icon

Ako donútim ôsmaka, aby sa učil?

aslana
15. jan 2016

Dievcata potrebujem od niekoho poradit. Moj syn/osmak/ uplne odmieta sa ucit, je mu jedno ci prepadne o chvilu treba rozmyslat nad strednou skolou a on nema ani predstavu co by ho bavilo. Niekedy mam pocit ze sa snazi,sedi nad knihami, aj sam mi ochotne odovzda mobil aby som mu verila ze sa uci no vysledky nevidiet. Rozpravala som mu uz vela preco sa musi ucit,ze to robi hlavne pre seba, aj nejake zakazy boli, ani to nepomohlo.teraz som s nim dokonca uzavrela dohodu ze za kazdu dobru znamku dostane peniaze,hoci vim ze to asi nie je velmi dobry napad...tak uvidime aka to bude pre neho inspiracia.
Jeden cas som si myslela ze problem je v ucitelke,no ta ista uci aj druheho syna a ten ma same jednotky, takze to sa vylucilo. Rozpravala som aj s triednou ucitelkou a ta mi na prekvapenie povedala ze v ich triede su vsetci chlapci na tom rovnako,dokonca aj ten co bol pred rokmi jednickar teraz prechadza na stvorkach, ako keby sa dohodli. Ja fakt nechapem zeby to ta puberta s nimi takto "nabijala"??? Inak s nim nejake extra problemy nemame....
Najviac sa obavam toho,ze manzelovi uz dochadza trpezlivost a vcera na neho nakrical ze si kupi remen a za kazdu zlu znamku dostane vyprask a ked prinesie zle vysvecko tak ho vyzenie z domu...aj som sa s nim pohadala ze ako moze take nieco povedat a vie ze to prehnal. syn vie ze toto by som ja nepripustila,to by som radsej utiekla s nim...
Poradi mi niekto ako ho dotlacit do ucenia bez nasilia, mali ste niekto taketo problemy?

mummy01
21. jan 2016

@0silvia0 ano,ved ja som prva ktora to tak robi ale je to tazke lebo okolie zvyknute na tento nerealny system sa uz zmenit neda. Viem lebo sa o to snazim roky. A potom sa clovek co mysli a citi veci inak a chce ich aj zit inak dostava do izolacie lebo mu nikto nieje ochotny rozumiet. Ale nevadi,pokial viac takych rodicov ako ja tak hadam z nasich deti rastie generacia ktora aspon trocha zmeni svet.

sardinka335
21. jan 2016

@akvi tak asi zijem na inej planete....ale pokial viem tak aj v školke deti ,,musia,, ak idu jest, idu von...snad kazdy mi da za pravdu, ze su pokyny, ktore je fajn ak deti splnia či sa im to pači alebo nie....či ako ma učitelka čakat kym niekto ,,dostane spravny moment,, napr. na obliekanie v MŠ? No len či sa ho dočká....

Ja mám pocit ze niektoré tu mate problém s ,,musením,, aj vas sa zamestnávatel pýta na všetko čo chcete? Pýta sa vas či sa vam chce? Či nebodaj čaká na spravny moment kedy vam moze zadať pracu....aby nahodou ste z toho nemali ,,traumu,,? O tom silne pochybujem..
Všetko pri čom musíme prekonávať nejake nepohodlie a nechuť sa nam nechce....to je prirodzene, ale nepovazujem za prirodzene odstranovať kazdu prekazku pred mojimi deťmi ani to ze do nastupu na strednu školu ich budem len ofukovať....ja nehovorím ze stať nad deťmi s palicou a nebrat do uvahy ich nazory to nie..

womankc
21. jan 2016

@katkapn presne tak
ako sa hovorí vždy je chyba na oboch stranách a to platí absolútne vo všetkých sférach života

womankc
21. jan 2016

@akvi u nás taky tak, ale nehovor mi , že ťa to necháva chladnou a toleruješ to bez akýchkoľvek zásahov. Ja som veľmi tolerantná osoba a teda sa snažím robiť čo sa dá, čo iný v mojom okolí považujú za niečo navyše a to mne sa zdá , že teda je ešte veľa iných možností, len zas mám určitú hranicu výdrže ...... A obrovsky záleží na prístupe pedagóga o tom by som mohla aj román napísať ..........

