icon

18 ročná dcéra a prespávanie u priateľa

hestiakrona
28. jan 2013

Ahojte baby, dovolili by ste svojej 18 roc. dcere, ktora je v maturitnom rocniku, aby prespavala u svojho chalana, s ktorym chodi?
Trochu to objasnim. Mlady ma tiez iba 18 r., tiez maturant, byva na private, ktory mu platia rodicia, lebo je z ineho mesta a chcu, aby mal pohodu na studium, co by na internate nemal. Aj dcera aj on su vyborni ziaci (alebo aspon boli doteraz), podporovani rodicmi, aby uspesne ukoncili studium, obidvaja sa chystaju studovat na VS. Obidvaja su do seba velmi zalubeni, uplne ich to chytilo, u mojej dcery je to jej prva laska.

Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.

Manzel sa na dceru hneva, ze pokym ju zivime a este ani nezmaturovala, nema co vobec chciet spat u nejakeho chalana. A uz sa vyhrazal (ale to len pri mne), ze ak chce u niekoho spat, tak len so vsetkymi dosledkami - t.j., ze my ju uz nebudeme zivit a moze tam rovno zostat.

Dalej, to prespavanie sa nam zda uplne nevhodne aj vzhladom na postavenie toho chlapca, ze privat mu platia rodicia a ocakavaju preto od neho v skole co najlepsie vysledky, nie ze si bude vodit na izbu nejake dievca.
Dcera bola vzdy rozumna, vychovavana v tom, ze sex je zodpovednost a ked uz, tak s niekym a v obdobi, ked sa uz viem aj postarat o dieta a beriem na seba zodpovednost aj za dieta aj za partnera (ved ziadna antikoncepcia nie je 100%-na - ale jasne, to je uz take odbocenie, ved aby mali sex, nemusi tam byt dcera cez noc, to je nam jasne...)

A potom este, ako sa zachovat, ak si postavi hlavu. Dat jej jednoznacne najavo nas nazor, ze sa nam to nepaci a nesuhlasime s nou, ale nechame to na jej rozhodnuti, ak tam bude prespavat alebo tvrdo vyzadovat, aby tam nespala, aj za cenu financnych zakazov a pod. Inak si myslime, ze im to nevydrzi, ze su velmi mladi, najma on, a nasa dcera sa velmi sklame. Ale tak, to nechce pre svoje dieta ziadny rodic, laskou si aj tak prechadza kazdy sam...

Dakujem vam vsetkym za nazory, zaujimalo by ma aj ako to vidia rodicia synov. Ze ci im to je jedno, s kym je syn, "ved je chlapec" alebo ako? A co rodicia dievcat?

jabadaba
30. jan 2013

@zabka88 a vies, ze aj aj som take na intraku videla? Tiez som si povedala, ze ako utrhnute z retaze. Ale netusim ci boli doma drzane nakratko. Ci to bolo tym, alebo len vyuzili prilezitost, ze su mimo rodicov tak sa spavaju na maximum ako slo o zivot. A takto by sa mozno spravali vsade mimo dosah rodicov, nielen na intrakoch. Ja som tu potrebu nemala, doma ziadne tvrde zakazy nepanovali, vlastne som mohla robit vsetko, ale ma nasi poucili tak, ze som nechcela. A to je to co sme tu viacere radili zakladatelke, ze nie ultimata a zakazy, ale vysvetlenia, debaty. A dievca si samo vezme z toho to potrebne. Len nejak tu niekto hroti diskusiu....

jabadaba
30. jan 2013

@hestiakrona 😀 no vidis, tak ju uz mame spolocnu. 😀 A nemas za co. Ano, zvrhlo sa to tu. Co uz, babsky kolektiv... 😉

salma22
30. jan 2013

@kitinka76 ale ja som nenapisala ze kym zijes pod nasou strechou budes robit co mi chceme.....nech to obmedzi a nech je aj z rodicmi ved hadam teraz ked je dieta dospele nech si robi co chce to snad nemyslis vazne? mama ma stale pravo zasiahnut jej do zivota ved jej dala zivot nemoze si dovolit skakat jej po hlave....

kitinka76
30. jan 2013

@salma22 jsi přesně jako moje máma!! dala jsem ti život, tak tě ho můžu i zbavit!! 😀 😀 😀 dokdy jako máš právo dospělému člověku říkat co má nebo nemá dělat???

kitinka76
30. jan 2013

@framboise jasně!! Je to dítě a né cvičený tuleň!! K noze!! Aport!!! Jak kdo pískne, tak udělá??? A každý otrapa si pak na ulici pískne a dítě půjde, protože je naučené na slovo poslouchat??

