icon

18 ročná dcéra je tehotná

ludmilia1977
28. aug 2015

Moja dcéra 18 je tehotna. Otec dieťaťa, je jej kamarát ktorý ešte neskončil školu rovnako ako moja dcéra je len v 3 ročníku a školu má veľmi náročnú takže s dieťaťom by to nezvládla. Musí sa od nás odsťahovať, k otcovi dieťaťa ísť nemôže. Ja jej pomoc ponúknuť nemôžem ja mám 38 rokov, a mám ešte 10 ročného syna a 3 ročnú dcéru. Je jeden ústav o ktorom viem a tam dcéra nemôže pretože už je plnoletá. Na materskú nemá nárok. Na potrat už je neskoro, a aj tak by nešla. Vie mi niekto povedať ako má prežiť 18 ročná nezodpovedná mladá dáma bez školy a bez jediného eura a BEZ ŠKOLY s malým minimom ? Bývanie nejaké lacné asi nehrozí. Som nahnevaná a ale najmä zúfalá lebo je to moje dieťa. Vie niekto o nejakom centre alebo niečo také kde sa môže obrátiť ? Ja jej pomôcť nemôžem. Ako pokračovať a vyrovnať sa s jej zničením životom ako matka ? Pomoc ďakujem

l3yla
28. aug 2015

Je mi zle z úvodného príspevku ...to čo sú za výhovorky ,že máš 2 malé deti ktoré sa potrebujú vyspať..dokelu,ako im malé dieťa zničí život? 🙄 ako rozhádže ich režim? 🙄

katka1981
28. aug 2015

@ludmilia1977, nie som v tvojej kozi, nejdem ta sudit, mne len nejde do hlavy ze hladas centrum pre svoju dceru ked ma kde byvat. Toto by som riesila keby som mala s dcerou velmi zle vztahy a vyhodila by som ju z domu, ale nebolo by to len pre jej tehotenstvo. Ty mas 38 rokov, nebola si o velmi starsia od nej ked si sa stala mamou :( Drzim palce aby ste nasli riesenie. Niektori by ju dali babke, neviem ako ste na tom ake mate vztahy v rodine, krstna mama, teta, babka,.......

lilimoni
28. aug 2015

Ziadne centrum neprijme dievca, ak ma rodic povinnost voci nej.
Ja by som aj v jednogarzonke na nafucke na chodbe spala ale dceru a vnuca by som neopustila.

katka1981
28. aug 2015

Precitala som si preco nemoze zostat s tebou. To aj rodina jej partnera je na tom tak zle, ze mladym nemozu pomoct? Porozpravaj sa s jeho rodicmi. Nejak im musite pomoct, su to vase deti, ked nie financne tak im aspon nejake byvanie v rodine najdite. Tiez si mozu dat ziadost na socialny byt ale tam su cakacky dlhe.

nini1010
28. aug 2015

No ty si matka par excellence!ked ju tak prisne sudis tak ty si mala kolko rokov ked si otehotnela??az o dva viac???zijes s jej biologickym otcom?nieco mi hovori ze nie.ak mama vyhodi vlastnu tehotnu dceru na ulicu a posiela ju do krizoveho centra s babatkom.sorry ale si suka,nie mama!

linda4444
28. aug 2015

Ja k tomu dodam len to..ze vsetko su to vyhovorky..sama mam dceru..partner tiez a teraz cakame dvojciatka...ale keby mija dcera otehotnela, alebo jeho tak ich urcite neposleme prec...od statu bude predsa dostavat co to..ja to zboznujem ked sa niekto zacne vyhovarat na financnu situaciu...dobre povedala jedna pani...ze ich bolo v jednom dome 12 deti..zili poskromne ale vsetci sa vychovali..nechat ubohu tehotnu zenu nech sa o seba stara sama je naj riesenie veduce ze jej z toho akurat tak prepne..hlavne ked ani najblizsia osoba teda mama jej nie je ochotna pomoct. A potom sa divime ze sa najde niekde opusteny novorodenec.

oddrobceka
28. aug 2015

@ludmilia1977 a keby si ty nechtiac otehotnela a cakas stvrte dieta, tak co? Pojdes na potrat, lebo by to nebolo spravodlive voci starsim detom?
Tak sa uskromnite, narok na rodicak ma tak ci tak. Vyzivne? Ved si babo asi nespravila sama. A dobre robi, ze by na potrat nesla. To male za nic nemoze. A nezabudaj, vsetko co das sa ti raz v zivote vrati. Neobracaj sa dcere a vnucatu chrbtom, lebo ta nakoniec aj mladsie deti odsudia.

