icon

18 ročná dcéra a prespávanie u priateľa

hestiakrona
28. jan 2013

Ahojte baby, dovolili by ste svojej 18 roc. dcere, ktora je v maturitnom rocniku, aby prespavala u svojho chalana, s ktorym chodi?
Trochu to objasnim. Mlady ma tiez iba 18 r., tiez maturant, byva na private, ktory mu platia rodicia, lebo je z ineho mesta a chcu, aby mal pohodu na studium, co by na internate nemal. Aj dcera aj on su vyborni ziaci (alebo aspon boli doteraz), podporovani rodicmi, aby uspesne ukoncili studium, obidvaja sa chystaju studovat na VS. Obidvaja su do seba velmi zalubeni, uplne ich to chytilo, u mojej dcery je to jej prva laska.

Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.

Manzel sa na dceru hneva, ze pokym ju zivime a este ani nezmaturovala, nema co vobec chciet spat u nejakeho chalana. A uz sa vyhrazal (ale to len pri mne), ze ak chce u niekoho spat, tak len so vsetkymi dosledkami - t.j., ze my ju uz nebudeme zivit a moze tam rovno zostat.

Dalej, to prespavanie sa nam zda uplne nevhodne aj vzhladom na postavenie toho chlapca, ze privat mu platia rodicia a ocakavaju preto od neho v skole co najlepsie vysledky, nie ze si bude vodit na izbu nejake dievca.
Dcera bola vzdy rozumna, vychovavana v tom, ze sex je zodpovednost a ked uz, tak s niekym a v obdobi, ked sa uz viem aj postarat o dieta a beriem na seba zodpovednost aj za dieta aj za partnera (ved ziadna antikoncepcia nie je 100%-na - ale jasne, to je uz take odbocenie, ved aby mali sex, nemusi tam byt dcera cez noc, to je nam jasne...)

A potom este, ako sa zachovat, ak si postavi hlavu. Dat jej jednoznacne najavo nas nazor, ze sa nam to nepaci a nesuhlasime s nou, ale nechame to na jej rozhodnuti, ak tam bude prespavat alebo tvrdo vyzadovat, aby tam nespala, aj za cenu financnych zakazov a pod. Inak si myslime, ze im to nevydrzi, ze su velmi mladi, najma on, a nasa dcera sa velmi sklame. Ale tak, to nechce pre svoje dieta ziadny rodic, laskou si aj tak prechadza kazdy sam...

Dakujem vam vsetkym za nazory, zaujimalo by ma aj ako to vidia rodicia synov. Ze ci im to je jedno, s kym je syn, "ved je chlapec" alebo ako? A co rodicia dievcat?

irriss
29. jan 2013

@hestiakrona
nejak mi to nesedi..na jedne strane jsou obavy jako v tomto TVEM odstavci v TEME , podle ktereho je podle mne citit neco jineho nez pises mne ted - ve 20:29hod.....
..podle meho z tohoto odstavce nejde o obavu z jedne prespane noci..protoze nesouhlasi s tim co pises ted..
kopie:
Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.

ME pokracovani: Z toho odstavce jasne vyzniva, ze mas strach z ponocovani...a dlouheho vykecavani..a ze by se nevyspali a ve skole by byli unaveni..
TOTO MI NA strach z PRESPANI V PATEK NESEDI 😉 v sobotu a nebo v nedeli preci skola neni..a unava ve skole tudiz neni na miste..pokud tedy nepromiluji cely vikend ...😉

