icon

Ako donútim ôsmaka, aby sa učil?

aslana
15. jan 2016

Dievcata potrebujem od niekoho poradit. Moj syn/osmak/ uplne odmieta sa ucit, je mu jedno ci prepadne o chvilu treba rozmyslat nad strednou skolou a on nema ani predstavu co by ho bavilo. Niekedy mam pocit ze sa snazi,sedi nad knihami, aj sam mi ochotne odovzda mobil aby som mu verila ze sa uci no vysledky nevidiet. Rozpravala som mu uz vela preco sa musi ucit,ze to robi hlavne pre seba, aj nejake zakazy boli, ani to nepomohlo.teraz som s nim dokonca uzavrela dohodu ze za kazdu dobru znamku dostane peniaze,hoci vim ze to asi nie je velmi dobry napad...tak uvidime aka to bude pre neho inspiracia.
Jeden cas som si myslela ze problem je v ucitelke,no ta ista uci aj druheho syna a ten ma same jednotky, takze to sa vylucilo. Rozpravala som aj s triednou ucitelkou a ta mi na prekvapenie povedala ze v ich triede su vsetci chlapci na tom rovnako,dokonca aj ten co bol pred rokmi jednickar teraz prechadza na stvorkach, ako keby sa dohodli. Ja fakt nechapem zeby to ta puberta s nimi takto "nabijala"??? Inak s nim nejake extra problemy nemame....
Najviac sa obavam toho,ze manzelovi uz dochadza trpezlivost a vcera na neho nakrical ze si kupi remen a za kazdu zlu znamku dostane vyprask a ked prinesie zle vysvecko tak ho vyzenie z domu...aj som sa s nim pohadala ze ako moze take nieco povedat a vie ze to prehnal. syn vie ze toto by som ja nepripustila,to by som radsej utiekla s nim...
Poradi mi niekto ako ho dotlacit do ucenia bez nasilia, mali ste niekto taketo problemy?

0silvia0
16. jan 2016

@lanugo no ja keď som chodila na zš, my sme nemali ani jedného chlapca, ktorý by bol v učení výborný. Najlepší z chalanov bol trojkár a všetci ostatní štvorkári. Aj učitelia ešte zvykli prefackať, aj rodičia viac svoje deti tĺkli a nič nepomohlo. Niektorí chalani sa zvyknú spamätať a akceptovať zodpovednosť za seba až na strednej, niektorí dokonca až na vysokej škole, ak sa dostanú.
Takže z mojich školských čias si pamätám tak isto len lajdákov, lenivcov a priemerných a podpriemerných žiakov 😒 Zato dievčatá boli aj jednotkárky, aj dvojkárky, aj priemerné aj podpriemerné, tam to bolo pestré ale chlapci, škoda reči...
A výprask je podľa mňa prekonaná výchovná metóda, nedôstojná, ponižujúca. A ja osobne si neviem predstaviť otĺkať môjho syna, ktorý je ôsmak, má 180 cm, 80 kg a ja s mojimi 55 kg by som si stúpila asi na "šamlík" aby som na neho dočiahla a jednu mu strúhla. Fakt vtipná predstava :D

sardinka335
16. jan 2016

@aslana nečitala som všetko len tvoj prispevok - tvoj muza ma pravdu..ty na to ideš tutli muťuli...a syn ta má na háku...mozno jeden vychovný vyprask a chlapec sa uvedomí.
je len osmak tak to beriem ze ,,s nim puberta hadze,, a časom sa mozno spamätá. Niekde sa stala chyba. TO viete vy ako rodičia kde ze dieťaťu sa nechce učiť - my tu tvojho syna nepoznáme. Ani mojmu sa nechce učiť, občas prinesie aj poznamku ze niečo zabudol...ale aké nechce sa mi? TO je jeho povinnost čislo jedna...ani mne sa nechce variť, prať a upratovať...a čo? Trapi to niekoho?
Nase deti zatial chapu ze naša penazenka a vymozenosti čo maju sa končia tam kde začina ich lajdactvo. Nemusia byť jednotkari ani premianti aj ked potešilo by....ale lajdactvo doma neznesiem.

verbal
18. jan 2016

preloz ho na druhu skolu, to by mu pomohlo sa zobudit...