dalila999
28. aug 2015

@ludmilia1977 nechce sa mi citat celu diskusiu, mozno uz niektora baba aj pisala to iste, ale moj nazor: Ratam ze termin porodu bude mat dcera niekedy koncom roka? Ked doteraz byva s vami a ma tam miesto, bude mat miesto aj s bruchom.. Neverim ze sa vam potom na nejaky ten polrok/rok nepodari vyclenit jej nejake miestecko aj na postielku pre babo. Ja byvam tiez v 2 izb. byte a viem si predstavit ze by tu boli na cas aj 4 dospelí ludia (vsetko sa da, ked sa chce). Potom, ked ten mlady "sikovny" chlapec skonci skolu, by sa mal co najskor zamestnat a prevziat zodpovednost ako dospely clovek + dovtedy aj pocas skoly moze (mal by) aspon cez vikendy niekde brigadovat hoci len za 100e mesacne .. aj to su v tejto situacii velke peniaze. Pokial sa nemylim, tak narok na matersku nema, ale ma narok na rodicovsky prispevok cca 200e + pridavky 20e + prispevok pri narodeni a ked sa opyta na socialke, tak mozno sa este nieco najde (prispevok na byvanie pre osamelu matku alebo take nieco) + ked sa mlady posnazi, tak tiez nieco. Ty mas urcite nejake vecicky po tej 3rocnej odlozene, tak aj to dcere pomoze. A mozno ked si to prepocitas, tak ju nedas uz do skolky, ale ostatne s dcerou - to je +cca 50e. A ked mas 2 prace + ako vdova vdovsky + deti maju sirotske... Ako pocitam, tak pocitam, nemoze to byt take hrozne (pokial nemas nejake vedlajsie vydavky o ktroych nevieme) Mozno by sa vam dokonca podarilo vymenit byt za vacsi (keby uz len o miesto islo) - ale nevies ci sa po skole dcera neosamostatni s tym priatelom. Tak ja by som pockala. Ani tie centra pomoci pre osamele matky nie su take otvorene pre matky, ktore maju rodiny a ake take miesto pre seba a babo. Myslim, ze su ovela horsie pripady a neberu ich tam len tak..skor im ponuknu pomoc AKO to riesit, pomozu vybavit papiere, prispevky a poskytuju viac psychickej aj pravnej podpory. Tak my tu mozno nevidime niektore skryte dovody.. ale ja osobne by som v ziadnom pripade svoju dceru nenechala "napospas osudu" bez pomoci - asi by som kvoli tomu nedokazala kludne spat. Drzim palce nech si to zariadite co najrozumnejsie!

marcella24
28. aug 2015

@dalila999 rodicovsky príspevok je presne 285+ 23 eur pridavky takze aspon nieco

janulik2008
28. aug 2015

Inak co sa tyka ze deti sa musia vyspat ... Mozno odveci ale ja nastupujem od pondelka do roboty a mala spi v detskej ... Niekedy spi mala tri hodiny a papa niekedy aj sest pospi ... Mne je uprimne luto vasej dcery ... Namiestotoho aby v klude prezila tehotenstvo tak jej to stazujete ...

saphira83
28. aug 2015

Ahoj ja prispejem len jednym pribehom. Moja kamaratka otehotnela v poslednom rocniku na strednej. Vybavila si individualne studium, maturovala par tyzdnov pred porodom a dnes je z nej pani inzinierka a ma uz aj druhu dcerku. A stale toho isteho partnera (manzela). Ale to vsetko za pomoci rodicov. Bez nich by to asi take ruzove nebolo. Ale samozrejme ze aj medzi partnermi to musi klapat. Drzim silno palce nech ma buduca maminka rovnaky osud

dalila999
28. aug 2015

@marcella24 ale to je tusim s prispevkom na jasle 50e ..tak prvy rok bude asi bez toho.. ale aj tak.

loginexistuje
28. aug 2015

@ludmilia1977 chapem ta.... je to velmi tazke a bolestne co prezivas... sama sa staras o tri deti zijes v podnajme a isto nie jednoducho dve prace a najstarsia co by ti mala pomoct podporit ta .... je este takto nezodpovedna ... a otehotnie.

Antikoncepciu brat nechcela ale sexovat ano .... ked vedela to tak ma prijat aj ona svoju zodpovednost a este s tak mladym chlapcom z rodiny alkoholikov.... no pekne nadeleni ...

Osobne si myslim ze tvoja dcera a jej partner maju prijat svoju zodpovednost ty si im pritom nesvietila.... Dcera ma viacero moznosti ...

