icon

Aké sú dnešné kolektívy na stredných školách?

21. okt 2025

Keď som bola dievca, prestup na strednú školu dopadol fajn. Vsetci sme začínali od 0, vytvorili sme si priateľské vzťahy a síce sme možno neboli úplne najlepší kolektív na svete, ale vychádzali sme všetci dobre a bolo to fajn. Na základnej som vnímala medzi spolužiakmi viac rozdielov, viac hádok aj šikana bola. Manžel to vnímal rovnako. Základná nič moc, Stredná fajn zážitky.

Teraz už moje najstarsie dieťa vyberá strednú školu a ja rozmýšľam, aké sú kolektívy dnes? Aké skúsenosti majú vaše deti? Viem, že je to individuálne, ale zaujímaju ma reálne skúsenosti deti z dnešných časov.

Môj syn je introvert, je ale kamaratsky a ma pár kamarátov, ale taktiež zažili sme aj šikanu zo strany spolužiakov ktorí sú v "cool" partii. Ako trieda sa moc spolu nebavia, vnímam také až priepastné rozdiely asi už aj od prvého rocnika. Bojím sa proste aby to nepokračovalo aj na strednej.

anonym_4ac7b0
21. okt 2025

Kolektívy sú take aké si ich decka urobia. V každej triede je vždy vodca a jeho práva ruka, vždy sú tak nejakí rebeli a triedny šašo. Skupinka šprtov a biflosov a vždy aj decka ktoré sa držia úplne bokom

Je rozdiel ak ide na gympel či inú lepšiu strešnú školu a rozdiel učňovka. Rozdiel ak ide do veľkého mesta a rozdiel do malého mestečka

Syn nech nie je utiahnutý, Netlac mu do hlavy že je introvert, nech je aktívny a hľadá si kamosov

autor
21. okt 2025
@anonym_4ac7b0

Kolektívy sú take aké si ich decka urobia. V každej triede je vždy vodca a jeho práva ruka, vždy sú tak nejakí rebeli a triedny šašo. Skupinka šprtov a biflosov a vždy aj decka ktoré sa držia úplne bokom

Je rozdiel ak ide na gympel či inú lepšiu strešnú školu a rozdiel učňovka. Rozdiel ak ide do veľkého mesta a rozdiel do malého mestečka

Syn nech nie je utiahnutý, Netlac mu do hlavy že je introvert, nech je aktívny a hľadá si kamosov

@anonym_4ac7b0 tieto všeobecné vety viem aj ja. Opísala som syna aby bolo jasné aký je, nič mu do hlavy netlačim.

Chcela som vedieť ako to vnímajú deti ktoré práve na strednú školu chodia. Reálne skúsenosti.

lenka.25
21. okt 2025

Moje obidve dcéry hlavne kvôli kolektívu chceli ísť na osemročné gymple . Na ZŠ katastrofa , toľko šikany čo tam je, to už je úplne cez + podpora vedenia školy nulová , všetko len zametať po koberec. Na gymploch kolektív super , staršia už zmaturovala a mladšia chodí iba prvý rok, ale je z nej úplne iné šťastné dieťa . Konečne je medzi "svojimi" . Nikto tam nerieši oblečenie , účesy , tenisky , aký máš telefon, batoh ... Za mňa bol prechod na gympel pre moje deti vykúpenie a to ich sa šikana zrovna netýkala , ale vôbec sa tam necítili komfortne