anushka111
29. jan 2013

Přiznám se, že tvá otázka mi přijde velmi zvláštní. Dospělá žena určuje dospělé ženě, jestli může být se svým přítelem, nebo jestli spolu můžou v uvozovkách mít sex. Nezlob se, ale myslím, že ten kdo neví, kam až smí zajít, jsi ty. Ať se ti líbí nebo ne, tvoje dcera je dospělá, ať ji živíte nebo ne. Měla by jsi si vážit, že k tobě má takovou důvěru, řekla ti o příteli, o tom jak bydlí, jaké má známky atd. Být tvou dcerou, pokud by jsi mi i dál něco zakazovala, nebo odpírala, pokusila bych se co nejdřív odejít z domu. Upřímně buď ráda že má přítele a zrovna v těch osmnácti - z vývojového psychologického hlediska je to naprosto optimální. Pokud má ve škole i dál dobré výsledky, chová se k vám slušně, plní to co slíbí, tak má nárok vyplnit si svůj volný čas jak chce. Chceš od ní aby se chovala, jako dospělá a plnila si své povinnosti jako dospělá, to z toho co říkáš dělá, pak se k ní ale jako k dospělé chovej a dej jí volnost, jakou má normální mladá dospělá žena.

zuzkat1
29. jan 2013

@hestiakrona moja ma len 3 roky,ale napisem co si myslim zeby som robila. 18ka je tazky vek aj u super vychovanych navyse je zalubena. Volila by som kompromis. A zaroven jasne pravidla. Teda max raz do tyzdna alebo raz za 2.aj on moze spat u vas.a ked sa zhorsia znamky tak je s tym koniec. Myslim ze striktne zakazy vedu akurat tak k vzbure.

ewca
29. jan 2013

Ja viem, ze Vas asi zaujimaju nazory rodicov deti v podobnom veku ako je vasa dcera, ale ak mozem prispejem aj ja. mam 27 rokov a dvojrocnu dceru. So svojim byvalym priatelom sme sa zoznamili cez internet ked som mala cca 17 rokov. On studoval v inom meste ako ja a po dlhsom case pisani si ma zavolal k nemu na intrak. vzhladom na to, ze s mojii rodicmi sme mali vzdy otvoreny vztah, bavili sme sa o vsetkom vratane sexuallneho zivota.... dolezita je podla mna dovera medzi rodicmi a detmi, mne moji vzdy doverovali a ja som sa podla toho aj spravala... s mojim ex sme po case samozrejme mali aj intimny vztah, ale obaja sme vedeli, ze sa k tomu mame stavat zodpovedne... vasa dcera uz ma 18, to znamena, ze do velkej mieri sa moze rozhodnut sama, aj ked to, ze je od Vas zavisla pravda... Ja si nemyslim, ze ked maju obaja ciele ist aj na VS, ze byto ze u neho obcas prespi nejako vyrazne ovplyvnilo ich prospech v skole...ja by som im dala sancu, ak by ste zbadali, ze ich prospech ide dole, vtedy by som to mozno obmedzila...aj ked Vase obavy chapem, dolezite je stanovit si podla mna nejake pravidla, ktore bude aj jedna aj druha strana dodrziavat a vtedy by to mohlo ist...samozrejme ja sa na to pozeram zatial len z pohladu dcery, ale u nas to fungovalo...

cawes
29. jan 2013

@jabadaba ahoj , nesuhlasim s tym ze by som si myslela ze je lahka a neviem co. Uz maju obaja 18, maju pravo volit a su to dospeli ludia aj ked su to este deti. Nepoviem keby sme sa bavili o 15 rocnych pubertakoch. A bez vetra sa ani listok na strome nepohne, takze ak on ju prosi o to aby tam spala, lebo chce byt s nou a bla bla bla a ona slepa zalubena chce byt s nim, lebo pozeraju dvd maju romanticku veceru tak to urcite neznamena ze je lahka. A radsej by som bola keby moja dcera bola u priatela doma ako niekde na diskoteke kde jej moze niekto nieco naliat do pitia, opit, zdrogovat znasilnit atd.