womankc
21. jan 2016

@gviera áno je to tak vo väčšine prípadov ....... riešim to každodenne , aj ja by som si liezla na nervy, kebyže som na jeho mieste, ale inak sa nedá momentálne , mám pocit, že keby nemusel, ani dýchať by nedýchal. Inak je to dobrák, milý chalan , ženy a dievčatá ho majú rady.... každý len, že čo riešim, však je aký ok šikovný hehehheheh, ale je fakt, že keď to tak rozoberáme dookola v kolektíve známych, tak mi príde , že je to svätúšik v podstate ........ 😝 😀

lanugo
21. jan 2016

@mummy01 este mi povedz je kniha"preco jednotkar pracuje pre trojkara" je podla teba o.k.

akvi
21. jan 2016

@womankc presne, ako pises, nechava ma to chladnou.. ale hlavne preto, lebo moje dieta si ide za svojim..Mam to teda tak trochu lahsie..Lebo syn vie, co chce, vie, ako k tomu cielu dojst a robi pre to velmi vela na svoj vek..takze ja nemam dovod riesit, ze nema same 1-ky, aj ked by na to uplne s prehladom mal... Nastatstie, v nasej skole maju taky isty postoj, ako mam ja, takze tie deti su tam vedene presne k tomu, aby "sa nasli". A na blbostiach sa nejak extra nebaziruje..

@sardinka335 to, co opisujes, je ale rezim dna, vacsinou je aj v skolke taky, ze dava zmysel, aj tomu malemu dietatu a kludne sa mu podvoli.. Ved nechce byt hladne, tak akceptuje to, ze obed je teraz a nie o pol hodinu.. Dobra skolka moze byt prikladom podnetneho prostredia, tzn. ucitelka robi aktivity, ktore su vzdelavacieho charakteru, ale robi ich prirodzene, nie je to nutenie.. Tak, ako aj doma, ked dieta ucim nieco, tak asi ziadna normalna mama nema spraveny planik, ze tak tento mesiac preberiem toto a tento zase toto.. Ale vyuzivam situacie a tak dieta ucim.. a vacsina deti sa skor ci neskor zacne pytat, ba priam nas zavaluje otazkami o svete.. resp. aj same skusa, co sa stane ked.. Ale pyta a skusa to, co ho zaujima, nie to, co si my dospeli myslme, ze "by malo"..

elief
21. jan 2016

@womankc ty odkial poznas mojho osmaka? Toto sedi presne aj na toho mojho😁...

sardinka335
21. jan 2016

@akvi to o opisuješ je prirodzené pre istý vek..a uplne normalne, ale snad vekom narastaju aj naroky nie? Či cely zivot sa budu využívať len ,,situácie,, ? V školke umelo navodene...a v zivote neviem...tak ako prichadzaju...no neviem. Je normálne ze sa dieťa pýta a skuša - vzdy mu treba odpovedať...ale časom sa nikto nevyhne tomu ze ,,by niečo mal,,. A umelo od toho dieťa chraniť je podla mna od veci. Ale ved nech si kazdy vedie svoje dieťa ako chce...az čas a buducnost ukaze, z koho vyrástol pouzitelný materiál a z koho len skleníková kvetina ktorej ublizi aj slabí vetrík. Uvidíme...

akvi
21. jan 2016

@sardinka335 vo svete existuje pomerne dost skol a este viac rodicov, co nechavaju deti, nech sa ucia to, co chcu a kedy chcu.. Tie skoly maju pozoruhodne dobre vysledky napriek tomu, ze deti nie su do ucenia nutene..

womankc
22. jan 2016

@elief heheheheheheheh asi ich klonujú xixixixiixix, zrejme budú tí chlapci fakt z marsu .....

womankc
22. jan 2016

@akvi tak to máš môj obdiv...... ja som nikdy nenútila mať deti samé jednotky, ani som ich nikdy nejak nekarhala za známky, nechala som ich vybrať si školy podľa svojho výberu, ale keby som ho napríklad syna nechala tak , tak podľa mňa prepadne ...... o dcére ani neviem, čo robia, tej ešte musím vysvetľovať, že podstata nie je v známke ale vedomostiach ...........
Skúsim si zobrať z tvojho postoja kúsok ......................