stvura
21. okt 2025

@anonym_autor no moja dcera ledva caka kedy odide zo ZS (aj najmladsi)...niezeby mali sikanu, ale su velmi roznoroda trieda a neseka to dobrotu. Vecne natahovacky, strkanie sa tatam, falosne slzicky za lepsie znamky, privilegovane deticky atd...
Moj najstarsi je tretiak na SS - on bol na zakladke v jazykovej promi triede, takze ledva cakal odchod na strednu (promi rozumej ze tam boli nasukane deti vsetkych dolezitych z mesta, vsetko sponzori skoly) - jeho opis triedy na strednej: vecne nepritomni sportovci ktorym sa vsetko prepecie, lenivci co maju v pazi a triedny (uz druhy) ktory ani nevie mena ziakov, takze asi tak mu na nich zalezi. Proste len su, existuju a snazia sa skolu skoncit a urychlit odchod z nej. Takze ako vidis, ziadna vyhra. To nehovorim ze tento rok sa vsetko posralo co sa dalo a z triedy sme odisli traja (ano, aj moj syn) na inu skolu.
Ako bude tam este nevie lebo je momentalne rok v zahranici. Ale ja verim ze dobre.
Takze tazko povedat co nase decka caka a co mozes cakat ty, asi uz take ucelene kolektivy ako boli dakedy neexistuju (co ja vidim u mojich deti a tiez i na skole kde som teraz praxovala). Decka uz maju kazde svoj svet, kazde si robi svoje vlastne aktivity, sleduje ciele SS,VS - tomu podriaduju i aktivity mimo skoly (napr. moja dcera sa venuje vela mimoskolskej aktivite, uz teraz vie aku VS zvoli a k tomu prisposobuje i kruzky, sport, dobrovolnictvo).
Ja mam kazde dieta inej povahy, ale i ten moj introvert je v kolektive velmi oblubeny, je to snazivy ziak, zabavny. Dcera naproti tomu je extrovert - vsade je prva, vsetko robi s nasadenim. Dakedy to ale nie je dobre, lebo ucitelia ju navlecu do kazdej aktivity, kazdej blbosti - tento rok si povedala ze to bude bojkotovat, lebo sa pripravuje na SS (chce ist na bilingualne gymnazium) a potrebuje sa tam dostat. Takze zalezi na dietati. Hlavne nech ide s otvorenou myslou a uvidi co bude.

autor
21. okt 2025

Ďakujem za zdieľanie skúseností.

anonym_84ba9f
21. okt 2025

@anonym_autor povrchné, arogantne, ustráchane a neisté si samé sebou. Dcéra je prváčka na sš, šla tam s veľkými obavami, je žiačkou OA. V triede majú mix všetkého, ona je tam asi aj celkom obľúbená, chodí tam rada, má svoju partiu. Ale ako ju počúvam, je dosť znechutená z toho, ako riešia oblečenie, výzor, materiálne veci. Napr nechce ísť do školy úplne nenalíčená, lebo na ňu budú pozerať ako na divnu. Pre mňa nepochopiteľné. Alebo vlasy, musia byť dokonale, rovnako oblečenie zladene, inak bude outsider. Opat nechápem. Na druhej strane sú trochu tolerantnejsi ako žiaci na ZŠ, viac sa akceptujú, menej šikanujú a úmyselne netrápia jeden druhého, toto postrehla,.že toho je menej. Možno ale viac ignorácie. Samozrejme, veľa veci takto bolo, aj keď som bola na sš ja, ale my sme až tak nedbali na materiálne veci a viac sme žili reálny život. Dnes stredoškoláci majú len online svet. S škole si nevedia prísť na meno, ale v skupinách si hodiny píšu. A potom sa vidia a nič, ani obraz, ani zvuk... Taká doba.

stvura
21. okt 2025
@anonym_84ba9f

@anonym_autor povrchné, arogantne, ustráchane a neisté si samé sebou. Dcéra je prváčka na sš, šla tam s veľkými obavami, je žiačkou OA. V triede majú mix všetkého, ona je tam asi aj celkom obľúbená, chodí tam rada, má svoju partiu. Ale ako ju počúvam, je dosť znechutená z toho, ako riešia oblečenie, výzor, materiálne veci. Napr nechce ísť do školy úplne nenalíčená, lebo na ňu budú pozerať ako na divnu. Pre mňa nepochopiteľné. Alebo vlasy, musia byť dokonale, rovnako oblečenie zladene, inak bude outsider. Opat nechápem. Na druhej strane sú trochu tolerantnejsi ako žiaci na ZŠ, viac sa akceptujú, menej šikanujú a úmyselne netrápia jeden druhého, toto postrehla,.že toho je menej. Možno ale viac ignorácie. Samozrejme, veľa veci takto bolo, aj keď som bola na sš ja, ale my sme až tak nedbali na materiálne veci a viac sme žili reálny život. Dnes stredoškoláci majú len online svet. S škole si nevedia prísť na meno, ale v skupinách si hodiny píšu. A potom sa vidia a nič, ani obraz, ani zvuk... Taká doba.

