icon

18 ročná dcéra a prespávanie u priateľa

hestiakrona
28. jan 2013

Ahojte baby, dovolili by ste svojej 18 roc. dcere, ktora je v maturitnom rocniku, aby prespavala u svojho chalana, s ktorym chodi?
Trochu to objasnim. Mlady ma tiez iba 18 r., tiez maturant, byva na private, ktory mu platia rodicia, lebo je z ineho mesta a chcu, aby mal pohodu na studium, co by na internate nemal. Aj dcera aj on su vyborni ziaci (alebo aspon boli doteraz), podporovani rodicmi, aby uspesne ukoncili studium, obidvaja sa chystaju studovat na VS. Obidvaja su do seba velmi zalubeni, uplne ich to chytilo, u mojej dcery je to jej prva laska.

Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.

Manzel sa na dceru hneva, ze pokym ju zivime a este ani nezmaturovala, nema co vobec chciet spat u nejakeho chalana. A uz sa vyhrazal (ale to len pri mne), ze ak chce u niekoho spat, tak len so vsetkymi dosledkami - t.j., ze my ju uz nebudeme zivit a moze tam rovno zostat.

Dalej, to prespavanie sa nam zda uplne nevhodne aj vzhladom na postavenie toho chlapca, ze privat mu platia rodicia a ocakavaju preto od neho v skole co najlepsie vysledky, nie ze si bude vodit na izbu nejake dievca.
Dcera bola vzdy rozumna, vychovavana v tom, ze sex je zodpovednost a ked uz, tak s niekym a v obdobi, ked sa uz viem aj postarat o dieta a beriem na seba zodpovednost aj za dieta aj za partnera (ved ziadna antikoncepcia nie je 100%-na - ale jasne, to je uz take odbocenie, ved aby mali sex, nemusi tam byt dcera cez noc, to je nam jasne...)

A potom este, ako sa zachovat, ak si postavi hlavu. Dat jej jednoznacne najavo nas nazor, ze sa nam to nepaci a nesuhlasime s nou, ale nechame to na jej rozhodnuti, ak tam bude prespavat alebo tvrdo vyzadovat, aby tam nespala, aj za cenu financnych zakazov a pod. Inak si myslime, ze im to nevydrzi, ze su velmi mladi, najma on, a nasa dcera sa velmi sklame. Ale tak, to nechce pre svoje dieta ziadny rodic, laskou si aj tak prechadza kazdy sam...

Dakujem vam vsetkym za nazory, zaujimalo by ma aj ako to vidia rodicia synov. Ze ci im to je jedno, s kym je syn, "ved je chlapec" alebo ako? A co rodicia dievcat?

czechzuzanaba
30. jan 2013

Nepripada vam tak strasne smutne, ze clovek si casem nepamatuje, jak se citil v podobnych otazkach jako mlady? 🙂

buldok
30. jan 2013

@jabadaba Jí není šestnáct, ale osmnáct. Pleteš si pojem a průjem...

evaviki
30. jan 2013

@kitinka76 tym nam asi chce naznacit, ze ma "nelegalny" prijem.. Takze keby doslo na posudzovanie sudom, prijem je na papieri mensi ako realne..

kitinka76
30. jan 2013

@evaviki tak by se tím tady neměla chlubit 🙂

kitinka76
30. jan 2013

@czechzuzanaba ano, přijde mi to moc smutné!! První láska dává člověku křídla 🙂 první rozchod a zlomené srdce bolí víc než amputace zaživa... kéž by si na to všechny vzpomněly!!!

buldok
30. jan 2013

@jabadaba Hele na kitniku mi tady nešahej! Mimochodem znám holčinu, co otěhotněla v patnácti, v šestnácti už měla prcka a je to perfektní máma, lepší než některé třicátnice - a školu si taky dodělala, práci si taky našla a manžela má taky. Vzala to oklikou a dojela taky. Takže to chce klííííd. A jestli jsi nikdy neměla pivo, tak to asi nežiješ v ČR....

