Aké vreckové dávate svojim 14-ročným deťom?
ahojte, koľko dávate vreckové svojim 14 ročným deťom približne za mesiac?
14 r dievčatá chodili do školy v mieste bydliska. necestovali. školu mali o 2 ulice ďálej. Dostávali e nepravidelne .
na sš chodili do mesta - 10/týždeň.
Moje deti nedostávajú vreckové.
Na všetko potrebné im peniaze dám a to čo chcú si kupujú za svoje,čo podostávajú na sviatky a tak.
@cinky16 nikto ti nepovie, kolko je malo a kolko je vela, vsetko zavisi od zivotnej urovne a zivotneho stylu rodiny. Ak maju rodicia maly prijem, vsetci sa stravuju doma a kupa noveho oblecenia sa realizuje az po rodinnej porade, tam bude vreckove ovela nizsie ako v rodine, kde sa bezne stravuju vonku a rodicia nechcu byt zatazovani hlupostami typu kupa novych tenisiek alebo kino kazdy vikend.
Do skoly chodi autom s mamou- manzelka je ucitelka a maju to 2,3 km od domu, neminie na bus, čiže 5 eur tyzdenne. Ak ide na kruzok sam busom, kartu mu extra dobijame.
My sme vreckove nedavali nikdy, vzdy dostali peniaze, ak nieco potrebovali, ci uz koncert, kadernicka, nove rifle alebo obed v pizzerii s kamoskami
Syn má 15. Dávam mu 50 mesačne. Alw platím mu riadne obedy kupujem elektricenku kupujem desiate a olovranty
Toto má tak keď ide z tréningu že idu na pizzu, alebo so spolužiačkami šli na z ruku, alwbo sa dohodli do kina
Niekwdy ušetrí, niekedy nie
Kupuje z toho ale maly
Darček prw mna či muža, krstnú či sesternicu a bratranca k sviatkom
nic ak chce niekam ist vypyta si
Syn má 15. Dávam mu 50 mesačne. Alw platím mu riadne obedy kupujem elektricenku kupujem desiate a olovranty
Toto má tak keď ide z tréningu že idu na pizzu, alebo so spolužiačkami šli na z ruku, alwbo sa dohodli do kina
Niekwdy ušetrí, niekedy nie
Kupuje z toho ale maly
Darček prw mna či muža, krstnú či sesternicu a bratranca k sviatkom
@pribinak chcela som písať či 50€ nie je celkom dosť na mesiac..ale pokiaľ z toho kúpi niečo aj pre svojich blízkych, tak je to milé, lebo aspoň myslí aj na ostatných 🙂
@pribinak chcela som písať či 50€ nie je celkom dosť na mesiac..ale pokiaľ z toho kúpi niečo aj pre svojich blízkych, tak je to milé, lebo aspoň myslí aj na ostatných 🙂
@momi1_1 sám si to tak rokmi zaužíval, že narodky meniny, deň matiek MDŽ a tak
Niekwdy ušetrí a kúpi si niečo čo ja odmietam, napr kompletne dotrhane rifle ale nefrflem
moja krstna dcera ma vysoke, dostava peniae z roznych zdrojov 😀
kupuje si vela latok a sije historicke kostymy, vyraba si nejake zbrane...cast pouzije na subway, cast na koncerty, cast na nieco na kone...
mam "brigadnika", ktory mi chodi venci cez obed psa, ma 11 rokov, mesacne si na tomto venceni zarobi 60+ eur - ma to ako vreckove...a poctivo zarobene.
Ja som dostávala 50e. Všetko potrebné mi platili rodicia a keď som chcela niečo navyše, platila som si to z vreckového.
pýtam sa preto, lebo vsetko co syn potrebuje oblecenie, skolske vylety, pausal, cestovné....vsetko platime my a este skoro kazdy den pyta 5 eur, lebo vsak vsetci spoluziaci tak maju a ze on potom na nich pozera, ked idu na kofolu, daju si pizzu, hranolky a on iba o kofole...zda sa mi to prehnane, skoro 150 eur mesacne a to nehovorim o tom, ze meniny, narodeniny co dostava peniaze, tak si nechava t.j.meniny cca 200 eur, narodeniny tiez 200 eur, z polievacky tiez cca 200 eur, a plus ked pokosi dedovi dvor, stale mu nieco da, raz 2 € raz 5 €....
pýtam sa preto, lebo vsetko co syn potrebuje oblecenie, skolske vylety, pausal, cestovné....vsetko platime my a este skoro kazdy den pyta 5 eur, lebo vsak vsetci spoluziaci tak maju a ze on potom na nich pozera, ked idu na kofolu, daju si pizzu, hranolky a on iba o kofole...zda sa mi to prehnane, skoro 150 eur mesacne a to nehovorim o tom, ze meniny, narodeniny co dostava peniaze, tak si nechava t.j.meniny cca 200 eur, narodeniny tiez 200 eur, z polievacky tiez cca 200 eur, a plus ked pokosi dedovi dvor, stale mu nieco da, raz 2 € raz 5 €....
