icon

Ako a kde vybaviť uvoľnenie z telesnej výchovy?

vample
7. sep 2019

Dobrý deň, Moja dcéra má problém s profesorkou telesnej výchovy. Je trochu priestorovo výraznejšia a tak je predmetom jej posmechu. Snažíme sa to riešiť doma, na žiadosť mojej dcéry. Už začala cvičiť a zmenili sme aj jedálniček. Bohužiaľ má pred sebou ešte dlhú cestu a problém je ten, že po každej telesnej výchove sa stane posmechom nie len pre profesorku, ale aj pre spolužiakov. Necíti sa na telesnej konfortne a tak ma požiadala, že či by sa dalo požiadať o uvoľnenie z telesnej výchovy. Problém je ten že na to treba lekára. Vedel by mi niekto poradiť??? Kde by sa takéto uvoľnenie z telesnej dalo vybaviť aj bez zdravotného obmedzenia??? Vopred ďakujem za odpovede

uzanka16
7. sep 2019

@0silvia0 co viem o 2 školách u nás stále tak oslovujú učiteľov aj keď titul profesor nemajú, neviem prečo sa to kedysi zaviedlo na SŠ.

domak2
7. sep 2019

@mogaa prepáč ale volať sikanu prostriedkom čo splnil účel, je .... ani neviem nájsť slova. Radšej. Sú deti ktorým to spôsobí depresie, rezu sa, prepadnú anorexii, ešte väčšiemu prejedaniu či pokusom o samovraždu, ale teda hlavne že chcu schudnút ano? Sú ine spôsoby ako motivovať.

galioska
7. sep 2019

@vample sťažovať sa k riaditeľke, nech to rieši!

mogaa
7. sep 2019

@domak2 o akej šikane hovoríš? vieš čo povedala profesorka? mohla to byť uplne nevinná poznámka a všetci sa hneď obúvajú do profesorky že sa decku posmieva...pritom ak je niekto tlstý, tak je vo väčšine prípadov aj ťarbavý a decká sa mu budú smiať tak či tak, lebo cviky ako skoky cez kozu, mlynské kolo, cviky na hradze alebo kladine - to dieťa to neurobí alebo urobí ťarbavo ak je tučné...a decká sa budú smiať či učiteľka niečo povie alebo nie...už len to že mamička napíše že má priestorovo výraznejšie dieťa a nie obézne - aj tam je vidieť ako si človek dokáže prispôsobiť realitu slovami...ale škoda že mamička nenapísala čo presne učiteľka povedala keď ju tu hneď idú ukameňovať a hneď to nazývajú šikanou.....

eliska13
7. sep 2019

@vample ako Ta vôbec mohlo napadnúť vyhovieť jej a ísť cestou oslobodenia.Posmievali by sa jej ešte viac...neuc ju, že čo sa jej nepáči, tak uteciem, vyhneme sa tomu....môj syn je tiež ako slon v porceláne nemá nadváhu, ale nie je pohybovo zručný a tiež veľa x povie, že má učiteľ poznamku možno ho chce vyhecovať, a tiež som mu povedala nech nie je precitlively.Urcite choď za učiteľkou a povedz, že dcére tie posmešky vadia nie hneď za riaditeľkou.
ináč ja si pamätám ako mňa nútili skákať cez kozu vždy som sa bála, že ju zhodim😉neznášala som splh po lane, kladinu len vtedy ešte neboli deti také protivne.Chodte jej príkladom zmeňte stravu a sportujte.Nadvaha už v mladom veku je zla

sheila72
7. sep 2019

My máme rovnaký problém s dcérou, lenže ona to má hormonálne. Na šport je ľavá, ale ja s ňou chodím behávať a snažím sa jej neznechutiť šport tak, ako bol v skole znechutený mne. Tak isto sme mali otrasnú "pani profesorku" (áno, profesorku. Na niektorých školách si takéto oslovenie pani učiteľky vyžadujú). Ja som síce bývala chudá, ale tak isto na šport drevo. Miesto toho, aby dieťa dospelí motivovali, tak ho zosmiešňujú. A mne sa tak isto telesná tak zprotivila, že som si vybavila oslobodenie od tv. Trvalo asi od 8 triedy a pokračovalo až do konca strednej. A to len preto, ako ma na zš ponižovali a hanbila som sa cvičiť. Mala som papier kvoli úrazu chrbtice. Ale ako hovorím, ja som problém s váhou nikdy nemala, ale určite, ak ju chceš oslobodiť (treba mať potvrdenie od dr), tak s ňou treba cvičiť doma a vysvetliť jej, že šport jej len prospeje.

