Ako obmedziť čas detí pred obrazovkami?
Prosim admini nemete mi nazov diskusie “Limity pre deti pred obrazovkami”. U nas vecna tema. A hadky. Zufala som uz z toho a zaujima ma, ako je to u vas. Predovsetkym u deti, ktore si to nevedia regulovat, tym myslim ze ak maju dovolene, su na tom prilis vela. Nemyslim tie deti, ktore o telefon zaujem nemaju… Prve dieta 11 ma limit hodinu na mobil, tablet nema, notebook nema, kompenzuje to telkou x hodin denne. (V lete dosiahneme pridavanim limitu tak 3 hodiny denne plus-minus na mobile, plus telka). Druhe dieta ma limit 3 hodiny denne, ale ma notebook, cize den vyzera ze od rana do vecera je pred obrazovkami. Cez skolsky rok je to ine, ale aj tak velmi dlho. Von ist nechce, cvicit nechce, proste stale nieco nechce. A mne sa neda stale vytvarat nejaky program, aj tak to vyplni len par hodin. Boli sme na dovolenke, tabor, nejake prespavacky. Ale dni medzitym katastrofa. Chcem to zacat viacej obmedzovat, lebo kludne je na notebooku aj do 1 rana. Po celom dni na nom stravenom. A uz aj vidim, ze viac depkuje ako inokedy. O dost. Akykolvek zasah do limitu, prikazy, vypnutie wifi - dnes prvykrat, sa stretava s velkymi vycitkami, hadkami. Najma o tom, ze spoluziaci ziadne limity nemaju. Dieta tvrdi, ze by slo von keby malo s kym, ale realne ked sa opytam ci toho a toho volalo von, povie ze “co by sme robili”: proste cele zle. Ideme este do Tatier, na druhu dovolenku, navstevy atd., ale i tak je medzitym vela vela casu na mobily a notebook. Strasne ma to stve, ze to neviem efektivne vymysliet. Ako to riesite vy?
zaujímavá diskusia a rada si ju neskôr prečítam. ja mám deti 12 a 9 ročné, tiež ich zaujímajú telefóny. tablet, počítač a iné nevyužívajú. u muža majú playko či čosi také, ale to ich nejako extra neberie. fičia hlavne tie telefóny - hry a starší posledné týždne viac chatuje so spolužiakmi cez whatsapp. sociálne siete nemajú. priznám sa, že u nás regulácia typu "presne toľko času denne" počas prázdnin nefunguje. prečo? pretože sama to vnímam tak, že ja mám deň, kedy som na telefóne pár minút a kedy dve hodiny. prišlo by mi pokrytecké od nich vyžadovať presný čas, len preto, že som ich rodič a oni sú deti. takže niekedy sú na telefóne dve hodiny a niekedy ani päť minút. a v podstate nemáme s tým (zatiaľ) žiadne komplikácie, absťáky alebo tak. ale nie je to záležitosť jedného dňa, takto fungujeme dlhodobo. jasné, sú dni, kedy to zopakujem aj dvakrát a ráznejšie, aby odložili telefóny a sú dni, kedy sami povedia, že ich to nebaví. podľa mňa práve preto, že im z toho nerobím strašiaka a namiesto prísnych zákazov diskutujeme o nástrahách netu, o tom, že ak niekto strávi 7 hodín na compe, týždenne to je skoro 50 atď o čo všetko v živote prichádza. ako to nastaviť? normálne sa o tom rozprávame, kým sa dá - keď budú starší, asi to bude náročnejšie. kupujem si krížovky, prihodím časopis aj pre nich - riešime spolu. zaviedli sme si čitateľské chvíle - čítajú a občas sa pridám a čítam tiež. chodia do knižnice, aj keď sa im občas nechce, ale proste "musia". skrátka snažím sa ten ich voľný čas vypĺňať aj ja, ukázať im, čo sa dá všetko robiť bez toho, aby som len ako rodič čakala, že ako poviem, tak bude. zároveň im vždy dopredu poviem, nech si dohrajú, že budú končiť napríklad za 10 minút. ak mi povie, že potrebuje dokončiť level a bude to tak 15 minút, vyjdem v ústrety, prečo nie? jasné, že zo začiatku to bolo náročné, ale tým, že som to dodržiavala ja, pridali sa. uvidíme, čo bude, keď budú starší. jediné "striktné" pravidlá, cez ktoré neprejdem, sú že telefóny večer musia odložiť vždy bez ohľadu na to, či mali screentime 10 minút alebo dve hodiny. a že dlhší čas na hranie povolím iba vtedy, keď sú hotové všetky povinnosti. najmä cez školský rok, kedy je toho času doma na mobily menej.
