Ako motivovať 16-ročné dcéry k samostatnosti?
Dobrý deň. Prosím čo robia vaše dceri v 16 rokoch. Nemyslím teraz prázdniny ale tak všeobecne. Vedia navariť poriadne upratat bez toho aby ste v kuse hovorili mladej dáme čo treba ? Ta moja len doma spí mobil a potom preč do večera s kamoškami. Neviem ja v jej veku som vedela navariť upratať urobiť nákup ísť do starkou k lekárovi... Ale bez toho aby by to bolo hovorené neviem iná doma lenivá ?! Nechcem od nej neviem čo ale proste aby už troška bola taká samostatná do života budem na ňu prísna ?! Preto sa pýtam čo teda robia vaše dceri.
@majka2 deti su take, ake sme my. Je naozaj trosku smiesne, ako sa stazujeme na deti, pritom su len vysledkom nasich genov, vychovy a toho, aki sme my sami - akym prikladom.sme.im isli, co od nasali.
@majka2 ved hovor jej stále čo má robiť, keď neurobí, tak jej to povedz ešte raz, a stále dookola. Uč ju nato, tak ako učíš svoje ďalšie deti.
@bielasovicka lenže ostatné deti videli od malička ako to má fungovať takže im naozaj nemusím stále dookola urob hento urob tamto. Chcela som. Reku pod somnou do kuchyne naučím ťa dáke.lahke.jedlo dopadlo to tak že sedela.pri mne v kuchyni na mobile.
Čo ak.mrzi je tiež že príde z vonka zažije sa do izbi a zas na mobile dakedy ju ani neviem.za deň neviem nieje zle.dievca ale ja už neviem bojím.sa.ze.bude kopírovať svoju boli matku čo by teda bolo veľmi zle
v 16tich som tiez nemala zaujem sa naucit varit, a upratat som upratala len ked mi bolo povedane, a teda radsej som to urobila cim skor, aby som mala klud :D
to si si zobrala 14rocnu, aby si mala zadarmo pracovnu silu? tak mi to pride...
@cyberk Prečo hneď lacná pracovná sila. 16 ročné teenageri, ak sú zdraví, plný síl, by mali automaticky rátať s tým, že s niektorými činnosťami budú v domácnosti pomáhať. Určite to nie je o lacnej pracovnej sile, ale o tom, že rodičia nie sú sluhovia. V rámci možností udržiavať domácnosť tak, aby boli všetci spokojní.
@cyberk Prečo hneď lacná pracovná sila. 16 ročné teenageri, ak sú zdraví, plný síl, by mali automaticky rátať s tým, že s niektorými činnosťami budú v domácnosti pomáhať. Určite to nie je o lacnej pracovnej sile, ale o tom, že rodičia nie sú sluhovia. V rámci možností udržiavať domácnosť tak, aby boli všetci spokojní.
@katkati pubertiacka ti len maloktora, bude upratovat automaticky, a tuto pseudomatke pride, ze ma byt dieta ako robot a je jej zatazko rozdelit ulohy kazdy den…
@bielasovicka lenže ostatné deti videli od malička ako to má fungovať takže im naozaj nemusím stále dookola urob hento urob tamto. Chcela som. Reku pod somnou do kuchyne naučím ťa dáke.lahke.jedlo dopadlo to tak že sedela.pri mne v kuchyni na mobile.
