Ako donútim ôsmaka, aby sa učil?
Dievcata potrebujem od niekoho poradit. Moj syn/osmak/ uplne odmieta sa ucit, je mu jedno ci prepadne o chvilu treba rozmyslat nad strednou skolou a on nema ani predstavu co by ho bavilo. Niekedy mam pocit ze sa snazi,sedi nad knihami, aj sam mi ochotne odovzda mobil aby som mu verila ze sa uci no vysledky nevidiet. Rozpravala som mu uz vela preco sa musi ucit,ze to robi hlavne pre seba, aj nejake zakazy boli, ani to nepomohlo.teraz som s nim dokonca uzavrela dohodu ze za kazdu dobru znamku dostane peniaze,hoci vim ze to asi nie je velmi dobry napad...tak uvidime aka to bude pre neho inspiracia.
Jeden cas som si myslela ze problem je v ucitelke,no ta ista uci aj druheho syna a ten ma same jednotky, takze to sa vylucilo. Rozpravala som aj s triednou ucitelkou a ta mi na prekvapenie povedala ze v ich triede su vsetci chlapci na tom rovnako,dokonca aj ten co bol pred rokmi jednickar teraz prechadza na stvorkach, ako keby sa dohodli. Ja fakt nechapem zeby to ta puberta s nimi takto "nabijala"??? Inak s nim nejake extra problemy nemame....
Najviac sa obavam toho,ze manzelovi uz dochadza trpezlivost a vcera na neho nakrical ze si kupi remen a za kazdu zlu znamku dostane vyprask a ked prinesie zle vysvecko tak ho vyzenie z domu...aj som sa s nim pohadala ze ako moze take nieco povedat a vie ze to prehnal. syn vie ze toto by som ja nepripustila,to by som radsej utiekla s nim...
Poradi mi niekto ako ho dotlacit do ucenia bez nasilia, mali ste niekto taketo problemy?
Napriek tomu ze motivaciu svojich deti peniazmi neriesim, zatial nebolo treba, su este mensie nez zakaldetelkyne 😀 , len som sa chcela vyjadrit k tomu aspektu ako tu mnohe odsudzuju peniaze za znamky.
Ako jasne ze ked to ide bez nich, naco, to chapem, matky motivivanych deti to nemaju za potreby.
Ale akoze ked tak nad tym premyslam, preco my dospeli chodime do prace? Naozaj preto ze nas to bavi? Keby sme mali dost penazi a financne boli za vodou, chodili by sme tam nadalej, resp. chodili by sme do tej istej a nie nieco podla zaujmu a nie podla platu? Stavim sa ze 90perc. ludi a aj viac ma motor iba a jedine prachy. Resp. aj ich to bavi ale len preto ze sa tam da zaroven zarobit. Aby sa mali dobre.
V podstate preco je potom zle to takto ukazat aj diatatu v zmysle budes makat, mozes sa mat lepsie?
Inak si myslím, že toto je čiastočne spojené so súčasnou kvalitou celého školského systému, ktorá podľa mňa, značne upadá. Mám na mysli hlavne nekvalitný učebný materiál a prirodzenú autoritu učiteľa.
U môjho syna som napr. takmer počas celej školskej dochádzky na SŠ nevidela učebnice, fakt ojedinele. O zošitoch ani nehovorím...posledné tri roky si ich požičiava od nejakých poctivých žiakov a prefocuje. A to nie je sám. My sme na strednej museli mať zošity a poznámky tip-top, lebo aj to bolo hodnotené - úprava, písmo, farebnosť a samozrejme to boli kvalitné poznámky, z ktorých sa dalo čerpať pri maturite.
Moje pripomienky k tomuto boli prepočuté a premlčané. Riešila som to aj s triednou a tá mi povedala, že oni ich k tomu nemôžu donútiť, lebo žiaci im oponujú tým, že dôležité je čo je v hlave a nie nejaký zošit, či knihy. A pritom v hlave na..raté (s prepáčením). Učitelia sa žiakov boja a nie naopak. Kedysi bol učiteľ niekto a školy mali svoju úroveň a meno. Podľa mňa sa školstvo ako také neuberá tým správnym smerom...
