcery je to jej prva laska.

Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.

Manzel sa na dceru hneva, ze pokym ju zivime a este ani nezmaturovala, nema co vobec chciet spat u nejakeho chalana. A uz sa vyhrazal (ale to len pri mne), ze ak chce u niekoho spat, tak len so vsetkymi dosledkami - t.j., ze my ju uz nebudeme zivit a moze tam rovno zostat.

Dalej, to prespavanie sa nam zda uplne nevhodne aj vzhladom na postavenie toho chlapca, ze privat mu platia rodicia a ocakavaju preto od neho v skole co najlepsie vysledky, nie ze si bude vodit na izbu nejake dievca.
Dcera bola vzdy rozumna, vychovavana v tom, ze sex je zodpovednost a ked uz, tak s niekym a v obdobi, ked sa uz viem aj postarat o dieta a beriem na seba zodpovednost aj za dieta aj za partnera (ved ziadna antikoncepcia nie je 100%-na - ale jasne, to je uz take odbocenie, ved aby mali sex, nemusi tam byt dcera cez noc, to je nam jasne...)

A potom este, ako sa zachovat, ak si postavi hlavu. Dat jej jednoznacne najavo nas nazor, ze sa nam to nepaci a nesuhlasime s nou, ale nechame to na jej rozhodnuti, ak tam bude prespavat alebo tvrdo vyzadovat, aby tam nespala, aj za cenu financnych zakazov a pod. Inak si myslime, ze im to nevydrzi, ze su velmi mladi, najma on, a nasa dcera sa velmi sklame. Ale tak, to nechce pre svoje dieta ziadny rodic, laskou si aj tak prechadza kazdy sam...

Dakujem vam vsetkym za nazory, zaujimalo by ma aj ako to vidia rodicia synov. Ze ci im to je jedno, s kym je syn, "ved je chlapec" alebo ako? A co rodicia dievcat?

brumka
30. jan 2013

@hestiakrona ja neviem akej je povahy aj dcera aj on ale viem jedno ze zakazy a polena nepomozu, trebasi sadnut aporozpravta, ja pisem len moje skusenosti a okolie co som pozorovala, moj priatel je teraz mojim manzelom, tak ja som si vzdy hladala takeho abysom sa o neho vedela vzdy opriet nikdy ma nezaujimali kratkodobe znamosti, mozno som divna mozno nie ale proste hladala som konkretne. nam nikto nezakazoval spolu byt v jednej izbe lebo obe strany vedeli ze nam to nezakazu boli sme obaja dospeli.

hradnapani
30. jan 2013

@kitinka76 ty si mala tvrdy rezim,ale dcera @hestiakrona taky nema! O tvrdom rezime nemoze byt u nich ani reci predsa... a to je obrovsky rozdiel. Z toho, co citam, tak toto je u nich asi zatial najtvrdsi oriesok,ale urcite nie zrely na uteky a stratu dovery, lebo ta sa buduje dlhodobo a tvrdym rezimom urcite nie 😉

framboise
30. jan 2013

Četla. Ale toto jsem nikde nevyčetla. Chceš ať počká, studuje, věnuje se sobě apod. Nelíbí se ti příliš že je chlapec mladý. Že není zajištěný. Prostě neznám na to odpověď, tak se ptám.

kitinka76
30. jan 2013

@hradnapani reagovala jsem na to, jak píšeš, že holky co tu píšou nebudou tak benevolentní až budou mít doma svoje puberťáky 😉 ten dodatek byl k tomu, že radši budu benevolentní, nežbych nevěděla kde mám dítě o dceři @hestiakrona tam nebylo ani zmínka 😉

marusik
30. jan 2013

jednoznačne nie... keď chcú spolu tráviť čas, je na to kopec príležitostí počas dňa... v noci má 18-tka v maturitnom ročníku spať, aby zvládala ďalší deň školu.