aslana
autor
18. jan 2016

@verbal tak uz na rok a pol neviem ci by bol dobry napad......kamoska z vaznych dovodov(zmena bydlidka)) prelozila syna na inu skolu tiez osmaka, a chalan sa vobec neadaptoval,nezapadol do kolektivu, zvlada to velmi tazko az sa ocitol u psychiatra a ten mu odporucil navrat na predoslu skolu...

lanugo
18. jan 2016

@sardinka335 ty si asi moja krvna skupina.Tiez som odporucila nechat to na muza🙂 , no a pustili sa do mna🙂 co ti poviem🙂

sardinka335
18. jan 2016

@lanugo tak tu na koni je to tak....len ziadne nepohodlie, plač, krik, bitka....nieeee....do omdletia vysvetlovat anjelskym hlasom ....ved snad z toho vyrastie. 🙂

verbal
19. jan 2016

@aslana ja mam sama osmacku, ale teda neadaptovania by som sa u nej nebala. A to nie je, ani nejako velmi priebojna. By som to s nou prebrala. Ze mam zodpovednost, co najlepsie ju pripravit na zivot, ze som skusila vsetko. A tak si myslim, nakolko nie je hlupa,ze zato mozu spoluziaci. A preto jumusim dat na druhu skolu. Moja by to I ked nerada, akceptovala. Najprv by som vsak vyskusala vselico... so stvorkami to bude mat tazke, a nakoniec este len do puberty vchadzaju co bude robit neskor.

aslana
autor
19. jan 2016

@sardinka335 bitka nic neriesi.... k tomu nemam viac co dodat . Svet je plny nasilia a domov je miestom,ktore by malo byt bezpecne a bez nasilia......ozaj,kde som to pisala ze bez placu,kriku a s milym hlaskom???...lebo akosi si nespominam 😀 autorita sa da vytvorit aj bez bitky....

malabiba
19. jan 2016

@sardinka335 asi nemáš doma nácť-ročného ešte, skúsenosť je neprenosná

lanugo
20. jan 2016

@malabiba super, skusenost js neprenosna- to budem pouzivat🙂

womankc
20. jan 2016

@elief presne jak u nás

horana
20. jan 2016

No tak plac, krik, bitka, nepohodlie je zlyhanim vychovy. Rovnako ako mat pokoj od vychovy v zmysle anjelskeho hlasu (v zmysle ako je tu ten vyraz pouzity). Obe uz na pubertakov neplatia ani nahodou, ani s jednym nepochodite a ked hej, tak su to extremy, ktore vychovu zhatia, pubertak uz vam kasle na krik a bitka je nedostojna, casto je ten chalan pomaly vyssi nez vy a to mu poviete: zohni sa nech si dam pohlavok, alebo co? Je to trapne a urobit domu dusnu a vojensku atmosku, este viac urychli separovanie sa mladeho cloveka. Laskavostou sa urcite dalej zajde, a hlavne osobnym prikladom a vysvetlovanim, pritlacit ked tak len obcas a cielene. Je tam cas na kreativitu, necitala som vsetky prispevky, len nahodlo, ale pekne boli napr. rady ukazat skrz nejaku brigadu ako je to pri manualnych pracach a pod. Je to vsak cas, ked treba zaroven dat aj slobodu a nechat bars padnut na dno (paradoxne vacsina skutocne silnych osobnosti to potrebuje a presla si tym), prvy raz kedy uz pomaly musi zacat preberat do svojich ruk dosledky niektorych rozhodnuti. Docasne zhorsenie prospechu na ZS je bezne, pravda niekedy extremnejsie. Nutit ale dieta, tlacit ho systemom nepohody do toho aby sa chovat ako rodic poklada za najlepsie, aby sa rodic "nemusel hanbit" a naopak sa vsade mohol pysit prospechom svojho potomka - jednoducho nefunguje, to ma malabiba pravdu! A ked aj funguje, mate bud doma jedinca ktory je ohybatelny a bude robit co rodic povie cely zivot co sa ma,nikdy nenajde to svoje,mozno uspesny ale pritom nestastny v skutocnosti v zivote, istym sposobom infantilny a nevyzrety, bars so super skolami co mu nalinkovali rodicia a on posluchol, takych je vela napriec profesiami vratane najprestiznejsich, alebo sa vam vzburi neskor, potom v zivote, lebo raz tu zodpovednost prijat musi, teda mal by, ak chce dospiet, a musi to spravit sam,nie ako si mamicka praje a zela. Nie kazdy uz na ZS vie cim bude, niekde tie pady treba, skusania aj zlyhania.