czechzuzanaba
30. jan 2013

Baby nikdy se neshodnete, nekomu pripada v pohode, kdyz dcera sexualne zije od 15, ma vztahy, nekde prespava....A nekdo zase povazuje za normalni, kdyz bude dcera do svatby panna a nesmi spat nikde, aby "lidi nerekli" napriklad. A mezi tim jeste kopa zlatych strednich cest 😀

zuzana76
30. jan 2013

zistujem,ze asi nejako nepasujem do tejto doby, ale dokonca ani v 21. rokoch, ked som s manzelom chodila uz rok a pol a studovala na VS a jeho rodicia odisli na tyzden na dovolenku , /dokonca aj 2x boli takto odcestovani /ma nenapadlo prist k nemu prespat na ten jeden tyzden. Uz si nepamatam, ci sa ma to on nepytal,ze ci nepridem, to uz fakt neviem, ale nejako podrobne sme to iste neriesili, kedze si na to nepamatam. A to uz bol vztah ovela trvacnejsi , poznali sa aj nasi rodicia a my sme boli uz 3 roky papierovo dospeli.

zuzana76
30. jan 2013

@czechzuzanaba ale nemyslim,ze ti ludia to myslia tak,ze nespat s niekym do svadby aby si druhi ludia nic zle nemysleli, to vobec nie je o tom. Je to o cakani na toho praveho

czechzuzanaba
30. jan 2013

@zuzana76 Co se Slovenska tyce, je to taky vic veci viry, nez v Cechach.
Ja napr. jsem potkala jen jednu babu v celem svem zivote, ktera cekala na toho praveho.

buldok
30. jan 2013

@zuzana76 To sice jo, jenže nikdo nemůže vědět, že tenhle není ten pravý.

hanule61
30. jan 2013

@jabadaba jo, Tobě dávají smysl věci podle fotografie? (že možná drží v ruce sklenici piva?) Jak ubohé. Ktinka76 nejlépe ví, čím si už v 16-ti prošla! Že už se vlastně v té době musela stát dospělou a zodpovědnou za své dítě, když se nemohla spolehnout na manžeka(přítel). Vždyť ona je tím příkladem, kdy si přes urputné zákazy prosadila svou a pak se rychle musela stát dospělou a zodpověědnou za své činy Ono ne nadarmo se říká, že zakázané ovoce nejlépe chutná!

czechzuzanaba
30. jan 2013

Ja bych teda byla stastna, kdyby moje dcery v 18ti meli kluka, ktery bude slusny, bude chodit do skoly, bude mit taky 18 😀 Jestli tam spi, nebo ne, ja v tom vubec nevidim zadny rozdil...

framboise
30. jan 2013

@czechzuzanaba Taky to tak vidím, že v této diskuzi mají převážně ženy ze Slovenska puritánštější názory. Takže asi to bude i malinko jinou kulturou, výchovou a vírou.

jabadaba
30. jan 2013

@kitinka76 a co som Ti na tak sprostu otazku ci som bola vobec zalubena, mala odpovedat? Hm? Aka otazka taka odpoved, ale ze Ti to bue stacit k dalsiemu kopnutiu, to som Ta podcenila. Si zakerna jak fras!

kitinka76
30. jan 2013

@hanule61 na to, že mě vůbec neznáš, jsi moji situaci dost přesně vystihla 😉

jabadaba
30. jan 2013

@buldok slubujem, ze ked sa bude kittinka slusne spravat, siahat na nu nebudem. Inak nemozem sluzit. 😀

kitinka76
30. jan 2013

@jabadaba zato ty jsi anděl míru a porozumění 😉 😀 😀 😀 😀

marton
30. jan 2013

@hestiakrona Ahojky,nečetla jsem celou diskuzi.Tak jen reakce na tvůj dotaz.18 ti letý člověk je fakt dospělý,i když vzhledem k devítileté docházce teprve maturující a finančně závislý na rodičích.Nevidím důvod proč by taková holčina nemohla přespávat u kluka.Dle toho co píšeš je to vzorná dcera.Manželův výkřik do tmy bych brala s rezervou.Chlapi někdy reagují hrr.Kdyby se dcera chtěla odstěhovat,nechtěl by ji ztratit.Čím víc se dětem zakazuje,tím více se oddalují.Ale to každý pozná až jako rodič.A jako matka synů?Nevím co rodiče toho chlapce,ale já bych s tím problém neměla 🙂 .

jabadaba
30. jan 2013

@hanule61 este ubohejsie je hodnotit niekoho ci ma alebo nema city. Ak si uz taka rychla v zastavani sa niekoho bud tak laskava a precitaj si vsetko. Nielen to co ti vyhovuje.Oukej? Vies, vzdy nieco niecomu predchadza....a aka akcia taka reakcia!

