icon

Ako motivovať 14 ročnú dcéru, aby doma pomáhala?

nancy1974
17. aug 2012

Keď chceme aby niečo urobila musíme jej to niekoľko krát povedať, skontrolovať, keď niečo nespraví a pýtam sa prečo povie, že to zabudla, nenapísala si to, alebo si nevšimla odkaz 😖 Na všetko má výhovorku alebo mlčí ako keby ma ani nepočula. Keď sme jej povedali, že vreckové dostane iba ak bude doma pomáhať, fungovalo to len chvíľu, keď sme jej zakázali PC a televízor, tiež to veľmi nefungovalo (asi má lepšiu výdrž, než my 😀 ). Okrem toho, že má psa ju nič nebaví iba kone a to jej zase v BA neviem zaplatiť, vyskúšali sme niekoľko klubov kde nás to finančne nezruinovalo a vždy to dopadlo tak, že decko len kydalo hnoj a staralo sa a jazdenie len výnimočne a aj to bez výuky.

Strana
z2
ludva
8. sep 2012

@citun Jéje, nepíšeš náááhodou o mých dětech? 😀 Dcera (15 let) je holka do nepohody 😉 Je to praktická ženská a je mi opravdu velkou oporou 🙂 A kluk? Je mu 11 úplný mimoň, nenajde si ani vlastní ponožky ☹ Začala s ním mlátit puberta, takže se začal ještě navíc urážet.... Tereza ho umí perfektně vytočit... Myslím, že holky jsou prostě jiná odruda :D Jsem opravdu zvědavá na malého Matýska :D

citun
9. sep 2012

Jo jo,jak říkám,chlapi jsou prostě jiný živočišný druh! 😀

eeffka
9. sep 2012

@nancy1974 tak ako niekto pisal, pevny rezim. Prides zo skoly sa najes, pozries net napr 30min , od do upratujes 40min , zrobis si ulohy a mas veget.

Vzorovy priklad, si uprav na vase podmienky. Decko bude vediet odkial -pokial.
Ja som takto fungovala sama od seba skola, povinnosti veget, moja o 7r mladsia sestra je ten typ co neurobi kym nad nou nestojis s bicom, doteraz mi pripomina ako som nad nou stala ako bachar, kym nespravila co mala 😀, rozumej umyla 2 salky alebo vyniesla smeti ( zili sme len s mamou, a 3zeny taky bordel nezrobia)

Ale : Minule som pocula taku debatu kuuulovych pubertakov, chlapcov asi 15-16r, straaaaasny frajeri. Musim ist domov, nechod, musim mal som popratat nez pojdem von a som sa na to vysral. No a co? matka pride o hodinu domov a ma zabije ked bude bordel. Hmm tak chod a potom prides? jasne tak za 30min mam hotove.

Takze ja som sa len uistila v mojej vychove, starsia ma 7r a vysava si sama izbu, aj ked potajomky ja este raz 😀 ale ide o princip. Ma povinnost. Zachvilu jej pridam aj smeti, ked nebude skakat na cestu ako slepa.

bianca
9. sep 2012

och mna moja matka zmotivovala raz dva.A urcite skor ako v 14 rokoch

schnek
9. sep 2012

zkušenost nemám, děti mám malé, ale dobře si pamatuju, jak mi lezlo mámy kázání a rozkazování na nervy 😝 😀 Prostě se mi strašně nechtělo cokoli dělat, jen se někde zašít a věnovat se svým věcem. Na druhou stranu - chyběla mi jakákoli motivace, nikdy jsme si s mámou nebyly blízké, důverněji jsme se spolu nebavily, nikdy mě za nic nepochválila, s čímkoli jsem pomohla, nikdy mi neřekla, že je ráda atp., to mě fakt mrzelo a nic mě nehnalo ty práce dělat. Já doufám, že si s dětmi vysvětlíme, že v rodině má každý svůj díl povinností, že když musíme pracovat a pak si dát ještě druhý kolo doma, tak nemáme čas je někam vzít, někam vyrazit, věnovat se jim a přicházíme o čas, kdy bychom případně mohli ještě sednou k práci a vydělávat, tím pádem nemáme penízky na tu či onu nutnou ptákovinku, oblečení atp. To koneckonců u nás občas padá už teď, když děti vytvoří nějakou "katastrofu", kterou bezpodmínečně musíme okamžitě řešit (něco vysypou, rozbijou, vykrámujou atp.).

moon1979
9. sep 2012

@nancy1974
no podla mna začínaš trošku neskoro. dieťa treba k zodpovednosti a povinnostiam viesť od malička 🙂 ja mam 2,5 ročného syna, ale už teraz si musí poupratovať hračky, vždy mu poviem, poď poupratujeme, máš tu bordel 🙂 tak každý večer pred kúpaním najprv poupratujeme všetky hračky. proste ho vediem k tomu, že keď sa dohrá a ideme spať, musí byť poriadok ... takisto keď ideme von, vždy mu poviem, že nech si uprace autá a potom pôjdeme von a to je pre neho taká motivácia ako hrom 🙂 lieta po izbe a odpratáva autá do krabíc 🙂 ... a samozrejme čím je dieťa staršie, tým mu povinnosti budú narastať ... ale on mi velmi rád pomáha aj napr. utierať prach sám od seba, vidí mňa a chce aj on ...
no ty už máš velkú babu, osobne neuznávam dávať deťom úplatky, aby aspoň smeti vyniesli ... je dosť velká na to, aby dokázala pochopiť, že proste každý má v dome nejaké povinnosti, ktoré si musí plniť, či to pochopí po dobrom alebo po zlom, to je už na nej ... ale bola by som neoblomná. Mala by ti byť pomocou a nie aby si ty bola otrokom nielen svojej domácnosti ale aj detí ... čím skôr to vyriešiš, tým lepšie.