salma22
30. jan 2013

@kitinka76 😀 ale ...nech respektuje rodicov a ich pravidla ved nic ine nechcu

czechzuzanaba
30. jan 2013

@salma22 me by teda taky zajimalo, dokdy jsi to myslela...nebo teda spis odkdy si muze delat co chce.....

jabadaba
30. jan 2013

@fallingstars ale hej, v tomto ja s tebou suhlasim a ani nemam predstavu, ze budem drzat svoje deti ako v skleniku. JA som tak tiez nebola drzana. Pisala som to uz viackrat ako to chodilo u nas, ze to bolo na urovni debat a nazorov, mnie ultimat a prehnanej ochrany. Ale bola som poucena a sama som teda zvazovala ci spravim to alebo ono a potom to bude mat nasledky ako nasi spominali alebo sa jednoducho radsej poucim vopred a nenatlciem si vlastnu drzku. Aj to je zalezitost urcitej vyspelosti - vediet sa poucit z chyb druhych. Nemusime v zivote vyskusat vsetko, aby sme nasledne vedeli co skodi, ze nie? Takto by sme potom asi mali vsetci drogovat, aby sme zistili co je to za svinstvo. No a vidis, netreba to. Mne nebol otreba sa ani ozrat pod obraz bozi, aby som musela zistit co za hnus je opica, po vasom kocovina. Nikdy som ju nemala. Som preto menejcenna? Nie. Len som tuto skusenost nepotrebovala. Stacili mi informacie. A tak je to v mnohom. To vsak neznamena zivot v skleniku.

fallingstars
30. jan 2013

@jabadaba Vyzkoušet to nemusíme, ale to, že nám to někdo zakáže, ještě neznamená, že to stejně nezkusíme...a o tom to celé je 😉 Navíc srovnávat strávení noci s přítelem s drogováním je zase trochu alibismus 😉 Ale když už jsme u toho, tak i to se dá použít, naši mi vždycky opakovali, že drogy jsou hnus, je třeba se jim vyhnout, ale nedrželi mě v kleci, abych se k nim nedostala, nechali mě, abych si s tím sama naložila, pokud se k nim dostanu...a to je stejné jako s tím spaním, je lepší nastínit všechna pro a proti, přesně jak píšeš, třeba i vysvětlit dceři, z čeho mám z pohledu rodiče obavy, ale pak už myslím, že je to v 18 letech na ní, jak se rozhodne 😉 Určitě ten vztah matky s dcerou (a vlastně kterýkoliv) stmelí víc důvěra než zákazy...

salma22
30. jan 2013

@czechzuzanaba hovorim za seba ked by moja dcera teda este ma kooooopec casu prespavala u frajera nepacilo by sa mi to uz teraz vie ze mi skakat po hlave nesmie ale na druhej strane sa ju snazim vychovavat aby mi doverovala a ze najde vo mne oporu a ze ju budem vzdy chranit.....v 18tich bude mat svoj rozum ale nedovolila by som jej prespavat u chlapca kym nebude mat svoju rodinu a svoje zazemie...
takze kym nebude mat svoje zazemie a neukonci skolu je odpoved na tvoju otazku som staromodna a narocna na svoje deti ....ale vzdy tu budem pre nich a budem respektovat aj ich nazor

samasa
30. jan 2013

dovolte mi ešte jeden príspevok 🙂 divím sa že v dnešnej dobe antikoncepcií, prezervatívov, výuky na školách...áno...nájdu sa utrhnuté z retaze alebo len šialene zamilované,...ale myslím si že už prešla móda 16-ročných tehotných... dievčatá sú úplne niekde inde...vedia čo chcú--- a vedia ako to dosiahnút.... myslím že si zaslúžia trošku dovery.... a je mojou povinnoistou dat svojmu dietatu šancu... ved komu mám verit viac než jemu.... teda ak ono može verit mne... aj to je diskutabilné....
mám kamarátku ktorá mi hovorí.... prečo ta tie tvoje deti tak radi vidia..bežia k tebe ked prídeš, pusinkujú ta a hovoria ti ako ta milujú...a ta moja sa zavrie v izbe a nerozpráva sa so mnou...iba nutne čo potrebuje....
hovorím jej...nemyslíš si že je to tým, že ked bola mala šupla si ju v necelom roku do jaslí, od pondelka do nedele si bola v robote a večer si ju viedla k samostatnosti...aby sa sama uložila, sama písala ulohy...ona nevie poprosit o pomoc...je naučená riešit veci sama....a tak jej ani nepovedala ked mala prvého chlapca...v školke...ona ti proste nevie verit......lebo nebola k tomu vedena...