zabka88
30. jan 2013

@irriss súhlas stou vetou o tom odpúšťaní, nie že by sa mi páčilo to čo si zažila ☹ mne doma tiež chýbala diskusia o týchto veciach a veru, veľa vecí by som urobila inak keby sa so mnou niekto otvorene bavil.. z vlastnej skúsenosti viem, že o čo bolo viac zákazov a ultimát o to viac som bola náchylná robiť veci inak...

salma22
30. jan 2013

@kitinka76 a keby to robila tvoja dcera dovolila by si jej to? ja svojim nie som narocna na svoje dcerky a urcite by som nechcela aby si pokazili buducnost 5minutami radosti....a este kym nemaju byvanie chodia do skoly mali by respektovat svojich rodicov a ich prikazy zakazy ak sa s nimi inak nedohodnu ....kym nema byvanie zamestnanie stale by ju mala pocuvat je jej dieta az do smrti....a mlada by si to tiez mala uvedomit ze rodicia su ty ktory ku nej kazdu noc vstavali ked bola chora bdeli pri nej prebalovali ju krmili a jedine co by pre nich mohla urobit je to ze by sa mohla zdrzat prespavani u chalana aspon kym si svoj zivot nezariadi inak alebo pokial neskoncia skolu a rozhodnu sa spolu byvat ak su pre seba stvoreny tak spolu budu a ostanu

hradnapani
30. jan 2013

@kitinka76 preto som tam nenapisala, ze "vsetky", ale "mnohe z nas"... 😉 Cize nevylucujem, ze niektore benevolentne budu a tak to budu citit ako spravne.
A na teba som tak reagovala preto, lebo si spomenula aj tvrdu vychovu a cela tato diskusia sa zvrhava na to, ze ak jej to nedovoli, tak automaticky strati doveru a dcera jej bude utekat, co je podla mna blbost.

hestiakrona
autor
30. jan 2013

@kitinka76
A ty si myslis, ze jeho rodicia, ktori mu to platia, by ju tam nechali, keby sa zbalila a odisla k nemu? Vyrazili by ju, len by sa za nou zaprasilo. Ved sa na to pozri realne.

brumka
30. jan 2013

ja som doma ziadne zakazi nemala priam om mohla byt aj dlho do noci hore pri tv ale u mna bola vzyd podmienka, skola a zodpovednost, a vzdy dat vediet kde som, keby som niekedy nieco porusila alebo spravila daku blbost tak zakaz by som dostala aj zaracha, takze moja mam vzdy vedela kde som a skym som. raz som prisla prvy krat domov opita mama z toho neurobila cirkuzs len sa tomu zasmiala lebo mi bolo 3 dni zle a odvtedy som sa alkoholu co som tam byvala nedotkla.
a dodam jasom sa do podnajmu odstahovala v matruitnom rocniku, mam aprotestovala no nic nezmohla mala som 20r

framboise
30. jan 2013

@hradnapani Já si budu brát příklad ze svých rodičů. Ne ze svých mladých let. Ale mí rodiče byli naštěstí rozumní, náš vztah byl přátelský, ale ne úplně benevolentní, především založený na důvěře. Takže své dospělé 18ti-leté dceři bych to povolila, nebudu ji vodit za ručičku do nekonečna.

kitinka76
30. jan 2013

@salma22 já už tu psala, že moje dcera, která letost maturuje spávala o víkendech u svého přítele už loni a v létě spolu byli na dovolené... nic divného na tom nevidím!! A hlavně dohodli jsme se kdy tam může spát, nechala si předepsat antikoncepci....
To že jsem se o ni roky starala, neznamená, že nemůže mít svůj život a svoji lásku. a sex s ním může mít i jindy než v noci 😉

framboise
30. jan 2013

@salma22 takže dokud nemá práci a byt / dům nemůže mít sex?

hradnapani
30. jan 2013

@framboise o akom nekonecne pises? tu je hranicou spravenie maturity a potom moze slobodne ist...