a doplním ešte podľa mňa takú podstatnú vec, ktorú si my rodičia často nejako neuvedomujeme. samozrejme, nie všetci. dám príklad, aký si všímam v mojom okolí pomerne často (vrátane môjho muža) - dospelí striktne trvajú na presnom obmedzovaní času, ale sami prvé, čo urobia, keď prídu do kaviarne, do reštaurácie, do čakárne, kdekoľvek - sadnú si a kukajú do telefónu. a toto presne sa môj starší spýtal muža: tatino, prečo nám prikazuješ len 30 minút denne a ty máš vkuse telefón v ruke? deti vnímajú 🙂 takže takto nejako s tým "bojujeme" doma my, nekričím, nečasujem, ale trvám na niektorých pravidlách. a v konečnom dôsledku - starší mi zvykne veľakrát povedať, že spolužiaci odžubávajú family linkty tak, že pýtajú v škole telefóny od spolužiakov, ktorí obmedzenia nemajú, aby si mohli po škole alebo pred školou zahrať 🙂
hlavne sa nedaj opit rozkom, ze spoluziaci nemaju limit. MAJU . A ja som si to zistila a vyskusala na vlastnej kozi a maju... Len to tak vyzera ze nie, lebo kazdu chvilu je niekto iny online a hlavne tie hry co riesia, nie su limitovane na spoluziakov... Ja lutujem den, ked sa povolil mobil, ked sa odblokovala wifi a hned som nezablokovala vsetky socialne siete.
AKo to riesim, vecer beriem mobil a moze sa o zem slahnut slecna. Cez den je schopna byt na mobile v kuse, dokonca ma podporu starych rodicov, k mobili aj hodinkny a somariny, doniesli bez mojho dovolenia, lebo uz je velka a co sa ma budu pytat. Vezmem zapne PC, ale to aspon v noci nestrci pod perinu. Rano oci cervene, spuchnute a vychrapovat do 11tej. Budim ju rano, kedze nema aktivity, a ziadne vyspavanie... a vecer ako babatko ju idem pozriet. Akurat sme sa rano vadili kovli mobilu ale s kludom ho dnes zabalim.
U nas ziadne limitiky nefunguju, ani blokacie, ona si otvori v otcvom PC ruter, odblokuje, povoli vsetko. A on to necha tak, ved co... Cize za mna = zobrat a odlozit. A neboj aj pred 30rokmi to bolo.. pamatam si ako frajerova mama braka kabel od internetu z domu do prace a svokra tiez zabalila kabel k PC elektricky, ked to prehanali = a to napr. moja polovicka uz bola dospela vtedy. ANo aj vtedy aj dnes sa zavislaci hadzu o zem :D A nech.
