19-ročný syn mi prerástol cez hlavu, čo robiť?
Ahojte,nikdy som si nemyslela ,že budem zakladať podobnú tému,žiaľ.
Mám starosti so synom.Celkom sa mi vymkol spod kontroly.Tento mesiac dovŕši 19 rokov,ma pred sebou posledný maturitný ročník.Zhruba pred pol rokom som začala badať na ňom zmeny a teraz cez prázdniny to totálne vyvrcholilo.Zmeny nálad,opovrhovanie mojou osobou,nočné flakačky,doma nič nepomáha.Nejde to s ním ani po dobroty ani ráznejšim slovom.Ked mu dám zaracha,stačí ,že odídem do obchodu a zmizne von ,potom nezdvíha ani mobil.Neda sa s ním ani rozprávať ,hneď do mňa slovne skáče.Pomoc nenájdem ani v jeho otcovi,sme rozvedený a nemá o neho zaujem.Zobrala som ho dr ,a proste potvrdilo sa ,že v moči mal stopy marihuany.
Prosím vás až je to niekto čo niečo podobné riešil ako mám pokračovať?Obávam sa ,že nechá aj školu,stále si melír svoje ,že ho to nebaví.Ked poviem , nech myslí na svoju budúcnosť,jeho odpoveď je typu môj život -moje rozhodovanie
@veve_ad
správa asi patrila mne,vedela som s kým sa baví nakoľko v dedine sa poznáme ,takže som poznala aj rodičov detí,ktoré boli z rôznych rodín ,ale vždy sme sa o tom porozpravali,prečo v tich rodinách niečo funguje lepšie ,niečo horšie ako v našej rodine.Syn sám nastúpom na strednú priznal ,že sa hanbil,že má rozvedený ho rodičov a ,že na otca nie je hrdý ,a že až na strednej spoznal crstovnikov ,ktorý to majú tiež také ,že sa otcovia nezaujímajú o svoje deti a ,že až tam pochopil ,že ani on ani ja sme neurobili nič zle ,že proste niektoré vzťahy vyjdú niektoré nie.Ked dovŕšil pred rokom plnoletosť,vedela som,že všeličo príde -disci,stanovanie a tak ,trvala som na to aby mi dal vedieť aspoň kde je a kedy príde .To sme nemali problém ,ale teraz proste vrcholí totálne rebeluje ,nechce sa už rozprávať...to nie je len o Tom ,že som ho dirigoval ,poucovala.Proate všetko sa otočilo
Žiaľ, tuto už by si mu nemala robiť scény doma, lebo aj tak ťa nepočúvne. Nepochopíš ho. A on nepochopí alebo nebude chcieť pochopiť teba. Treba iba radiť a pomáhať v problémoch ktoré má, pokiaľ sú požiadavky prijateľné. Nie rozkazovať a zakazovať. Je zodpovedný sám za seba a musí si to znášať sám na sebe. Povedz mu, že to nie je správne, a čo všetko z toho môže byť. Ale nezakazuj,
V prvom rade si treba uvedomit, ze nie vsetky deti su ukazkove, poslusnucke a zodpovedne. A nie vzdy su rodicia na vine. Co plati na jedno decko, na surodenca uz neplati, cize nie kazdy rodic vystihne v tej pravej chvili tie specificke potreby svojho dietata popri svojich beznych zivotnych, partnerskych starostiach...Mne sa praveze zda, ze toto obdobie tvoj syn mal mat za sebou. Sudim podla mojho syna, ten si zivot uzival uz od 16tich, festivaly, chaty, frajerka...
V 19tich mu to uz take vzacne nebolo. Skus ho motivovat nech hlavne dokonci skolu a potom sa uvidi.
Alebo sa nim inspiruj a pochval ho aky super k zivotu ma, ze aj ty chces taky. Ze uz ta tiez nebavi byt zodpovedna a chodit do prace, nechce sa ti varit, prat, upratovat, robit nakupy. Ze budes to robit ako on, lahnes do postele a mas na salame.
Naozaj nezávideniahodná situácia, zvlášť keď “dieťa” nemá skončenú strednú školu. Podľa mňa bola veľká chyba vrátiť 9 rokov ZŠ a stále nechať 4 roky SŠ, potom máte dospelych 19 ročných ľudí, ktorí sú braní ako deti, lebo nemajú ani strednú školu skončenú a rodičia im dirigujú život aj v dospelosti.
Moja dcéra bola v tom veku už v 2. ročníku na VŠ a žila samostatne, neviem si predstaviť ju ťahať po doktoroch a kontrolovať, čo, kde, s kým robí.