lanugo
22. jan 2016

@akvi prosim ta, posli mi nazvy skol, nech si to mozem prestudovat.Fakt ma to zaujima

wladka
22. jan 2016

@lanugo ona mysli tie alternativne skoly.. walfdorska, montessori atd... 😉.. nie je problem ZS, horsie to je so SS, kde toto nie je.. na SVK urcite nie..

sardinka335
22. jan 2016

@wladka píše ze vo svete existuje ,,pomerne dosť škol,, - Waldorfska a Montesori nie je ,,pomerne dost,, a pochybujem, ze tam deti sedia na koberci s prstom v nose a čaka sa na to ,,kedy chcu,, a nie su ,,nijako nutene,,. 😉

cobhan
22. jan 2016

Toto je o celej generacii dnesnych mladych ludi - mozno to bude trosku prispevok mimo, ale ucim dospelych (mladych nezamestnanych a vacsinu tusim nezamestnatelnych)...momentalne mam v triede aj chalanov 18-21 rokov, ktori su vo vacsine. Zacalo ich problematickych 7 (navzajom sa poznali, takze to bol v podstate gang), teraz mam uz len dvoch. Inteligentni su, ale EQ je na urovni 2rocneho dietata. Problemy od zaciatku do konca - staznosti, ze nemaju slobodu prejavu, pretoze pocas vyucovanie nemozu nadavat, ze ich nepustime si ani kavu spravit (na to maju prestavky a nie chodit hore dole pocas vyucovania), mobily ani nehovorim, sluchatka na usiach sa ani nesnazia dat dole a aj mi do oci povedia, ze radsej budu pocuvat hudbu ako mna...pripadne cely den cumia do blba (vacsinou na plafon) a potom zahlasia, ze to co odo mna chce, v zivote som to nepocul a ked poviem, ze sme to preberali posledne dve hodiny, tak sa len uskrnu, ze ale ja som nepocuval.
Myslela som si, ze to su len decka z chudobnych oblasti mesta, vacsina minimalne jedneho rodica nevidela nikdy pracovat (ani jeden nie je prislusnik mensiny), ale ako sme tu mali manzelovu neter, tak ta 22 rocna mala podobne spravanie - plna huba slobody prejavu a akurat co proti nam huckala zvysok rodiny, snazila sa v rodine nastavit svoje pravidla, atd....a pri nej som si uvedomila, ze je to zial generacny problem.
Dnesne deti vsetko maju, vsetko dostanu hned - napriklad aj obycajne hry pre babatka...stlaci gombik a hned ide pesnicka, stlaci druhy a hracka rozprava, u starsich hry, ktore netreba rozkladat, len tuknut na gombik start a hrat xkrat, netreba ich ukladat naspat, staci vypnut hru a hrat dalsiu...to vsetko sposobuje, ze deti chcu vsetko ihned, nemaju trpezlivost a ked sa vratim k mojim studentom, tak maju pocit, ze nic nevedia a nikdy nebudu vediet.
Praca inych ludi je dostupna na nete, fotky, clanky, ale oni nevidia, kolko hodin namahy, studia a skusania pokus omyl je za tym. Len su si vedomi toho, ze oni by to z fleku nedokazali. Kolkokrat mi aj student zahlasi, ze on sa to nikdy nenauci, lebo na to nema....lenze naucil by sa, keby si nemyslel, ze staci ze sa na knihu pozrie a vedomosti mu naskacu do hlavy same, pripadne, ze si to raz precita popri tom, ako pocuva hudbu. Lenze oni chcu vsetko hned, ked to nejde na prvykrat tak maju pocit, ze na to nemaju.
Okrem toho maju pokrivene videnie casu - za to zial zase moze pocitac, smartphone alebo podobny vydobytok techniky. Mne to nejde, ved som nad tym stravil 3 hodiny a nic...lenze z tych 3 hodin bol 2h50min na facebooku alebo hral hry.
Pripadne vidia tych najsikovnejsich z triedy a myslia si, ze aj im to musi ist tak lahko, ved ako by to inak bolo. Ja mam takych dvoch, prisli z VS, ktore nedokoncili a su navyknuti studovat, vsetko chapu rychlejsie a lahsie ako taki, co skoncili skolu v 16tich, 3 roky sa flakali a teraz sa pokusaju opat nabehnut. Ale toto nevidia, len to, ze by im to malo ist rovnako lahko, aby to bolo fer.
Dnesna generacia si mysli, ze uspech je dany, ze sa narodili preto, aby boli uspesni a ked najdu to, v com vynikaju, tak uspech sa dostavi ihned a vsetci sa o nich pobiju a z nich pototo. Ale nevidia, ze o cloveka bez praxe, bez pracovnych navykov, leniveho (hovorme tomu prokrastinacia a la fb) nikto nepotrebuje. Oni su presvedceni, ze nejako preskocia tych x rokov ucenia sa, zdokonalovania sa, aby boli vo svojom obore dobri (ak nie spicka) pretoze maju pocit, ze teraz to tak je. A ked zistia, ze to tak nefunguje, tak si myslia, ze su menejcenni a na to nemaju. Este nechapu, ze to, co vidia na fb je len to, co ini chcu, aby videli..nikto si tam nezavesi fotku ako sa do noci uci, ako sa snazi upiect tortu a prva je casto uplne nejedla, ako opravuje auto a prvykrat musi dojst odbornik, aby to dal dokopy...vidia len ten vysledok - fotky zo stuzkovej, z promocii, nadherne torty ludi, ktori to robia roky, vytuningovane auto 30 rocneho kamaratka, ktory doma v dielni pomahal od 7 rokov, atd...
Uprimne neviem ako im to vysvetlit...mame doma 13 rocnu a prednasky na tuto temu (uspech nie je instatny) mame kazdy tyzden a aj ma pocit, ze nemam pravdu 🙂

