18 ročná dcéra a prespávanie u priateľa
Ahojte baby, dovolili by ste svojej 18 roc. dcere, ktora je v maturitnom rocniku, aby prespavala u svojho chalana, s ktorym chodi?
Trochu to objasnim. Mlady ma tiez iba 18 r., tiez maturant, byva na private, ktory mu platia rodicia, lebo je z ineho mesta a chcu, aby mal pohodu na studium, co by na internate nemal. Aj dcera aj on su vyborni ziaci (alebo aspon boli doteraz), podporovani rodicmi, aby uspesne ukoncili studium, obidvaja sa chystaju studovat na VS. Obidvaja su do seba velmi zalubeni, uplne ich to chytilo, u mojej dcery je to jej prva laska.
Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.
Manzel sa na dceru hneva, ze pokym ju zivime a este ani nezmaturovala, nema co vobec chciet spat u nejakeho chalana. A uz sa vyhrazal (ale to len pri mne), ze ak chce u niekoho spat, tak len so vsetkymi dosledkami - t.j., ze my ju uz nebudeme zivit a moze tam rovno zostat.
Dalej, to prespavanie sa nam zda uplne nevhodne aj vzhladom na postavenie toho chlapca, ze privat mu platia rodicia a ocakavaju preto od neho v skole co najlepsie vysledky, nie ze si bude vodit na izbu nejake dievca.
Dcera bola vzdy rozumna, vychovavana v tom, ze sex je zodpovednost a ked uz, tak s niekym a v obdobi, ked sa uz viem aj postarat o dieta a beriem na seba zodpovednost aj za dieta aj za partnera (ved ziadna antikoncepcia nie je 100%-na - ale jasne, to je uz take odbocenie, ved aby mali sex, nemusi tam byt dcera cez noc, to je nam jasne...)
A potom este, ako sa zachovat, ak si postavi hlavu. Dat jej jednoznacne najavo nas nazor, ze sa nam to nepaci a nesuhlasime s nou, ale nechame to na jej rozhodnuti, ak tam bude prespavat alebo tvrdo vyzadovat, aby tam nespala, aj za cenu financnych zakazov a pod. Inak si myslime, ze im to nevydrzi, ze su velmi mladi, najma on, a nasa dcera sa velmi sklame. Ale tak, to nechce pre svoje dieta ziadny rodic, laskou si aj tak prechadza kazdy sam...
Dakujem vam vsetkym za nazory, zaujimalo by ma aj ako to vidia rodicia synov. Ze ci im to je jedno, s kym je syn, "ved je chlapec" alebo ako? A co rodicia dievcat?
@czechzuzanaba no a presne o to ide, dnes to tie vtedajsie slecny vnimaju inak ako kedysi. Co si tak pubertak uvedomuje o roznych nastrahach? Nic. Zivot gombicka, rodic skrtic jeho rozletu, vsak co mu hrozi, ze? No a pride po rokoch skusenosti vytriezvenie a uz je nahlad iny.
@jabadaba Tak proc ji proste nenechas, at na to prijde sama? Natluce si pusu, rekne si jooo, mamka mela pravdu, priste uz to tak neudelam a bude.....Je ji 18, je dospela. Urcite to s ni myslis vazne dobre, ale tohle nikam nevede. Akorat te pak nebude mit rada, protoze ji prikazujes a zakazujes veci. Ja bych ji dala volnost a uvidis, jak s ni nalozi....
@buldok aha! Niekoho tu vyhlasit, ze nema city je v poriadku, to je fajn, sak pohoda....to nie je utok ani urazka. Jasneeeee...ale vratit rovnakou mincou, to uz nie, to se nedela. A vies, ze sa to vola DVOJAKY METER? Ale chapem, ste kamosky, tak tam objektivita nema miesto. Tak dalej pokracuj.
Teda holky to je mazec.Za dva dny diskuze 12 stránek 🙂 .Jo puberťáci,vděčné téma.Ale je to asi fakt tak jak tu někdo napsal.Nelze se shodnout,každý máme jinou představu o výchově a hlavně každé dítě je jiné a jinak reaguje.Některé bude chtít vyhovět rodičům,druhé sbalí kufry.Jasně to jsou dva extrémy,ale kde je ideál? A abych jen neteorizovala.Sama jsem se svým manželem od 16 ti let/jemu 17/.Brali jsme se po 5ti letech,jsme spolu 25 let.Stihla jsem pravda jen 2maturity,manžel 3VŠ a spolu 4 děti 🙂 .Z praxe rodiče mám 19ti letého syna.Poměrně živého,takže vím že člověk musí doufat co do nich vložil že zúročí.Jinak je to dospívání těžké pro obě strany 😝 .