1. Anonymny (utajeny ) porod .... a dieta pojde po porode na osvojenie paru, ktory roky tuzobne ocakava dieta... dcera ma sancu sa z toho poucit a dalsie tehotenstvo planovat ... resp. riesit ochranu pred pocatim..
2. Dieta si nechat a ostat s tebou za tvojich podmienok, vsetky peniaze odovzda tebe skolu dokonci externe, a po jej skonceni da dieta do jasli a ona do prace, s vyzivnym od partnera na strednej skole a jeho rodicov alkoholikov by som neratala....
3. Dieta si necha a pojde do centra azylaku ... co bude ale dost narocne najst take co ju prijmu Podporovat ju mozes podla svojich moznosti ... pozri tu ... http://www.kmotricky.sk/potrebujem-pomoc/

Nikto nema pravo ta tu sudit, nikto z nas nezil tvoj zivot .... ty mas zodpovednost primarne voci svojim dvom maloletym detom, aby oni mali svoj domov svoju mamu...
tvoja dcera je plnoleta, chcela vysady dospelych tak musi niest aj zodpovednost za seba a svoje dieta....

monka7
28. aug 2015

@ludmilia1977 prepacte ale ak ste v tom istom byte zili ked vasa dcera chodila do skoly bola mladsia a potrebovala sa vyspat aby sa vyvijala, a vam sa narodili dve mladsie deti? To je ta ista situacia ale vo vasich ociach ina matematika... hazardujete zo zivotom vlastnej dcery a vnucata... ale tak ak chcete radu... otec dcery pomoct nemoze? Alebo rpdina dcerynho partnera s ktorym je tehotna? Odporucam dcere obratit sa na forum zivota maju centraly po celom svk v centrach pre rodinu, pripadne poradna alexis.... v bratislave mi tam robi kamoska isto daco vymyslia... ja by som teda pri vsetkej ucte vasim dietatom byt nechcela ale kazdemu sa raz vsetko vrati... aby vam v starobe este dcera dobra nebola...

marcella24
28. aug 2015

@dalila999 nie ciste 285 moji nechodili do jasli tri roky som dostavala 285 no ked to nepomenili ale aj 200 je vzdy lepsie nez nic a ako prvo rodicka tiez dostane pekny pispevok tusim

biancarv
Autor odpoveď zmazal
petrulkans
28. aug 2015

Myslim si,ze vzdy je riesienie..my sme s mm tak isto mali dieta skoro,otehotnela som v 18..bola som v poslednom rocniku,mama bola zufala a o buducej svokre ani nehovorim,ale ani jednu z nich nenapadlo,ze by nas vyhodili z domu..kazda matka vie,ze zaciatky su tazke..ano,mas pravdu,je zla doba a vacsina ludi si nemoze vyskakovat,ale si jej mama a je rovnako tvojim dietatom ako dalsie dve..a budes mat prvorodene dieta..ona predsa peniaze dostavat bude..bude mat rodicak,bude mat pridavky,tak isto vyzivne a da sa ziadat hmotna nudza,prispevok na byvanie,atd..moznosti je viac..byt sa da prenajat vacsi,ved ti bude prispievat..ale toto nie je riesenie..teraz ta najviac potrebuje,je to tvoja krv..aby si si raz nevycitala,ze si sa vzdala dcery a vnucata,ked ta najviac potrebovali..my mame s MM tiez len 2izb byt,mame dve male deti..starsi ma 10 rokov a mensi bude mat o necele tri tyzdne 4 roky,ale ak sa chces skutocne "zbavit" dcery a vnucata,prepac za uprimnost teraz,ale take matky u mna nie su matky,tak TVOJA dcera a TVOJE vnuca mozu byvat aj u nas..nemame velky byt ani velky dom,ale srdce mi neda,aby som nechala poslat mlade tehotne dievca kamsi do domova ci azylu ako utecenkynu! Takze ak mas taky problem zvladnut to s dcerou spolocne,napis do IP..