@digysa prepac ale to je take prehnane preboha neviem si predstavit nic horsie a trapnejsie ako keby moja mamka volalal priatelovej mamke a pytala sa ci vie ze tam spime preboha ved maju 18 nie 15. Dalsia vec ked uz tak by som poprosila manzela aby sa porozpraval s priatelom dcery a nie rovno rodicia. No a ze by si bola nasrata ze tam sexuje, ak by si mala peniaze nato platit synovi sukromny byt tak myslim ze by si uz predtym rozmyslala o tom ze to bude pouzivat aj na ine aktivity ako len tie skolske. Ktori student by to nevyuzil, mat vlastny byt, byt mozno este fesak.
A to ze by to mohlo narusit buduce vztahy atd., no budme uprimni ak je to prva laska, tak bohvie ako to dopadne a ak by to naozaj bola laska az za hrob tak po 10 rokoch keby mali deti a ty tym padom vnukov tak by ti to aj tak uz bolo jedno

katecameron
29. jan 2013

inak necítala som vsetko ale ja pravdepodobne by som to dcere netolerovala a u syna netusím mozno skor u chalana by mi to menej vadilo pokial by naplnil moje ine ocakavania a bab je baba tehotna ostane predsa baba ked uz nieco

kveta
29. jan 2013

Dievca je plnolete. K tomu predsa nie je co dodat.

hestiakrona
autor
29. jan 2013

@irriss
No ved teraz tam este neprespava, tak nema vyznam riesit s jeho rodicmi financie. Ja riesim, ze jej to vobec nepovolim prespat do maturity u neho.
A keby tam prespavala pravidelne (trebars 1x cez prac.tyzden a 1-2x cez vikend ako chce ona) podla mna by vacsinu noci boli hore, co by sa jednoznacne ukazalo na ich vysledkoch. Maju dost narocnu skolu, navyse odovzdavaju specialne prace. Dcera sa pripravuje obycajne celu sobotu plus nedelu doobeda a cez tyzden kazdy vecer, u neho je to asi take iste.

irriss
29. jan 2013

@hestiakrona

pokud se u Vas doma dorzuje RESPEKTUJ a budes RESPEKTOVAN..tak se to snaz udrzet a dodrzovat!!!....protoze mi prijde,ze Ti hrozi podle Tvych filmovych zaveru dost tezke obdobi 😎
"babicko" 😀 😉 🙂
pokus o odlehceni - v dobrem.. 🙂

irriss
29. jan 2013

@hestiakrona
Ber to z druhe strany..je lepsi se uspesne pripravovat s nim...
nez se nemoci pripravovat a trapit.., protoze by ji chybel... 😉

jabadaba
29. jan 2013

@cawes lahka???? 😲 taky vyraz som tu ja nepouzila, odpust. Neviem preco si ho teda pouzila ja. Nikto tu neoperuje tymto oznacenim. 😉 Ja som pisala o tom, ze si bude chalan babu viac vazit, ale to je o inom. 😉

jabadaba
29. jan 2013

@hestiakrona mas pravdu, tiez som toho nazoru, ze tema VS je uplne mimo. Len mi nedalo nereagovat, lebo mi fakt problematika VS nesedi do tejto temy.

cawes
29. jan 2013

@jabadaba nehnevaj sa na mna ale posudzovat ludi podla VS je trosku mimo hlavne pri slovenskom systeme VS kde uz aj ludia zo 4 mozu studovat, alebo ludia co si zaplatia za titul. Ako keby clovek bez VS nebol ani clovekom. Ja som bola tiez drzana skratka, tiez mamka chcela aby som isla studovat na VS no bohuzial ja som chcela cestovat. Isla som hned po 18 do zahranicia, objavovat svet pocestovala som a videla som vela krasnych krajin. A az teraz sa citim na VS to som ako podla teba menejcenny clovek.

cawes
29. jan 2013

@jabadaba napisala si ze by si si o takom dievcati myslela svoje. Prepac ja som to trosku napisala otvorenejsie. Nebolo to myslene ze lahka ako daaka socialna pracovnicka zo slovnaftu

hestiakrona
autor
29. jan 2013

@irriss ty to mas nejake pomylene. Vzdy urcuje pravidla ten, co plati. ;)
Inak aj tebe prajem pekny den a dakujem za tvoj cas . ;)

lulka12
29. jan 2013

@hestiakrona No táto téma sa ma týka. Syn má 24 a druhý skoro 18. Obaja majú priateľky a našťastie zatiaľ rešpektujú odkiaľ pokiaľ.

