icon

18 ročná dcéra a prespávanie u priateľa

hestiakrona
28. jan 2013

Ahojte baby, dovolili by ste svojej 18 roc. dcere, ktora je v maturitnom rocniku, aby prespavala u svojho chalana, s ktorym chodi?
Trochu to objasnim. Mlady ma tiez iba 18 r., tiez maturant, byva na private, ktory mu platia rodicia, lebo je z ineho mesta a chcu, aby mal pohodu na studium, co by na internate nemal. Aj dcera aj on su vyborni ziaci (alebo aspon boli doteraz), podporovani rodicmi, aby uspesne ukoncili studium, obidvaja sa chystaju studovat na VS. Obidvaja su do seba velmi zalubeni, uplne ich to chytilo, u mojej dcery je to jej prva laska.

Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.

Manzel sa na dceru hneva, ze pokym ju zivime a este ani nezmaturovala, nema co vobec chciet spat u nejakeho chalana. A uz sa vyhrazal (ale to len pri mne), ze ak chce u niekoho spat, tak len so vsetkymi dosledkami - t.j., ze my ju uz nebudeme zivit a moze tam rovno zostat.

Dalej, to prespavanie sa nam zda uplne nevhodne aj vzhladom na postavenie toho chlapca, ze privat mu platia rodicia a ocakavaju preto od neho v skole co najlepsie vysledky, nie ze si bude vodit na izbu nejake dievca.
Dcera bola vzdy rozumna, vychovavana v tom, ze sex je zodpovednost a ked uz, tak s niekym a v obdobi, ked sa uz viem aj postarat o dieta a beriem na seba zodpovednost aj za dieta aj za partnera (ved ziadna antikoncepcia nie je 100%-na - ale jasne, to je uz take odbocenie, ved aby mali sex, nemusi tam byt dcera cez noc, to je nam jasne...)

A potom este, ako sa zachovat, ak si postavi hlavu. Dat jej jednoznacne najavo nas nazor, ze sa nam to nepaci a nesuhlasime s nou, ale nechame to na jej rozhodnuti, ak tam bude prespavat alebo tvrdo vyzadovat, aby tam nespala, aj za cenu financnych zakazov a pod. Inak si myslime, ze im to nevydrzi, ze su velmi mladi, najma on, a nasa dcera sa velmi sklame. Ale tak, to nechce pre svoje dieta ziadny rodic, laskou si aj tak prechadza kazdy sam...

Dakujem vam vsetkym za nazory, zaujimalo by ma aj ako to vidia rodicia synov. Ze ci im to je jedno, s kym je syn, "ved je chlapec" alebo ako? A co rodicia dievcat?

buldok
30. jan 2013

@eeffka No já si zase dovolím nesouhlasit s tebou. Půjdou druhou cestou, budou studovat, narvou do toho času, peněz a úsilí jako hrom, pak za to dostanou papír, hned po škole skončí na pracáku, kde jim řeknou, že VŠ má dneska každý druhý a o vysokoškoláky není zájem a tak budou ležet na pracáku. Na obyčejné práce je nebudou chtít, protože mají VŠ a zaměstnavatel se klepe, že je bude jak blb zaučovat, jim se pak naskytne příležitost lepší práce a zdrhnou, což se mu nevyplatí. Na lepší práci je zase nevezmou, protože VŠ není dneska zárukou ničeho a bez praxe je ti k ničemu. Nakonec si najdou práci o rok později, než něco odpracují, tak se začnou o dítě snažit v 28 letech a ve třiceti budou zoufalí, že nemůžou mít dítě, protože příroda nečeká. Ano, jistě, stát se to nemusí, můžeš argumentovat, že dneska má první dítě hodně maminek až po třicátém roce věku, ale já můžu argumentovat počtem takových žen, které mám kolem sebe a které propásly šanci...