@gaborka28 na toto ti lahko poviem, preco mame mobil v ruke.. pretoze velakrat ho naozaj pouzivame na vybavovane. Ja ked nie som v praci, tak stale idu emaily a chat z firmy, rovnako tak musim objednat nakup, kopu veci objednat, zistit terminy, objednat.. vsetko cez mobil riesim. Co si ludia co neustale vidia len "rodica/matku" s mobilom v ruke neuvedomuju. Jasne za stolom jeme, nemobilujeme, ale inak vybavujem veci v pochode a vzdy ked treba, pri akejkolvek aktivite.. a ked mi dieta ukaze ze riesi Matiku, skolu alebo nieco podstatne, tak nech na tom mobile je.. ale to nerobi, ďobe do hier alebo skroluje videjka. Takze na taketo otazky, lahka odpoved. My sme mali hadku doma kvoli mobilovaniu mojmu vecer, dokonca s chlapom, taksom sa ho spytala ze kedy asi som nahodila na bazar tie jeho haraburdy? no asi vecer. A ked mu rano doniesol kurier potraviny, tak kedy som to asi objednala? :D To nevidia ludia, co nepouzivaju technologie na taketo veci a len somru :D
@anonym_autor dieťa má pomaly 14r. a je už v puberte. Do nejakých 9 rokov nemal mobil, tablet (ani mu nechýbal), potom nastúpil kovid a museli sme kvôli škole kúpiť notebook. A od vtedy sa začalo peklo. Súhlasím, s tebou že u väčšiny deti nefunguje v tomto smere samoregulácia. Nič iné ako vypnutie wifi u nás nefunguje, neustále naťahovanie času, hádky, nie je schopný sám od seba dodržať dohodu. Všetky kamarátstva, záujmy išli do kelu. V podstate ani nemá s kým ísť von, všetci rovesníci visia na nete. Tu sa ti ozvalo pár mamičiek, ktorých deti ešte žijú jak- tak normálne. Drvivá väčšina nemá odvahu priznať, že boj s AI atď. prehrávame ☹
@stanislavicenka mas 9rocne dieta, vies tym padom o 14 a 15 rocnych velmi malo. Vlastna skusenost je neprenositelna. To ako keby som ja kritizovala vychovu kamosky co ma deti 16 a 19. No mozem jej poradit, napisat co si myslim, ale kedze som deti v tom veku este nevychovala, viem o tom doslova nic. Deti sa menia z mesiaca na mesiac, nieto z roka na rok. Nie, ine deti limity nemaju. Ci 11rocne, alebo 15rocne. Mozno 2 zo vsetkych co poznam ja osobne.
@galganka ano, aj nasi znami su prekvapeni, ze to vobec existuje 🤷♀️
@gaborka28 suhlasim vo vsetkom co pises. Celkovo sa to zhorsilo, ked som v 13 dovolila Instagram a v 14 Tiktok. A to uz ho mali vsetci kamarati v tej dobe. Predlzuj tie socialne siete a nedovol najdlhsie ako sa da. Ale tebe sa to urcite podari ;)
@anonym_autor nerozumiem, co sa na mna certis🙂
@anonym_autor typicky styl dnesnych deti, nemaju ziadne realne zaluby, kontakty. Ale vidim to vsade okolo seba, nas ma tiez kamosov na von hlavne tych, co nie su ani tak majetni a ich rodicia stale trvaju na tom, ze treba but v realite.
@anonym_autor dieťa má pomaly 14r. a je už v puberte. Do nejakých 9 rokov nemal mobil, tablet (ani mu nechýbal), potom nastúpil kovid a museli sme kvôli škole kúpiť notebook. A od vtedy sa začalo peklo. Súhlasím, s tebou že u väčšiny deti nefunguje v tomto smere samoregulácia. Nič iné ako vypnutie wifi u nás nefunguje, neustále naťahovanie času, hádky, nie je schopný sám od seba dodržať dohodu. Všetky kamarátstva, záujmy išli do kelu. V podstate ani nemá s kým ísť von, všetci rovesníci visia na nete. Tu sa ti ozvalo pár mamičiek, ktorých deti ešte žijú jak- tak normálne. Drvivá väčšina nemá odvahu priznať, že boj s AI atď. prehrávame ☹
@anonym_69c4f7 tiez to mame podobne aj s tým vekom. Ešte aj kovid dme ako tak držali s tlačítkovym mobilom a pocitacom. Nie so smartphonom. Ale nevidím problém len mobil ale to ze realne nie je s kým ísť von = keď je iný program, telefón ide vždy bokom. Ale nie je s kým = ale to.uz je inak debata 😊
@reanda potom to zmazem. Moj brat nie je psychicky ok. A podla mna tomu vyrazne dopomohli tie hry. V zivote je strateny, velmi mierne povedane. Mama mu pocitac chcela regulovat, sle otec nebol ochotny sa podielat na tejto forme vychovy a nechal to tak. Postupne stratil o vsetko zaujem. A v kombinacii ze sa zle ucil, ze doma takmer nic nemusel robit… akoze cele zle. Hoci sa to takto jednoducho hodnoti, ale nasi to s nim mali celkovo velmi tazke.