Dnes je veľmi modrené byť tolerantný a vytvárať mladým podmienky na skúšobné spolužitie ale ja na to neverím.
Je to len hra na partnerský život a najlepšie ak to financujú rodičia. To už je úplne super.

V takýchto vzťahoch si aj tak nik nevyskúša všetko čo život prináša .
Musím napísať ,že tvoj názor je mi blízky i keď viem ,že je ťažké už prekročené hranice posúvať späť.
Ale moji synovia rešpektujú moje pravidlá v mojom dome. Starší syn je finančne nezávislí, zatiaľ býva u nás ,ale nedovolil by si priviesť na noc dievča. Rešpektuje naše dohody a aj naše súkromie

Že idú spolu na dovolenku atď pokladám za normálne.
Mladší môže o niečom takom len snívať.
Ja by som asi vyčlenila dcérke finančný fond / priškrtený /a nech si to skúsi žiť a hrať sa na manželov....

Prejem veľa trpezlivosti a triezveho rozhodovania. Je to ťažké obdobie....🙂

irriss
29. jan 2013

@hestiakrona
Nerozumim..kdo urcuje pravidla? Ten,kdo plati? Ted nevim,o co jde.. 😉
A nebo...jako mas na mysli,ze platis dceri stravovai,jizdne..a pod?Tudiz urcujes pravidla???
Bohuzel Te musim zklamat...na toto ma dite pravo,a rodic povinnost dokud nedostuduje a neni schopno se samo o sebe postarat..
Klidne se Ti muze stat, ze do 30ti let..a nebo ze budes platit a pomahat i jako babicka financne..podle zakona..a nebo si prerusi skolu ale ty budes mit stale povinnost..
Vyzivovaci povinnost nesouvisi s vekem.(neni pevne ohranicena).ani s mistemm,kde se dite nachazi..povinnost trva po dobu studia.. i preruseni studia(pokud jsou zavazne duvody) a dokud neni schopne se samo o sebe postarat..

jabadaba
29. jan 2013

@cawes jaj, no to mi odlahlo, lebo "socialnu pracovnicku" som zrovna na mysli nemala.

jabadaba
29. jan 2013

@lulka12 super, ze je tu pohlad z druhej strany. 😉

jabadaba
29. jan 2013

@cawes pozor, nepodsuvaj mne nieco co som nepovedala. OK? Ja nikoho podla skoly neposudzujem. Citaj prosim ta, nebudem to tu rozpisovat, pretoze je to znacne mimo misu a zakladatelke na tri veci. A uz len na dovetok - nerieste tu furt VS a kto si ju preco robi a ci papier je alebo nie je len pre papier a ci vobec ju mat. Skoda reci. Zakladatelka ma predstavu o smerovani svojej dcery a aj samotna dievcina, tak je uplne irelevantne tu kecat omacky o VS ci neVS. Howk.

cawes
29. jan 2013

@jabadaba no ved ja som z VS vobec nezacala, ty si napisala ze mlade ako dopadly atd. Tak mi to tiez prislo trosku priskrtene za vlasy

hestiakrona
autor
29. jan 2013

@lulka12
Uplne si to vystihla.