kitinka76
30. jan 2013

@salma22 je plnoletá!! Když jí zakážou tam přespávat, tak si sbalí svých pět švestek a odstěhuje se k němu. A NIKDO jí v to nemůže zabránit 😉

kacenka255
Odpoveď bola odstránená
buldok
30. jan 2013

@kacenka255 Jo, to jo. Já znám z vyprávění od kamarádky příběh jedné takové, která v sedmnácti otěhotněla někde u kontejnerů vedle diskotéky. Proč? No neměli kam jít, chtěli to dělat, byla jim zima, báli se, že je někdo chytne a tak nepoužili ve spěchu kondom. Ano, jistě, tady nebyla příčina jen v tom, že neměli možnost lepších podmínek, ale i jejich zjevná nevyzrálost. Ale kdoví, kdyby na to měli klid a teplo, třeba by to dopadlo jinak, protože přesně tenhle příklad ukazuje, že když se mladí lidi chtějí milovat, tak jim v tom stejně nic nezabrání...

framboise
30. jan 2013

Chápu, že chceš ať dcera dostuduje. Ale jak si představuješ její vztah/ vztahy jsem nějak nepochopila. Až jí bude 25 a bude mít vš tak může přestat být pannou a vzít si třídního ňoumu, který na ni zbyde? Ne to ne, ten vlastně nebude zabezpečen. takže někoho přes seznamku? Neuraž se a neber to nějak špatně, jen to nechápu, tvou představu. 😉

brumka
30. jan 2013

podla mna si treba s dcerou sadnut porozpravat sa s nou o ochrane, ab sa vyhli otehotnenia a dat dcere najavo ze ju budete podporovat, keby sa co stalo, ale na oplatku nesmie zameskavat skolu a musi dostudovat strednu. lebo ked jej clovek bude pod nohy hadzat polena tak to je ;akurat dobre nato abysa rozbili rodinne vztahy.

irriss
30. jan 2013

@brumka
Promluvit si v18ti o ochrane? 😎

..v tom pripade uz je tehotna.. 😎

brumka
30. jan 2013

@irriss ? nechapem? podla mna treba o takom niecom skor rozpravat. jasom si vsetko sama nastudovala a otehotnela som chcene len ked som to chcela ja a partner

irriss
30. jan 2013

@brumka
no ved prave o to tu ide. 😉 .ty jej vravis a radis..., ze si ma porozpravat o ochrane teraz ked je uz dospela....ved uz mala 18 rokov??
...to uz je pozde.. 😉

rory_g
30. jan 2013

@hestiakrona ahoj, nevím, jestli ještě stojíš o nějaký názor 🙂 Ještě nejsem mamčou, ale z vlastní zkušenosti vím, že zákazy nic neřeší, naopak. Vyřešila bych to formou kompromisu, např. můžeš u něj spát o víkendu, potom bych třeba občas povolila vyjímku v týdnu, aby měli mladí radost. To by podle mě bylo fér, píšeš, že jsou dobří studenti a co se sexu týče zodpovědní, měli by tedy oba pochopit Tvůj kompromis 😉 Přeju hodně štěstí s maturitou a omlouvám se, pokud píšu z cesty, přečetla jsem si jen Tvůj dotaz

brumka
30. jan 2013

@irriss ano je uz pozde ale kym nieje tehotna. ide o to aby jej nehadzala polena pod nohy, lebo ona si spravi po svojom, a aby sa nestalo ze si natruc spravi dieta poznam taky pripad.

kitinka76
30. jan 2013

@irriss @brumka mě o ochraně rodiče nepoučili a byla jsem těhotná už v 16-ti 😅 svojí dceři vtloukám do hlavy už od patnácti, aby došla až bude mít kluka se kterým to bude vážné!!