@anonym_autor hm.. ono je tazko povedat, ci by dopadol inak, ak by v tom pocitac a hry neboli.. to byva povahou.. a ano, niektore povahy inklinuju k traveniu casu pri pc a podobne viac.. niekoho to az tak nezaujima...
@reanda Aj ja poznam chalana, ktory zacal pocitacu a hram venovat cele dni, az prestal viac menej vychadzat z domu, s nikym sa nestretaval, poriadne nejedol, upadol do depresie a musel to riesit psychiater. Ja by som sa na samoregulaciu tiez nespoliehala, za istou hranicou by som uz spozornela a zacala to riesit. Asi limitom a zaroven rozhovormi. To mas ako s alkoholom, niekto sam zreguluje, niekto nie.
@marianarem samozrejme, ze ani samoregulacia nie je 'svata', tiez ma svoje uskalia a prirodzene, ze rodic svoje dieta vnima a moze citit, kedy je este nieco pren ok a kedy uz nie.. ale treba v prvom rade nacitit to dieta.. bohuzial mam dojem, ze skor je viac rodicov 'nacitenych' na rozne 'bububu' od kadejakych odbornikov a potom podliehaju casto zbytocnym a prehnanym strachom.. kvoli comu nasledne neprirodzene limituju svoje deti, ktore sa proti tomu buria a su z toho len zbytocne hadky a nervy..
a ked uz porovnavas s alkoholom - myslim, ze maloktore dieta ma problem prijat obmedzenie, ze nemoze pit alkohol, kym je male.. lebo prirodzene citi, ze je to tak ok.. co pri inych obmedzeniach nie vzdy takto funguje
@marianarem samozrejme, ze ani samoregulacia nie je 'svata', tiez ma svoje uskalia a prirodzene, ze rodic svoje dieta vnima a moze citit, kedy je este nieco pren ok a kedy uz nie.. ale treba v prvom rade nacitit to dieta.. bohuzial mam dojem, ze skor je viac rodicov 'nacitenych' na rozne 'bububu' od kadejakych odbornikov a potom podliehaju casto zbytocnym a prehnanym strachom.. kvoli comu nasledne neprirodzene limituju svoje deti, ktore sa proti tomu buria a su z toho len zbytocne hadky a nervy..
a ked uz porovnavas s alkoholom - myslim, ze maloktore dieta ma problem prijat obmedzenie, ze nemoze pit alkohol, kym je male.. lebo prirodzene citi, ze je to tak ok.. co pri inych obmedzeniach nie vzdy takto funguje
@anonym_69c4f7 aj u nas prisiel notebook kvoli covidu. A tam sa to zlomilo, druhy zlom bol socialne siete. A s tymi kamaratmi… no v lete je ich malo. A ja som povedala, ze je mi jedno aky sport bude robit, nech si vyberie, ale 1 minimalne musi byt 🙈. Aj keby tanky padali. Tak ma a potom ma este ine, nesportove. Ale celkovo je to boj. Puberta, spoluziaci, bezne problemy, do toho toto. Drzim ti paste, nech nieco vymyslis a zaberie. Lebo presne u nas ziadne dohody nikdy neplatili. Ale ja nechcem dopustit, aby moje dieta/deti skoncili niekde na antidepresivach.
@reanda Nemyslim ze bububu, skor realita a tymi “bububu” len potvrdzuju to, co vsetci vidime a vnimame. Kazdy rodic si myslim svoje dieta ma velmi dobre navnimane a dokaze realne zhodnotit, co uz je cez.
