Obavy z príchodu druhého dieťaťa

29. sep 2020

Ach, mám pár týždňov do pôrodu a ja sa stále viac a viac obávam ako to zvládnem z dvomi malými deťmi. Starší ma 2 roky,ešte poriadne nerozpráva,keď není doma muž tak je to snim hotové peklo,k tomu obdobie vzdoru. Keď bol malý menší tak som pri ňom nevedela absolútne nič urobiť ani len navariť,popratat, najesť sa proste nič. Teraz už aspoň viem pri ňom urobiť všetko lebo však je už väčší, príde ďalšie malé bábo a čo ak to zase bude to isté, predsa už navariť musím nenechám predsa syna hladného, upratať to isté nebudeme predsa žiť v chlievi,čo ak bábo bude trpieť kolikami bude to ťažšie. Ani neviem čo čakám možno som sa prišla len tak vyrozprávať, vypočuť si iné ženy ako to zvládli.

majusska202
29. sep 2020

Ahoj moja skúsenosť je asi taká starší mal rok a 5 mesiacov keď sa narodila dcéra. Hrozne som sa bála lebo starší absolútne nespaval bol mega živé dieťa až príliš. Neustále si vynucoval pozornosť. Ja som bola zrelá na prášky po roku som sa dokonca ako tehotná zrútila nezvládla som to sním. Revala som ze načo mi je druhé keď nezvládnem prvé. Ale nám to druhe mega pomohlo malý sa zmenil staral sa o ňu bol kludnesjis lebo vedel ze mame babo doma. Nerozmýšľala si nad školkou? Ja som ho síce dala až v troch ale poviem ti keby viem ako mu prospeje tak ho dám skôr.

autor
29. sep 2020

@majusska202 presne aj ja stále revem,sa cítim jak malé decko hovorím si že načo mi je toto druhé keď prvého nezvládam,strašne sa zato cítim.

iritka
29. sep 2020

a muz nemoze ist na matersku so starsim? ze by ti zo zaciatku pomohol?

martina1201
29. sep 2020

Ahoj, možno budeš musieť riešiť veci danim malého drobčeka do nosiča, šatky alebo manduky a tak sa snažiť niečo urobiť.....

ledgerka
29. sep 2020

Ste z muzom v domacnosti dvaja tak preco sa stresujes uz dopredu varenim a upratovanim? Pride muz domov, dohliadne na decka a mozes robit. Alebo moze robit on co treba. Ja sa absolutne nestresujem tym aby som to stihala sama. Moja praca je postarat sa o dieta a nie luxovat a varit. Skus to trosku doma prenastavit. Starsieho mozes supnut uz niekam do skolky.

cookie29
29. sep 2020

No moja... už je neskoro nad tým rozmýšľať. A tie či ... čo ak atd nič nezmenia na veci, len sa s tým zbytočne trápiš. Uvidis keď dieťatko príde, čo sa zmení a prispôsobis čo sa dá a ako treba. Možno pomôže rodina, máš muža ... vieš ono sa hovorí že rodič mieni, dieťa mení ... zbytočne budeš plánovať teraz, nevieš aké bude Tvoje dieťa. Možno to bude “ideálne” bábätko

ankare
29. sep 2020

Neboj, všetko je tak, ako ma byt. Držím palce!

lsimo
29. sep 2020

Je to podľa mňa prirodzená reakcia ale tak prejde to a bude dobre. Je fakt dosť možné, že sa prvorodený ukľudní a bude všetko ok. Všetko sa dá proste zvládnuť neboj

autor
29. sep 2020

@martina1201 a nenaučí sa bábo veľmi na ruky ? Alebo sa nebude chcieť stále len nosiť,tiež som nad tým uvažovala.

renatka1985
29. sep 2020

nosic je obrovska pomoc, ja by som bez neho prve mesiace nedokazala doma urobit nic. Ci sa nauci, ci nie, to je velmi individualne, kazde dietatko sa rado nosi... za mna nosic najlepsie investovane peniaze.

