icon

19-ročný syn mi prerástol cez hlavu, čo robiť?

17. aug 2024

Ahojte,nikdy som si nemyslela ,že budem zakladať podobnú tému,žiaľ.
Mám starosti so synom.Celkom sa mi vymkol spod kontroly.Tento mesiac dovŕši 19 rokov,ma pred sebou posledný maturitný ročník.Zhruba pred pol rokom som začala badať na ňom zmeny a teraz cez prázdniny to totálne vyvrcholilo.Zmeny nálad,opovrhovanie mojou osobou,nočné flakačky,doma nič nepomáha.Nejde to s ním ani po dobroty ani ráznejšim slovom.Ked mu dám zaracha,stačí ,že odídem do obchodu a zmizne von ,potom nezdvíha ani mobil.Neda sa s ním ani rozprávať ,hneď do mňa slovne skáče.Pomoc nenájdem ani v jeho otcovi,sme rozvedený a nemá o neho zaujem.Zobrala som ho dr ,a proste potvrdilo sa ,že v moči mal stopy marihuany.
Prosím vás až je to niekto čo niečo podobné riešil ako mám pokračovať?Obávam sa ,že nechá aj školu,stále si melír svoje ,že ho to nebaví.Ked poviem , nech myslí na svoju budúcnosť,jeho odpoveď je typu môj život -moje rozhodovanie

Strana
z4
berenika39
17. aug 2024

Je mu tolik, kolik mu je. Jeho zodpovědnost. Někdy není na škodu ho nechat ... pocítí důsledky svého chování. Je dospělý.

tundra
17. aug 2024

Mam pre teba dve spravy,jednu zlu a druhu este horsiu.Syn ma 19 a dost tazko s tym nieco urobis.
Ta horsia sprava je,ze,ak sa syn sam, z dakeho dôvodu nerzhodne s tym nieco urobit,tak je tam,kde chrbat straca meno.Skoda,ze si anonym.

vanilkovazmrzka
17. aug 2024

Tak mu prestan davat peniaze 🙂 alebo bud cool mamka, a povedz mu ze travu nebudes riesit, nech si robi vo svojom volnom case co chce, ale nech poctivo doklepne skolu a potom sa zamestna.

rozculena
17. aug 2024

odkiaľ má peniaze? Prestaň ho dotovať,ak chce fajčiť,nech si ide zarobiť.Ak nechá školu,tak ako si to ďalej predstavuje? V mama hoteli doživotne?
Ja by som sa ho toto opýtala...
Jeho život,jeho rozhodnutie? V poriadku,ale tvoj byt,tvoje pravidlá.Zbalila by som mu kufre..

berenika39
17. aug 2024

Celkom sa mi vymkol spod kontroly. Ano, může, je dospělý.

autor
17. aug 2024

@rozculena peniaze ňu nedávam ,maximálne tak drobné na bus ,dostáva peniaze zo školy/prax+teraz cez leto ma nejaké brigády.
No a to je ďalšia vec,keď mu poviem ,že až nebude rešpektovať pravidlá,tak ho výrazim,v tom momente príde odpoveď,že teda skončí so životom,lebo otec mu nie je oporou a matka ho vyhadzuje.
Navrhla som mu aj psychológa,že pôjde aj on aj ja,tak podľa neho ja môžem ale on sa nepotrebuje s nikým vyprávať

tundra
17. aug 2024

Budes to mat,velmi,ale velmi tazke😔.

lentilka
17. aug 2024

Treba sa poradit v centre, kde sa zaoberaju drogovymi zavislostami.

lizzygrant
17. aug 2024

daj mi na neho kontakt, vyhovorím mu to veľmi rada veľmi rýchlo

pininka1
18. aug 2024

Presne toto riešim teraz s kamoškou. Syn je veľmi šikovný, čistý jednotkar, zarobí si krásne sam lebo je zručný, čiže aj keď mu nedá ani korunu, tak on sa vynajde. Skončil v zlej partii a už ho prevalcovali, prišiel domov a hneď zbadali ze ma rozšírené zreničky, priznal sa a samozrejme tie kecy ako to je neskodne, že to v podstate lieči. Kamoška je z toho total hotová, strašne ju sklamal. Je zbytočné v tomto veku niečo zakazovať, tu pomôže iba spoľahnúť sa na to, že si ho vychovala dobre a rozprávať sa, že ti to nieje jedno, čo vsetko to môže spôsobiť a pod. Ale žiaľ niektorí si tým proste musia prejsť a nepomôže keby sa rodic aj roztrhol.

tundra
18. aug 2024

@pininka1 najväcsi problem, je dostupnost drog.
Obvinovanie, seba sameho, zo zlyhania pri vychove,nie je cesta.