@anonym_autor nerozumiem, co sa na mna certis🙂
@stanislavicenka vobec nie 😉
@reanda To ano, ale mnohi pubertaci uz s obmedzenym alkoholom problem maju 🙂
Ale mas pravdu, ze najlepsie je vycitit, co je dobre pre ktore dieta. Autorka ma zlu skusenost a to sa pochopitelne prejavuje aj na jej vychove. Ja ju aj chapem, prave kvoli tomu alkoholu, kedze svokor pil a zacal uz prave v puberte. Sama teda trochu tapem v tom, ako sa postavit k otazke alkoholu, ked bude moj syn v puberte. Nechcem ani panikarit, ani to podcenit.
@anonym_autor
v prvom rade dakujem za uprimnost Tebe aj ostatnym, ktori pozdielaju skusenosti.
nasa skusenost- "bojujeme" s tym tiez. 10 a 12 r. chalani.
kym boli mali nejako sme to neriesili- nebolo treba. kazdy den vonku. aj niekolko hodin. potom starsi s tym prisiel v skolke, ze chalani hraju. tak sme stiahli car driving. mladsi zvykol telefon odovzdavat este pred limitom, nebavilo ho to. mali tusim hodku 2x do tyzdna. cize nic extra- bolo to v pohodke.
potom prisla skola a pri starsom to bolo strasne. toxicke deti, vytvarali toxicky kolektiv. rodicia- cista katastrofa. v 2.roc. mali takmer vsetky deti smart telefony. s odstupom casu syn povedal, ze deti v triede sa zmenili potom, co dostali telefony. drviva vacsina.
mladsi ma iny kolektiv- takze aj vdaka tomu syn vie vybehnut von s detmi z triedy pocas sk.roka aj pocas prazdnin.
tlak okolia nas donutil dat starsiemu synovi smart telefon koncom 4.triedy, ale bez dat.
(mladsi dostal v polovici 4.triedy hoci sme chceli pockat do 2.stupna) neprinieslo to nic dobre- len dalsie trapenie pre vsetkych. deti z triedy nevedeli normalne komunikovat (cest vynimkam), dodrzat slubene, ospravedlnit sa, oznamit, ze nepridu na stretutie. tazko sa to potom dietatu vysvetluje, ked sa pyta preco on nedal vediet, ked ja ano. preco mi spoluziak neposlal ulohy, ked ja ano, atd.
samozrejme obaja maju Family link, ktory sa starsi naucil obchadzat. mladsi zatial nepotrebuje. je to neustale vysvetlovanie, dohadovanie, dotahovanie- kolko denne, kedy zvysit. iste je, ze aj ked si nasli sporty, ktore ich bavia- tie obrazovky su a zostanu este dlho ich magnetom.
su dni kedy je to super a vsetko slape a su dni, kedy mam chut vyhodit tie pekelne pristroje von okonom, odstahovat sa niekam daleko. a ked ich nervova sustava normalne dozrie - sa vratit.
su dni kedy pravidla funguju a musis ich dodrzat a su dni kedy musis povolit, lebo si uvedomujes, ze "s tym kamosom hrava len zriedkakedy, lebo maju povinosti a kruzky". hravaju aj spolu s bratom, co ich nuti komunikovat, prisposobovat, povzbudzovat sa. v lete povolujeme, ale pocas prazdnin sa snazime to drzat na uzsie.
faktom ale zostava, ze je to extremne narocne- lebo ako rodicia stojime s obmedzenym rozpoctom a hlavne casom proti tym najlepsim odbornikom s neobmedzenym caasom a rozpoctom.
zaverom by som zadielala postreh chalana z rodiny, ktory sa ucil celkom dobre, dostal sa na 5 roc.bil.gymo (tento rok bude koncit) a hraval dlhe hodiny aj noci. povedal mi:neboj. pozri sa na mna. ked prisla priatelka- odlozil som hry zo dna na den. a cez kazde prazdniny chodim brigadovat
@iwesska dakujem, tvoje komentare su pre mna najvacsim prinosom a citanie na notebooku naozaj nie je tou spravnou vyhovorkou. Vezmem vecer mobily aj notebook, nech sa aj na hlavu postavia detuchy moje 😁. Bude to narocne, ale som presvedcena, ze to za to stoji. Je to o to tazsie, ze tie decka v ich okoli ziadne limity nemaju 🙈. Ale co uz. Nase maju a mat budu.