Čo ak.mrzi je tiež že príde z vonka zažije sa do izbi a zas na mobile dakedy ju ani neviem.za deň neviem nieje zle.dievca ale ja už neviem bojím.sa.ze.bude kopírovať svoju boli matku čo by teda bolo veľmi zle
@majka2 Skus sa mozno viac pytat, co ju viac bavi..mna nebavilo varenie, pecenie, rada som pomahala na zahrade a upratovala..moje deti radsej varia..vzdy sa dohodneme, co kto porobi..nehovorim, ze vzdy to ide po dobrom..ale ved pri takej velkej rodine je prace vela, kazdy nieco porobi, ale nikdy sa to neda rozdelit rovnomerne a najma - naco to kritizovanie? Comu to pomoze? Ved raz ked uvaris sackovu ryzu, tak sa nic nestane..vzdy podakuj, ak sa da, aj pochval..pozitivnym pristupom dosiahnes viac ako ziapanim, kritizovanim... ja mam 16r dceru a vela domacich prac nemusi. Upratuje len svoju izbu, vari, chodime spolu nakupovat, ked sa nudi napecie. Ja rada upratujem, nevadi mi starat sa o byt ( okrem ich izieb), ja stale velmi neholdujem vareniu a peceniu a rada to necham na deti (okrem 16r dcery mam aj syna 18r, ktory vari tiez)
@gribka1 veľa krát muž mi hovorí že som urobila chybu lebo zo začiatku som jej všetko chcela dopriať lásku pohodu noc nemusela dostala viac ako zvyšok oni nezávisia aj ostatné deti jej dopriali ešte dodám že 3 deti sú moje bio ale myslela som že naozaj sama náhodne na ten režim že je velka učila som ju v podstate všetko od základu a to myslím vážne ale proste ona mi príde ako nevidiacia urobiť už veci vie ale ich proste neurobí jej odpoveď je že nech to urobí syn alebo ze ani kamošky nič doma nemusia preto som položila otázku čo teda robia či nerobia takéto dievky či chcem od nej až tak moc
@majka2 Tak nechceš veľa, klasika puberťáčka, sú deti, čo proste takéto problémy robia, horko ťažko ich donútiť pomáhať. Hlavne, ak ju máte len pár rokov. Je ovplyvňovaná kamoškami. Takže stáva sa aj v lepších rodinách ako sa povie. Možno skúsiť pomalšie a urob toto prosím ťa a môžeš ísť von, alebo kto vie, čo by na ňu platilo.
@anonym_3a0293 áno presne aj muž mi povie šak ju závolaj nech spraví ale keď mňa to do kelu nebaví veď tá 10 ročná sa zapája sama keď ju vidím z akou nechuťou to má ísť robiť
@majka2 tak keď ťa to nebaví,tak sa na to s prepáčením v*ser. Teba nebaví dieťa usmerňovať, ale ju musí baviť správať sa tak ako ty chceš ? To už je ohromná námaha povedať jej aby umyla riad . je úplne normálne, že 16 ročne dievča nevidí , že niečo doma treba lebo má úplne iné predstavy o chode domácnosti a poriadku ako ty plus má stále svoje pubertálny svet kde sú kamošky dôležitejšie ako omrvinky na zemi.Dospeje a zmení sa to, bude zodpovedná za svoju domácnosť , zistí rýchlo, že veci sa samé neurobia ...
@kavasmliekom samozrejme že keď je škola ide do školy veď chodí na strednú. Mne skôr ide o to že či okrem toho že ide do školy naučí sa neurobí absolútne nič pokiaľ fakt nevybuchnem a neu kasem.jej bordel čo má v izbe. Proste len von tá tvoja aspoň. Športuje ta moja sa flaka len po meste zistila som že fajčí vejpa či jak sa to volá my sme celá rodina nefajčiarov takže od nás to nemá. Ja už neviem okrem toho že si zlepšila známky nevidím nič že by snou hlo.
@majka2 izbu som jej pratala tak do 10r. Aj to hračky, a také veci, ako do školy zošity atď si odkladal sama. Len som upravila čo urobila zle. Ale nikdy som izbu nepratala, ani nebrala veci zo zeme. Neodniesla do kúpeľne, nemala vyprate, jest musí len v kuchyni. Piť môže aj v izbe, ale keď ne odnesie pohár, tak nedám druhý 🤣 prach jej neutieram, nevysavam. Keby tam mala aj spidermanov, mne je to jedno. Ani ona nám do spálne nechodí 😄 jedine, vyvetram, keď nie je doma. Ináč ako si ustelie, tak bude spať. Zvyšok si robím sama, keď môžem, alebo je poviem, nehundre, urobí bez problémov.
@majka2 tak keď ťa to nebaví,tak sa na to s prepáčením v*ser. Teba nebaví dieťa usmerňovať, ale ju musí baviť správať sa tak ako ty chceš ? To už je ohromná námaha povedať jej aby umyla riad . je úplne normálne, že 16 ročne dievča nevidí , že niečo doma treba lebo má úplne iné predstavy o chode domácnosti a poriadku ako ty plus má stále svoje pubertálny svet kde sú kamošky dôležitejšie ako omrvinky na zemi.Dospeje a zmení sa to, bude zodpovedná za svoju domácnosť , zistí rýchlo, že veci sa samé neurobia ...