Keďže ide o dospelého človeka, treba sa s ním ako s dospelým aj baviť a apelovať na jeho rozum. Vychovávať bolo treba, keď bol malý, teraz je už neskoro.
U tak mladeho človeka má fajčenie marihuany veľmi negatívny vplyv na mozog. Treba mu to vysvetliť a nechať ho naložiť s tou informáciou. Takisto, čo sa stane, keď neskonči strednú školu. Osobne, dospelého človeka by som nechala robiť vlastné rozhodnutia a nenapadne by som sa ho snažila nasmerovať na skončenie strednej školy a dúfať, že sa moja výchova zúročí a dieťa sa rýchlo spamätá.
Držím palce.
@ninusa221 bože šak to na margo toho že chce byť dospelý keď môj syn vymýšľal tak som mu to vyrátala že teda keď školu netreba nech ide do práce a zaplatí mi mesačne toľko a toľko peňazí mal dosť veľmi rýchlo si to rozmyslel a v 19 rokov už nebude skolopovinny je na ňom čo chce. Preto by som mu ukázala ten reálny život. Proste syn je presmrqdeny a prečo lebo tak strašne ľúbime deti takže strašne za ne všetko treba robiť hýčkať ich neviem kedysi to nebolo a teda poviem že my ako decká sme si nedovolili to k rodičom či dnešné deti šak to vidím na každom kroku
@majka2 si myslíš, že každé dieťa odstraši, že keď bude musieť prispieť na domácnosť tak sa zloží a začne “poslúchať”? Dať mojmu synovi tuto možnosť a to má len 16, tak s radosťou sa toho chytí, v 19tich dupľom. Na rozdiel od dcéry nie je študijný typ, takže v škole prežíva. Akurát vie, že má ešte 2 roky kým zmaturuje a jednoducho to musí dať, aj keby chcel radšej ísť hneď zarábať
@majka2 v 19 nebavila škoda ani mňa tiež som sa flákala chcela byt s frajerom chodiť po diskotékach podľa mňa je to úplne normálne nie každé dieťa ma ten chtíč sa učiť.. Ale treba si sadnúť s dieťaťom a porozprávať sa čo chce v živote dosiahnuť takýmto prístupom. Že v dnešnej dobre je mať strednú základ.
Ja som bola iný extrem aj som prepadla na strednej aj som sa zaplietla do zlej partie no mama ma dala do laty po strednej som si dala prihlášku na VŠ a píšem už diplomovku…
@ninusa221 sami si si odpovedala že ťa mama dala do laty ani ja som nebola sveta ani moji purtiaci niesu to je jasné ale ono netreba tie deti len hladkať a mojkat ale sem tam aj nechat padnúť večne tu nebudeme a musíš uznať jedno kedysi si decká ani purtiaci nedovolili to k rodičom čo si dovoľujú teraz
@sisaka a kam by šiel tvoj syn kto by ho živil zažil naozaj manuálne pracovať koľko myslíš že by ho to bavilo. Aj moja 15 tento rok prvý krát brigádovala strašná frajerka ako ona chce pracovať a načo škola a ja neviem čo no pekne krásne si odrobila mesiac celý musela vstávať a makať garantujem ti že po dvoch dňoch mala dosť ale musela aby si pamätala ten pocit keď sa jej učiť nebude chcieť
@majka2 my sme to spravili, že po nechani výšky začal platiť aj "nájom+strava" a aj vyhodené peniaze do kufri, lebo taká sekera sa neodpúšťa len tak, takže pol roka už robí a nemá vo vrecku vôbec nič. Po roku prišiel nato, že predsa chce ísť študovať, no uvidíme dokedy, lebo toto je posledná šanca na lepší život do budúcna. Bohužiaľ ako píšem vyššie, nevieme s ním pohnúť ani my, aby začal inak zmýšľať, že to dievča ho vedie ku dnu a nie na vrchol.
@danielahamar držím palce až sa chlapec umudri
Psychiater.... Lebo on len hľadá útek od reality, nezvláda, otec na neho kasle... To je obrovská bolest. Pozri si film Múdrosť traumy od Gabriel Mate
@derdia keď sa rozviedli v jeho 7 r nemyslím si, že ho otec ešte veľmi trápi.Jednoducho to je vek kedy je partia lepšia ako byť doma veď to je normálne.
A čo spraví psychiater?veď on nemá depresiu snáď...rebeluje, skúša jeden sa opija, druhý ponocuje po vonku, další deti celé dni hry.Skoro každý puberťák sa "urve" v inom veku.
