icon

Ako ochrániť dcéru pred nástrahami internetu?

10. máj 2025

No žienky mám dosť. Nejako extra sa v týchto veciach nevyznám... Dcéra 13 r. má fb a Messenger. Vraj si občas písala s dievčatami do školy. Nejako extra som ju nekontrolovala, nebola tam často ani dlho. Zrazu si stiahla ig, čo som sa dozvedela až minule a stále sa tvárila že si píše s kamoškou. Mobil mala zaheslovany a až teraz som ju donútila zmeniť heslo aby som sa doň mohla dostať. A tam jej píšu akože cudzie dievčatá,že akože vytvoria skupinu iba dievcat a budú chodiť von. Pár správ som prečítala a na začiatku tie isté správy ako cez kopirák, že ahoj, vytvorím skupinu z viacerých dievčat, môžeš tam aj ty niekoho pridať,ale iba dievčatá... Veka návrh priateľstiev zrazu od ľudí, ktorých nepozná...

Dievčatá čo robiť? Ako toto vy strazite? Ona mi povie že ide von s kamoškou a bohvie s akým debilom by sa stretla, čo by sa predstavoval na nete ako dievča, ona je dosť doverciva. Ako to ustrážiť? Ako fungujú tie rodičovské kontroly a ako to nastaviť? Nechcem ju úplne vyčleniť zo sociálnych sietí, keďže fakt aj spolužiaci tam fungujú, aké čo robiť? Dá sa nastaviť, že by na ig mohla odpísať iba spolužiakom? Úplne mi je zle z toho, že bohvie aký debil je na druhej strane...

Strana
z3
lila246
10. máj 2025

odporucam si pozriet spolu s dcerou český film 'V sieti', je aj verzia od 12 rokov - https://www.csfd.cz/film/818098-v-siti-za-skolo...

januska12323
10. máj 2025

Doteraz si ju o tom nepoučila? Najvyšší čas.

autor
10. máj 2025
@lila246

odporucam si pozriet spolu s dcerou český film 'V sieti', je aj verzia od 12 rokov - https://www.csfd.cz/film/818098-v-siti-za-skolo...

@lila246 ten film pozriem díky

autor
10. máj 2025
@januska12323

Doteraz si ju o tom nepoučila? Najvyšší čas.

@januska12323 ale samozrejme že má všetko miliónkrát vysvetlené... Ale ako vidím vysvetlivat a dôverovať nestačí...

autor
10. máj 2025

Ako to všetko zablokuje? Snapchat, ig. Normálne nám chuť jej kúpiť tlačítkovy telefón

januska12323
10. máj 2025

Family link

ivangeline
10. máj 2025

Najvyšší čas kúpiť ten tlačitkový telefón. 🙂

autor
10. máj 2025
@januska12323

Family link

@januska12323 ako to funguje? Ja presne budem vidieť čo ona číta, kde píše?

januska12323
10. máj 2025

Ak je fakt naivná dohodla by som sa s kamarátom nech jej tak napíše a potom sa s ňou stretne. Naučí ju to viac ako len reči od mami, ktoré nepočúva.

januska12323
10. máj 2025

Neviem ja to nemám ale niekto určite poradí.

autor
10. máj 2025
@ivangeline

Najvyšší čas kúpiť ten tlačitkový telefón. 🙂

@ivangeline zas človek nechce, aby sa jej smiali, ale veľmi ma sklamala. Lebo x krát som jej vysvetľovala, že nemá nikomu neznámemu odpisovať, nedajbože posielať fotky. Jednoducho má klame.

autor
10. máj 2025
@januska12323

Ak je fakt naivná dohodla by som sa s kamarátom nech jej tak napíše a potom sa s ňou stretne. Naučí ju to viac ako len reči od mami, ktoré nepočúva.