@anonym_897f38 no nebaví máš pravdu keďže x krát jej poviem ukladajú si veci pekne v tej skrini ideš jej tam čosi uložiť a po 50 krát sa na teba výstupe celá skriňa no prapc toto už aj v škôlke učia si napr pyžamko zložiť a dať do postieľky jasne že to ani zložené tip top ale čo mi tak chodia 4, 5 ročné deti tak to vedia dajú si pyžamko tam kde ich to naučili. Ono takzo posudzovať keď to nemáš doma vieš ja musím aj do práce z mužom chodít není času byť jej sústavne za zadkom ako tým malým už aj oni si vedia kocky upratať večer keď idú spinkať. Každopádne sa nevzdávam keď sme dali školu dáme hádam aj toto.
Každopádne máte tu poniektoré šikovné dievky čo si navaria dokážu upratať teda základ vedia poniektoré aj na brigády čo je super aj ta moja chodila ale nechcelo sa jej po Tom ani to ju nebavilo za peniaze. Neviem už no
@anonym_897f38 no nebaví máš pravdu keďže x krát jej poviem ukladajú si veci pekne v tej skrini ideš jej tam čosi uložiť a po 50 krát sa na teba výstupe celá skriňa no prapc toto už aj v škôlke učia si napr pyžamko zložiť a dať do postieľky jasne že to ani zložené tip top ale čo mi tak chodia 4, 5 ročné deti tak to vedia dajú si pyžamko tam kde ich to naučili. Ono takzo posudzovať keď to nemáš doma vieš ja musím aj do práce z mužom chodít není času byť jej sústavne za zadkom ako tým malým už aj oni si vedia kocky upratať večer keď idú spinkať. Každopádne sa nevzdávam keď sme dali školu dáme hádam aj toto.
@majka2 ak je to jej skriňa,tak nech sa aj von oknom sype. Zavriem dvere na izbe a kašlem na to. Sú to jej veci,keď v nich chce mať neporiadok nech má... Dve takéto sme mali doma, mohla mama vrieskať koľko chcela, aj skrine ako nepríčetná vyhadzovať...zo dňa na deň si uvedomili... Však nebude si mať čo čisté obliecť lebo bude všetko pohádzané kade tade tak sa spamätá...
@anonym_3a0293 áno presne aj muž mi povie šak ju závolaj nech spraví ale keď mňa to do kelu nebaví veď tá 10 ročná sa zapája sama keď ju vidím z akou nechuťou to má ísť robiť
@majka2 ja sa ta spytam, preco ste si ju vzali pod kridla, ked ta to s nou nebavi? Pretoze mam pocit, ze ty si cakala nieco co sa v jej veku velmi nyvyskytuje. Tieto veci sa deti ucia cely zivot, no tak donesie blbu ryzu. No a? Svet sa z toho nezruti. Raz sa nauci nosit aj tu spravnu. Mam pocit, ze ona musi byt z vas celkom zufala lebo sa vam nezavdaci ani ked sa pokraja. Tiez jej nie je co zavidiet. Skus sa na to pozriet z jej strany. Zrazu sa zjavi v inej rodine a musi sa prisposobovat vam. Neviem ale v tvojich vyjadreniach mi nejak chyba porozumenie k nej ako takeje ale aj k trpezlivost s tym, ze su veci, ktore nemusi kazdy vediet automaticky. Kde zila kym dosla k vam? Ake tam boli podmienky? To si si uz prebrala, ze pre nu to je taka zmena, ze aj dospely by s tym mal problem, v cudzej domacnosti zo dna na den, naucit sa tamojsie zvyky, preferencie, prisposobit sa, naplnit poziadavky...
@majka2 moja je schopna samostatne zit, vie vsetko. Nedavam jej pracu, ale obcas sama od seba nieco upecie, ked potrebujem pomoc s varenim, bez problemov dovari alebo aj uvari, co treba. Svoju izbu si upratuje sama. Ked potrebujem cokolvek v domacnosti, poprosim ju a urobi to. Byvame v byte, nie je tu zas tolko prace, ale ked nestiham, je napomocna.