Diskusia splnila svoj ucel, som rozhodnuta. Posledne prispievatelky svojimi nazormi, pristupom, vystupovanim, vyjadrovanim ma len utvrdili v mojom rozhodnuti.
Btw: mnohe ste naozaj vselico prezili, mali ste to tazke, uznavam, a tazko sa vam spomina na vasu 18-tku. Ale prosim, nestotoznujte sa s mojou dcerou. Necitajte medzi riadkami nieco, co tam vobec nie je.
@kytinka76 zbytocne dramatizujes. Dost nechapem, preco sa do toho tak vzivas. Klud. O nic nejde, iba o pravidla. Nasa dcera ani nerozmysla, aby niekam utekala, taka hlupost, ako sama povedala, ju ani nenapadla.
Mozno by niektorym nezaskodilo si pozriet serial "Najprisnejsich rodicov na svete". ;)
na vyvaženie jeden prispevok od velmi konzervatívnej korytnačky ... suhlasim so zakladateľkou diskusie, svoju dceru by som za takychto okolností nepustila prespávať ku chlapcovi myslim si že to nie je vhodné ... aj ja som mala kedysi 16, byvali sme s mojim prvym frajerom daleko od seba a sporadicky sme jeden u druheho alebo druhy u prveho cez víkend doma na navšteve spali, ale presne ako sa tu písalo, rodičia boli doma a každý sme mali ustlaté (a aj spali) v samostatnej izbe ... chodievali sme na spoločné akcie, chaty, vylety, tabory a rada na to spomínam ... keby mal samostatny byt ktory by mu platili rodičia ani by mi na um nezišlo sa tam prespavať a myslim že by som sa ani neodvažila sa to rodičov spytať ... oni boli velmi tolerantní, ale jednoducho by sa mi to zdalo za hranicou slušnosti ... a ked som mala čerstvych 18... to už bol další chlapec ... taký moment si spomínam, boli sme na chate s triedou a my dvaja sme tam dobrovolne vobec nepili žiaden alkohol, aby sa to nezvrtlo a nespravili nejakú hluposť ... a velmi som si vtedy toho chlapca važila za ten postoj a mala ho preto ešte radšej (hoci byt jediny triezvy medzi tolkymi pripitymi je teda zažitok 😀) ...a tiež si už dlho myslím, presne ako tu bol ten link na začiatku, že hormonalna antikoncepcia je také svinstvo, ktoré by do seba ženy nemali dávať bezdovodne a tobož nie v utlom mladom veku ... prvy sex? v 24 s mojim terajšim mužom a nehanbim sa za to, hoci si niekto kto začal v 15 može tukat na čelo ... vobec som nemala pocit že by mi niečo ušlo alebo bola o niečo ukratená a nikam som sa neponahlala, užila som si mladosť, študium, cestovanie, šport, dobré priateľstvá, diskusie s priateľmi o živote a o všetkom, dobrovoľníctvo ... a ešte, poznam dost prípadov, kde antikoncepcia zlyhala aj hormonalna, aj ked bola uplne pravidelna braná ... moj nazor teda je, že dvaja by mali spolu spať ked su si istí, že by prípadne dieťa prijali a dokazali vychovať ... ale o tom nebola tato tema ... ako to bude s mojimi deťmi neviem, uvidíme ako to pojde, držím im palce... len dufam že maju dosť rozumu na to, aby žili zodpovedne lebo su už v puberte všetci 😝 ... (a ako hovorí istý psycholog, na puberte je najdoležitejšie to, aby ju dieťa prežilo všetko ostatne može ist bokom a da sa dobehnuť aj neskor 😀 ) ... na silvestra im- ako to tu už tiež niekto spomínal- tiež radšej robím taxikara, o jednej- druhej v noci ich pozvážam z chát domov ako ich tam nechať prespať tiež mam kontakty na mamy ich kamaratiek kde občas spia (teda dcery 😀 u synov som tento trend prespavania u priatelov nezaznamenala) ... držím palce, @hestiakrona a aj ty možeš držať mne, najstarší má čerstvých 17 takže už len čakam kedy to prepukne...