jabadaba
29. jan 2013

@cawes no tak nie vsetky baby nasledne este dobehnu pripadne tu skolu, to som myslela. Ze Ty stihas alebo, ze vobec chces to je ine a je to fajn, ze mas taketo ambicie. Nie vsetky to zvladaju a nie vsetky maju nasledne k tomu podmienky, teda ak volakedy skolu vobec chceli mat. No a s VS sme sa tu zamotkali s Anjelickom, ale uz to neriesme, sme total off topic a dostaneme po labach. 😉

redangel32
29. jan 2013

Ja mam 17.5r dceru a uplne suhlasim s nazorom @blumka 😉 . Na vsetko maju cas. Ja som v jej veku "prezila" ovela viac...laska od 15r. a velmi vazna. Ved z nej "vznikla" ona 🙂. Po 13rokoch manzelstva sme sa obaja s manzelom zmenili a doslo az k rozvodu. Cize nebranila by som,ale tiez jej nedam "pozehnanie".

cawes
29. jan 2013

@jabadaba pravda

evaviki
29. jan 2013

@hestiakrona mam dotaz.. Naco sem vlastne pises? 95% z nas ti napisalo, aby si dcere verila a povolila jej tam prespat treba cez vikend.. Ty nam sice vsetkym podakujes za nazor, ale pritakavas iba rovnakym nazorom ako mas ty.. Takze v podstate mi to tu vsetky piseme zbytocne, i tak si melies svoje.. Mohla by si to aspon vyskusat, do maturity casu dost, takze treba povolit mesiac na skusku a ak sa zhorsi prospech, tak zakazat..

dodkap
29. jan 2013

@hestiakrona moj frajer prespaval u nas, mala som 19 rokov. Mamina to, aj ked tazsie, dovolila. Dnes je ten frajer moj manzel a mame spolu peknu rodinu. A sme spolu uz peknych par rokov. Mno, ale tak, ako to moze dopadnut dobre, moze to dopadnut aj zle. Ale to clovek vopred nevie. S odstupom casu si myslim, ze nebolo treba sa ponahlat, ze kludne mohol nejaku dobu este prespavat doma 😀 . Ono, predsa len mlady clovek by si mal trosku uzit slobody, nez sa vazne zaviaze. Naco tak skor? Ale to mladym a zalubenym nevysvetlite. Asi by som premyslala, co sposobi horsie zlo, ci to, ze ju necham sa rozhodnut samu, mozno po nejakom normalnom rozhovore alebo po tom, co jej to zakazem a bude nestastna, moze vyvadzat, k frajerovi aj tak bude spekulovat, ako sa dostat a moze sa jej studium a povinnosti zhorsit este viac....to uz treba poznat svoje dieta. Ak su rozumni, ako pisete, tak mozno budu dostatocne zodpovedni, aby to vsetko zvladli.

lucinacka
29. jan 2013

@hestiakrona Tohle tema se me take tykalo, pred nejakymi 7 - 8 lety, kdyz jsem zacinala chodit ted uz s mym soucasnym manzelem. Bylo mi taky 18 a z rodicu jsem mela tak velky strach, ze jsem jim o nem ani nerekla a prespavala ze zacatku "u kamaradek". Nakonec jsem se to nasim odhodlala rict a nastesti se zachovali super a nezakazovali mi se s tehdy jeste pritelem vidat. Sice to neprivitali s nadsenim, ale o vikendu jsem s nim mohla byt a mohla zustat i pres noc - pokud to ovsem nemelo vliv na moje vysledky ve skole. Odmaturovala jsem ze samymi 1 a vzali me na vsechny VS, na ktere jsem se hlasila.

Nevim jak Vase dcera, ale ja jsem se kvuli manzelovi ve skole snazila jeste vic, chtela jsem mit dobre vysledky a nechtela jsem zklamat rodice, kteri ve me tim, ze mi dali volnost vlozili duveru.