@majka2 zober jej mobil
@majka2 ja sa ta spytam, preco ste si ju vzali pod kridla, ked ta to s nou nebavi? Pretoze mam pocit, ze ty si cakala nieco co sa v jej veku velmi nyvyskytuje. Tieto veci sa deti ucia cely zivot, no tak donesie blbu ryzu. No a? Svet sa z toho nezruti. Raz sa nauci nosit aj tu spravnu. Mam pocit, ze ona musi byt z vas celkom zufala lebo sa vam nezavdaci ani ked sa pokraja. Tiez jej nie je co zavidiet. Skus sa na to pozriet z jej strany. Zrazu sa zjavi v inej rodine a musi sa prisposobovat vam. Neviem ale v tvojich vyjadreniach mi nejak chyba porozumenie k nej ako takeje ale aj k trpezlivost s tym, ze su veci, ktore nemusi kazdy vediet automaticky. Kde zila kym dosla k vam? Ake tam boli podmienky? To si si uz prebrala, ze pre nu to je taka zmena, ze aj dospely by s tym mal problem, v cudzej domacnosti zo dna na den, naucit sa tamojsie zvyky, preferencie, prisposobit sa, naplnit poziadavky...
@viestta ale to nieje zo dňa na deň býva snami 2 roky pomaly tri a zmätená teda nieje o to sa neboj to by si ju musela poznať. A by si neverila keby sme.ju.nemali radi predtým sme ju poznali cca 5 rokov máme ju radi ale tiež nemôže chcieť Ian aby sme žili ako ona kedysi v bordeli v smrade a že si to.je.len zábava fajčenie pitie a ďalšie veci čo videla.doma
@majka2 ja mam teraz 18, byvala som sama s ocom ja som musela robit vsetko upratovat - vysavat, riady, umyvat dlazky… prat vesat skladat. Na nakup s ocom, a varit ocinovi. Ked sa rozpravam so spoluziackami, alebo chodim ku nim. Nechcem povedat ze nic nerobia, ale robia minimalne…
Moja ma 13 ale vie varit mozno od 11 urobi knedličky koláč rohliky ale jasne ze ju musím poprosiť a co sa týka pratania je bordelarka a ked musi tak urobi ale lahdacky ale co sa týka varenia a pečenia to ju baví staci povedat nellka urobíš rohliky knedličky a uz ide bez reči ale upratanie 😱
Ja mám 15 ročnú slečnu, odmalicka ju vediem k vareniu aj k domácim prácam, no ako prešla do puberty koniec.
Musím ju do všetkeho tlačiť nech si uprace izbu, aby dala špinavé oblečenie do práčky keď chcem prať, aby mala upratanu skriňu, aby išla von za psom, chcela psa ale už ani sa jej nevenuje, pomaly nič sa jej nechce robiť.
Sem tam mi asistuje pri varení a pečení ináč nič. S kamoskami ani nechodí von, nemá také dobré kamošky. Len je doma pozerá si seriály a oddychuje. Dúfam keď bude mať svoju domácnosť tak nebude takáto lenivá ako doma.
Moja 15 ročná vie navariť,napiecť(také jednoduchšie jedlá a koláče samozrejme), upratať, pustiť práčku , nakúpiť...keďže som teraz na materskej tak si prácu delíme.Tiež jej niekedy trvá kým sa rozhýbe no inokedy je zasa šikovnejšia ako ja😁...keď som chodila do práce dievčatá mali prácu zadalenú.Tak isto aj syn kým s nami býval musel si po sebe popratať.On v 15 rokoch mal aj 2 brigády (vedel si zarobiť celkom slušné peniaze) , vedel čo to opraviť a zastať chlapskú robotu.Moje deti chvala bohu nepatria medzi lenivcov.