@januska12323 no ona uverí každému. A doteraz nechodila von, nemala s kým...až teraz bola pár krát s kamoškou zo školy... Ale aj to už aby som sa bála...povie mi že ide s ňou a pritom bohvie ide... Nemôžem jej veriť.

marca12
10. máj 2025

Ja by som to riesila zakazom mobilu. Tyzden bez mobilu a rozmysli si,ci bude nabuduce pridavat cudzich ludi. A samozrejme rodicovska kontrola. To si mala mat uz davno

autor
10. máj 2025
@marca12

Ja by som to riesila zakazom mobilu. Tyzden bez mobilu a rozmysli si,ci bude nabuduce pridavat cudzich ludi. A samozrejme rodicovska kontrola. To si mala mat uz davno

@marca12 ja sa tam ani dostať neviem, kde to má zašite... Šla spať, tak som to chcela popozerať a neviem sa dostať do tých sprav

autor
10. máj 2025
@marca12

@marca12 prosím ťa vieš odporučiť konkrétnu rodičovskú kontrolu? A ako to funguje? Raz som to mala stiahnuté,ale nejako som z toho bola jeleň

alex49
10. máj 2025

ak ťa nepočúva, tak jej ten mobil zober. Slečna musí vedieť, že skutky majú následky.
čo má kde zašité?? Si rodič a mobil je tvoj majetok, ktorý má slečna požičaný. Ak sa nevie správať, tak ho mať nebude. Dostane obyčajný tlačítkový, aby si sa jej vedela dovolať a hotovo.

autor
10. máj 2025
@alex49

ak ťa nepočúva, tak jej ten mobil zober. Slečna musí vedieť, že skutky majú následky.
čo má kde zašité?? Si rodič a mobil je tvoj majetok, ktorý má slečna požičaný. Ak sa nevie správať, tak ho mať nebude. Dostane obyčajný tlačítkový, aby si sa jej vedela dovolať a hotovo.

@alex49 mobil mám...ale neviem v ňom nájsť tie správy...vraj ten ig má prepojeny s FB. No nič,asi ho dám zajtra do pôvodných nastavení alebo vážne dostane tlačítkovy. Aj tak už moc vystrkuje rožky a nevie sa vypratať do kože.

kivivi
10. máj 2025

Rodicovska kontrola je fajn, ale neda sa spoliehat, ze vsetko vyriesi. Pokial nebude mat uplne zablokovane socialne siete, tak rodicovska kontrola neriesi, s kym si pise, co si pise. Iba obmedzuje celkovy cas na mobile a obmedzuje, prip. blokuje jednotlive aplikacie - ale len co sa tyka dlzky ich pouzivania.
Naozaj odporucam film V sieti + mne sa zda, ze bud na fb alebo na ig je profil, kde zverejnuju, ake prasaciny pisu ludia v domneni, ze si pisu s 13r dievcatom. Tiez nie je zly napad dohodnut sa s nejakym znamym, aby ju takto vylakal von, nech sa spamata, co sa moze stat. Ale ak bude stale taka doverciva, to potom ju jedine vobec von nepustat. Nechapem, keby mala 9, ale 13r by uz mohla mat realnejsiu predstavu o zivote. Moje deti vedia, ze si nesmu s nikym cudzim pisat, musia mat uzamknuty profil a na nom nie vlastnu foto. Samozrejme, nikoho cudzieho nepotvrdit ako priatela.

viole
10. máj 2025

Pozrieť film V sieti, veľa sa o tom rozprávať a vysvetliť, že tieto "skupiny" sú často riadené pedofílmi, ktorí sa vydávajú za dievčatá. Získajú si dôveru a následne pýtajú intímne fotky. A pozor, ak má verejný profil, aká koľvek fotka môže byť stiahnutá. Nám sa to stalo s neterou 13 ročnou. Jej fotky stiahol dáky chlap, vytvoril nový profil a a touto identitou písal iným dievčatám. Je to hnus, netreba to deťom zakazovať, lebo sa to vlastne ani nedá a je to kontraproduktìvne, ale pomôže veľa veľa rozhovorou na túto tému.