@anonym_autor Ano,toto casto pocuvam,ako "nikto" nema limity. Ale tiez to,ze kamos sa chvalil,ze hral 10hodin (aj celu noc samozrejme potajomky) a to uz je za mna vazny problem. U nas to rychlo sklzalo k zavislosti, podrazdenost,nervozita, zurivost, odkedy obmedzil cas a vecer na tom nic nerobi,da sa s nim normalne komunikovat,aj von chodi vela,aj na bike. Proste im to treba fyzicky zobrat a neriesit,kto ma/nema limity. Ja im vzdy poviem,ze xy nech tam je aj 24/7, ked mu to rodicia dovolia,vy ste nase deti a my mame ine pravidla🤷♀️
hlavne sa nedaj opit rozkom, ze spoluziaci nemaju limit. MAJU . A ja som si to zistila a vyskusala na vlastnej kozi a maju... Len to tak vyzera ze nie, lebo kazdu chvilu je niekto iny online a hlavne tie hry co riesia, nie su limitovane na spoluziakov... Ja lutujem den, ked sa povolil mobil, ked sa odblokovala wifi a hned som nezablokovala vsetky socialne siete.
AKo to riesim, vecer beriem mobil a moze sa o zem slahnut slecna. Cez den je schopna byt na mobile v kuse, dokonca ma podporu starych rodicov, k mobili aj hodinkny a somariny, doniesli bez mojho dovolenia, lebo uz je velka a co sa ma budu pytat. Vezmem zapne PC, ale to aspon v noci nestrci pod perinu. Rano oci cervene, spuchnute a vychrapovat do 11tej. Budim ju rano, kedze nema aktivity, a ziadne vyspavanie... a vecer ako babatko ju idem pozriet. Akurat sme sa rano vadili kovli mobilu ale s kludom ho dnes zabalim.
U nas ziadne limitiky nefunguju, ani blokacie, ona si otvori v otcvom PC ruter, odblokuje, povoli vsetko. A on to necha tak, ved co... Cize za mna = zobrat a odlozit. A neboj aj pred 30rokmi to bolo.. pamatam si ako frajerova mama braka kabel od internetu z domu do prace a svokra tiez zabalila kabel k PC elektricky, ked to prehanali = a to napr. moja polovicka uz bola dospela vtedy. ANo aj vtedy aj dnes sa zavislaci hadzu o zem :D A nech.
@gaborka28 na toto ti lahko poviem, preco mame mobil v ruke.. pretoze velakrat ho naozaj pouzivame na vybavovane. Ja ked nie som v praci, tak stale idu emaily a chat z firmy, rovnako tak musim objednat nakup, kopu veci objednat, zistit terminy, objednat.. vsetko cez mobil riesim. Co si ludia co neustale vidia len "rodica/matku" s mobilom v ruke neuvedomuju. Jasne za stolom jeme, nemobilujeme, ale inak vybavujem veci v pochode a vzdy ked treba, pri akejkolvek aktivite.. a ked mi dieta ukaze ze riesi Matiku, skolu alebo nieco podstatne, tak nech na tom mobile je.. ale to nerobi, ďobe do hier alebo skroluje videjka. Takze na taketo otazky, lahka odpoved. My sme mali hadku doma kvoli mobilovaniu mojmu vecer, dokonca s chlapom, taksom sa ho spytala ze kedy asi som nahodila na bazar tie jeho haraburdy? no asi vecer. A ked mu rano doniesol kurier potraviny, tak kedy som to asi objednala? :D To nevidia ludia, co nepouzivaju technologie na taketo veci a len somru :D
@simca06022011 aj u mna je mobil pracovný nástroj - nemyslím na bazar atd (ale aj na to, samozrejme). Pracujem v médiách a môj čas na telefone je priemerne 6 hodín. Šialene, že? Takze áno, ja presne viem, o čom hovorím. Ale pravda je ta, že veľa rodičov len bezcieľne scroluje čas, topky, kona, fb, insta.. len tak z dlhej chvíle. Takze ak sa bavíme o regulácii pre deti, je vhodne, aby mnohi (nie všetci, to zdôrazňujem, aby sa to niekoho nedotklo) rodičia začali najskôr od seba. Zab tým si stojim a keď sa rozhliadnem okolo seba, v obchodoch pri pokladni, v kaviarňach, na ihrisku, proste kdekoľvek, stat si aj budem 🙂
@anonym_autor Autorka ja mám 2 deti pubertiak má 16 a menší chlapec bude predškolák. Mám 10 rokov rozdiel medzi nimi. Starší má mobil a notebook, veľa času strávi na internete ale on aj rád číta chodí von so psom. Menší keď ho vidí tak tiež len mobil by chcel. Muž mu stále dovolil keďže robí HO a aby mohol popri ňom robiť.