tiwahe
Autor odpoveď zmazal
7rebeka11
7. sep 2019

@tiwahe oslovenie "profesor" má 2 významy. Buď akademický titul alebo pracovné označenie učiteľa strednej školy (vychádza z histórie, učiteľ gymnázia)

tiwahe
Autor odpoveď zmazal
maciatkolulu
7. sep 2019

@stanulienkat trochu sebareflexie by nezaškodilo aj tebe!!!! Ty odkiaľ vieš čo a kedy autorka, alebo iné matky, rodičia riešili?!?! Či si vyzbierali decko??? To fakt???? Akože sú rodiny, kde to je, že nezdrava strava atď, ale takto zovšeobecniť je sila a ešte s tými výrazmi.... Moje "decko" "nezozerie" ani omrvinku zeleniny a ovocia, ale, že žiadnu.... A teraz co? Ma normálnu váhu, je zdravý, viem, že to príde. Takže skludni hormony👍

maciatkoe
7. sep 2019

Ja sa len vyjadrim k tomu opisu- je len priestorovo vyraznejsia 😊. Uz som teda pocula milion pomenovani obezity, ale toto citam prvy krat. Pravdu ti poviem tym nazvom- priestorovo vyraznejsia si ma pobavila 😀.

airaw
7. sep 2019

tiez som mala na strednej nadvahu, nastastie sa mi nikto nevysmieval.. z telesnej som bola oslobodena (diagnoza ploche nohy :D ), zatial sme s kamoskami, ktore boli tiez oslobodene (tie boli stihle) sedeli vonku pred skolou, alebo v skole na lavicke a klebetili, alebo sa pripravovali na dalsiu hodinu, ja som tie sporty na telesnej fakt neznasala, vacsinou sme hrali futbal alebo basketbal, volejbal, kolektivne sporty nie su vobec pre mna 🙂 zato doma po skole sme sa s kamoskami vela bicyklovali, ja som potom zacala aj doma cvicit, vela som chodievala peso, jedla menej a samozrejme, ze som schudla 🙂 vobec si nemyslim, ze tym, ze som bola oslobodena od telesnej by som zatvarala oci pred zodpovednostou a nechcela riesit svoju nadvahu a neviem co 🙂 ja som fakt rada, ze som vtedy necvicila

eliska13
7. sep 2019

@airaw to kvôli plochým nohám môže byť človek oslobodený?veď sa dávajú vložky či ortopedické tenisky, ale možno sú to roky teraz sa to už neriesi

airaw
7. sep 2019

@eliska13 kamoska bola oslobodena, lebo mala celiakiu 😀 clovek si uz hocico moze vybavit

angela85
7. sep 2019

Určite treba riešiť problém u dcéry a možno aj priamo s učiteľkou. Utekanie pred problémom jej nepomôže. Čeliť mu ju posilní. Možnože ty to vidíš tragickejsie ako to je. Ale jedna vec je že učitelia by si mali uvedomiť aký vplyv majú na život detí a robiť to len vtedy ak ich učenie skutočne baví a majú ľudský prístup k deťom.
Aj ja som si prešla posmeškami možno by to v dnešnej dobe o mne nikto nepovedal

tiwahe
Autor odpoveď zmazal
lindusss2016
7. sep 2019

@stanulienkat no presne, ja tiez zasnem, ked vidim niektore deti, co v 10 rokoch dosahuju vyssiu vahovu kategoriu ako ja 🤦‍♀️ ako to mozu rodicia dopustit? Nevravim, ze kazdy musi byt stihly a vysportovany, ale vyslovene obezne deti sa k tej obezite museli prejest doma pred tv alebo pred pc. Nulovy pohyb, najviac sa namakaju pri zdvihani chrumiek a cipsov z misky do ust. Zapit colou a dzusikom 👌
Minule v zamene manzeliak mal 13rocny chlapec 98 kg!!! A jeho tatko sa tam hadal s tou vemenenou zenou, ze on deti obmedzovat nebude, nech si daju, ked su hladni 🙈 naozaj hrozne. Ak dospeli nemaju ziadnu uctu k svojmu telu, je to ich rozhodnutie, ale ze k tomuto vedu od malicka vlastne deti, to naozaj nechapem, ved to je strasne nebezpecne uz len zo zdravotneho hladiska a to opominam socialny aspekt tohto problemu...

lindusss2016
7. sep 2019

@maciatkolulu lenze je rozdiel, ak ma niekto geneticky danu obezitu a aj napriek tomu podporuje dieta v nezdravom stravovani. Niektore deti mozu jest hocico a su chude, ale stale pri vyzive deti treba prihliadat na vyzivovu hodnotu tej stravy. Aj ked je niekto chudy od prirody, nie je ok, ak neje ovocie a zeleninu a zivi sa napr.len sladkostami, cestovinami atd. Moje deti tiez dostanu sladkost a su chude, ale nebudem ich krmit na ranajky pribinacik, na desiatu keksik, na obed pecena svina, na olovrant parene buchty a na veceru pizza. Vtedy je stravovanie problem a u obeznych dvojnasobny. Ovocie a zelenina ma byt zaklad. Nevravim, ked deti maju obdobia, ze odmietaju nieco jest, s tym sa vela neda robit, ale netreba ich ucit, aby boli cely zivot len na cukroch, pecive atd.