kitinka76
30. jan 2013

@hestiakrona já se na to dívám reálně!! Pokud jsou to moderní rodiče, tak by ji tam nechali 😀 😀 dcera mojí kamarádky se tento měsíc odstěhovala k příteli do podnájmu. A je teprve ve třeťáku. K soudu si dala žádost aby jí vlastní rodiče platili alimenty a soud jí vyhoví, není důvod proč by nevyhověl 🙂

kitinka76
30. jan 2013

@hradnapani hranicí je plnoletost!!

brumka
30. jan 2013

@kitinka76 toto poznam jedna znama toto tiez spravila, proste rodicia sa musia finance aspon na SR postarat o dieta do 26r ak studuje, ci byva s nimi alebo nie. len nie kazdy to urobi

kitinka76
30. jan 2013

@brumka v ČR je to stejně 😉

salma22
30. jan 2013

@kitinka76 tak kazda mama je ina a nie vsetkym toto vyhovuje....teda mne by to urcite nevyhovovalo...

hradnapani
30. jan 2013

@kitinka76 podla zakona iste. V rodine to moze byt o nejaky ten tyzden posunute. Tak ci tak, dcera bude mat aj po maturite 18 rokov, takze vsetko by este stihla aj v "medziach zakona". 🙂 🙂

kitinka76
30. jan 2013

@salma22 to není o tom, jestli ti to vyhovuje.... je to o tom, že je dospělá a má vlastní rozum!!

pajoslava
30. jan 2013

Necetla jsem odpovedi, ale ja sama mela pritele od 18 let, a nasi dovolili, aby prespaval u nas ci ja jezdila za nim... Jestli to totiz lidi chteji delat, tak to budou spise delat, kdyz jim to budete zakazovat a ne, kdyz jim nabidnete strechu.. Me osobne nenapadlo se s nim milovat, kdyz u nas spal a nasi byli doma..Abych napsala to hlavni, byl to spoluzak ze tridy, takze nekdy zustaval u nas (byl take z jineho mesta) a nikdo nemel zadny problem. Naopak jsme se spolu zvladli vzdy naucit, navzajem se zkouset apod. Kdyz se blizila maturita, take jsme se ucili zasadne spolecne dnem i noci a maturovali ve stejny den, se stejnymi podminkami. Oba jsme to dali, oba sli na vysokou, on ji tedy pak vzdal, ale ja si udelala DiS a Bc... Po stredni jsem naopak bydlela ja u nej a jeho rodicu, protoze jsem sla za nim do Ostravy, po 2 letech jsme si nasli podnajem. Jsme spolu letos 10 let, vzali jsme se a mame krasnou dceru. Postavili jsme si baracek a mame se skvele.
Takze opravdu bych nic nezakazovala, vzdyt v 18 jsou jiz plnoleti a pokud je dcera tak vychovana jak pisete, tak nebude delat hlouposti!
Ja si nedovedu predstavit, ze by mi nasi zacatek naseho vztahu jakkoliv zakazovali... a to, ze je to prvni laska neznamena, ze spolu nemohou zustat - tak jako my....

lulka12
30. jan 2013

@hestiakrona Tak musím povedať, že aj ja som prekvapená koľko príspevkov je k téme , ale je jasné že sa stretli dievčatá a ženy...

Tie čo už prežili 15 - 25 rokov v manželstve píšu o niečom inom a sú ti názorovo bližšie a mladšie na to ešte časom prídu.
Ani ja by som neverila ako sa moje názory budú rokmi okresávať a meniť. TOMU SA HOVORÍ ŽIVOTNÁ SKÚSENOSŤ.

Najviac ma tu pobavili " čajočky " čo v 15-16 už žili s chalanmi a rodičia všetko strovili v pohode. Myslím ,že k takej benevolencii majú sklony skôr rodičia , ktorý tiež vyžadovali toleranciu od detí a žili s 2. 3. partnerom.