@anonym_84ba9f ja by som to popisala tak, ze kazdy si kope za seba.
Ked som svojim deckam vravela ze sme na strednej mali babu co mala autonehodu a cela trieda (30 dievcat na OA) sme sa dohodli a pisali sme jej poznamky pod kopirakom a raz tyzdenne jej ich vzdy dvojica zaniesla domov sa smiali ze co je to za blbost. Ale skutocne sme to pol roka robili kym sa dala po autonehode dohromady. Vzdy v piatok dve baby sli na navstevu k nej - ani nebyvala v mieste kde sme mali skolu, sli sme autobusom (ja som to mala k nej 30minut busom), ale boli sme to ochotne robit. Bola to nasa spoluziacka - ani nie najoblubenejsia v triede. Dnesne decka by sa nato vykaslali, ja mam problem ziskat poznamky pre deti. Oni si ich vypytaju no decka ignor - skor sa dohodnem ze mi ich posle rodic ako ziak.

autor
21. okt 2025

Takže viac menej to pokračuje aj na stredných.... Presne to kopanie sám za seba, ignorácia, je to čo vnimam v triede syna. Plus samozrejme aj výsmech, keď hľadal pomoc u učiteľky, bolo na neho nakricane, že ju to nezaujíma. Úlohy sa ani nesnažíme zhanat, lebo je to zbytocne, ak deti chýbajú, učia sa to čo si myslím že mali v škole a potom po návrate to dorobia. Asi celá spoločnosť je úplne vyhoreta a deti nie sú výnimka. Dcéra je na základnej 8macka a jej triedny si nepamätá mena deti od 5tej triedy. Tam sú ešte väčšie problémy ako u syna v 9vine. No asi už len nejako prežiť.

anonym_abe606
21. okt 2025

@anonym_autor my sme mali na zakladke super kolektiv no na strednej hnus, sikana, co sme boli z dediny sme boli sedliaci a neviem co a herecka co najviac kricala aki sme sedlaci si zobrala muza traktoristu no🤷🏼‍♀️

cairka
21. okt 2025

Ja mám pocit, že v dnešnej dobe to je veľmi o triednej učiteľke. Decká naozaj dnes nie sú extra družné, chýba im taký ten pocit, že " my, ako 1.A. , sme jeden celok". Starší bol na inej strednej škole 2 roky, kolektív ako taký mi prišiel viacmenej podobný ako teraz na druhej škole. Lenže, na prvej triedna nejako neriešila. Teraz je už tretiak na druhej škole a tá triedna s nimi robí od septembra v prvom ročníku,aby sa brali ako tím, nikoho nevyčleňovali, pri probléme rieši s celou triedou . Je to smutné, ale naozaj aj títo už dospelí, resp. takmer dospelí ľudia potrebujú to vedenie.

anonym_f43e3e
21. okt 2025

Nerada porovnávam ale je to horšie ako to bolo kedysi a my sami si za to môžeme. Vodíme deti za ruku (doslova) pomaly ešte aj v dospelosti. Ja som chodila od 1.triedy sama domov do/zo školy. Už na sebe pozorujem, že môjho syna nenechám chodiť samého (je druhák), napriek tomu, že by to bez problémov zvládol… koľko rodičov robí ešte aj pubertiakom desiaty (to vidím u môjho pubertálneho brata zas), ktorý mi okrem toho volá s každou úlohou z angličtiny a keď mu poviem nech použie prekladač alebo chatgpt, tak ani najskôr nevedel čo to je, za tým výhovorka, že to nevie použiť -zložila som mu telefón. Rodiča rozhodujú za nich v každej banalite a tým pádom deti nemajú absolútne žiadnu zodpovednosť. Rodič urobí, rodič vybaví, rodič rozhodne. Akože ja som si na strednej riešila už všetko sama (vrátane prestupu na inú SŠ, mama mi to len podpísala), rovnako individuálny študijný plán (ale to som už mala 18). Teraz si to neviem ani predstaviť, že by to urobil ktorýkoľvek pubertiak, ktorého poznám - poznám ich fakt veľa. Takže chyba je rodič, nie dieťa. Mimo to šikana vždy bola, len v minulosti sa vedeli tie deti zastať aj navzájom. Dnes sa všetci tvária, že nič nevidia - aj dospelí.

terezka1947
21. okt 2025
@anonym_4ac7b0

@anonym_4ac7b0 kolektív záleží od detí,ale aj od rodičov....
Bohužiaľ,či chceme,či nie,aj od rodičov tých detí. Na ZŠ úplne,na strednej by tiež rodič mal trošku vnímať správanie svojho dieťaťa voči kolektívu,nie iba riešiť,či kolektív ubližuje jeho dieťaťu.