kristina2412
7. sep 2019

@vample tiež by som neuvažovala nad oslobodenim. Urobí to viac škody ako úžitku...sama mám s telocvikarmi bohaté skúsenosti a to som ani nebola priestorovo výraznejšia. Od detstva som mala odpor k loptovym hrám a behu a samozrejme učiteľka mala vždy blbé poznámky,typu pri tvojej 60-tke by som si mohla vypiť kávu, kým podas skončí hodina,lopta- to je to veľké biele okrúhle,trafis to? to atd. Jedným uchom dnu druhým von,tancovala som spoločenské tance a aktívne sa venovala aerobiku,našla som si svoj druh pohybu ktorý ma bavil. Na konci roku si mal každý v rámci hodnotenia pripraviť rozcvičku a tam som ich tak zničila aerobikom že sa mi pani učiteľka verejne ospravedlnila,od vtedy bol pokoj. Treba aby dcéra pochopila že nie každý sa nájde v telesnej vychove na škole,sú však iné moznosti,treba jej ich ukázať,aby si vybrala čo ju baví a co jej pomôže so znížením vahy.

mogaa
7. sep 2019

Je tragédia koľko je dnes obéznych detí a rodičia miesto toho aby ich viedli k pohybu im vybavujú papier aby boli oslobodení od telesnej....

eliska13
7. sep 2019

@lindusss2016 som to pozerala to bol výsmech.Otec čakal na bandáž žalúdka a deti na mobiloch a jedli nanuky.oni vyslovene zajedali nudu, ale tá ich mama bola taká o ničom radšej v záhrade bola ako sa venovať deťom.akonahle išli na bicykel a zmenila stravu chlapec mal o 2 kg menej.

ajka0207
7. sep 2019

@stanulienkat mna by zaujimalo ci by si dietatu nedala jest alebo co? Akoze moja dcera zatial nema výraznú nadvahu, ma dva a pol, ale zje za dospeleho. Mam ju nechat plakat ci co?

hettinka
Autor odpoveď zmazal
xxxkatka
7. sep 2019

@barbellka stredoskolsky ucitel si neprivlastnuje titul, skopirovala som ti to zo slovnika. Slovo profesor ma dva vyznamy.

xxxkatka
7. sep 2019

@airaw celiatici maju normalne ZTP, takze oslobodenie od TV je uplne v poriadku. Pri plochych nohach je to fakt ehm cudne 😀

hettinka
Autor odpoveď zmazal
zuzanaam
7. sep 2019

@lindusss2016 nie vždy sa vyslovene obézne deti museli k tomu prejesť pred televízorom. Nevravím, že také nie sú a možno ich je dokonca väčšina, len mne taký názor ako váš zničil zdravie. Konkrétne tvrdenie, že keď bude výdaj väčší ako príjem vyrieši to obezitu. U ľudí, ktorí majú problém s hormónmi nevyrieši, práve naopak. V 10 rokoch som mala 83 kg a to som sa ničím nezdravým neprežierala, ani pohyb mi nechýbal. Cca od 12 rokov v snahe schudnúť som sa postupne dopracovala k režimu :3x do týždňa som chodila na aerobik, 3x do fitka, raz na plaváreň, v lete ráno behať 5 km, okrem toho so psom 4x denne, dokopy aj 4-5 hodín vonku, 50 km na bycikli, v lete takmer denne. Myslíte, že som schudla? Ani to s váhou nepohlo, hoci som mala kondíciu triatlonistu. Zato to v mojich 23 rokoch nevydržala platnička a dnes mám aj veľké problémy s kĺbmi. Potom som 10 kg schudla vylúčením mäsa z jedálnička. Až na VŠ sa mi podarilo na roky dospieť k váhe 63 kg a 4 roky dozadu bum +20kg za pol roka, konečne sa prišlo na to, že problém je štítna žľaza, lepok. Len na to mali prísť doktori 30 rokov nazad a nie každý ma tlačil do toho, že stačí sa viac hýbať, niekedy tadiaľ cesta nevedie.

zaba21
7. sep 2019

@xxxkatka
Môj syn bol celiatik, ale naozaj nikdy nás nenapadlo oslobodiť ho od tv, keď na to nebol iný dôvod.

dskjhfdlkdjhl
7. sep 2019

@vample uvolnenie z TV nepomoze, naopak ju naucis vyhybat sa rieseniu problemov. Mozes ist za telocvikarkou na slusny rozhovor, mozno aj ona rada dcere pomoze s vyberom vhodnej sportovej aktivity. Ak jej vadia posmesky, tak najlepsim riesenim je zbavit sa tej priestorovej vyraznosti a ukazat, ze to ide😉

xxxkatka
7. sep 2019

@zaba21 to neznamena, ze ked to vam nenapadlo a vas syn nemal iny problem, ze u niekoho ineho to nemohlo byt inak. Ci vy ste meritkom pre vsetkych celiatikov?