zabka88
30. jan 2013

myslím že treba vziať na vedomie, že 18 ročná dcéra už nie je dievča, je to mladá žena.. s vlastnými predstavami, snami, túžbami a cieľmi... je prirodzené od matky, že ju chce chrániť pred všetkým zlým, chce jej dožičiť skvelú budúcnosť, ale predsa nemôže jej život žiť za ňu.. myslím, že keď žieňa dostalo dobrú výchovu a keď majú pekný otvorený vzťah tak sa niet čoho báť.. treba jej dôverovať (nevravím že jedným očkom nesledovať čo urobí s tou dôverou, prípadne ju usmerniť, ale nie formou ultimát, či príkazov).. iba tak sa naučí brať zodpovednosť za svoj život, naučí sa rozhodovať o sebe a niesť si za svoje rozhodnutia následky.. áno, možno sa aj popáli ale poučí sa z toho a pôjde ďalej..

zdá sa mi trošku naivné myslieť si od rodičov že dieťa budú mať pod kontrolou kým bude u nich bývať a bude od nich finančne závislé. mladý človek dokáže spraví možné aj nemožné keď je zamilovaný alebo pod vplyvom kamarátov, ale keď má dôveru v rodičoch tak je veľká šanca že to ustojí..

buldok
30. jan 2013

@jabadaba Ona se tě zeptala, zda jsi byla někdy zamilovaná, protože tvé názory vypadjí, jako bys nikdy zamilovaná nebyla. Ta otázka je asi nasnadě, protože na mne tvé názory působí stejně, jako na kitinku. Kdežto reagovat způsobem, že na fotce vypadá tak a tak a dítě měla v šestnácti je trošku přes míru...

jabadaba
30. jan 2013

@buldok este raz, to bola odpoved na jej invektivu, ze nemam city! Uz sa rozumieme ci mam skusit po hebrejsky? A co je to vobec za otazka ci som bola zamilovana? Ani to mi nepride v poriadku, ale na to som odpovedala s istou nadsazkou. A prisla sprcha od kititinky a prepac, urazat sa nenecham. Mas smolu.

valerie27
30. jan 2013

@jabadaba co je to fras? 😀

jabadaba
30. jan 2013

@valerie27 skus google... 😀

valerie27
30. jan 2013

@jabadaba diky, vlastne abych rekla pravdu, tak jsem od tebe ani zadnou jinou odpoved necekala, takze jsi nezklamala 😝

czechzuzanaba
30. jan 2013

Este na odlehceni: Moja svokra je ucitelka. Nejakou dobu dozadu byla se svou tridou na skolnim vylete na Sirave. A vecer zacky chteli jit na diskoteku (na stredni, rekneme tech 17 let mely). A svokra je nechtela pustit. A ony prosily. A ona jim rekla, ze predstavte si, ze mate dceru a ona chce jit...A holky se dusovaly, az ja budu mit dceru, vsecko ji dovolim..A ted je potkava, uz matky, dcery v tom jejich tehdejsim veku...A matky si stezuji, ze dcera chce jit na diskoteku? Takova mlada? Jen pres moju mrtvolu!!! 😀

jabadaba
30. jan 2013

@czechzuzanaba praveze si pamata a ma navyse aj dar zivotnej skusenosti, vdaka ktoremu rodicov konecne chape co vlastne od dietata chceli, a ze mu nechceli ublizovat. Vela veci sa vekom ozrejmia a ked sa clovek stane rodicom tak mnohe pochopi. Sice az po rokoch, ale predsa. A to meni znacne optiku. 🙂

jabadaba
30. jan 2013

@valerie27 som rada, to sa mi ulavilo. Nic horsie ako sklamat valerii. 😀

buldok
30. jan 2013

@jabadaba Zaútočit na to, že měla dítě v šestnácti je prostě hnus. To si říkej co chceš. Člověk v životě dělá chyby a pokud se s nimi dokáže poprat, tak jak to kitinka dokázala, tak by mu to nemělo být předhazováno s cílem zranit. Víš, on umí každý takhle podkopnout nohy, ale pravdou je, že být na jejím místě ty, tak by ses o toho prcka třeba ani neuměla postarat...