Ale kde rodina funguje na určitých pravidlách slušnosti a morálky prebranej z predchádzajucej výchovy nie je dôvod všetko mladým dovoliť za cenu toho " aby sme nestratili dôveru atď. "

Ja som dosť tvrdá mamina, ale neverila by si akú dôveru mám u chalanov. Skôr riešia všetko so mnou a potom s manželom. Keďže som bola dlho v menšine s troma chlapmi, a som najmenšia tak som sa musela presadiť🙂

Dievčatá s ktorými chodia si so mnou fajn rozumejú a poznajú naše názory. Ich rodičia sa s nami poznajú a postoje si schvaľujeme...

Najviac ma pobavili názory že DOBA SA ZMENILA🙂

Podľa toho ,že dnes sa už toleruje 16 ročným partnerske spolužitie u svojej trojročnej dcérky to mám schvalíť aj v 13 ve´d doba ide ďalej....?

Verím ,že také dievčatá ešte ani nepochopili akým zázrakom sa im objavuje oprané spodné prádlo v skrini ...., ale vedia s kým chcú žiť.... A rodičia ktorý do dovoľujú im prejavujú OPIČIU LÁSKU

Najlepšie som to videla na pomaturitnom stretnutí. Baby ktoré pre 25 rokmi rodičia podporovali /neprimerane/ v takých láskach sa síce vydali ale po 15- 20 rokoch zistili ,že si nič neužili a chodia na diskotéky kde patria ich deti.

A dnešný mladý ľudia sú podľa mňa oveľa menej vyspelí ako naša generácia.

Pre presnosť aj ja som sa vydávala mladá , nemala som ani 20. Pracovala som a z manželom sme sa postavili na nohy vlastnými silami. To čakám aj od svojích detí.....

fallingstars
30. jan 2013

Nečetla jsem všechno,tak se omlouvám, jestli se budu opakovat...Taky můžu přidat pohled dcery. Můj první vážný vztah začal krátce po mých 17. narozeninách, přítel byl o dva roky starší a byla to láska jako trám 🙂 Rodiče zavedli pár pravidel, z nichž některá platila už z dřívějška, a já jsem jim vděčná, že žádné z nich nebyl převlečený zákaz 😉 Chtěli přítele poznat, aby věděli, s kým se scházím, a chtěli vždy vědět, kde jsem. Prosté, ale strašně účinné...Věděla jsem, že jednou zalžu a můžu se s tou benevolencí rozloučit, takže jsem si nikdy nevymýšlela a rodiče mi nikdy nic nezakázali...Takže jsem s ním nakonec mohla jet i po dvou měsísích na chalupu jejich rodiny, přes noc, kde jsem prožila svoje poprvé, na které dodnes strašně ráda vzpomínám, protože to bylo přesně takové, jaké jsem to měla vysněné, a navíc to nebylo obestřeno lží a mohla jsem o tom mamce druhý den říct 🙂 Nakonec jsme spolu chodili dva a půl roku, rozešli jsme se před maturitou, poplakala jsem si, ale dodneška na celý vztah vzpomínám vážně ráda, i díky tomu, jak se k němu (určitě občas se skřípěním zubů) postavili naši.

A k některým věcem tady...nevím, proč by měla být hranicí maturita. Jednak pokud je slečna svědomitá, připraví se na ni stůj so stůj, a pak - já jsem třeba kvůli studiím v zahraničí maturovala měsíc před 20. narozeninami, a kdybych měla čekat na to...😀 Tak nezažiju spostu krásných věcí, a tím nemyslím sex, protože u někoho přespat přece není jen o tom...vy jste se nikdy nechtěly k někomu prostě tulit, být s ním co nejdýl?