irriss
30. jan 2013

@brumka
aha..to jako mozna prevence,jestli nahodu jeste o ochrane nevi.. 😉
Ale podle meho se predpoklada, ze devce-ZENA v 18ti uz vi i jak se rodi... 😉

brumka
30. jan 2013

@kitinka76 jasom tiez nemala nikdy prednasku o ochrane moja mam je geneacia ze omni nic nepouzivali a otehotneli skoro, ja som si dala sama predpisat v 17r antiku, samasom si nastudovala o prenosnych chorobach dokonca som si partnera skor dala preklepnut ci mozem nieco chytit, proste jasom bola zodpovedna, a nik ma tomu neviedol ale zase mi nik nezakazoval prespavat u neho mimo domu ani som sa nato nepytala v 18r som bola dospela, v 20r som mala vlastnu domacnost vzdelanie

irriss
30. jan 2013

@kitinka76
Nikdy nezapomenu na trapas,kdyz jsem stala na zasnezenem svahu, byla jsem na lyzarskem vycviku ( zimni prazdniny-tabor)..a kricela jsem na cely svah..umiram, tece mi krev!! 😔 😔 😔

p.s. Jsou proste situace,ktere deti svym rodicum neodpusti..a jeste horsi je , kdyz konkretne dcera sve matce neodpusti😉

brumka
30. jan 2013

@irriss jasom mala na mysly ze nech myslym na ochranu nech neurobi daku blbost, to ze ma 18 tak jasne ie o ochrane ale mam kopu znamych co si myslia ze v takom veku im staci prerusovana suloz ze to staci uplne

irriss
30. jan 2013

@brumka
ano, to staci 😉 ale k uspesnemu oplodneni.. 😎

buldok
30. jan 2013

@irriss Já takový problém neměla - já s tím ležela měsíc ve špitále, protože to nešlo zastavit, na kapačkách. V době, kdy moje máma ležela v jiném špitále a já byla doma s tátem. A když mne pustili domů, tak jsem 24 hodin denně spala kvůli velké ztrátě krve a můj táta mne ve spaní přebaloval, protože v okolí nebyla žádná ženská, která by mu s tím pomohla...

kitinka76
30. jan 2013

@brumka byla jsi chytřejší než já 😉 přece jenom jsem ještě o deset let starší, než ty a tenkrát jsme mohli informace nabrat jen v knihovně a od starších a "zkušených" kamarádů 😉

kitinka76
30. jan 2013

@irriss fakt??? jako takhle mi to přijde vtipné, ale ve tvé situaci bych být nechtěla ani náhodou ☹

irriss
30. jan 2013

@buldok 🙂 tata k zavideni 😉

irriss
30. jan 2013

@kitinka76
..nikdy neodpustim.. ☹
p.s. Jsme od Temy..a to se zakladatelce jako vcera.. nebude libit..😉

herkuleska
30. jan 2013

Ahoj, nečetla jsem příspěvky, takže třeba budu někoho opakovat a předem říkám, že vše co napíšu nemyslím zle. Nedokážu se vcítit do tvé kůže, ale do kůže dcery ano. Protože jí sama jsem a není to tak dlouho co mi bylo 18. Od 19 let bydlím sama. Ne, proto že bych chtěla. Moje maminka se šla starat o svoji těžce nemocnou maminku a já jako dospělá osoba jsme ji řekla, ať se mnou netrápí, že to sama zvládnu. U přítele jsem spávala od 15 let a on u nás!! Teď je mi 27 let, čekám !první díte! s partnerem jsme spolu 5 let, máme krásný velký byt, studuju vš. Takže mě to rozhodně nic z toho nezkazilo!!!!
Dcera je dospělá a musíš ji věřit, že ví co dělá. Čím víc ji budeš držet za ručičku, tím víc bude malým nezodpovědným děckem. To že má přítele svého věku a je do něj zamilovaná je přeci jen dobře. To z ní lajdáka neudělá. A výhrůžky, že dokud bydlí u vás tak nic nesmí, jsou dost !hrozný!. Jedině se tím odcizíte. Takže moje rada zní: Věřte jí, podporujte jí a uznávejte jako dospělou. Přeji hodně štěstí !!!