@cinky16 takéto veľké sumy dávam synovi na existuje, šetrí na vodičak, platím mu z toho anglinu s native speakerom, šetrí na cestu do Patagónie a tak
Rozhodne by som mu
Nenechala rozflakat 200 eur. Treba si dať nejaký ciel a na ten šetriť
@cinky16 ved to je normálne v tomto veku, že chce chodiť von s kamarátmi, po skole atď... Peniaze co dostane nech si odkladá, sporí napr na vodičak. Ja by som mu dávala určite vreckové, bud mesačne alebo týždenne, to už vieš ty.
@cinky16 takéto veľké sumy dávam synovi na existuje, šetrí na vodičak, platím mu z toho anglinu s native speakerom, šetrí na cestu do Patagónie a tak
Rozhodne by som mu
Nenechala rozflakat 200 eur. Treba si dať nejaký ciel a na ten šetriť
@pribinak no on si potom za "svoje" peniaze kupi napr. uz teraz 5 telefon, 3 notebook a take...
U nás nič nedostáva, nepotrebuje. Dostáva len na sviatky, za vysvedčenie, od starkej sem tam nejakých 20eur. Všetko dáva do pokladničky, neminie ani cent ako je mesiac dlhý. Ale teda nebývame vo veľkomeste čiže aj keby chcel nemá to kde míňať 😆 z ušetrených si 2x za rok alebo len raz kúpi nejakú hru, inak nič ničové… nakupovanie nenávidí, oblečie si hocičo, hlavne nech nemusí ísť do obchodu a skúšať…
Myslím si že pre 14 ročného by 20 max 30 eur mesačne mohlo stačiť. Mal by to v takomto veku vedieť pochopiť, že jednoducho peniaze nepadajú z neba a keď mu viac neviete dať, mal by si vážiť aj to málo a naučiť sa s tým hospodáriť. Každý deň kofola a hranolky? Aj raz za týždeň je veľa.
@pribinak no on si potom za "svoje" peniaze kupi napr. uz teraz 5 telefon, 3 notebook a take...
@cinky16 fuu, no velmi si si ho naucila na vysoky standard... akoze moje decka maju pristup asi k dvom tisicom kazdy, co sa im nejak nazbierala postupne na ich uctoch, ale vacsinu maju na poducte a na hlavnom ucte tak do 200 - 300 eur. Z toho si platia stravu na vylete /lebo mc donald kiosk berie karty a nie hotovost/ a kupuju knizky /lebo naposledy ked syn isiel do knihkupectva, 150 eur nestacilo a tolko v hotovosti ani nemal/... Inak dostavaju na bezne vydavky 7 eur tyzdenne. A ja platim samozrjeme vsetky vydavky okolo - a ak si kupia rozumne veci z uctu, typu strava na vylete, tak im to preplatim. Telefon som im kupila asi 2-3 roky dozadu ja, dalsi si kupia uz z brigad o 2- 3 roky. Tych 7 eur na tyzden maju proste na rozflakanie typu zmrzka, kofola... Ale ak by chceli kino teraz v lete vybehnut s kamosmi ci zaplatit nejaku inu akciu - dala by som im aj navyse, tak do 30 eur na mesiac max. Cize nejakych 60 eur mesacne letne vreckove - ale toto je uz cisty strop a teda viem ze su nauceni minat vyslovene rozumne
@cinky16 teraz čítam odpoveď za tie mobily a notebooky, no prikláňam sa k tomu, že ak chce žiť na vysokej nohe, nech si z tých svojich peňazí míňa na hranolky a kofolu celoročne, nie že on žgrlí každý peniaz, potom si nakúpi drahé veci pre seba a ešte od rodičov pýta každý deň 5eur.. povedať jasne- buď sa uskromníš, alebo si rozmary plať z toho čo máš ušetrené a nekupuj si nový mobil/notebook.
Ja som taká šťastná za svoje deti, že som toto nikdy riešiť nemusela.
Noo co na tom potrebujes riesit ak si tvoj syn dokaze kupit tolko telefonov a notebookov(to som za cely svoj dospelacky zivot nemala ani zdaleka😂)
Povedz mu, ze peniaze ma a nech si mina tie. Nech si to rozdeli napr peniaze na techniku, peniaze na von, atd
Nejaky je rozmaznany nie? 200e za meniny?!? A na kazdy sviatok? Moj 600e pokope este ani nevidel,ani neuvidi. Ma 20e/mesiac na svoje hluposticky, listky na bus mu kupim ja, telefon platime tiez my, ak sa ide niekde najest a nie je to mekac alebo kfc,mame dohodu,ze to platim ja. Nepodporujem ho v kazdodennych nakupoch sladkosti,zmrzlin,fastfoodov.
@cinky16 50 na účet
5 ty mobil a 3 notebook a 200 na meniny? Hej spoluziaci si mozno chodia na hranolky, ci kolu casto, ale spytaj sa ho, ci obmenili 5 mobilov a 3notebooky. Uplne nicite jeho fin. gramotnost. A 5 eur kazdy den no privela.

30€ na účet vždy 1eho