Vzhledem k tomu, ze to obdobi mam jeste v zive pameti bych se jako matka zachovala podobne jako moji rodice - dala bych diteti (vlastne uz ne diteti - dospelemu cloveku!) volnost, pokud si bude plnit svoje skolni a rodinne povinnosti. Verte mi, ze pokud ji budete vyhrozovat a zakazovat, jediny efekt bude ten, ze ztratite v jejich ocich duveru a s pritelem se bude schazet stejne. Stejne uz je dospela a o svem zivote si bude rozhodovat sama, bez ohledu na to co ji zakazete nebo nezakazete... Nechci nijak radit, protoze kazdy na to muze mit jiny nazor a jiny nahled, ozvala sjem se hlavne kvuli tomu, ze se me tohle tema hodne hluboce dotykalo a tim, ze mi rodice dali volnou ruku jsem mela moznost prozit jedny z nejhezcich okamziku v zivote..

Jinak pritel byl moje prvni laska, se kterou jsem prozila konec puberty, nastup na vysokou, prvni praci - a ted uz jsme pul roku manzele.

digysa
30. jan 2013

@cawes Ak by si jej to chcela zreferovat v takom podani, ako si to napisala sem, tak suhlasim....Nic trapnejsie si neviem predstavit...
Ja by som je to povedal inak a urcite by to trapne nevyznelo. Mat strach o dceru/syna je podla teba trapne ????

A som rada, ze Modry konik nie zaklad pre moralku....staci mi precitat si 7 stran, ako 15, 16 rocne dievcata uz su jednoducho dospele....a MUSIA, alebo MALI by mat akukolvek sexualnu volnost..... aj za podmienky, ze si este nedokazu zarobit ani na vlastny chleba..... 🤐

@irriss nechapem, k comu sa priklanas.... Napis mi, ako by si riesila tento problem ty...lebo sa mi zda, ze kazdy prispevok v tejto temej je vzdy prikloneny k inej strane...

baklik
30. jan 2013

@hestiakrona necitala som vsetky prispevky v diskusii. neda mi vsak povedat, ze vo veku tvojej dcery som od 16 r. mala priatela. tiez sme boli obaja zodpovedni, dobre sa uciaci s VS ambiciami. a velkou laskou. chceli sme byt stale spolu.vydrzalo nam to 7,5 r., na konci VS sme sa rozisli... moja mama by mi nikdy nedovolila pocas strednej skoly prespat u nich, ani len cez vikend, ani na ich chate. v podstate prvy krat sme spolu stravili celu noc az po skonceni VS cez prazdniny u nich na chate, co sa vsak mojej mame aj tak nepacilo. ale priatelova mama nechapala preco, sama dokonca povedala, ze dokedy ma chce takto kontrolovat, vie, ze sme rozumni, pozname urcite pravidla bezpecneho sexu, vieme co chceme (dieta to este nebolo, ale studium) a aj tak o chvilu budeme na VS a strati dosah... a mala pravdu. mna by neskutocne urazalo, keby mi mama nedoverovala, ani jemu.
takze co, je koniec januara, v maji su maturity, potom prijimacky na VS. ja by som to riesila tak, ze cez vikend jednu noc tam moze prespat. vsak, ak su spoluziaci a maju narocnu skolu, su zodpovedni, tak sa budu asi aj spolocne ucit a pripravovat. aspon my sme to tak robili (pocas VS) - aj sme sa povenovali radovankam 😉, ale zaroven sme sa spolocne pripravovali a boli sme radi, ze pocas toho casu narocnych priprav mozme byt spolu - jeden vysvetlil to, druhy ine. samozrejme, vedeli sme, kedy je lepsie byt osobitne kvoli lepsej priprave. dieta u nas nehrozilo, natolko sme boli rozumni, ze sme vedeli, ze chceme najskor skolu a az potom tie ostatne veci a dieta bolo v tej dobe pre nas nepredstavitelne v nasej situacii, takpovediac "nocna mora". skratka, vedeli sme, co chceme.
takze moja rada - spolocne byvanie zatial este urcite nie, ale sem - tam cez vikend ja by som dovolila za podmienky, ze sa budu aj spolocne pripravovat do skoly - co vsak ty uz nebudes mat asi velmi dosah odsledovat, ale ty poznas svoju dceru, vies, ci jej mozes doverovat, aka je zodpovedna atd.