hradnapani
30. jan 2013

@hestiakrona obcas sa k tejto diskusii vraciam a citam si prispevky, nazory, ... Ja ti vyjadrim velky obdiv. Myslim, ze si uzasna matka a vasmu vztahu s dcerou ani len nahodou nehrozi to, ze by si stratila jej doveru, ze by ti utekala z domu a podobne ako tu niektore prispievatelky strasia. Ved sa o vsetkom rozpravate, cestne a otvorene, nepouzivate vyhrazky, respektujete sa navzajom ale zaroven mate aj hranice - a o to predsa vo vychove ide nie?
Co clovek, to nazor... ale osobne neverim, ze ked mnohe z nas budu mat doma cerstvo dospele deti, ze budu take benevolentne v tomto smere... toto treba proste zazit, ale nielen z pozicie mladeho cloveka, ale aj rodica...

brumka
30. jan 2013

@kitinka76 beriem to ako kompliment, tak jasom muselabyt ta zodpovedna, proste nedalo sa bud sa zvrhnem alebo nie, ale vybala som si. ja som otehotnela po 5rokoch a chcene a teraz tiez proste, u mna je prevencia na prvom mieste, ako stat sa moze hocikomu ale mi sme k tomu pristupovali tak ze keby nahodou dieta si nechame, ale ja mam zodpovedneho partnera co viem na milion percent ze on by ma nikdy nenehal ze staraj sa ani na zaciatku ani teraz

salma22
30. jan 2013

@hestiakrona v klude sa s nou o tom porozpravaj ja ti budem drzat palce povedz jej o tom ako by si mala seba vazit a ze o nic nepride keby aj pockali nech sa teraz venuje skole a sebe ze ti na nej zalezi a nechces ju stratit aby si nepokazila buducnost....a narovinu ze sa ti to nepaci ze u neho prespava vyrozpravajte si to medzi sebou mozno uz nieje panna ale vsetko z mierou

hradnapani
30. jan 2013

@hestiakrona obcas sa k tejto diskusii vraciam a citam si prispevky, nazory, ... Ja ti vyjadrim velky obdiv. Myslim, ze si uzasna matka a vasmu vztahu s dcerou ani len nahodou nehrozi to, ze by si stratila jej doveru, ze by ti utekala z domu a podobne ako tu niektore prispievatelky strasia. Ved sa o vsetkom rozpravate, cestne a otvorene, nepouzivate vyhrazky, respektujete sa navzajom ale zaroven mate aj hranice - a o to predsa vo vychove ide nie?
Tu nejde o to, ze ides strihat kridla dospelej dcere, ale mas maturitu ako hranicu, ktoru ked prekroci, moze ist smelo a slobodne dalej.
Co clovek, to nazor... ale osobne neverim, ze ked mnohe z nas budu mat doma cerstvo dospele deti, ze budu take benevolentne v tomto smere... toto treba proste zazit, ale nielen z pozicie mladeho cloveka, ale aj rodica...

hestiakrona
autor
30. jan 2013

@brumka
To je aj vec povahy. Ja by som dcerinmu priatelovi neustlala v jej izbe, citila by som sa, ze suhlasim, ze nie je dolezite, ze ako sa on sprava k mojej dcere a ako si ju vazi.

Ja som u manzela tiez neprespavala. Raz na jednej ich velkej rodinnej oslave, este kym sme chodili, som odmietla prespat s nim v izbe, ale zostala som v izbe s jeho sesternicami. Na druhy den pri ranajkach, uz to kupodivu vsetci vedeli a cele muzske osadenstvo bolo ku mne mimoriadne pozorne (pozitivne) a na mojom nastavajucom bolo vidiet, ze je hrdy, ze som "jeho", aj ked vecer nebol nadseny, ze nebudem s nim. Zostala som prekvapena. Ludia pripisuju mnohym veciam viac, ako si vobec myslime.

kitinka76
30. jan 2013

@hradnapani mám čerstvě dospělé dítě a jsem benevolentní.. já měla doma dost tvrdý režim a mamce jsem lhala a utíkala jsem z domu. Já aspoň vždycky vím kde a s kým moje dcera je!!

hestiakrona
autor
30. jan 2013

@framboise
Citala si aj nejake ine moje prispevky, okrem toho prveho?