@framboise nemyslím si ze slovenky majú puritanskejsie názory, len sa tu my s opačným názorom radšej neprezentujeme 😀 uz tolkokrat som sem niečo chcela napísať, ale vždy si precitam nejaký nový koment a radšej to vzdam 😀 niekedy stačí "lajkovat" a nezapajat sa. Ako vidíš, zakladateľka súhlasí výlučne s odporkynami slobody pre 18 ročnú dcéru...škoda vobec prispievať 😝
A ešte názor ze take dievčatá (co im to rodičia dovolili) sa rozvedu, budú podvadzat alebo budú podvedene... A ze s chlapcami pred svadbou spavaju dievcata s nizsim IQ a zo slabsich soc. vrstiev...Toto uz neviem kto písal našťastie 😀
Som z manželom od 19tich (predtým som mala pár detských lasok, ale prespavala som az u mm), sme spolu 11 rokov. Obaja sme u seba prespavali pocas VŠ s uspesne ju dokoncili. Vzali sme sa po jej skončení, postavili si dom a splodili dieťa. Chodili sme spolu 6 rokov kým sme sa vzali. To sme sa mali skutočne vyhýbať pohlavnemu styku? To je trochu choré nie?
Podla mna je omnoho rozumnejšie chodit s partnerom niekoľko rokov a az potom sa vziať. Alebo je lepší nápad zobrať sa v 19tich, lebo mi rodičia nepovoluju prestať u priateľa pred maturitou? Takéto prípady osobne poznám a nikdy si nespravili VŠ. A bohužiaľ poznám aj take, ktoré sa skončili z rovnakých dôvodov samovrazdou ☹
Trosku nad tym vsetkym popremyslajte milé moralistky. Áno doba je ina, ale v kolkych rokoch ste sa brali vy? Ako dlho ste spolu chodili? Podla môjho názoru naopak manželstva, ktore vznikli bez toho, aby partneri najprv spolu žili, su častokrát plne hadok. Praveze títo partneri si predtým "neuzili" a majú tendenciu podvadzat sa (zase osobne skúsenosť s viacerými parmi).
@jabadaba Ale nikdo netvrdí, že rodiče své děti nemají chránit...jen je někdy čas, i kdyby se sebezapřením, dát jim prostor, protože jsou chvíle, kdy už nemůžeme obsáhnout všechno na světě a odklonit od nich všechno zlo světa...jo, třeba se rozejdou, protože ji bude mít jen na sex, ale i to je zkušenost, za kterou jednou bude vděčná a díky tomu už příště sama nedopustí, aby tomu tak bylo...ale bez toho na to nepřijde 😉 Když z nich budeme dělat skleníkové kytičky, zůstanou v tom skleníku, ale věř, že pak to nebude těšit ani rodiče, protože není nic horšího, než zbytečně dlouho nepřestřižená pupečníková šňůra 😉
Ani v životě nemůžeme pořád předvídat a chránit se, protože to stejně jednou neklapne...jak říkával můj děda "Nebudu riskovat a budu celej život sedět doma, a pak se zamotam v posteli do peřiny a udusím se." 😀 Co se naučí, když za ni bude rozhodovat její matka?
@jabadaba Ale ty se chováš, jako bys neměla city. Prostě jí to zakažte, co má co v osmnácti chodit s nějakým klukem. Ta o lásce nic neví. Člověk o lásce nic neví do sedmdesáti a pak už je na to pro změnu moc starý! A co by měla brečet, nebo by ji to mělo bolet, že jí zakážete kluka, však je to ještě děcko. A u děcka se ohledy na city brát nemusí. Děcko je prostě jen malej člověk, kterej musí dělat to, co mu řekne ten velkej, musí cítit to, co mu ten velkej cítit dovolí a běda jak ne. To je ale trošku naivní, nemyslíš? V osmnácti už je dle zákona dospělá, děcko to není rozhodně a to ani myšlením ani emocionálně. Takže by měla dostat důvěru rodičů...
@jabadaba jenze otazka je, je to dobre, nebo spatne? Ja mam velkou chut si napsat svoje tehdejsi pocity na papir, dokud si to jeste jakz takz pamatuju. A pak si to precist, az budu svym dceram kde co zakazovat "pro jejich dobro".