ange_de_la_morte
9. sep 2012

@nany1974: ahojky, přidám svoje zkušenosti ( jak to bylo nadstavené u mně a mých 2 mladších sourozenců - těm to funguje doma stále) .... jsou práce které jsou povinné a které jsou dobrovolné, mezi povinné patříá určitě úkoly ( vysávání, vytírání, úklid chodby, umytí koupelny, apod. ) je na to přesný rozpis na lednici který je neměnný a není možné si služby zaměňovat, při sestavování však byl brát žřetel aby nám to sedělo s krkoužky a abychom všichni adekvátně svému věku přispěli do domácnosti ( s vyjimkou pokud někdo jede pryč ale nikoliv protože se mu to časově nehodí protože chce jít ven s kamarády) ... pokud se tato práce daný den neprovedla znamenala okamžitý zákaz všeho až do provedení ( čili když sem nevysála nesměla sem ven, nesměla sem k televici, k PC, prostě vůbec nic - proto bylo lepší to udělat) zároveň se oidškrtávalo provedení práce na konci dne ( vždy zhodnotil taťka a podle závěřečného hodnocení bylo ovlivněno naše kapesné - pokud sme opakované měli problém se špatně provedenou prací kapesné se nám o jistou část ponížilo ) ...... naopak byly práce dobrovolné které byly finančně ohodnoceny v rozmězi cca 10-50 Kč ( například sekání zahrady, ukládání dřeva, pomoc taťkovi s jeho skalkou, apod. nikdy sem ale nepatřily klasické domácí práce jako umýt nadobí apodobně) ....myslím že to fungovalo velice dobře protožče záhy sme všichni pochopili (a já měla hodně těžkou pubertu) že je lepší si povinosti udělat hned a pak je klid ... nutno ale dodat že náš taťka je velice striktní a precizní člověk, a vše si psal, všechno nám dokládal a vždy jasně věděl co sme udělali a co ne

A co se týče koní a ježdění v klubech ... jooo to je problém ... já sama sem chtěla jezdit ale buď to bylo finančně neutáhnutelné nebo se jenom házel hnůj ...nakonec sem našla na přechodnou dobu jednu soukromou stáj kde měli 3 koně a chodila sem tam o víkendech, když sem si vyházela stáj mohla sem si vzít koně do ohrady a jezdit ( bylo mi 16 takže sem jezdila bez dohledu) .... nicméně pak koně prodali a byl konec .... ale když mi bylo 18 konečně sem si pořídila vlastního koně ( vše sem si ale platila jen já sama z toho co sem si vydělal , což chvílemi nebyla sranda a když kobylka vážně onemocněla na rok se přerušila vysokou a šla pracovat abych to finančně zvládla, pak sem se do školy vrátila) .... no teď máme s manželem statek a svoje koně, a právě k nám chodí z vesnice 2 holky pomáhat, pomůžou mi vyházet, navozit seno apod. a já je beru jezdit ... zkuste se v okolí informovat jestli takhle taky někdo nechce pomoc, nebo i na bazosu je spousta inzerátů kdy někdo nabízí bezplatný pronájem koně za pomoc ve stáji

ivet37
9. sep 2012

nancy 1974 jamam 16 rocneho syna kocky maju pravdu na kazde decko je iny meter ale ak moj syn naahodou zabudne musi to urobit aj o polnoci tak aj ja mu zabudnem dat na zmrsku kolotoce kofolu a aj na fudbal ho zabudnem pustit zakazdu robotu ho musim pochvalit to jak s muzom...

nancy1974
autor
10. sep 2012

@moon1979 prajem ti aby si so svojim synom neprežívala to čo ja, ale zle si ma pochopila, moja dcéra bola do puberty a kým sa nám nenarodila druhá dcéra anjelik a až potom vystrčila rožky, takže rady typu neskoro začínaš sa mňa určite netýkajú, chcela som len poznať názory druhých ako komunikovať s pubertiakom aby nám to lepšie klapalo

moon1979
10. sep 2012

@nancy1974
som ti napisala len svoj nazor podla toho, ake informacie si podala ... nezijem s vami, takze neviem, ako si tieto veci riesila predtym ... ja som ti len napisala, ze svojho maleho od malicka vediem k tomu, ze ma aj okrem hier nejake povinnosti, ktore mu samozrejme s rastúcim vekom budú tiez narastat 🙂 nič viac a nič menej 🙂

no a puberta je obdobie samo o sebe, presli ste si urcite aj obdobie vzdoru, ked bola mala, zvladnete aj obdobie puberty, to proste ide ruka v ruke 🙂 len treba vela vela komunikovat a mozno pocituje, ze sa jej menej venujete, alebo ma menej pozornosti ked sa jej narodil surodenec ... deti su v tomto take a je jedno v akom su veku .... 🙂
vela trpezlivosti ti zelam, puberta nie je jednoducha, ale da sa zvladnut, len to chce pevnu ruku a vela otvorenej komunikacie 🙂

Strana
z2