@viestta ale to nieje zo dňa na deň býva snami 2 roky pomaly tri a zmätená teda nieje o to sa neboj to by si ju musela poznať. A by si neverila keby sme.ju.nemali radi predtým sme ju poznali cca 5 rokov máme ju radi ale tiež nemôže chcieť Ian aby sme žili ako ona kedysi v bordeli v smrade a že si to.je.len zábava fajčenie pitie a ďalšie veci čo videla.doma
@majka2 vies, puberta zamava aj dietatom z harmonickej rodiny, nie to este s nefunkcnej. Podla mna u vas dvoch zlyhava komunikacia. Ty "nemas nervy dookola opakovat", ale to by si opakovala aj vlastnemu. Ona ta mozno nerozumie, pretoze take nezazila. Ako pises, ze zila v spine, zanedbana, takze aj obycajne utieranie prachu sa musi naucit, nie to este kupit tu spravnu ryzu. Spravnu ryzu z obchodu nedonesie ani moj dospely chlap
@majka2 ty stále nechápeš, že nemôžeš porovnávať vaše deti, ktoré vyrastali v poriadku a pravidlách s ňou. Ona je zvyknutá na bordel a ktovie čo všetko zažila v pôvodnej rodine 14 rokov svojho života. U vás je len dva roky. Kritizovať ju môžeš o ďalších 5. Rozmysli si čo je pre teba najdôležitejšie a na tom trvaj. Prepadala na škole a teraz má jednotky, to je super nie? Spraví keď niečo povieš aj keď s papuľovaním? A ktorý pubertak neodvrava?
Moje 14 a 11 robia tieto povinnosti same od seba áno este sa nájde den kedy musím povedať že treba pozametať, zotrieť dlážku, myčka ked neni iba sa opýtam a kto je na rade teraz . Ked su hladné uvaria si niečo rýchle, raňajky im chystať nemusim . Z obeda spracuju aj moje . Čo sa týka zložitejších jedál tak začínam len so staršiu . A aby mi dieta bolo preč cely den tak to nehrozi . Pomáhajú s drevom , s korením záhrady, vypleť skalku , zobrat psa von , zájsť ku kuram. A vsak ak ju poprosiš a urobi to vez frflania aspoň to je základ, úplná samostatnosť začína neskôr
@majka2 mne je tej dievčiny ľúto.. ona nemusí byť lenivá, skôr tichučko trpí lebo nemá svoju mamu, takú tú naozajstnú kde sa môže oprieť o materinsku náruč.. skús ju pochopiť a vcítiť sa do jej kože. V čase najzraniteľnejšieho obdobia sa môže cítiť osamelo a neupratovanie môže byť len jej tichym vykrikom .. nevieš čo sa v nej odohráva a aký boj ona sama v sebe zvádza, ono nie vždy títo adoptovaní sa cítia aj prijatí..
Píšeš malo informácií o živote predtým, kde žila, ako žila, s kým žila...
@majka2 mne je tej dievčiny ľúto.. ona nemusí byť lenivá, skôr tichučko trpí lebo nemá svoju mamu, takú tú naozajstnú kde sa môže oprieť o materinsku náruč.. skús ju pochopiť a vcítiť sa do jej kože. V čase najzraniteľnejšieho obdobia sa môže cítiť osamelo a neupratovanie môže byť len jej tichym vykrikom .. nevieš čo sa v nej odohráva a aký boj ona sama v sebe zvádza, ono nie vždy títo adoptovaní sa cítia aj prijatí..
Píšeš malo informácií o živote predtým, kde žila, ako žila, s kým žila...
@emka530 prepáč ona svoju mater nenávidí z celej duše. To ani matka že ja neviem nemala čoho žiť alebo čo a deti museli ísť do decaku tie decká sa sami hlásili preč takže prepáč tento názor vieš no nechám ale aj prečo riešiš to to riešiš nás volá sama od seba mama otec príde si po objatie o všetko ľutujem vôbec že som povedala že je v pestúnskej keby ste jej osobné spomenula mater tak neviem vyletí jak svetlica

Tak je jasné, že dievča, ktoré 14 rokov žilo a bolo vedene nejakým spôsobom si za dva roky nezvykne na niečo úplne iné. Toto chce len trpezlivosť a jasné pravidlá. Každý deň jej urči konkrétne povinnosti, ktoré má splniť (rovnaké) a trvaj na tom, aby ich splnila. A keď ich urobí, OK môže ísť von, ak nesplní, nikam nejde. Je to pre teba určite ťažká situácia, lebo musíš byť aj láskavá a chápajúca, ale aj tvrdá a dôsledná. Ono to časom pôjde 🙂 držím palce