katkaseiner
29. sep 2020

necitam komentare, ale chapem tvoje obavy. Velmi odporucam zaobstarat si kvalitny nosic pre mensieho. Pri dcere som nic (ale ze absolutne nic) nestihala. Pri synovi to bolo lepsie, dcera mala uz 3 roky a drobec bol vela v nosici. Kocikovanie vybav tym sposobom ze maly pojde na odrazadle, ak sa da, zastavite sa na ihrisku (ako chapem ze ide zima, ale aj tak treba ist von na vzduch). Davaj mensieho vela past ovecky, bude ho to bavit lebo vacsi bude zrejme pri nom a bude mat co sledovat. Este sa zrejme nezahraju, ale zrejme si budes vediet nieco pripravit...nejake rychlovky jedla... pripadne odporucam vecer ked zaspia pripravit si suroviny (nacistit, nakrajat, nastruhat zeleninu, ocistit maso.... cibulu nekrajaj, to treba na cerstvo lebo to bude strasne smrdiet,... ) ktore uz len pouzijes pri vareni. Mozno to zachrani 30 minut v case ked si na deti sama, ale bude to ok.
A len tolko ti poviem, bala som sa toho, ze ked dcera isla do skolky/skoly, tak my to proste na tu 8 nestihneme... a stihali sme ovela lepsie ako vtedy ked bola len dcera a brala som ju samu do skolky (teraz to bolo chystanie drobca, dcery, ja sama a vziat dceru do skoly a nasledne do skoly.
Neprepadaj panike, zvladnes to a zanedlho budes mat doma partakov.

cookie29
29. sep 2020

To je fixná idea. Naučiť dieťa na ruky :( ja viem že každá mama ma svoju predstavu, ale dieťatko bolo 9 mesiacov v tvojom brušku. V nosiči Ti zostane blízko bude mat čo potrebuje a zároveň budeš mat voľne ruky. Ale ja som zástancom toho, že čím viac budeš dieťa mat pri sebe, tým viac sa bude cítiť istejšie a tým viac bude časom samostatnejšie.

alby2014
29. sep 2020

Moj starsi mal ledva 18 mesiacov, ked sa planovane narodil mladsi...poviem ti tak, prvy ich rok mam dost v hmle, ale potom to boli uz len benefity. Popravde rezim, rezim, rezim. Zaklad. varit len veci do 30minut, alebo nech vari muz, ved ta domacnost aj deti mate spolu, to nie je vsetko tvoja starost. Ja som ku kociku kupila taky sedak, a vozila dvoch, doobedu do kocika maly tam spal a na ihrisko, na obed spali spolu, poobede zas kocik...Najala som si dievca na upratovanie, to je lahoda, doteraz k nam chodi, muz varil vikendya braval starsieho...Najdes system neboj. Popravde, ked je dieta vzpricne neries, nebi, nema to zmysel...proste sa nastav, ze je to obdobie, co prejde. Dnes maju 5 a 3,5 ...Sedeli sme s muzom na lehatku pri mori a pozerali ako stavaju na plazi hrad, muz priniesol drink, ja som odtrhla oci od knihy a povedali si, ze sme nevereli prvy rok, ze niecoho takeho dozijeme. :D Inak planujeme tretie.

miadi
29. sep 2020

Podla mna nosic nie je pre kazdeho a babatku je lepsie na brusku. Prvorodena chcela byt vecne na rukach lebo mala reflux maly je ok na zemi a skor sa zacal platit aj pretacat len on nemal ziadny problem a ona mala od 6m separacnu uzkozst a maly ju este nezazil. A nie kazde babo je sookojne v nosici. Nerob si dopredu stres bude to fajn prve dni budu nove narocne zvyknes si. A potom to tak poleti ze ani nebudes vediet ako.. a vse zvladnes za pochodu.

ivangeline
29. sep 2020

Každé bábo je iné. Za mesiac, dva si to nastaviš podľa ich a svojich potrieb. Mám 7,5m a 20m. Manžel bol zo začiatku doma. Varím skoro každý deň a upratujem počas celého týždňa s tým,že so starším je častejšie manžel a pomáha občasné v domácnosti. Každý deň sme vonku. (Aj tebe sa tak zlepší nálada) A uvidíš, ake bude bábo. Ak spavé a spokojne, lahoda, kociarik a ideš... Ak nie...nosič/šatka. Veľká pomoc. Moja mala má reflux, dismikrobiu v črevách, sme na antibitikach, nevie si prdnúť, kakať a ani spať. 🙈 Za to starší je strašný pohodak. Pohrá sa sám a už niekedy na obed aj sám zaspí! A dáva na malú pozor. Ziarli len veľmi málo. Fakt sa mu manžel venuje. A ja sa snažím každý deň mať pár minút koncentrovanej pozornosti len pre neho a jeho hry.

ivka21
29. sep 2020

Ja mam taky istý strach keď sa babo národi malý bude mať len 20 mesiacov. Našťastie už začína chodiť. Tiež uvažujem nad šatkou pre malé. A budem sa snažiť co najviac osamostatniť maleho(nočník, skončiť kojenie, zlepšiť nočný spánok). Neviem ako vyriešim aby sa mi v noci vzájomne nebudili, lebo malý spáva pri nás v posteli zatiaľ.