lanugo
20. jan 2016

@horana prepac, ale tvoj prispevok mi pride ako blabol nejakeho americkeho psychologa, kt ma jedno dieta aj to na psychiatrii.Som v blizkom kontakte s nasimi prednymi pedag. ako Zelina, Uherekova,.... vsetkym sa jezia bunky pri knihach ako " preco jednotkar pracuje pre trojkara a podobne. Dnes sa rodicia snazia vychovavat deti podla modelu, ktory si opisala ( na zapade uz davno zauzivsany) ale kde je chyba? Preco to nefunguje? Bola som na jednej strednej skole ako host a poviet ti, ze to bolo k placu. Veru tie deti padnu na same dno, to 100%, len je otazka ci sa potom pozbieraju.Podla toho co som videla 90% na tom dne dozije svoj zivot. Ja aj s bratom sme doma šlapali sko svajciarske hodinky a predstav si. Mame vzdelanie, vysoke manazarske postavenie a stastne manzelstva.Ziadna tragedia z toho nevznikla, ze okamzite ked som si myslela, ze mozem, lebo som v puberte, letela taka facka, az som svatych videla a bratovi tiez, bolo jednk aky je vysoky.Dostal tam, kam mamina dociahla🙂Dakujem rodicom za to ! Ale verim, ze to myslis dobre a prajem ti, aby sa ti podarilo vychovat z tvojich deti dobrych ludi. Ja sa o to snazim tiez. Nechcela som utocit, len mam iny nsaor

sardinka335
20. jan 2016

@malabiba ty si sa skrížila s vejulou? to vaše neustale ,,skusenost je neprenosná,,. ano nie je...mam doma 10 ročneho syna...pod vplyvom ,,youtuberov,, mu tiež riadne prepina....ver tomu. Samý GOGO,ten vraj nema vysoku školu tak načo by on na nu išiel 😕 FIFko, Selasie...ked ho to chytí tak čistá pakaren čo on chce všetko aby sa mal na tomto svete dobre.
TIež sa mu nechce učiť a pravidelne si 10 minut pred spanim spomenie ze on ma zajtra tuším pisomku...
U nas je to tak nejako podobne...a ja to nechavam na muža, on sa so synom učí najčastejšie, načo si jazyk drať, x krat som vysvetlovala...dovody prečo sa bude učiť nie ze má učiť , ak sa mu to nelubi tak ziadny tablet, ziadny stretnutie youtuberov atd....zatial to funguje.
@aslana ty nemáš doma ziadnu autoritu tak tu nehovor o tom ako sa da vybudovať, ked ziadnu nemáš aspon teda v oblasti ktoru tu opisuješ ....vychovny vyprask pripadne vychovne zaucho ešte nikomu neuskodilo a kedze pišeš ze si nakričala na muža tak ani netahas vychovne s nim, to sa perd detmi nerobi...si predstav ze my tu autoritu mame a bit nemusime, ale ak to bude potrebne tak kludne aj vybijeme....ty ,,svet je plny nasilia,, a kedy nebol svet plny nasilia? A čo teraz? Sa mi koli tomu decko učit nebude nie? Domov pre nás miesto bezpečia a podpory ale aj miesto poriadku a povinností.....Ostatne o ,,anjelskom hlase,, nebol určeny tebe.