Já měla 18 let celkem nedávno - celou diskuzi jsem nečetla, jen zběžně...ale stačil nadpis...moje mamka mi taky hodně věcí zakazovala a tak, ale jsem jí za to nesmírně vděčná. Jelikož se to nedalo unést, odešla jsem z domova, nastěhiovala se k příteli, ale s mamkou jsem v kontaktu byla. Jen mi řekla, že pokud chci bydlet jinde, tak jo, ale se vším všudy, že od ní peníze neuvidím. A za tuhle větu jsem ji vděčná - jelikož jsem začla pracovat, při tom studovala, musela jsem se o sebe umět postarat - ne jak teď nějaké holky jsou do 25 let i více doma u maminky...s přítelem jsem se rozešla, našla si svůj podnájem...teď jsem šťastně vdaná, s mamkou máme úžasný vztah...tahle zkušenost mě vyškolila. Přes den chodit do školy - pak jít vydělávat, abych měla kde bydlet, co jíst a tak...
@jabadaba je Tvoje smůla, že čteš mezi řádky, ale já napsala, že jsem si přečetla diskuzi od začátku, respektive ji čtu od založení zakladatelkou, či-li jsem v obraze, ale nevím co jsi chtěla říct tím: a aka akcia taka reakcia! Vždyť já na Tebe nijak neútočila. Jen jsem Ti slušně odpověděla, že nemůžeš diskutující posuzovat podle fotky v profilu....
@jabadaba sorry, ale ak tvoje dieta v puberte nema sajnu o nastrahach, tak by si sa mala nad sebou zamysliet ty ako matka.. ja som teda uz v 14tich mala dost realnu predstavu o svete, drogach, antikoncepcii, atd.. Vedela som prat, zehlit, varit, starat sa o celu domacnost.. Pre mna nebol svet gombicka..
@hestiakrona Ahoj...nemám síce 18ročnú dcéru...ale ak možem napíšem ti moj príbeh... aj ja som bola kedysi tá dcéra... chcem ti len povedat- zakázané ovocie najviac chutí...mala som 16 rokov, ked som si našla priatela o 7 rokov staršieho.....o rok začal u nás spávat...ked ma už susedy vydávali a robili zo mna kurvi+čku...moja mama len povedala....vieš čo robíš...bud zodpovedná a ja ti verím....
chodili sme spolu 5 rokov, ja som si dorobila školu, dokonca aj bc výšku, vodičák, našla si prácu a pdstahovala sa do Prahy... po roku otehotnela- kupili sme si byt a teraz čakáme už tretie babatko... myslím že mám ten najdokonalejší život aký som si mohla predstavovat... presne podla toho ako som chcela ja a nikto iný...
keby mi to vtedy mama zakazala, lákalo by ma to ešte viac.... chcem ti len povedat- to že do mna vložila doveru, bola pre mna neskutočná zodpovednost a ja som sa ju snažila nesklamat...podla tvojho príspevku usudzujem že tvoja dcéra je podobný prípad ako ja... kedže je výborná žiačka a snaží sa v živote niečo dosiahnut...nebrán jej v tom žit svoj vlastný život......bude ti neskor vdačná 🙂 ako ja som teraz svojej mame 🙂
@jabadaba, diki za tvoje nazory, (vsak aj mnohe ine 🙂 ). Uz sa to tu riadne zvrhlo, niekto tusim uz aj moju dceru tebe pripisal. 😀
@hestiakrona já?? dramatizuju??? na to jsou tu jiní experti 😀 😀 😀 já naprosto v klidu napsala svoje názory, které jsem podložila svým příkladem a pár příklady z okolí 😉 já tu nechytám hysterické záchvaty
@buldok cituj jediny moj prispevok, kde pisem, ze treba zakazat osemnastrocnej babe kluka! Prosim bud tak laskava a odcituj ma. Jedine co som ja pisala v tomto kontexte je, ze nic nestrati ak nebude u chalana prespavat, zatial, do maturit, tak ako si to zela jej mama. Kde tu postradas city? Za dalsie, najdi mi moje prispevky, kde pisem, ze laska k puberte nepatri, nech sa paci. Ale je snad na mieste, aby rodic dieta usmernil aj v tychto veciach, nie ze necha zalaskovane decko robit hovadiny lebo laska. Pretoze od lasky robia pubisi a mnohi kadeco. Podaktori si kludne aj zivot znicia, podaktori si ho ja beru. Tak asi treba ako rodic dieta usmernovat, ze netreba brat veci tak fatalne, ze? Aha, ale to uz je rodic bez citov. Jasne.