Ja pracujem osmičky dôjdem domov z roboty a som KO, ešte variť upratať niečo, deti zobrať von. Cez víkend tiež niečo porobiť, ísť niekam na výlet. Keď chlapcov zamestnam alebo ideme niekam von tak na mobil ani nepomylia. Ale keď sme doma tak skoro stále v ruke a musím napomínať nech to odložia. Už mám svoj vek a nevládzem toľko som unavená tak neviem stále im robiť program aby neboli na mobile. Áno hnevá ma to no aj ja som len človek čo každý večer padám od únavy do postele.
ako sa maju deti naucit si nieco same regulovat, ked im to regulujes ty zvonka? ked dieta dostane limit, co uz nareguluje? ak chces, aby boli deti samostatne a za seba zodpovedne, musis im dat slobodu a uniest aj riziko, ze pri tej regulacii budu zachadzat aj za hranice - bez toho to toziz nefunguje.. dieta si nemoze stanovit hranicu, ked nema moznost za nu zajst.. ako ma potom zistit, kde ta hranica je?
a dalsia vec - nie je univerzalna hranica toho, co je v poriadku.. pre niekoho su uz dve hodiny denne pred obrazovkou vela, pre ineho je v pohode aj desat .. tuna je tiez treba byt pripraveny na to, ze dieta si to zreguluje nejak, ako sa tebe nemusi pozdavat.. potom si musis zodpovedat otazku, ci chces ozaj, aby deti boli samostatne, alebo chces radsej, aby dodrziavali limity.. tam to ale bez hadok zrejme nepojde.. ono je to totiz prirodzene, ze sa clovek brani, ked ho niekto limituje a obmedzuje..
mna zaujalo, ze dieta viac 'depkuje', ked je dlho na notebooku.. tam by som sa asi zamerala, ak chces s nim viest debaty na tuto temu.. ci si nemysli, ze mu to skodi, ked sa potom neciti dobre.. to by mohla byt fajn pomoc pri tej samoregulacii.. ak sa teda rozhodnes pre nu, nie pre limity
@reanda samoregulacia v nízkom veku je blbosť, synovi spolužiačka skončila na liekoch na rok , úzkosti a depresie a to bol 1. Stupeň. Regulovať to vedia len deti ktore o to nemajú veľký záujem, ale aj to nie je regulácia ,len nezaujem.
Autorka ,mame limit cez family link a veľa o tom diskutujeme a počúvame podkasty o vplyve na mozog a správanie, plus nás osobny príklad.Ale limity mal od mala takže sa nevybudovala závislosť. TV pozerá ,ale ma pravidlo anglické verzie s angl. Titulkami , to tiež regulujeme na 1 ,2 epizódy denne.Nam pomaha ked syn vidi ,ze aj dospelí si sami nastavujú limity , chápe to ako normu , plus veľa športu a podporujeme ho v aktívnom stretavani s kamarátmi.cize on ich vola von a pod.necaka na to kto ho zavolá.
@anonym_autor malí hajzlíci 😆

@anonym_autor normálne im zober mobily noteboky a je vybavene aky limit co tam cely den robia? Do 1 v noci? Wtf?