horana
20. jan 2016

@lanugo Ja chapem ze vacsina naroda je este vychovavana povedzme "tradicne" a teda ma skusenosti len z isteho rangu, vyseku skutocnosti ktorou hodnotia svet. Nikdy nevybocili a tak nemali moznost prezit na vlastnej kozi a hodnotia len zvonka podla knih ci vybranych psychologov. Su ako ucastnici zajazdu z vyblyskaneho rezortu, nevedia pochopit tep krajiny okolo. Resp. vidia len dva extremy, nevenovanie sa, a potom sice nenapadni ale doslednu manipulaciu, okorenenu vo vypatych chvilach aj nasilim. Tak nasledne vychovavaju aj svoje deti, povazuju to za jedine spravne a jedine mozne a vsetko ostatne je pre nich blabol. Ja som mala to stastie ze ma nechali (aj) padat a nachadzat (sa) a preto sa nebojim zivota a nie som uzkoprsa. To co ti pripada ako vycitane mam skutocne zazite.
Vysoka manazerska pozicia a zivot stastnej rodinky podla dietoveho grafu a travnik na jezka a tuje na zahrade nie je ani zdaleka zaruka skutocneho stastia v zivote. Zaroven potom vidim a viem ohodnotit zivotne pribehy byvalych spoluziakov -rovensikov v inom svetle. Ja urcite nepotrebujem deti bit, aby som ich silou presvedcila o svojej pravde.
Ani ja nechcem utocit ani sa vyvysovat, tak ako ty pises podla najlepsieho vedomia a svedomia, robim to ja tiez.

sardinka335
20. jan 2016

@horana ako ze ,,nepohodlie nefunguje,,? Samozrejme ze funguje...akcia - reakcia...ak nefunguje ze pekne poprosím tak funguje ,,nepohodlie,,,. Napr. ideme supať zemiaky - ošupete a potom mate volno a tablet, dovtedy nie. Aku slobodu tu mam davať dieťaťu? Treba to spraviť tak sa to robí....ja mam kde slobodu od domacich prác?? Nikde...nikto sa ma nepyta či chcem prať, vysavať, variť..robim to. SU veci o ktorych proste nediskutujeme napr. ze ked je zima tak si daš čiapku, sveter...a nie ako tu ,,humanistky,, čo deti prosia na kolenách 20 minut a nič nedosiahli. Samozrejme davam deťom na vyber - stylom malina alebo jahoda? Mozu si vyberať ak je to mozné a ja to uznám za vhodné. Tato vychova ,,dieťa je moj rovnocenny partner,, je ofajč......Dieťa nema tolko skusenosti, nevie predvidať a vo vysledku ani nenesie ziadnu zodpovednost za svoje činy. Dieťa mi moze davať navrhy a vyjadriť svoj nazor, zelania čo si myslí - to všetko beriem do uvahy a často sa snažím vyhovieť vo veciach ako je volny čas, čo by chceli jest, piť, akeho kamarata si zavolať...atd. Ale vo vysledku ,,kto nesie zodpovednost tak ten velí,,.

lanugo
20. jan 2016

@horana mame uplne protichodne nazory a predsa sa respetujeme.Tak to ma byt.Verim, ze nam obom sa podari vychovat stastnych a spokojnych ludi🙂

xenia2
20. jan 2016
Používateľ xenia2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od xenia2.

@sardinka335 takto by to malo byt si myslim, aj ked mnohi maju asi na vychovu ine nazory, ale nie vzdy sa vyplati brat dieta rovnocenne.

lanugo
20. jan 2016

@sardinka335 uplny suhlas!

sardinka335
20. jan 2016

@lanugo ved to ze dnešné deti nie su zvyknuté na ,,nepohodlie,, a ked zrazu nejdu veci tak ako boli zvyknuté teda podla ich zelaní tak je to problém - čo som čitala niektore zivotopisy uspešných ludí tak väčšina nemala na ružiach ustlané....taký Arnold Švarcík musel (nie ze chcel) MUSEL ....kazde rano skoro vstavať a cvičiť...viedol ich k tomu otec...kolkati x krát zazili neuspech, odmietnutie ale išli dalej, nevzdavali sa. Dnes pri prvej prekazke kazdy uteka...aj moje deti. Lebo sa im nechce, su lenivé a pohodlné a pištia ....a ,,muuusííímeee???,,, no musite...a keby som nechavala ich zivot len na ich voli ako sa im chce a ako im ,,sloboda,, kaze tak denne sedia s tabletom od rana do večera a neurobia nič ine...takto to v zivote nefunguje.