czechzuzanaba
30. jan 2013

@salma22 aha, no tak to je teda dost extrem...nedovolit prespavat u chlapca, dokud nebude mit svoji rodinu 🙂 To znamena, ze se svym budoucim manzelem budou bydlet az po svatbe, takze az po svatbe zjisti, koho si vlastne vzali. Nebojis se toho? Ja ted nemyslim sex , ale povahu...vzdyt to prece uznas, ze je jine se jen tak s nekym schazet "na rande" a s nekym zit....

framboise
30. jan 2013

@salma22 Chápu-li to dobře - dceru sice vyslechneš, ale s přítelem může spát až bude mít školu a zázemí. Takže třeba v 26ti až dostuduje a něco si vydělá? 😕 nebo jsem se v tom zamotala?

salma22
30. jan 2013

@czechzuzanaba ale ved povahu chlapa najlepsie zistis ked s nim byvas a nie praspavas moze sa javit ako nevhodny partner a schovavat svoje prave ja kym spolu byvat nebudu alebo ked mu raz povie nie ako by zareagoval....ani ja ani ty toho chlapca nepozname a ani jej dceru ......riesi sa tu len to aby to prepavanie obmedzila ...treba mamke poradit ako a co by mohla pouzit aby jej vysvetlila ze to nieje vhodne a nech si vazi samu seba....preco by dievca nemohlo pockat az do svadby ....ked je zly nebude pre nu vhodny bude sa javit uz pocas chodenia naznakmi ....a sama sa rozhodne

czechzuzanaba
30. jan 2013

@salma22 no v tomto se urcite neshodneme, ale nevadi. Jinak mame stejne stare baby, by bylo celkem zajimave si to za 15 let tu diskusi zopaknout 😀

framboise
30. jan 2013

@salma22 Náznakmi? No pár ctitelů odpadne protože by to do svatby nevydrželi, někdo zůstane... Ale jen proto, že to vydrží bude dobrým partnerem a manželem??? Lidé se poznají ve společném soužití ne v randění!! 🙂
Mimochodem znám prá příkladů, kdy se mladí - věřící brali těsně po té co slečnám bylo 18, jen proto že to dané páry už nemohly vydržet, protože po sobě logicky toužili. nechtěla ybch se brát v 18ti jen kvůli sexu, to raději jen tak z lásky, ne proto že musím a také v době kdy už mám více rozum a třeba i nějaké ty zkušenosti a mám s čím porovnat...

brumka
30. jan 2013

@salma22 nmusim aj ja zareagovat ale pride mi to divne, proste drzat zenu v byte dokym nedostuduje a nevyda sa? ako sa ma take dievca vydat ked bude len pod zamkom? zoerie si niekoho koho jej vyberiete? ako si taky clovek ma vybudovat rodinua zazemie, inak ako stretavat sa sludmi a osamotatnit sa? mne nikto nemusel davat povolenie na randenie, a v 20r pred maturitou asi pol roka som odidsla z domu, od nikoho som nepytala ani korunu, sama som sa postavila na nohy, spravila som si 2 skoly nie 1, robotu aj na svadbu, o deti sa starame s manzelom, ziadne povolenie k tomu nepotrebujem ale zakaz nic nevyriesi

salma22
30. jan 2013

@framboise ako sa hovori 100 frajerov a jeden muz ... to uz len bude ked da kazdemu s ktorym bude chodit a hlavne reci sa siria rychlo aby jej to neublizilo....potom uz bude neskoro

framboise
30. jan 2013

@salma22 Takže dejme tomu bude mít 3 partnery, 3. si ji ale nevezme protože se k němu donese, že už chodila z dvouma... Promiň, ale to je smutné jestli máte takové okolí ☹ . Mezi lehkou dívkou a ženou pro jednoho je ještě velké spektrum, aneb nic není černé nebo bílé 😉.