pininka1
18. aug 2024

@tundra áno súhlasím, len to sa ťažko vysvetľuje rodičovi, ktorý robil pre to dieťa vsetko. Aj môj syn je zachviľu v tomto veku a tiež niekde b podvedomí čakám, či to náhodou nepríde, aj keď viem aký má názor na tieto veci, človek nikdy nevie. 0

tundra
18. aug 2024

@pininka1 vecer môzme popisat,som po nocnej.Maj peknu nedelu.

janinah
18. aug 2024

Asi od tretej triedy ZŠ súa zaujímam akých má syn kamošov.ti sú pred chlapca " rodinou".Tiež veľmi často debatujeme o živote.ci je lepšie skončiť ako bezdomovec alebo to niekam dotiahnuť.Syn bude teraz maturovať a robí nám len radosť.
Tebe by som poradila si s ním v príhodnej chvíľu sadnúť k stolu a porozprávať ako si predstavuje svoj život.ALE musíš mať argumenty.ak mu chces navrhnúť štúdium na VŠ alebo hoc aj presťahovanie do iného mesta.ak to má pomôcť.Tiez sa zaujímaj o jeho kamošov.Objednaj sa k psychológovi.lepsie k mužovi.ty sama a porád sa.Urcitw ho z domu nevyhadzuj.Toto ešte nie je stratené.alw treba konať.Hlafaj pomoc u odborníkov.drzim prsty...

danica2711
18. aug 2024

a doteraz si ako matka robila čo? Aké zásady si mu vštepovala (a akým spôsobom), koľko si s ním hovorila, aký vzťah máte vybudovaný? Či doteraz bol vzorové dieťa (o ktoré sa tým pádom "nebolo treba" starať), poslúchal príkazy a zákazy, pomáhal doma, dobre sa učil a vlastne o ňom ako o človeku nič nevieš? Prehodnoť svoj doterajší prístup a poraď sa s psychológom, ako ďalej

simona20201309
18. aug 2024

19 ročnému zaracha? 😅
Neskoro mamička.. veeelmi neskoro.
Robíš z neho totálneho idiota. Tahas ho k lekárke, dávaš mu zaracha, vyhrazas sa mu... ako fakt neskoro na takéto divadielko. Ma pubertu v plnom prúde, hľadá sa, mozno sam nevie co sa s ním deje.
Skúša marisku? Myslíš ze keď na neho navrieskas a povieš no no no, chlapec zajtra povie kamošovi Ďuri ja už nemôžem, nedávaj mi....???
Jedine co môžeš urobiť je informovať ho následkoch Viac nič.
Robíš jednu obrovskú chybu. Robíš mu z jeho domova jedno neznesitelne miesto.
Porad sa s psychológom co máš ďalej robiť, ale príkazy a zákazy- na to je už neskoro.
Ak brigáduje, až taky hrozný zas nebude, či?

autor
18. aug 2024

@simona20201309 verím,že som sa snažila vychovávať syna aj dcéru najlepšie ako som vedela,samozrejme,že sme viedli rozhovory na rôzne témy.K dr som ho vzala aj kvôli iným príznakom,dlho pretrvávajúci kašeľ,nervozita ,silné potenie,chcela som vylúčiť iný zdravotný problém ale jasne ,že za tým správaním má napadla aj možnosť či v tom nie je iný problém ,ako som písala v príspevku tak v moči sa potvrdilo.Vysledok ma totálne paralyzoval.Moj syn sa obhájil keby som len vedela ,koľko mám jeho kamarátov to fajčí.Pytala som sa ho ,či by sa mu páčilo keby si to zoženiem a teda zhulime sa spolu(čo by som samozrejme neurobila ,lebo mám svoj názor na takéto látky) ...tak sa len zasmial,že to by sa mu asi nepáčilo.
Vieš ono je ťažké má súdiť z príspevku,aká som matka,pretože myslím,že v rámci možností som robila čo sa dalo...žiaľ prišla partia,ktorú som mu nechcela zakazovať ale stále som mu vštepovala,že kamarátov si môže vyberať a podľa možnosti takich čo sa spolu niekam potiahnu a nie budú padať ku dnu

casavina
18. aug 2024

@lizzygrant prepáč ale čo čakáš? Vypne telefón a došla si...podobne ma kamarátka a nepomáha absolútne nič...