aslana
autor
20. jan 2016

@sardinka335 ty kokoooooos,,,,ty si akoze kedy u nas bola? odkial beries ze ja nemam autoritu? mna moji chalani pocuvaju na slovo a to si predstav ze bez kriku!!! ked ma vytocia a na nich "zrevem" a to je fakt u nas ojedinele, tak stoja obaja v pozore! a to sa manzel cuduje ze ja im poviem raz a hned pocuvaju a on moze opakovat pat krat a s nimi nehne,az ked skrici tak sa pohnu.... a ked si precitas pozorne uvodny prispevok tak nevidim tam nikde aby som napisala ze ma nepocuva a neide sa ucit...on jednoducho sedi nad tymi knihami ale myslienkami je v oblakoch....
A este ti poviem jeden pribeh....moja suseda, ma jedneho syna,on je priblizne vo veku mojich chalanov, je vychovavany len bitkou a krikom, to urcite nepresiel ani den,keby nedostal vyprask a ten chlapec s tym aj pocita,ze stale bude bity,takze uz nema ani ochotu zmenit svoje spravanie a jednoducho matke odvrkne dobre mami doma ma vybijes! A napriek tomu ze je otlkany kazdy den tak poviem ti autorita nula bodov a o spravani v kolektive ani nerozpravam.....
Ja nevravim ze bitka nepomaha,no na niekoho ma uplne iny vyznam ako by mala. A nech si vravi kto chce co chcce,ale ja bitkou vychovavat svoje deti nemienim..
....tak ak ma chcces sudit,musela by si ma najprv spoznat,,,,,kludne prid k nam a uvidis ako vyzera autorita bez bitky .......

lanugo
20. jan 2016

@sardinka335 u nas mlaly tiez nema miesto vecere bitku, ale ocakavam, ze ked nieco poviem, tak to plati.Ked to je nezrozumitelne, som ochotna to zopakovat 2x, potom uz bohuzial dost. A veru nemam problem riadne vyšvácat. A nemyslim si, ze syn doma nema pocit bezpecia.To skor sa neciti byt isty v pripadoch, kt. popisuje zakladatelka.Rodicia musia tahat jednym smerom a nie, ze matka obhajuje lajdaka a ide okrikovat otca. To je zle- tu prameni neistota domova.A presne, dieta nevie, co je pre neho tiospravne. Na to sme my rodicia, aby sme to zhodnotili.A cestu do pekla si dlazdime, ked svoje dieta postavime do pozicie rovnocenneho partnera.Tam ma miesto otec a nie dieta.

wladka
20. jan 2016

@aslana
chalan v riadnej puberte, behaju mu po hlave dievcata a nie skola, podla mna sa zacina venovat sam sebe, vsimat si zmeny na sebe, zasniva sa casto a myslienky utekaju inde, len nie k uceniu.. skor by som to asi otocila.. sama som tiez pedagog.. tak myslim, ze doucovanie, ale s nejakou peknou slecnou by mohla byt motivacia.. nejaka fajn studentka nejakeho predmetu (Matika, SJ) (normalna) 😀 by mohla byt motivaciou pre jeho snazenie sa, zlepsenie aspon o stupen.. netreba mat velke naroky, ale povedat mu (ak je stvorkar), ze o 3 sa hovori, ze je dobra, tak nech je aj on dobry vsade - znamky, hry, cinnosti.. 😉 .. nemusi sa extra snazit, ale zase nic nerobit nie je vyhra.. a dalej ak ma vztah k PC, tiez by som volila, nech si robi prezentacie k ucivu (vypnut wifinu) a uci sa z toho, co bude robit, pisat, vidiet.. urcite sa cosi nalepi na neho, ked sa bude do toho pozerat... aspon nieco.. bitky, vyhrazky nepomozu.. ale mozno nejaka motivacia.. ze ak mladsi dosahuje vyborne vysledky, kupit mu notebook na vysvedcko.. nech vidi, ze ocenujete snahu, a nech ho ide rozdrapit od zavisti...mozno to bude hnaci motor aspon na posledny rok pred nastupom na SŠ.. ale ak si zlepsi vsetko o stupen, o dva, kupte mi notebook tiez.. ;).. s podmienkou, udrzat tieto znamky cely cas aj na SŠ.. ze akonahle sa zhorsia, notebok sa berie.. ked bude na SŠ to uz bude ulava pre vas.. a to akos a uz bude ucit, to uz potom nerieste.. na VŠ sa moze dostat aj po rokoch.. ja tu mam aj starsich studentov (hasicov, policajtov v zrelom veku... 😀