brumka
30. jan 2013

@framboise suhlas, @salma22 ja som mala jedneho a sme spolu do dnes a to niesom veriaca zeby mi to viera prikazovala mat len jedneho, nie kazdy pubertiak je typicky pubertiak, to iste plati aj pre dospelakov, a to ze sa to roznesie k inemu tak to je velmi velmi smutne take okolie. co tak ju dat do klastora

evaviki
30. jan 2013

@salma22 no na rovinu.. reci sa siria sialene.. ja som vyrastala na sidlisku a keby som naozaj chodila so vsetkymi, co mi susedky klepny prisudili, tak by den musel mat 48 hodin... a ak sa nemylim, dcera zakladatelky u priatela neprespava, ale chcela by.. ved aj ty si pisala, ze raz za cas prespat moze, ale nie natrvalo.. vies, pani tu na zaciatku pisala, ze nechce, aby tam dcera prespavala, hlavne nie pocas tyzdna, lebo sa obava, ze bude unavena a ze zacne zanedbavat skolu. vsetky sme jej pisali, ze nech sa teda dohodnu na vikend, alebo aspon z piatka na sobotu.. postupne sa diskusia vyvijala smerom k tomu, ze si nemysli, zeby spolu mali zit (co dcera ale nechce), pak psala neco ohledne sexu.. mne zo vsetkych tych kometarov vyplyva, ze jej v podstate ide o to, aby s niom dcera nespala.. co spravi, ked bude chciet, kvoli tomu tam nepotrebuje spat v noci.. a "setrit" sa pre toho praveho??? asi som divna, ale zena by si mala vyskusat milovanie aspon s dvoma partnermi, pretoze sa moze stat, ze ten "pravy" (teda prvy a posledny) bude v posteli otrasny a ona po 15tich rokoch manzelstva zisti, ze toto fakt nie je ono.. (priklad z mojho okolia, v posteli sa nepritahovali, vo finale su uz rozvedeni..)

framboise
30. jan 2013

Já nevím, ale toto "šetření se" a zákaz předmaželského sexu z ČR vůbec neznám!! Jen z té komunity jedné církve, jak už jsem psala - ty svatby 18ti letých. Ale jinak 95% lidí co znám vůbec. A to myslím, že žiji ve slušné společnosti, ne nějaké sociálně slabé, nestudované nebo rozvodové...

hestiakrona
autor
30. jan 2013

@framboise

Moja otazka v teme bola, ci by rodicia dovolili stredoskolacke - maturantke prespavat u chlapca, ktoremu platia rodicia privat.
Neviem preco si ty a 259 dalsich prispievateliek z toho vydedukovali, ze dceru s manzelom nikam nepustame, sme na nu nenormalne prisny, ja neviem pomaly tu snad napisete, ze ju zamykame v byte slebo snad zatvarame do pivnice a 24 hod sa musi iba ucit. No normalne kabaret. Mnohe z vas to prezivaju, akoby islo o vas a my robime dcere to, co vasi rodicia vam.

Ale na uspokojenie vasej zvedavosti, aj ked som to tu pisala. Dcere chlapcov nezakazujeme, vodila si domov kamaratov, chodit zacala az s tymto. Prespi obcas u kamaratky, ony zase u nas. (rodicov pozname). Normalne chodi von, vzdy povie kam, zatelefonuje, da vediet, aby sme sa o nu nebali, ked ma prist v noci, ideme pre nu s muzom alebo ju dovezie niekto z rodicov jej kamaratiek alebo ju odprevadil niektory kamarat, popr. teraz ju odprevadi jej priatel. Neskoro moze byt vonku v piatok a v sobotu.

O antike je poucena odmala, hormonalnu nechce sama, vie o nej dost, do uvahy prichadza prezervativ, plus chcem aby sa naucila poznat svoje telo. Vie, ze otehotniet moze, aj ked sa chrania, takze zalezi na nej a partnerovi ako sa postavia k dietatu. Kedy sa vyspi s chlapcom a kto to bude je na nej.

Na VS ju nenutime. Vybrala si svoju profesiu sama a od zakladky sa na nu pripravuje ucenim a znamkami - dobrovolne. V studiu dosiahla toho vela, ale je za tym jej praca, ktora ju bavi. Cez prazdniny je vytazena, okrem dovolenky s nami absolvovala vzdy jazykove pobyty, tabory a trochu neskor letne univerzity. Cez skolsky rok je tiez kompletne vytazena, studium, kruzky, sport, teraz aj priatel. Pocas studii uz od zakladky stale v niecom reprezentovala (-je) skolu. Absolvovala sama dlhodobejsi studijny pobyt v zahranici. Je jazykovo zdatna, hovori plynule dvomi cudzimi jazykmi, v jednom z nich studuje. Z nasej strany ocakavala podporu financnu, casovu a moralnu, co sa aj dialo. Ak by chcela spavat s chalanmi, mala by na to prilezitosti habadej, ale nie to je zmyslom jej ambicii. Do dotaznika mozem este dat, ze vie varit, upratat a svoju bielizen si perie sama.