barny
28. aug 2015

tak ju vyhod a mas po probleme, ked je plnoleta a dalsie tvoje deti nebudu trpiet. Tazko radit, ked ty sama v tom nevidis vychodisko, skuste si sadnut ty, tvoja dcera, jej priatel, popripade jeho rodicia, ak mas teraz manzela ci partenra aj s nim a nieco hadam poriesite, drzim palce a hlavne skus byt oporou svojej dcere, ved aj ty si bola mlada mamina, ked si ju mala, skus ju podporit. Drzim palce. Aj horsie veci sa stavaju

katka1981
28. aug 2015

@petrulkans, dobre pises, @ludmilia1977, mne teraz napadlo, ze mame v rodine parik, ziju v dvoizbovom prenajatom soc. byte, maju deti vo veku 6 a 3 roky a onedlho sa im narodi babatko. Podobna situacia ako tvoja. Verim, ze zial viacero rodin zije dnes podobne. Hlavne aby si mlady nasiel pracu. Robotnikov dnes potrebuju, hlavne na stavbe, zarobia viac nez vysokoskolaci, a su lenivi robit je po nich velky dopyt. Nech sa vrhne do prace a casom si skolu dorobi, aby ste to nejak financne utiahli. Nebudu u teba vecne. Ale hlavne treba hodit rec aj s jeho rodicmi.

barny
28. aug 2015

@marcella24 rodicovsky prispevok je 203 eur a par centov

ajuska41
28. aug 2015

@ludmilia1977 o tom vies,ze pokial tvoja dcera navstevuje skolu si povinna jej platit vyzivne ty aj pridavky na dieta,ktore na nu poberas ked ju chces vyhodit z domu??nerob to,budes si to vycitat a ona ti to mozno nikdy neodpusti,pises,ze je s tym vyrovnana,ze musi odist a nenapadlo ta,ze caka tvoje "nechod"?

lubkavargova1
28. aug 2015

Zeeeeny klud...ked som si tak pozrela diskusie v inej uz zmutovala tehotna dcera na syna co je gay. Takze toto je fatamorgana jak hovado. Nick skoro sedi, aj cas ...no paneboze daj aby uz tie prazdniny skoncili 😀

lilimoni
28. aug 2015

@lubkavargova1 posledny prazdninovy vikend 😀

martina2006
28. aug 2015

ludmilia1977 chcete radu?Otrepte si tu sprostu hlavu o stenu.Dcera sa raz na vas vykasle a bude urcite lepsia matka ako vy.Je mi z vas zle!!!!Hambite sa

voscoo85
28. aug 2015

@ludmilia1977 prepac nemaju ho lahky..?tak naco si mala tretie????.mozes sa hambit...?okopnut vl.dieta ked ta potrebuje.....

katy2
28. aug 2015

@xxxxxnnnnn prosim, ta pozri na zakladatelky tychto tem.... urcite je to ta ista osoba..... ja viem, prazdniny....
https://www.modrykonik.sk/forum/uz-je-dospely/18-rocny-syn-je-gay/ a tato diskusia

lilitela
28. aug 2015

@ludmilia1977 Asi to mas tazke a nepises vsetky detaily, resp. necitala som vsetko, ze preco sa nemoze financne starat otec dietata (brigada popri skole), preco tam nemoze byvat a pod. ale priklanam sa k uz zaznelym nazorom, sama si mala dieta ako 20-rocna (to su iba 2 roky rozdiel, tiez si teda vela toho nenapracovala), a mas tri deti (s niekym si ich asi splodila, neviem, ci ti muz zomrel, alebo si rozvedena (podla vlastnej logiky budes teda nezodpovedna)), dalej pisat ze si znicila zivot, lebo ma dieta - takze podla tejto logiky si si ty znicila zivot 3x, a v neposlednom rade, tvoja rec, ze tvoje mladsie deti maju pravo sa vyspat (asi kvoli potencialne placucemu miminu) - a co tvoje dve starsie deti nemali pravo sa vyspat, ked si sa ty rozhodla mat tretie dieta? Ako fakt nechapem a aj ked mas asi tazky zivot, mam pocit ze dceru nemas rada. Poradim ti iba jednu vec - nepokaz si vztah s dcerou. BTW antikoncepcia tiez nie je zadarmo, nie?

lenocka84
28. aug 2015

@katy2 tuez si to myslim.

nativanativa
28. aug 2015

je to velmi zlozita situacia , chapem hnev na strane matky , ale nezabudaj ze ty si sa matkou stala tiez ked si bola velmi mlada , pises ze dcera je sebestacna , ale .............. , je to tvoja dcera a stale nou aj bude , ona ta bude potrebovat , navyse caka tvoje vnuca ....., dcera dostane rodicak , nie je to az taka obrovska tragedia , neodcudzujem ani jednu stranu , ale skus popremyslat ze stale je to tvoje male dievcatko ktore sa tiez nepytalo na svet same od seba
vzdy sa najde nejake riesenie, hlavne stojte pri sebe , potrebujete sa navzajom , drzim velmi palce !!!!

jozefmatej
28. aug 2015

Nedá mi nereagovať ja len toľko k téme,čo dáš to sa ti vráti pamätaj na to