gerfinka
29. sep 2020

Tiež som mala obavy ako to budem zvládať. Staršia mala ako malinka reflux, kolíky, na prsníku bola aj hodinu, problémy so zaspavani... A našťastie mladšia pekne rýchlo sa nacucka, celkom dobre spi. Začiatok bol ťažší, ale už je to fajn. Všetko je tak ako ma byt a starší si na bábätko postupne zvykne a bude ti aj pomáhať.

ckatka
29. sep 2020

Panika je normálna. Aj strach. Prirodzene.
Pozr si pár článkov na nevychova.cz mne veľmi pomohli
Obdobie vzdoru je len mýtus ktorý viacej nezvladaju rodičia než deti.
S dieťaťom sa vždy dá dohodnúť. Akurát to stojí niekedy čas aby sme mu vysvetlili co a prečo ideme robiť...ale ten investovaný čas sa vám bohato vráti. Naozaj. Nerozmyslajte "ako na ne". Rozmýšľate "ako s nimi".

danim
29. sep 2020

A možno ho položíš a bude spat✊. Prečo sa stresujes vopred? Pozri ste rodičia dvaja ! Pomôžete si a utrasie sa to a zvládnete. Nefňukaj teraz... teraz si vyloz nohy a oddychuj 😊 ( teraz máš na to určite viac času ) 🍀

autor
30. sep 2020

@danim no hej,lenže čo muž pomôže na materskú už nechce ísť keďže bol so starším,robí 12cky príde večer ja už akurát dávam malého spať. Moja dilema je varenie dosť tak ho neznášam,a ešte keď si predstavím pri dvoch deťoch to musí byť masaker rýchle.

danim
30. sep 2020

Varenie- môže uvariť aj muž, Resp ty na viac dni, Resp objednať,... hľadaj cestu ako. Resp či nemáš svokru mamu blizko aby ona navarila. Pozeraj sa na to pozitívne.

alby2014
30. sep 2020

varenie...naoyaj var, veci, ze do 30 minut...rezance s tvarohom, kuracie nohy v rure, masko na prirodno...ja som vzdy v piatok za odmenu, ze som prezila tzyden objednala obed aj s polievkou. Mne pomahalo robit jedalnicek na tyzden dopredu na obedy, muz podla toho nakupil a bolo, nestresovalo ma, co nakupit, lebo som mala zoznam proste a isla. Plus napr. casopis dobre jedlo ma rpve strany, ze rychlovky do 30 minut recepty. A cez vikend varil muz.

lucilaines
30. sep 2020

Ahoj, som v rovnakej situacii. Syn ma dva roky, ako babo mal reflux, plakaval cele dni, teraz ako starsi je tiez velmi narocny, obdobie vzdoru, je zvedavy vymysla. Momentalne som tehotna, termin mam koncom januara. Muz pomaha ako vie, ale tiez je v praci od rada od 7 a chodi vecer domov okolo pol 6, cize som zvacsa sama. Ja som to vyriesila tym, ze som dala maleho do jasli. Uz som si vypocula niekolko udivenych poznamok, na co ho tam davam ked som doma a aj budem doma, ale za mna je to najlepsie co som mohla urobit a to vidim uz teraz po necelom mesiaci. Chodi zatial len doobedia, cize je tam nejake necele 4 hodinky a zatial to neplanujem menit, nateraz mi to vyhovuje. Pred narodenim druheho, ked uz bude otukany, zacne aj spinkavat. Par dni bol chory a bol z jasli doma, isli sme sa zblaznit obidvaja. Unudeny, nervavy. Venovala som sa mu dva roky na tisic percent, cele leto sme travili vonku. Teraz uz ako je taketo pocasie a bude len horsie, von sa az tolko neda, ja si neviem oredstavit, ako by sme to tu zvladli. Ja som bola zbytocne vynervovana, nemala som chvilu pre seba, este pomaly zacina bojkotovat aj obedny spanok. V jaslickach si zvykol, ma tam aj obed, takze nemusim varit, vsetko pekne spapa. Mne tych par hodin staci, aby som si vkulufe porobila co treba, pripadne si aj dospala kedze uz ma zacina chytat nocna tehotnenska nespavost. Na obed idem pre neho a cele poobedie, kedze vacsinou uz ani nespi, sa hrame, mam nanho cas , nie som taka podrazdena a on je ovela v lepsej nalade tiez. Aj ked mozno to vela ludi odsudzuje, u nas to velmi pomohlo celkovej nalade doma a s novorodencom ked pride ani nevravim. Nehovorim, ze by sa to nedalo zvladnut, ale psychiku mam len jednu a radsej dat starsieho na par hodin do jasliciek a ja budem ako tak v klude ako sa tu zblaznit , nevediet kde mi hlava stoji a stekat na vsetkych.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre