Prespávanie 15 ročnej dcéry u otca cez víkendy

vlocka33
16. nov 2013

Ahojte, chcela by som pout Vas nazor. Cakame babatko, manzel ma 15rocnu dceru z prveho manzelstva a pravidelne kazdy druhy vikend je u nas, piatok, sobota a nedelu ju vozi manzel doma. Tieto vikendy su pre mna strasne obmedzujuce, dievca nema ziadne zaujmy, cely vikned len prelezi na gauci pred telkou alebo internetom. Podla mna je uz dost velka na to aby u nas prespavala. Nemam nic proti tomu ked sa so svojim otcom stretne hoc aj kazdy den, ale uz mi to dost vadi ked u nas tak casto prespava. Ked sa narodi malicke chcela by som to uz zatrhnut, predsa len to uz bude 16-rocne dievca, nepotrebuje hajinkat s ocinkom. Co si o tom myslite?

vlocka33
autor
16. nov 2013

a este doplnim, ze od 2 rokov malej nie su manzelmi, rozvadzat sa chcela jeho ex. Ked sme sa my brali boli uz 11 rokov rozvedeni.

pragmaticka
16. nov 2013

Ze je to pekna blbost co si napisala. Nemas pravo zakazovat mu nieco a uz vobec nie aby vas jeho dcera navstevovala.To ze cely weekend presedi pred telkou ci neton????Preco teda nevymyslite spolocne nejaky vylet kde by ste slo spolu ako rodina a zobrali aj ju?

mima4
16. nov 2013

@vlocka33
je to jeho dcera, bez ohladu, co sa stalo medzi nim a matkou jeho dcery, ona za to nemoze, nemoze za ich rozvod, ale ma plne pravo na svojho otca a ak jej otec sa snazi s nou budovat vztah, ma o nu zaujem, urcite netreba do toho zasahovat.
A ked tak travi cas u vas, co tak vymysiet pre nu nejake aktivity? niekam ju vziat do prirody, ci ked sa bude dat u teba, chodievat spolocne cvicit? alebo ist spolocne na nejaky kruzok keramiky, ci doma si nieco majstrovat? Aj ty mozes byt jej kamaratkou.
Ako by sa tebe pacilo, keby ty si bola na manzelovom mieste a tvoj manzel by ti zatrhol, aby TVOJE VLASTNE dieta spalo vo vasej domacnosti? No ja by som bola veeelmi sklamana na mieste takeho rodica.

sharmana
16. nov 2013

@vlocka33 a čo na to spýtat sa rovno manžela? otázne je, či máte pre nu aj extra izbu alebo musí spat s vami v spálni? ci v obývačke? možno ani sama už nemá extra záujem tam chodit... a ešte je otázne, či býva daleko od vás... Vieš, do 18tich nie je plnoletá a ak sa dohodli s ex, že sa budú vo výchove striedat aspon počas tých víkendov, možno aj tá ex chce niekam cez víkend vybehnúť a on je otcom, a dcéru nemôže nechat doma ešte samú. Chápem ťa, že ti to vadí, ale vydrž ešte ona sama už onedlho nebude mať záujem k vám chodit, hlavne, ked ju nenápadne zapojíš do pomocných prác okolo jej "súrodenca" 😉

zuzanockamt
16. nov 2013

@vlocka33 otec ma pravo na dieta a dieta ma pravo na otca .. maju urcite sudom vymedzeny kontakt a je len dobre, ze to taku dlhu dobu dodrziavaju ... nemas ziadne pravo do toho zasahovat ... jeho dcera ma rovnake prava ako vase spolocne dieta ... isla si do vztahu s rozvedenym muzom s jednym zaväzkom, tak si mala s tym pocitat

bubelko
16. nov 2013

@vlocka33 ze aj 16-rocna slecna ma pravo "hajinkat" u otca. je to jej otec a to bude do smrti. a vase spolocne dieta bude jej nevlastny surodenec. to, ze nema zaujmy je chyba rodicov - nielen matky, ale aj otca. takze ako pise mima - skusit najst nejaky program - vylety, neskor ked bude babatko - vychadzky s kocikom, nejako ju motivovat k cinnosti.

jabadaba
16. nov 2013

ale ved by takcitak hajinkala 😅 ak by zila v komplet rodine. Predsa ani v klasika rodine nevystrnadi rodic dieta na noc von, ze vsak mas 16 tak nemusis doma buvikat, ci? Ja teda neviem...aky je rozdiel a v com? Ja tiez neplanujem svojim pubertalnym detom povedat nech idu mimo domov. U svojho otca je to dievca predsa doma. Malo by tomu tak byt. Jo, si tam Ty. A budes mat svoje miminko. Vonave, ruzove, malinkate. Ale raz bude mat tiez 16.... Podla mna by bolo fajn keby si dievca vypestovalo vztah k svojmu buducemu surodencovi. Neviete si k sebe najst cestu? Chodte spolu kupit nieco pre mimco, zaangazuj devu do priprav na mimino. Mozno by ju to zaujalo. Hm? Oddelovat sa od vas ale neda. Je to a vzdy bude dcera tvojho manzela. Uz ju nevygumuje len preto, ze je tu fungl nova rodina.

ivec16
16. nov 2013

@vlocka33 myslim, ze je to aj jeho dcera, nie len dcera svojej mami (a podla mna, ak by to malo byt uplne spravodlive, mala by u vas byt este viac casu ako je doteraz - konkretne polovicu, tzv striedava starostlivost jeden tyzden u mami jeden u otca)... vedela si do coho ides... mala by si ju zobrat ako sucast svojej rodiny, nie ako privesok naviac, co sa ti nehodi k dnesnemu outfitu. Myslim, ze je naozaj dost velka, a ze by ti mohla s babatkom vela pomoct. Chapem, ze chces mat aj sukromie potom s babatkom, ale myslim ze kazdy druhy vikend nie je az tak vela... a mohla by si ju poprosit aby ti s malym babatkom v tom case pomohla, postrazila pokocikovala a ty si budes moct otpocinut alebo zariadit veci, ktore si inak nebudes moct... neviem ci si az tak na nu alergicka, ale mozno by to chcelo aj z tvojej strany viac snahy si nejak rozumiet... drzim palce

vlocka33
autor
16. nov 2013

ja netvrdim, ze nema na sovjho otca pravo a nikdy som im nic nezakazovala. Na aktivity je ona prilis leniva, proste puberta. Ja jej vymyslat program nebudem to teda nie. Je bordelarka, ked od nas po vikende odchadza tak pol dna po princeznej pratam. Chodi ku nam len na welnes a aby vypadla od svojej matky. Strasne mi to zasahuje do sukromia. Spava v izbe, ktoru chcem prerabat na detsku izbcku, kde budem spavat s malym ja, kedze sa narodi v zime a tato izba je najteplejsia, v spalni sa neda je to studena miestnost.

zuzanockamt
16. nov 2013

@vlocka33 si na nu velmi negativne naladena ... skoda, iste by sa dal vytvorit iny vztah, keby bola vola ... poznam rodinu, kde je matka a dieta a pribudol novy otecko ... ten chlap ma uz svojho dospeleho syna a k svojmu novemu decku sa sprava ako vlastny otec - takto by to malo vyzerat

vlocka33
autor
16. nov 2013

@zuzanockamt ja viem, len skoda ze druhym sa to lahko hovori, realita je uz trosku o inom.... kto to ma pochopi

mima4
16. nov 2013

@vlocka33 ale tym, ze si si vzala jej tatina, ta dievčina sa stala SUCASTOU VASEJ RODINY. Ty si ako jej nevlastna mamina a ako tu moze tvoja nevlastna dcera zasahovat do sukromia? Ona je sucastou aj novej rodiny tvojho manzela.

Pre dieta je velmi tazke a bolestive, ked sa rodicia rozvedu, ona od 2 rokov takto funguje, a urcite to nesie so sebou vela negativnych dosledkov, vela zraneni do psychiky mladeho cloveka.

Ked sa vzijem do pocitov tvojho manzela, urcite by som chcela aby moje dieta moj novy partner bral ako svoje, miloval ho, v opacnom pripade by som s takym clovekom nedokazala zit a uz vobec nie uzavriet manzelstvo.

Nemas s nou vybudovany vztah a ani sa o to nesnazis. Ale ked si si brala muza so zavazkom, musela si predsa pocitat s tymto.

barbora59
16. nov 2013

Ja mám 25 a stále chodím "hajinkat" k otcovi a už aj s vnukom 🙂 Ked si tak spomeniem chodievala som k otcovi , nemali sme to fixne dane že každý druhý víkend ale nikto mi nikdy nepovedal že máš 16 už si veľká aby si tu spala. S jeho manželkou sme si veľmi blízke .Mame sa radi .Ale vždy čo si pamätám ked som bola dieťa som chodila až v sobotu k obedu, ked si aj doma poriadili, porobili svoje veci.

sissy27
16. nov 2013

@vlocka33 brala si si muža so záväzkom, rešpektuj to... je to jeho dcéra presne tak isto ako bude jeho aj vaše spoločné dieťa... preňho by nemalo byť jedno na prvom mieste a iné na druhom, ale obe na prvom mieste...
to, že dievča leží na gauči pred telkou a pc je aj vaša zásluha, lebo aj keď s ňou plieska puberta, tak program sa dá vymyslieť vždy, len sa musí chcieť...
@sharmana to je aké úbohé, odstaviť prvorodenú dcéru len preto, že prišlo ďalšie dieťa, to je také typicky macochovské... ja teraz žijem s tvojim otcom, takže ja a naše spoločné dieťa je viac ako ty 😝 ... nezabúdaj, že on je otec pre obidve... koľko je rozvedených žien, ktoré si našli nového partnera a ten keby im povedal, že ich dieťa z predchádzajúce vzťahu neakceptuje, tak ho v momente pošlú k vode, ale keď žena odmieta mužovo prvé dieťa, tak to je zjavne v poriadku... nehľadať cestu, ako vychádzať, ale ako sa ho čo najrýchlejšie zbaviť...

jabadaba
16. nov 2013

@vlocka33 puberta mava kazdym a rozne. Dievca je v blbom veku, ale nic to na veci nemeni, ze je vasou sucastou. Aj tvojou. Ty si si to vybrala. Holt, to su partneri so zavazkami. Svojho manzela si mala akceptovat so vsetkym co k nemu patri. Nielen to chrumkave. Najhorsie je teraz v tomto veku dat decku pocitit, ze je cudzie a neziadane. Na toto by som ja bola sakra opatrna. Clovek nikdy nevie ako to pubertak spracuje. Bordelar...hm. Take su aj bio deti bio rodicov a podaktori aj v dospelosti. To nie je zavada charakteru. Ak po nej nemienis upratovat tak hod s mladou rec. Ako kamoska, nie ako autoritativna matka.

zuzanockamt
16. nov 2013

@vlocka33 ale este raz - vedela si, ze tvoj muz je rozvedeny a ma dieta ... tak co si cakala? ... ze to dieta sa casom niekam strati? ... ono bude pri nom stale

zahradka76
16. nov 2013

ma iba 16 rokov, otca prave v tomto veku velmi potrebuje. Skuste si urobit spolocne program. A ked sa Ti male narodi, tak ju zapoj, nech Ti pomaha. Mala by byt sucast Vasej rodiny a nie sa ju snazit od Vas odpojit. Zmier sa s tym, inak budes velmi nestastna. Prijemne tehulkovanie este 🙂

hradnapani
16. nov 2013

@vlocka33 hmm, ty ale chces pocut asi iba nazory, ktore ti pritakaju. Obavam sa , ze takych tu bude malicko. Nastastie, ako vidim. Ak ti nieco na tom spoluziti vadi, tak si to vykomunikuj s partnerom a pokuste sa zmenit to.
Mas ju rada ako cloveka? alebo ju len trpis ako dceru tvojho partnera? od toho zavisi vela dalsich veci.

jabadaba
16. nov 2013

@vlocka33 pisala si, ze ked si sa zoznamila so svojim muzom tak bol uz 11 rokov rozvedeny. Dievca ma dnes 15. Vsak musela byt male dieta predskolskeho veku vtedy. To je ako mozne, ze za tolke roky ste si k sebe nenasli cestu a nemate solidny vztah? Keby ste sa teraz zoznamili a rovno Ti muz predstavil pubertacku tak nepoviem pol slova. Ale takto?

sharmana
16. nov 2013

@sissy27 no vieš asi si nepochopila čo som písala... nenapísala som tam nič také, aby sa jej zbavila, ale viem zo skúseností z rodiny, ako to chodí... neviem či vychovávaš manželove dieťa, ale mne velmi blízka osoba vychovávala od 4 rokov a viem, že to nie je vždy med lízať starať sa o cudzie dieťa... ja som len napísala, že aj sama po čase bude chcieť odísť a aj som napísala, že aj ex manželka si môže chcieť oddýchnut, takže som nikde nebola "macošská".. kde tam vidíš prosím ťa, že jej radím, ako sa rýchlo zbaviť dieťaťa jej manžela? s tým bábom je to pravda, pokial tá teenegerka (má 15 rokov nie 5), nemusí nič robiť, tak tam chodí asi rada, ale počkaj, ked bude počut plač dieťaťa den, noc a frmol okolo, 100% tam sama nebude chcieť po čase chodit, lebo som videla na vlastné oči výchovu takéhoto dievčaťa a podobnú situáciu, tak viem o čom píšem 😉

sharmana
16. nov 2013

@jabadaba ja sa nechcem zastávať nikoho, ale nikde nie je napísané, že si musíš nájsť cestu k dieťaťu svojho manžela, ani si nemusíte nikdy sadnúť... vidím to v našej rodine a vidím to aj u kolegyne. To dieťa má totiž aj svoju matku, svoje babky a tie vedia často urobiť rozbroje a nahuckať aj samotné dieťa a prenášať cez dieťa svoje nálady, nenávisť, žiarlivosť a podobne...

mima4
16. nov 2013

@sharmana a mozno ju okuzli male babatko a bude sa chciet mu venovat a konecne najde to, co ju bavi 🙂

vlocka33
autor
16. nov 2013

@mima4 Prave to, ze do dvoch rokov neziju spolu, tam ani nie je vybudovany hlboky vztah. Od malicka s nim nie je, nebol jej "vzaty" otec ako napr. 8 rocnemu dietatu, ktore je viazane na otca, ved ona si ho poriadne ani nepamata z detstva, takze tak....a vidno aj dnes, ked ma otec meniny ani mu len nezavola alebo staci prezvonit aby mu aspon povedala otec vsetko najlepsie....no za to ked ma ona nejaky sviatok tak sa tu ideme vsetci po*rat. Chodi si ku nam oddychnut a po "vysluzku" inac jej otec nechyba, cely zivot je bez neho.
@barbora59 pekne, obdivujem ja to asi nedokazem...a ona je u nas od piatka 14,00 do nedele 17,00. kus vela....

sharmana
16. nov 2013

@mima4 možno a bodaj by si vybudovali krásny súrodenecký vzťah 😵

zuzanockamt
16. nov 2013

@vlocka33 a to za cele tie dlhe roky, co je rozvedeny si sa nesnazila nadviazat s nou vztah? ... ci si ju vzdy brala ako nutne zlo, ako pritaz? ... ved bola malinka, ked sa rozviedli a keby si sa posnazila, tak by ten vztah mohol byt iny ... vidim to u nas v rodine, ze ked je dieta male a "dostane" noveho rodica a ten novy rodic je normalny empaticky clovek, tak to ide

kveta
16. nov 2013

@vlocka33 Posli ju rovno v zime na jahody, macocha.

dejnas
16. nov 2013

evidentne tam nie je dobrý vzťah, medzi nevlastnou dcérou a "macochou"... ale čo očakávať do pubertiaka, keď zrejme nie je vôľa ani zo strany dospelého? 😒
súhlasím s tým, že ak si žena vyberie muža so záväzkami, musí ich plne akceptovať a nie dúfať, že časom snáď jeho povinnosti pominú 😝 hoci, by jeho dcéra bola už aj dospelá, na veky ostane jeho dcérou a správny otec by mal byť pripravený kedykoľvek sa o ňu postarať a pomôcť jej, či má 4,14, či 40 rokov 😉
deťmi a rodičmi sme naveky, partnermi, žiaľ, často nie

vlocka33
autor
16. nov 2013

@sharmana
@sharmana myslim, ze ako jedina ma chapes o com pises, preto ze mas s tym skusenost. Ostatne co to nezazili mi tu pisu len teoreticke veci ako by to malo byt....predpokladam ze ani jedna to nezazila... a ano dufam, ze casom ju to prejde a nebude chciet ku nam chodit. Jej matka sa vydala ma male dieta a vlastne rodinu, dokonca byva so svokrovcami, takze urcite nepotrebuje si niekedy oddychnut a poslat dceru ku nam, vie si to zariadit.....miesto toho, ze jej farbi vlasy na cerveno a hucka aby z otca tahala peniaze by ju mohla naucit, ze pouzite vlozky sa vyhadzuju do kosa zabalene....no comment

vlocka33
autor
16. nov 2013

@zuzanockamt ja s nou nie som od malinka....

vlocka33
autor
16. nov 2013

@kveta skusim