luccija
21. okt 2025

@anonym_autor dcéra je na gymnáziu v 3 r a kolektív je celkom fajn žiadne veľké problémy.Ale fungujú iba ako spolužiaci nevytvárajú medzii sebou kamarátstva pre mňa to je nepochopiteľné my sme boli na strednej dobrý kolektív a stretávali sa aj cez víkend v meste, kino, chata, chodili k sebe domov...U nich ide každý po škole na brigádu, krúžok, domov.Maju triednu skupinu kde si píšu kvôli úlohám atď, ale cez leto cez prázdniny sa ani raz za 2 m nestretnú😉a triedna skupina utichne a zase v septembri ožije ..každý žije svoj život a vôbec nemajú potrebu vytvárať kamaratstva.Dceru chytil COVID v posledných ročníkoch na ZS tak som jej hovorila, ze na strednej to buď viac o zábave a budú to najlepšie roky, ale neviem to sa nedá porovnať ake som mala ja vzťahy
Z môjho pohľadu sú snaživi, cieľavedomí každý už rieši kam na VŠ ja som rada, že dcére škola ide, ale chyba mi nejaká spontánnosť niečo čo patrí k puberte a tomuto veku.,Veľmi sa do nich starajú rodičia.Na rodičovskom ako, keby som bola na prvom stupni a to sú niektorí už po 18 tke.My sme boli viac samostatní, vyspelí mali frajerov, frajerky.
Na dovolenke sme stretli jej spolužiačku s rodičmi a jej matka začala organizovať veď by sa dievčatá mohli stretávať ísť spolu do fitka či kina uff veď majú 18 r to naozaj?Ja som nebola žiadne párty dievča, ale trieda mojej dcéry sú strašni suchári😜

kofa77
21. okt 2025

u syna prave na strednej -gymnazium -kolektiv bol fajn, ma vela kamaratov aj z inych rocnikov, chodil na rozne zaujmove skusky, tak sa spoznali tam. ale viem, ze baby medzi sebou mali konflikty-na rodicku s aneico vseobecne riesilo. ale chalani boli uplne ok. oni to nevnimali.
inak stretavaju sa aj mimo vyucka, prave aj s babami, rodicia nic neriesia za nich, ziju si fajn tenegersky zivot. ovela zaujimavjesi, ako my na gympli pred 30 rokmi. my sme boli strasne suchari, nemam skoro zaidne spomienky na nejake prihody..
a teraz je syn v inom zahranicnom kolektive a aj tam je to fajn, pritom je to strasne posh kolektiv, kde su deti ozaj veelmi bohatych rodicov z takeho globalneho hladiska, nie slovenski zbohatlici so slamou v topankach

kofa77
21. okt 2025

na zakaldnej to bola ale slabota, bol rad, ze odisiel v osmicke, nerozumel si so spolziakmi, zdrzovali vyucbu, co ho stvalo, nudil sa tam.

lulamx
21. okt 2025

@anonym_autor nase decka mali vyborny kolektiv na zakladke. chodili na taku, kde sa na to dbalo a vztahy boli jednou z veci, ktora sa velmi riesila.
starsie dieta potom slo na gympel a bolo ich zo zakladky okolo 20, co tam isli. snazili sa ich rozhodit do roznych trued. tym ziskali aj priatelstva z inych tried, decka co dosli z inych skol, inych miest... tiez to bola skola, kde sa to riesilo, robili sa teambuildingy a vselijake aktivity. lenze po pol roku prisiel covid a ked skoncil, vela ich po tretom rocniku islo do zahranicia vratane nasho. kde zas bol ten socialny zivot mozno az na ukor studia. vsetci studenti boli zahranicni a byvali na intraku, ktory robil akcie uplne pravidelne, kde sa decka mohli zapajat, zoznamovat, travit cas s ostatnymi.
mladsie chodi na priemyslovku, tam mam pocit, ze je to horsie, co sa kolektivu tyka. prvy rok sa mi zdal taky strateny. kamaratov ma, ale z inej triedy. okrem toho udrziava vztahy so spoluziakmi zo zakladky a detmi nasich kamaratov, co sa poznaju od narodenia. takze sa ich nabalila celkom velka partia, chlapci, dievcata, gymnazisti, priemyslovkari, mladsi, starsi... takto si to aj ja pamatam z mojich stredoskolskych cias, ze sme to mali.
myslim si, ze dobra partia je aj o povahe daneho jedinca, ale aj o stasti v pravom case stretnut tych pravych ludi. drzim tvojmu dietatu palce v tomto.