Vzhladom na to, ze je iba stredoskolacka, maturantka, tak uz som sa rozhodla, ze nesuhlasim, aby u priatela na private spala, je to vyslovene nevhodne. Moze prespat u jeho rodicov, u nas, v inej izbe, u kamaratiek (pozname rodicov), po zurke s kamaratmi -kami, ktorych pozname.
Uz to pomaly zacina akceptovat. Sama si uvedomuje, ze bez nas by nedosiahla to vsetko, a ze nase usmernenie a pomoc je len na jej prospech. Vie, ze sa musi postavit na svoje nohy a my jej k tomu pomahame, zatial nic z toho, k comu sme ju viedli jej nebolo na skodu, to uznala aj sama. Je vdacna a rada za tie moznosti, co mame, uvedomuje si, ze to nema kazdy.

Na VS bude na internate, s priatelom mozno nebude v tom istom meste... to budeme riesit, ked to bude aktualne. Ako sa bude spravat je na nej, ale verim jej, lebo doteraz nas nikdy nesklamala a sama nam rozprava, co vyvadzaju niektori spoluziaci a co si o tom mysli. pozname jej nazory. Aj teraz toto prespavanie u chlapca, ide o princip, etiketu, vhodnost na danu situaciu, nie je to ziadna drama.

Tymto dakujem za prinosnu diskusiu, mnohe ste mi naozaj pomohli, dakujem, ostatnym sa porucam.

janinah
30. jan 2013

napadlo mi,že mnohé tu píšete-sú plnoletí,nech sú aj zodpovední...ale prípadne tehotenstvo dcéry v 18tich si kto najviac "užije"? mám pocit,že tá matka mladej ženy...áno,dobre,18r. dcéra je plnoletá,ale treba ju vychovávať tak,aby vedela kedy ,ako, s kým, prečo...takou prvou vážnou skúškou dospelosti je úspešná maturita a nie frajer,u ktorého prespáva...

janinah
30. jan 2013

@hestiakrona myslím,že máš perfektnú dcéru 😉 a /neskromne dodávam/ja tiež,dokonca 2x 😉

slady
30. jan 2013

@janinah 18 ročnú dcéru už nevychováš. a podla prispevkov ani netreba. je zjavne inteligentna a cielavedoma, mamina urobila pri vychove dobru pracu ale treba sa aj naucit kedy prestat 🙂 mne sa pozdava ten rozhovor s jeho rodicmi 🙂

salma22
30. jan 2013

@evaviki
@czechzuzanaba
@framboise
@brumka ja som tu pisala doteraz ....ze mne sa to nepaci a nieje to vhodne a urcite by som s a z dcerou porozpravala o prespavani to je cele kazda mame nato iny nazor

andrisek07
30. jan 2013

Moje segra letos taky maturuje a sveho kluka prespava cele vikendy uz asi 2 roky 😀 Chodi spolu od 14 🙂 Patri mezi 3 nejlepsi v rocniku a oba maji v palu jit na vysokou.Zaplat ji antikoncepci a na noc tydne bych ji pstila,pokud se nezhorsi ve skole

framboise
30. jan 2013

@hestiakrona ale já reagovala na jiné příspěky teď ke konci, neřekla jsem že ty to tak děláš 😉 . Tobě jsem k tématu odpověděla už dávno. Tak znovu stručně - nevidím nic divného na tom, že by takto chytrá a rozumná 18ti-letá holka občas, třeba víkendy přespala u svého přítele, pokud vadí to že ten byt platí jeho rodiče tak u vás nebo u jeho rodičů (v jednom pokoji). Nebo klidně i aby bydlela s přítelem na vš ve studentském bytě, pokud by studovali v jednom městě. Je jí 18, ne 15, 16. Jinak to co popisuješ zní super, ten zbytek, proč ne 🙂 . Máš super dceru, tak buď ráda a věř jí 😉.

@janinah Nemyslím, že s maturitou člověk dostane rozum, ten může mít i dřív nebo také nikdy. A že by maturitou byl podmíněn sex. Ale každý to vidíme jinak 😉 .

slady
30. jan 2013

od temy - ja mam kamosky z vysky - dnes vsetky uspesne podnikatelky s rodinami - ktore spavali s chalanmi uz od sestnastich - to len k tomu nazoru ze to robia iba dievky s nizsim iq - podla mna to robia vtedy ked sa zamiluju 🙂