Takže za mě nezakazovat...pokud sebe nechceš připravit o možnost být dceři po boku a nechceš ji připravit o možnost sdílet s vámi její radost z toho vztahu, ať už bude trvat jakkoliv dlouho...stejně ji do budoucna před žádným neochráníš, na blba může narazit ve 20, 30 i 50, a pořád to bude stejně bolet...😉

hestiakrona
autor
30. jan 2013

@kitinka76
Kitinka, moja dcera studuje na sukromnej skole. Ziadne alimenty by jej nestacili k jej terajsiemu, ani buducemu zivotu (co sa tyka studia). Vzhladom na to, ake ambicie a rodicov ma ten chlapec, nikdy by nesiel proti ich voli.

pajoslava
30. jan 2013

Jejda, nektere tu pisete, jak kdyby prvniho pritele mela mit zena ve 20 a sex nejlepe az po svatbe! Kolik bylo Vam, kdyz jste mely poprve kluka? U nekterych mi prijde, ze ve 30 :-/ Rodice maji byt radi, ze jim privedou deti sveho partnera domu ukazat a chteji, aby ho znali a nemusi s nim nekde zalezat a delat tajnosti! Nebo si myslite, ze Vase deti jsou andilci? Dnes je mnohem horsi doba a radeji budu podporovat svou dceru v tom, ze mi pritele ukaze, predstavi, nez abych nevedela kde s kym a jak! A rozhodne to neni opici laska!!!!!

@lulka12 Vy jste se ve 20 vdavala, postavila se na vlastni nohy.. Tak od kdy jste s manzelem? Proc by se tedy casem nemohla postavit na sama na nohy dcera prispevovatelky, ktera ma jiz 18 a rekla bych, ze urcite se nebude ve 20 vdavat a i presto bude rozvijet svou karieru kdyz bude chtit.. Sama jste se tak brzy vdavala a po svych detech budete chtit, aby do 30 zili jen karierou a pod, ze?

pajoslava
30. jan 2013

@hestiakrona A z Vasich odpovedi mi prijde jedine - sve dceri neverite a to bude ten nejvetsi problem.... Nejde tady tedy o zakazovani ci nezakazovani, ale mela byste napred delat neco s tou duverou... Celkem bych nechtela byt Vase dcera a cist, co zde pisete.. Jake mate zbytecne obavy, co si myslite, ze by se mohlo stat. Pak bych jako dcera ztratila v duveru ve Vas!

framboise
30. jan 2013

@lulka12 Moji rodiče jsou spolu 25 let (s nikým jiným samozřejmě vzítí nebyli) a jsou pro mě nejen tímto velkým vzorem. Jsem ze slušné rodiny a s učňákem nebo maturitou jsem fakt nezkončila. Mamka mi nechala od 16ti předepsat antikoncepci a zhruba od stejné doby, nevím možná od 17ti jsem mohla přespávat u přítele. Od 19ti bydlím bez nich, vím co je to starat se o domácnost, denně vařit apod.. Přesto máme úžasné vztahy, velmi často si voláme a navštěvujeme se. Takže pokud je někdo vychovaný, má v sobě zakořeněné nějaké morální hodnoty atd. nemusí se vše řešit zákazy. V 18ti vézt dítě za ručičko mi přijde mimo.

kitinka76
30. jan 2013

@hestiakrona jé, no moje dcera taky studuje na soukromé škole 🙂 soud vyčíslí náklady na studium, bydlení a stravu... neboj přihlédnou ke všemu 😉
Nikde jsem nenapsala, že by její přítel šel proti rodičům. Psala jsem, že moderní rodiče by to dovolili. Když letěla moje dcera se svým přítelem na dovolenou, tak je jeho rodiče vezli na letiště. A po příletu ji u nich nechali spát, protože byli z cesty unavení. Ne všichni jsou zapšklí puritáni 😉

sirinka
30. jan 2013

@hestiakrona prosimta vysvetli mi to, ako si ten chlapec vazi tvoju dceru tozalezi od toho, ci spia v jednej izbe? Takze mat sex niekde je ok, ale spanie v jednej izbe je znevazujuce?