@samasa toto si krásne napísala, 100 % súhlas.. mala som možnosť študovať mimo miesta bydliska a bývať na intráku, a verte mi, decká čo doma držali na krátko, boli tie čo stvárali najväčšie hovadiny.. úplne ako otrhnuté z reťaze.. zrazu mohli, tak chceli vyskúšať všetko.. niektorí/é sa po čase spamätali, väčšina nedopadla práve najlepšie..
@salma22 no ale jejich dcere by podla povodneho prispevku a dalsich stacilo tam prespat obcas.. o tom cela tato debata je, ze tam chce prespat, tak nech sa s nou rodicia dohodnu, ze ok, ale iba cez vikend napriklad.. ak to chapem spravne, tak sa dcera zakladatelky nechce prestahovat komplet, ale tam obcas prespat.. takze byvat bude doma...
@salma22 jasně!! Ať se radši sbalí a odstěhuje!! Takových případů už bylo!! Dokud budeš pod naší střechou budeš dělat co my chceme!!!
Moje dcera mě respektuje a na všem se v klidu domluvíme. Protože jsem ochotná jí naslouchat a brát v potaz i její názor. Na který má nárok!! Je plnoletá!!
@jabadaba A co kdyby rodiče nebrali ty věci tak fatálně? Vždyť jen občas přespí u přítele, který je její oficální, vrstevník, má ho ráda a on ji (teď, pravděpodobně). Vždyť tu nejde o život...co takhle se na věc podívat z druhé strany, hm? 😉 Co se stane té mámě, když do maturity u něj přespí 3x za měsíc? Hádám, že teoreticky nic...:-P
@zabka88 toto je jinac velmi dobry postreh.....ty intraky a decka, co nez sly na intrak, nemohly nic......
Vždycky si říkám, že nechci dítě, které mě bude na 100% poslouchat. Chci mu jít příkladem jak jen budu moci a být tu vždy pro něj, dát mu vychování a morální hodnoty - Ale nechci ať mě ve všem poslouchá, chci ať má i svůj rozum, "zkouší" samo jaký život je a co obnáší, ať má své zkušenosti a malinečko se i spálí... Chci ať je šťastné. Doufám, že na to nezapomenu až bude starší 🙂 .
Ono právě i hodné děti zklouzávají do různých part nebo divných "nezdravých" vztahů. Rodiče se pak diví a říkají "Vždyť mě vždy poslouchal/a!" - no ono poslouchá dále, jen někoho jiného.
@buldok to si Ty, to som bola ja, ktore sme si uvedomovali rozne nastrahy ale asi to bolo aj vdaka rodicom, nie? A su potom decka, ktore si neuvedomuju dost. Vec sa spytaj ake maju ludia peripetie s pubertakmi ci ideme sa teraz tvarit, ze vsetci su rozumni, vlastne ani vychovu nepotrebuju, vsak maju svojho rozumu dost, tak naco,nie? Nech si kazdy vychova svoje dieta ako chce, ak mu doma dospievajuce dieta nechyba a voli cestu, ze dieta ho viac nepotrebuje, fajn, jeho vec. Niekto takto dieta vnima uz v trinastich, niekto este ani v osemntastich...je to vec postojov a pohladu a asi tazko dokazat, ktory je ten spravnejsi. Rovnako ako kazdy mame ine predstavy, ocakavania a ciele. Niekto sa uspokoji s tym, ze dieta dosiahlo zakladne vzdelanie a viac neriesi, niekto chce dietatu dopriat viac. Zavisi to od tolkych faktorov ci uz od veku, prostredia, v ktorom sa clovek formuje alebo vzdelania, narokov atd. A potom to tak vyzera, ze mame rozdielne predstavy o tom kedy zacat, s kym zacat a co vlastne ponechat este na dieta a co uz nie.

@jabadaba No právě, nic horsiho nemuze byt nez me zklamat...ale neboj, ty jsi me fakt nezklamala, takze muzes byt opravdu v klidu 😉