@aslana Tak, tak... Ja mám ešte šiestaka a štvrtáčku, tá ide zatiaľ v pohode. Ale už u toho šiestaka začínam vidieť nedostatky - zošity neobalené a už od tohto ročníka nechuť k učeniu, lenivosť, tým pádom zhoršenie známok...
Vysvetľujem ako opakovací papagáj, že to nerobí pre radosť z pohybu, ale pre svoju budúcnosť. Neviem, či to padne na úrodnú pôdu. Ale tak u nás to môže byť čiastočne spôsobené rozvodom minulý rok, ktorý ho dosť zobral.
No veď uvidíme čím nás prekvapia.
@aslana no práve. Ja som sa učila zle, priznam bez bitky😀😀 , nešlo mi to, nechcelo sa mi, ale zvládla som, aj som sa posnažila aj zmaturovala. Ale nemala som školu rada. ALE, osobne som sa bála prist so zlou známkou. Bála som sa mamy a otca viac. Tým chcem povedať, že keď už nepomáha nič, nechaj autoritu na muža a ukáž tiež, že to myslíš rovnako ako manžel. Nepríde mi správne, že robíš ochrancu synovi. Ako nehovorím, že sa tým stopercentne niečo vyrieši, keď budete hučať a byť ho, ale rešpekt musí byť! Proste sa musí mladý pán spamätať a rýchlo. Drzim veľmi palce. Ja osobne si trieskam hlavu, že som sa neučila, aj keď mi nič nechýba. Ale manuálna robota je manuálna. Zase záleží, či sa vie syn presadiť ako sa hovorí nestratiť vo svete. To darmo mu hovoríte, že učenie je dôležité, to bytostne poznám😕on na to príde,,, neskôr😑.
@aslana Len taka otázka, nieže by som sa zastavala učiteliek, nakoľko som sama učiteľka, ale nedá s ami neopýtať? Ked si napísala, že si si myslela, že to možno bude učiteľkyna chyba, to ma zle známky len u tej jednej učiteľky z toho daného predmetu? Alebo ma zlé známky vo viacerých predmetov? Možno ja by som skôr premýšlala nad tým, a rozprávala som sa s ním, prečo mu to je jedno, ako skor ako ho donutit ucit. si spomínala, ze ho bavia pocitace, tak by som mozno sla tým smerom...by som mu uviedla nejake dobre profesie, v ktorých by bol dobrý, popýtala sa ho na nejaku pomoc ohladne pocitaca a tak..
Biť ho 😀 sa v tej mobilnej verzii nedá opraviť☺
@aslana fu pc, je matika, bratranci vyštudovali. Tam si nonstop v knihách to ti musí páliť. Veľmi náročné. To jednotky na základnej musí mať a aby ho človek hnal sa učiť! Tam sa nedostane. Nech si vyberie niečo reálne. Baví. Aj mňa baví hovoriť a čítať ohľadom medicíny, ale netrúfla by som si, ani teraz. To musí človeku páliť, nie aby čítal jedu stranu trikrát😀
@horana školák má kapacitu pochopiť, že dobre sa bude mať, ak bude v niečom dobrý. Vie pochopiť aj to, že ak chce byť v niečom dobrý, tak mu to samo z neba nespadne a musí na tom makať. K tomu, aby to pochopil, nepotrebuje dostávať za známky peniaze. Stačí sa o veciach rozprávať. Ty dostávaš za prácu plat, vytváraš pre zamestnávateľa nejakú hodnotu, za ktorú ti platí, je tam rovnováha. Ale dieťa si učením vytvára hodnotu pre seba, nie pre teba, tak prečo by si mu mala za to platiť? Navyše, vzdelanie je privilégium, ktoré sa nedostáva každému a ja chápem, že chalan určite nebude vďakou celý bez seba, že môže chodiť do školy 😀 , ale tento prístup rodičov, formuje jeho prístup k hodnotám a príde doba, keď to celé pochopí.