sardinka335
22. jan 2016

@cobhan máš uplnu pravdu - moj otec učil elektrotechniku na jednej sukromnej SŠ BA kde sa uz po neviem kolkatí krát snazili ziskat maturitu chlapci....Sloboda je pre nich hlavne to - robím si čo chcem, kedy chcem - kedy to na mna príde napr. jedlo, toaleta...a nehladim na nasledky a idealne nemať za nič zodpovednosť, ale kričať o slobode. Cez hodiny tam jedli pukance, Fb, sluchadka na ušiach....,,páni,, si mysleli, ze ked vedia ťukať do PC tak sa o nich dnes kazdy potrhá...ale to ze nevedia opraviť zasuvku z ktorej ide ,,šťava,, tak to ich netrapi. Nulová chuť a motivácia niečo sa učiť aj keby tam robili neviem akou metodou - proste ked sa im nechce tak sa im nechce ..o 12:00 vykriky, ze ,,mozem uz ist, mne ide vlak,, a podobne...otec od tade aj velmi rýchlo odišiel lebo to vraj podla neho nebola škola ale polepšovna.

emilia25
22. jan 2016

No ja este nenam skúsenosti s 8 kom.ale mi mame zatial len prvacika takze nas každodenný ritual je ked prideme zo skoly.sa prezliecť chvilu si oddychne kym mi vypijeme kavicku a ideme pisat ulohy citat.snazime sa ho moc netrapit takze ziadne dlhe mega precvicovanie aby sme mu tu skolu z neprotiveli.ked dostane nejaku poznámku snažíme sa mu to hlavne vysvetliť aby pochopil ze to nie je dobre.sam nam povie ze zajtra donesiem dve jednotky.toto si myslim ze su základy na to aby sam vedel aj ked bude vecsi ze sa ma učiť.a najprv ulohy a az potom zabava.robime to tak aj v piatok a vysvetľujem dnes si urobis ulohy budes mat 2 dni pokoj.