lanugo
20. jan 2016

@wladka inak s tym doucovanim mas pravdu.Ja dom doucovala chalanov kt sa pripravovali na prijmacky na strednu pocasas studii a ako sa fesaci snazili🙂 Aj som na to zabudla 🙂)))

wladka
20. jan 2016

@lanugo podla mna to musi fungovat... ziadna stara" dohchodkyna.. ale nejaka slecna.. za par korun co si privyrobi.. a chalan si hanbu nemoze dovolit.. akurat len to, ze sa mu o nej bude snivat furt.. ale to uz mama snad prekusne.. 😀 ... ja to viem aj podla seba, lebo som robila asistentku chlapcekovi s ADHD.. ako stvrtaka som ho nezaujimala, ale ked bol osmak, deviatak.. tak chlapec ulizal ofinku, ja usmev.. snazil sa ako "hovado".. len z 5 to bolo na 3-4.. vzdy chvalyhodne ako prepadat... 😉

aslana
autor
20. jan 2016

@wladka Supeeer, taketo nieco som chccela pocut a nie tlacit formou nasilia 😉 .....hned je vidiet ze mas v tomto prax.....s chalanom som sa dohodla ze bude chodit na doucovanie, len on chcce ku komukolvek len nie k ich ucitelke ktora ich uci(stara dochodkarka) 😀 a teda to s nejakou mladsou by to mohlo zabrat, mna to vobec nenapadlo 😀 😀 😀

lanugo
20. jan 2016

@aslana no vidis, nakoniec si sa fopracivala k rieseniu🙂 tak drzim palce🙂

horana
20. jan 2016

@sardinka335 Len nie je len klacanie na kolanach a prosikanie sa dietata na jednom konci extremu a potom na druhej direktivny styl, kde si dieta ani nepipne a na jeho nazor sa neprihliada, lebo rodic vie najlepsie co je pren dobre. Je cele spektrum pomedzi to. Samozrejme hranice vytycit treba, lebo su dietatu oporou, bez nich je vo vakuu a bezradne. Prave som aj za pravidelnost aj rytmus. Len u pubertaka skor uz ide o postupne odputavanie sa od rodicovskeho vplyvu a nahradenie ho vnutornou motivaciou (ked ju nenajde a cely zivot bude slapat na tu vonkajsiu - lebo sa to ma, lebo to niekto povedal, lebo prachy, lebo prestiz a pod. nie je to nic moc, ale kazdy ma ine priority samozrejme cim hodno naplnit zivot), tam sa skor uz zurocuje co sa dovtedy posobilo, plus tam uz ide do hry naozajstna osobitost a ta da niekedy zabrat. Tam uz sa s detskymi pouckami nevystaci, nakolko tam ta opora uz musi si ju zacat brat so seba, nie z rodicov, aby mohol plne vyvinut svoj potencial.

sardinka335
20. jan 2016

@wladka pekne si to napisala s tou motiváciou..na druhej strane nesuhlasim s tvrdením ze ,,ako sa bude dalej dieťa učiť tak to neriešte,, a na VŠ az po rokoch...sama som vyštudovala 2 školy dialkovo a jednu popri 2 deťoch, rodine a ešte šťastie ze som nemusela chodiť aj do práce ....a je to zbytočna komplikácia, ktora naozaj nie je nutna. Nehovoriac o tom ze za tieto študia sa pekne platí čo len zaťažuje rodinny rozpočet. Tym nehovorim ze nasilu tlačiť dieťa do školy ktoru nechce...ale zase ani nič neskusiť lebo ,,sa mu nechce,, tved uz je to jedno tak to neuznavam. Kazdopadne GOGO vraj nema VŠ ...tak načo.... - zmyšlanie mojho syna. No tak takto u nás ,,,eeeee,,...bud pojdeš do roboty alebo do školy...doma mi nikto ,,po daromnici,, sedieť nebude a čumeť na youtube..a snívať o tom ako budem ,,youtuber,,. Také u nás ,,nehrálo,,. 😀

lanugo
20. jan 2016

@sardinka335 jezisi tak takychto youtuberov este neriesim A co je to za modu prosim ta.Som asi mimo🙂