@aslana tu je este jedna vec, je dolezite poznamenat, ze ci to co sa nauci aj v skole vie. Ci to nahodou nezabudne. Tak mu treba nato odpovedat, pokial sa budes ucit a budes to vediet v skole, tak nedostanes 5. Tak ho treba motivovat, a prist za nim, ze ci nechce ist na pocitacovu skolu, uviest mu pozitiva tejto profesie, a pripomenut mu, ze treba zlepsit znamky a povedat, aj trojkarov beru. Motivovat ho, az o nieco bojuje, ak ho to naozaj bavi.
@frenkiss Možno si neverí. Alebo môže byť aj problém s krátkodobou pamäťou. Doma sa učí a vie, príde do školy a nula bodov... Možno aj to by som preverila.
Na mojich deckách mám odpozorované, že si to prečítajú asi 2x a v danom okamihu to vedia, učenie sa tým pádom pre nich skončilo, ale do rána si pamätajú max. polovicu. Čiže v našom prípade je to nedostatočné učenie.
@alaguema takto to podavame aj tomu nasmu doma, zial stale bez uspechu... Chalanisko sikovny v pocitacoch a bavi ho varit, ale to ucenie tam je brutal lenivy... Raz sme mu dohovarali, obaja aj z muzom, podobrom, vypytovali sa, ci su nejake problemy v skole, on stale nie, nie, ano som nauceny, vsetko nachystane, ja mu otvorim tasku a zistim, ze ani knihy nema vymenene... Muz ma vyviedol z izby, bo sa bal, ze ho v tom jede rozdrapim... A jed bol pre ten klam, ze dokaze klamat do oci...
@cackaa
ano toto som mala na mysli, a potom je dieta sklamane, ze sa doma ucilo, pride do skoly, ucitelka ho vyvola, ono nieco sice povie ale zle, bo si to dobre nepamata, a potom je sklamane ze ma 5 a je demotivovane a si povie, naco sa budem ucit, ked som sa ucil a aj tak mam 5
@cackaa podla mna je velky rozdiel, ked je zly prospech pre to, ze je lajdak a nechce, alebo pre to, ze mu to hlavicka fakt neberie.To kazda matka pozna svoje dieta a vie, kolka bije.Ja sa nechedm spoliehat napriklad, na to, ze raz pochopi.Kedy? Ked bude natahovast asfalt v 50 stupnovom teple? To je uz dost neskoro.
@elief hm...ja osobne si myslím, že aj známky sú v podstate blbosť. Slovné hodnotenie je oveľa lepšie, zahrnie pozitíva aj negatíva, kdežto štvorka je proste len o chlp lepšia než guľa, frustruje a demotivuje, nič pozitívne na nej nie je. Rodičia sú pod tlakom, lebo majú obavy o budúcnosť detí, dieťa je totálne znechutené školou aj rodičmi. Ja sa im ani nečudujem, že to niektoré úplne vzdajú, kašlú na to. Ďalší pokrivený fenomén u nás je to, že ak je žiak úzko zameraný, ide mu výrazne jeden predmet a iný zas slabšie, tak je tendencia tlačiť ho do toho, ktorý mu nejde, namiesto aby bol podporený v tom, ktorý mu ide. To ho samozrejme opäť len znechutí. Ja sa domnievam, že dnešná generácia školákov je už celkom iná, než predchádzajúce a iný prístup by bol fajn, len nejak na to nie sú vytvorené podmienky ani v školách, ani v spoločnosti. Väčšina žije v neustálych obavách o prácu, o pozíciu, konské dávky stresu, ktorý nie je nárazový, ako kedysi, keď človeka stres iba štartoval k úteku, alebo obrane, ten dnešný je permanentný...v tom všetkom tie deti rastú, sú do toho vtiahnuté od mala, nie je to jednoduché. Možno mu treba dať najavo, že to v skutočnosti nie je životne dôležité, aby mal školu takú, alebo hentakú, ale aby robil niečo, čo vie a čo ho baví (varenie?) že si poradí...proste netlačiť.

@elief
@womankc
ako hovorím, nepochopí, kto to nemá doma 😒
Ja osobne vôbec nedokážem toto pochopiť, ako môže všetko vedieť, všetko mať, keď prinesie štvorku. Keď ho vyskúšam, dala by som mu max. trojku a on mi na to povie, veď to super viem! Mať ich sebavedomie, kde sme mohli už byť 😀