evit81
22. jan 2016

@cobhan ahoj, tiež mám ten pocit, že to nie je len o jednotlivcovi ale o celej generácii. Máme doma piatačku ZŠ, chceme to podchytiť skôr ako bude neskoro. Má veľké tendencie byť stiahnutá s davom - je to pohodlnejšie, ako urobiť niečo navyše (alebo aspoň to čo treba-úloha, príprava na hodinu,poriadok v izbe,...) . Dosť tento rok poľavila - vidieť na známkach, neviem, či som bola ja menej prísna alebo bola málo motivovaná. Veľmi si prajem a tiež veľa pre to doma s manželom robíme, aby sa nehanbila byť slušnou, zodpovednou, hoci to nie je IN. Chceme aby sa učenie stalo návykom, túžbou po vedomostiach, pocitom víťazstva, keď to zvládne sa naučiť, nie vygoogliť. Je to ale ťažké. Ako jeden príklad, neviem či viac na pobavenie alebo zaplakanie: Zámerne s mm nehovoríme o tohtoročnej letnej dovolenke, nech si nemyslí, že to musí byť - to je podľa nej samozrejmosť. Dcéra si listovala katalóg dovoleniek, že ozaj mami, pozri, tá Sardínia je úžasná a majú tam super pláž, bazény.... Tam by sme mohli tento rok ísť. Na to som jej s kľudom Angličana povedala, že nech si tú fotku vystrihne a zavesí na nástenku do detskej izby hneď pri rozvrh hodín a vždy keď sa na ňu pozrie, nech si pomyslí, že sa musí učiť, aby si naša po škole dobré zamestnanie, v ktorom na takú dovolenku dokáže zarobiť. - ha ha ha - Na to pohotová odpoveď - "Tak to tam radšej nechcem ísť". Po tomto výroku som až taká kľudná nebola. Nechápem, ako sa môže tak ľahko vzdať toho po čom túži, len preto, že preto treba niečo aj urobiť, že to nespadne z neba. No čaká nás dlhá cesta - ale o tom je rodičovstvo.

lanugo
22. jan 2016

@wladka ja som mala mysli konkretne nazov skoly s adresou, nech si mozem podla sprav overit ako tam decka studuju a aka je potom ich miera uspesnosti. Jednoducho oficialny vystup skoly.Nie, ze jedna babka povedala.To ja sa rohlikom opit nedam

lanugo
22. jan 2016

@evit81 vidis, tu musis nastupit ty, bez pardonu.Pretoze tvoje dieta (tak ako vsetky deti) nechape vztah medzi akciou a reakciou.Ked to pochopi, bude neskoro.Preto sme tu my, protivne, nechapave gestapacky s nazvom matka, aby sme ich k uspesnemu zivotu dokopali, aspon sa o to pokusili.Lebo nechces, nevadi, vsak ty na to prides je veeelmi pohodlne.Vlastne obhajovat tento pristup je obhajovanie vlastnej pohodlnosti ci zamerne alebo nie

womankc
22. jan 2016

@cobhan súhlas

mummy01
22. jan 2016

@evit81 a tuto presne vidis co robi s dietatom umely tlak na vykon v skole. Ty si sa s nou rozpravala ako s vysokoskolackou,ved piatacka nema ako pririoritu spriadat plany na dospelost. Tym nemotivujes,aj ked si myslis ze ano. Toto je presne ten nespravny model ze uspech a dobre znamky v skole=uspesny dospelacky zivot.

sardinka335
22. jan 2016

@mummy01 a aky je ten spravny model? to nerypem len sa pytam...nejaky konkretny priklad.... 🙂