simona20201309
18. aug 2024

Chápem. Teda nezažila som výchovu 19r pubertiaka, ale bola som na tej druhej strane. Aj keď som bola naozaj ťažko zvladnutelna tak dnes si dovolím tvrdiť, že to bolo zlyhanie zo strany mamy. (Síce som nefajcila ani nebrala žiadne drogy, ale party, alkohol atď samozrejme bolo)
Robila presne to co ty. Večne výčitky, robila zo mňa tu najhoršiu z najhorších, zákazy a zaracha (absolútne som nerespektovala, ešte som sa jej vysmiala že je trápna)
Vieš čo som vtedy potrebovala? DOVERU!
Na výchovu už je neskoro. Kamoskina mama zavolala o pol noci ci je v poriadku a ak bude treba nech jej zavolá a ona pre ňu skočí. Moja? 5sekundovy telefonát- do 5min si doma lebo ....A vyhrážky.
A doma? Kriste pane..... keby mala možnosť tak mi urobi výter aj zo zadku kde som bola a co som robila.
Bolo to tak ponižujúce a frustrujuce, preto sa viem vžiť do každého mladého človeka ktorý si prechádza tymto obdobím.
Ano vystrajali sme. Tak sme sa zabavali, skúšali alkohol, boli aj frajeri, prvé lásky, diskotéky a to všetko k tomu veku skratka patrí. Ci je lepšie keď ho chytí puberta v 30tke keď už bude mať svoju rodinu?
Urobili sme v tom veku aj hlúposti, ale toľko zážitkov a spomienok a s kamoškami dodnes z tých období cerpame spomienky a vieme sa aj po rokoch na tom smiať.
Pre moju mamu boli všetky moje kamošky najhoršie. To som počúvala celú strednú- oni ma ťahajú dole, nie sú partia pre mňa, ideálne keby som sa kamaratila s budúcimi mniskami. Dnes sú z tých kamosiek dve doktorky. Tretia učí na SŠ a ta štvrtá ma s manzelom veľkú firmu.

tinqua
18. aug 2024

@vanilkovazmrzka heh toto urobila mama s bratom...a musim povedat, ze je to velmi dobra rada, u nas to pomohlo...celkovo to zmenilo ich vztah k lepsiemu a on aj ked sa to tak najprv nejavilo vedel nakoniec kde má postáť a rozhodnúť sa správne. Neustalym pistanim, mentorovanim a kontrolou by zrejme dosiahla opak.

vanilkovazmrzka
18. aug 2024

@tinqua poznam to na sebe, cim viac zakazov a prikazov tym viac sa burim, pripada mi to ako normalna reakcia. Preto ak chce dosiahnut opak vzbury, musi otocit aj ona svoje nastavenie 🙂 nemusi to vzdy zafungovat ale tu uz podla mna nie je vela priestoru na ine taktiky 🙂 a brat dospeleho syna k doktorovi na testy no to mi uz pride totalne cez vsetky ciary

mondolina
18. aug 2024

chápem tvoje zúfalstvo, toto čo sa deje vôbec nie je o tvojom zlyhaní.
nástrahy drog sú všade. nie každé dieťa vie povedať nie.
poradiť neviem, som v tomto laik. Môj 15 ročný užíva nikotínové vrecúška a nepohnem s ním.

simona20201309
18. aug 2024

@mondolina ty si troll však?

autor
18. aug 2024

@vanilkovazmrzka myslíš,že je to cez čiaru.Nikdy človeku neprajem nič ,ale toto by som ti zaželala byť v mojej koži a rozmýšľať čo urobiť pre dieťa aby si nespackal život.Čitala si aj príspevok ,kde som písala prečo som ho k tej dr zobrala?

vanilkovazmrzka
18. aug 2024

@autorka necitala resp citala az teraz. No kazdopadne prikazmi a zakazmi nic nedosiahnes, aj ked to myslis dobre.

misana84
18. aug 2024

Ale väčšinou si najde takú partiu vtedy keď nemá zázemie doma…. Tam má pocit, že niekde patrí…doma ten pocit nemá a možno kvôli tomu že nežil s otcom

mondolina
18. aug 2024
mondolina
18. aug 2024

vieš kúpiť drogové testy v lekárni.

20erika07
18. aug 2024

@misana84 moze byt ze otec dost chyba, veta- otec mi nie je oporou, mama ma vyhodi, v tej vete je vsetko napísané. Plus partia a uz to ide smerom aky sme si nechceli ani predstaviť. Chlapcovi toho v zivote chyba mnoho, to citové, istota a bezpecie doma ...je tazke nahradit otca. Kolko mal rokov ked ste sa rozviedli?

autor
18. aug 2024

@20erika07 mal 7 rokov.Ale ja by som ho nevyhodili,to by som musela byť fakt strašná mama,ja hľadám cestu pomôcť mu,len som povedala ,že až si nechce dať pomôcť a chce žiť život prázdny a nič v živote nič nedosiahnut,že sú matky ktoré by také dieťa vyhodili,že či by sa mu to páčilo...lebo však za všetko čo sa mu v živote nevydarí ,som na vine ja

Strana
z4