anonym_ca40c7
21. okt 2025

syn bol rád že odišiel v 4 tr.na gymn.
dnešné kol.na str. škole sú také isté ako pred x rokmi. niekto zapadne, niekto nie. ten čo nezapadne riskuje to že ho ostatní budú šikanovať. Ak bude najlepší žiak šikanovanie odpadá - bude sa s ním každý kámošiť a zneuživať jeho vedomosti. proste presne tak ako je to aj v bežnom živote. S človekom čo niečo znamená - má funkcie, moc a pod. sa kamarádi kde kto. však taký človek sa vždy zíde.

kiki68
21. okt 2025

Podla mna dnes potrebuju dost vela zo strany dospeleho, aby sa naucil drzat spolu. My sme boli na umeleckej vedeni k tomu drzat iba sami za seba a vzopreli sme sa tomu, cim viac to chceli, tym viac sme drzali pokope. Aj za cenu, ze bude facka, ze nas zavru na tri hodiny v atelieri, mozno to bolo na nieco dobre. Lebo sme vedeli, ze ked jeden povoli, tak to moze mat nasledky pre vsetkych. Tie dnesne deti su strasne vedene k tomu materialnemu stylu. Syn ma 5 rokov a teda desim sa toho, co moze byt na skole. Na skolku mame velke stastie a tam naozaj tie deti drzia pokope

anonym_2a08f1
21. okt 2025

Tento rok som skončila strednú, vydýchla som si. Zo začiatku sa každy pretvaruje, vyzerali sme ako super kolektív ale po 1 roku sa každého tvar odkryla. Skončili sme tak, že sme sa poskupinkovali a nakoľko sme sa nevedeli na ničom zhodnúť ani stužkovú sme nemali. Dokonca v 3 ročníku museli prísť až psychologičky lebo tak veľmi sme sa pohádali a odmietali spolu fungovať a spolupracovať. A vidím to aj inde hlavnú rolu vždy hrali peniaze aj vždy budú. Tak isto hrali aj na našej škole zbohatlíci vždy šikanovali a robili rozbroje.

anonym_15482b
21. okt 2025
@anonym_autor

Takže viac menej to pokračuje aj na stredných.... Presne to kopanie sám za seba, ignorácia, je to čo vnimam v triede syna. Plus samozrejme aj výsmech, keď hľadal pomoc u učiteľky, bolo na neho nakricane, že ju to nezaujíma. Úlohy sa ani nesnažíme zhanat, lebo je to zbytocne, ak deti chýbajú, učia sa to čo si myslím že mali v škole a potom po návrate to dorobia. Asi celá spoločnosť je úplne vyhoreta a deti nie sú výnimka. Dcéra je na základnej 8macka a jej triedny si nepamätá mena deti od 5tej triedy. Tam sú ešte väčšie problémy ako u syna v 9vine. No asi už len nejako prežiť.

@anonym_autor zalezi na skole a hlavne na triednej - jedno dieta mam na gymnaziu, komunikacia s nami rodicmi minimalna, odpovede na moje otazky strohe. Mimoskolske akcie na utuzenie kolektivu minimalne, len skolsky vylet. Z mojho pohladu je to rozbite, nerozumie si s ostatnymi, vylety nic moc, na stuzkovu sa nechysta, ktohovie, ci vobec budu mat.
Druhe dieta na odbornej skole - tam triedna funguje skvele, aj s nami rodicmi, mali sme spolocnu akciu rodicia + deti na zaciatku 1.rocnika. Tento rok mali uz dve medzirocnikove akcie na skole - viaceri dochadzaju aj zdaleka, cast byva na intraku.
Hodnotenie ma tato odborna skola omnoho horsie ako ten gympel. No realita je niekde inde.

anonym_a5dd5d
21. okt 2025

@anonym_autor na ZŠ kolektiv nič moc, na gymnáziu sme sa už predsa zišli ti s vyšším IQ a na vysokej ani nehovorím, ja som si najviac užila výšku 🤗