0silvia0
22. jan 2016

@cobhan pracuješ síce s istou vzorkou ľudí, ale je to ako píšeš nezamestnateľná a nezamestnaná vzorka ľudí. Tí úspešnejší a lepší už dávno makajú a zarábajú. Ako si si všimla, viacero matiek píše, že jedno dieťa je usilovné, druhé zasa lenivé a pohodlné. Čo sa ja pamätám na základnú školu, tak väčšina chlapcov bolo lajdáckych, lenivých, štvorkárov. Už som to písala, že sme v triede nemali ani jedneho jediného chlapca, ktorý by sa učil na jednotky, dvojky. Mali sme jedneho trojkára. A chalani to boli drzáci drzí, žiadne milé poslušné typy, skôr chuligáni, hromotĺci, bitkári a lenivci. Takže predpokladám, že ak by v rokoch sedemdesiatych a osemdesiatych existoval facebook a sociálne siete, sme tam, kde je aj dnešná mládež. To, kam sa dnešná mládež dostala, nie je ich chybou, proste sa technickým pokrokom, príchodom iných štýlov vo výchove spoločnosť posunula tam, kde je teraz.
Deti vychovávajú rodičia, spoločnosť, škola, je čudné nadávať na teenagerov, ktorí sú ovplyvnení práve rodičmi, školou, spoločnosťou. Je ťažké nájsť kompromisy vo výchove, aby človek nebol spiatočnícky a nevychovával ako spred 100 rokov, kde sa deti otĺkali jedna radosť a decko v rodine malo len poslúchajúcu pozíciu a samozrejme na druhej strane je ťažké dať dieťaťu priveľa voľnosti, s ktorou si samo nevie poradiť a z toho plynú ďalšie výchovné problémy. Výchova vôbec nie je jednoduchá, zosúladiť povinnosti, zodpovednosť, lásku, hranice, medze, ohľad na povahu a indivudualitu a dávkovať ich v tom správnom množstve je fakt ťažká úloha. Nedajú sa všetky deti vychovávať rovnako, u nás je výchova každého dieťaťa diametrálne rozdielna. Syn potrebuje obmedzovať, vymedzovať hranice, dotláčať do povinností, kontrolovať, držať pri zemi. Dcéra pri svojej skromnosti potrebuje práve viac voľnosti, naučiť sa zľahčiť povinnosti, získať väčší nadhľad
nad životom, viac si užiť. Takže hodiť celú generáciu do jedneho vreca sa mne osobne až tak nepáči. Jasné, sme zvyknutí viac hrešiť tých, ktorí sa vymykajú norme. Ale prečo sa nenaučíme viac chváliť tých, ktorí sú úspešní a šikovní? Toto by bolo fajn zmeniť v našich hlavách.

mummy01
22. jan 2016

@sardinka335 menej sa nechat strhnut davom,viac pocuvat deti-co si myslia,ako vidia veci svojimi ocami-deti su mudre,este maju schopnost citit a riadit sa 6zmyslom. Kazdy clovek je osobnost,postav do rady 10 deti rovnakeho veku a zistis ze kazde ma ine potreby,inak preziva,inak mysli. A zavri tych 10deti do jednej triedy a prikaz im ze to co citia,to co vidia a to co potrebuju je nepodstatne. Podstatne je to ako rychlo a ako dobre mechanicky vyrataju priklad,podstatne je to ze sa naspamet naucia vybrane slova,ze odrapocu nasobilku. Naucia ich ze len ta vysledna znamka je dolezita. A potom pride frustrovane dieta domov a rodica zaujima ziacka knizka,ci ma urobene ulohy,projekty...tieta takto funguje roky,zvecsa cely prvy stupen slepo plni poziadavky skoly a rodicov. A potom pride zlom. Dieta sa vzburi, vyhori a zufalo tuzi po tych ozajstnych hodnotach a rebeluje. Nechce sa ucit,je mu to fuk lebo nezvlada ten tlak na vykon. Toto nieje problem len rodicov ale aj systemu. A potom sme tu my,rodicia co chcu nieco viac. Sme exoti ktorych ani vlastna rodina nechape,vsetci si myslia ze zijeme na lazoch,bez telky a inych vymozenosti a nevieme nic o svete. Ale my zijeme v realite,neunavne obiehame skoly pytame sa a hladame to spravne pre nase deti. Nenechame sa strhnut davom a zauzivanymi modelmi spravania a uz vonkoncom nezijeme pohodnejsi zivot. Praveze casto obetujeme svoje pohodlie,svoj cas a peniaze pre dobro a stastnu buducnost nasich deti.