@danielahamar takže platí, že malé deti malé starosti...vysokú nech si určite spraví.Zalubeny človek katastrofa presne ako píšeš každá moja staršia kamarátka niečo rieši s " veľkými" deťmi ešte nevieme čo nás čaká.
@majka2 ale však píšem, že takúto možnosť synovi nedávam, lebo má 16, ale keby mal, tak ide radšej robiť. Reagujem na to, že si myslíš, že to dieťa odstraší, píšem, že nie každé. On vie, kto o ňom rozhoduje, kým nie je dospelý, ale tiež vie, že keď bude mať 18, tak ho takisto ako dcéru nechám žiť ako dospelého a budem ho tak aj brať.
Cez prázdniny chodi s mužom na stavby, nemá problém odrobiť 8 hodín, v 19 si nanajvýš vypočuje moju radu, ale zariadi sa podľa seba. Keď sa rozhodne študovať, podporíme ho, keď sa rozhodne ísť robiť, tak pôjde robiť. Keď zisti, že si potrebuje spraviť školu, aby zarábal viac, pôjde do školy… si neviem predstaviť tlačiť dospelého človeka do niečoho, čo nechce.
@derdia písala som psychológ,nie psychiater ,to by asi neprežil,ale ja to nechcem ,že nútiť,to bol návrh ,keď sa nechce so mnou rozprávať,tak aby nám nestranný človek povedal niečo o jeho i o mojom správaní.Myslim,že je to k dobru,takisto ako keď ťa bolí zub ideš k zubarovi
@luccija uvidíme, zatiaľ to ružovo nevyzerá skrz vztahu😥, áno veľké deti, veľké starosti a mrzí nás to a sme z neho sklamaní, lebo chodil na prestížnu VŠ v Prahe, zahodil svoju budúcnosť za p.....😔
Tiež som to môjmu navrhla, aby počul nestranný názor nechce
@majka2 presne u nás platí to isté pochváliť, o vzbudiť,upozorniť na chyby.Ved o Tom je výchova aj keď je už plnoletý.Kedze ja ťahám 2 roboty aby im nechýbalo nič ,trosku očakávam aby mi pomohli povysávať,pokosiť ,riady ,ale čo sa týka syna absolútne nič....jeho zaujíma len ako sa ísť baviť,a všetko Full servis mama.Ked ho poprosím aby mi s niečím pomohol ide vyletieť z kože ale za 15 minút nemá problém prísť či mu požičiam auto
Tiež som bola v synovcom veku ,aj sme sa bavili aj všeličo povystrajali.U nás doma to nebolo ideálne ,otec alkoholik,ale akosi som to mala v sebe ,že keď sa idem baviť a mám čas pre seba,potom treba zo svojho času ukrojiť a urobiť niečo aj doma
@danielahamar viem pamätám si, že si písala kam ide.Skoda o rok môže byť druhá ...koľko má rokov?
A čo bol problém diaľka?či ani ho nebavila škola?
@luccija 21, tá frajerka, kt. je stále.problem. teraz ide na ekonómiu do Nr, ale...
@luccija ďakujem asi si vystihla všetko v tvojom príspevku,od rozvodu obetujem deťom všetko ,nikdy som to nevyčítala,proste všetko je tak ako má byť,niečo v živote vyjde ,niečo nie...proste som sa chcela poradiť ,kto tým prešiel čo od toho očakávať,či sa mám stiahnuť a dúfať ,že snáď to čo som do výchovy vložila ,sa niekde odzrkadliť,či nechať syna ,teda keď už je dospelak aby prišiel sám na to ,čo je dobré a čo zlé, pozerať sa ako ubližuje seba,sestre ,lebo aj na ňu je hodne agresívny a ja mám sama preglgat ,že má toto jeho správanie trapi
Rozhodne by som neakceptovala agresivitu. Este sa ho budete s dcerou bat...
Ono toto je chyba nas, rodicov. Prilis sa obetujeme a nevieme najst tu spravnu miery obety/lasky a prisnosti.
@tundra keď nadíde čas ,rada si prečítam ,dúfam,že nebude neskoro
@lizzygrant jaaaj ani nevieš ako rada by som dala kontakt 🙂,aké to vidím doživotne tichú domácnosť

@simona20201309 vyborný komentár odzrkadľujíci realitu. Málokto má predispozície vychovávať deti. Ale vytvoriť ich majú preddispozíciu takmer všetci.