cobhan
22. jan 2016

@0silvia0 mam doma 13rocnu a vidim ako sa aj ta meni. Bud je nieco hned alebo to nechce. Nevidi, co vsetko je za tym, ale vidi, co maju ini. Na otazku ci sa jej viac paci skola v Irsku alebo na Slovensku pohotova odpoved na SK...pri otazke preco...lebo tam nie su na druhom stupni ziadne ulohy a tu mame kazdy den. Ked nieco co chce a dame podmienku, ze ok ale najprv treba urobit/ dosiahnut nieco, tak uz to nechce, lebo to je vela roboty.
Ta 22rocna neter, clovek by povedal sikovna, pobehala trosku svet, ma skolu, ale spravanie 0 bodov - egocentricky arogantny spratek. Bud bude po mojom alebo nebude vobec. Take, ze prisposobit sa nehrozi...ved preco by sa mala, to len my sme stari a nechapeme ako to v dnesnom svete chodi. To mozno, ale ja chapem, ze ked si bude kazdy den davat vanu, tak ucet za vodu predci vsetky ocakavania, ked sa bude rano napchavat zdravymi a drahymi potravinami (chia semienka, extra caje, speci doplnky vyzivy) a vecer si da pizzu a vino, tak v zivote neschudne a ked v praci povie managerovi, ze dohoda bola, ze bude robit do 21.30 a odide domov aj ked praca este nie je dokoncena a zvysok smeny (restauracia, casnici) to budu musiet robit za nu, tak nech sa necuduje, ze sa s nou na druhy den nebude nikto bavit. Ale podla nej oni su blbi a debilni, sak si to mali tiez vybavit a sloboda prejavu, mali managerovi povedat, ze na neho kaslu...len ona jedina extra inteligentna na to prisla a tak to urobila a oni jej teraz zavidia.

cobhan
22. jan 2016

@mummy01 nebudem s tebou celkom suhlasit...nie je to cesta...jedine co dosiahneme, ze deti sa nevedia zatnut a makat ked treba. Je pekne hovorit o schopnostiach a potrebach, ale ked to bude len o tom, tak deti budu robit len to, co ich bavi a to co ich nebavi budu ignorovat

mummy01
22. jan 2016

@cobhan a ty si vazne myslis ze dieta sa da naucit "makat" iba drilom v skole? Velmi kratkozrake.

0silvia0
22. jan 2016

@cobhan veď aj ja mám doma dvoch teenagerov. Syn je tiež taký ako píšeš, tiež by chcel všetko hneď a zaraz, ale systematickou výchovou a pomalými krokmi pochopil, že bohužiaľ, aj keď ostatní majú, on všetko hneď mať nebude. Ak chce niečo väčšie, nech sa páči, našetri si... ale zväčša to býva tak, že príde eufória, niečo uvidí, celý sa za tým trasie. Ale vie, že on a šetrenie je ťažká vec, tak ho to väčšinou aj prejde... Veľa sa rozprávame, vysvetľujeme, vidí už ako fungujeme ako rodina, na čo máme a načo nemáme, takže už celkovú rodinnú situáciu vidí reálnejšie a vie veľa vecí zhodnotiť. To, že ostatní rodičia svojim deťom dožičia plnými priehrštiami všetko, čo chcú a tým im vlastne ubližujú, riešiť nemieniť. A veru, poznám aj takých a máme to hneď v rodine, takže dokonca aj takýto príklad, keď dieťa má totálny nadbytok a napriek tomu je nešťastné a má problémy, má rovno pod nosom a dokonca chápe súvislosti. Vie, že mať všetko čo si len zmyslí, mu šťastie a uspokojenie neprinesie.
Naopak dcéra bude mať o mesiac 12 rokov, má našetrenú peknú sumu peňazí, nič nemíňa, kontroluje svoje chtíče, tú zasa treba posúvať, aby si trocha život aj užila. Je zodpovedná k sebe, k rodičom, vysoko empatická a mysliaca na budúcnosť. Takže ja jednoducho nemôžem podľa svojho súkromného príkladu hádzať všetky deti do jedneho vreca, pretože mám doma dva totálne protiklady. A to sú súrodenci, vychovávaní rovnakými rodičmi, v rovnakom rodinnom prostredí a každý sa správa úplne inak - ovplyvňovaní svojimi povahovými črtami.