autor
10. máj 2025
@kivivi

Rodicovska kontrola je fajn, ale neda sa spoliehat, ze vsetko vyriesi. Pokial nebude mat uplne zablokovane socialne siete, tak rodicovska kontrola neriesi, s kym si pise, co si pise. Iba obmedzuje celkovy cas na mobile a obmedzuje, prip. blokuje jednotlive aplikacie - ale len co sa tyka dlzky ich pouzivania.
Naozaj odporucam film V sieti + mne sa zda, ze bud na fb alebo na ig je profil, kde zverejnuju, ake prasaciny pisu ludia v domneni, ze si pisu s 13r dievcatom. Tiez nie je zly napad dohodnut sa s nejakym znamym, aby ju takto vylakal von, nech sa spamata, co sa moze stat. Ale ak bude stale taka doverciva, to potom ju jedine vobec von nepustat. Nechapem, keby mala 9, ale 13r by uz mohla mat realnejsiu predstavu o zivote. Moje deti vedia, ze si nesmu s nikym cudzim pisat, musia mat uzamknuty profil a na nom nie vlastnu foto. Samozrejme, nikoho cudzieho nepotvrdit ako priatela.

@kivivi ďakujem za rady. Veď práve že keď bola mladšia, bol na ňu spolah. Ako zablokujem sociálne siete a uzamknem profil na FB?

viole
10. máj 2025

Nie len ty pozri film. SPOLU s dcérou si ho pozrite. Načo je len tebe pozerať? Ona to potrebuje predovšetkým vidieť

autor
10. máj 2025
@viole

Pozrieť film V sieti, veľa sa o tom rozprávať a vysvetliť, že tieto "skupiny" sú často riadené pedofílmi, ktorí sa vydávajú za dievčatá. Získajú si dôveru a následne pýtajú intímne fotky. A pozor, ak má verejný profil, aká koľvek fotka môže byť stiahnutá. Nám sa to stalo s neterou 13 ročnou. Jej fotky stiahol dáky chlap, vytvoril nový profil a a touto identitou písal iným dievčatám. Je to hnus, netreba to deťom zakazovať, lebo sa to vlastne ani nedá a je to kontraproduktìvne, ale pomôže veľa veľa rozhovorou na túto tému.

@viole ja som jej to už fakt x krát vysvetľovala, keď bola reportáž v tv, hneď som ju volala nech to pozerá... Ona ja FB v profile fotky nemá, ale bohviekomu poslala...lebo presne tam aj bolo že si vymenia fotky a jasne fotka dievčatá tipujem nie reálneho. Ja som skoro skolabovala.

autor
10. máj 2025
@viole

Nie len ty pozri film. SPOLU s dcérou si ho pozrite. Načo je len tebe pozerať? Ona to potrebuje predovšetkým vidieť

@viole áno,jasne, myslela som že pozriem kde sa to dá pozrieť...či na bombuj alebo kde ešte sa da?

autor
10. máj 2025

Bože ja mám dosť. Nechcem aby bola izolovaná od ostatných, keďže tie deti dnes žijú na nete...ale ako to riešiť...

slovakboy
10. máj 2025

Nemusí byt izolovaná od ostatných. Ale tam je jednoduché pravidlo: Žiadne priateľstvo na soc sieti nesmie potvrdiť pre človeka zviera vec, ktoré nepozná aj z reálneho života. A stretnutia s niekym novým absolútne blok. Nech príde dotyčná nová kamarátka k vam domov ak už veľmi chce novú kamošku.

autor
10. máj 2025
@slovakboy

Nemusí byt izolovaná od ostatných. Ale tam je jednoduché pravidlo: Žiadne priateľstvo na soc sieti nesmie potvrdiť pre človeka zviera vec, ktoré nepozná aj z reálneho života. A stretnutia s niekym novým absolútne blok. Nech príde dotyčná nová kamarátka k vam domov ak už veľmi chce novú kamošku.

@slovakboy no ja FB ona má pár priateľov a sú to zo školy deti. Aké že si stiahla ig som ani nevedela a tie návrhy jej chodia ani neviem z akej sociálnej siete. Nie som v Tom taká zbehla...

viole
10. máj 2025

Moja rada, neizoluj ju a nezakazuj. Nám to pri neterke nepomohlo, naopak, ešte väčšmi ju lákali tieto veci. Prosto zakázané veci. Zvedavosť. Túžba zapadnúť. Je lepšie, keď siete používať bude, ale s dohodou, že si môžeš pozrieť s kým si píše. Ani nie tak čo, predsa len, aj ona má právo na tajnosti s kamarátkami o chalanoch, známkach, túžbach....ale predovšetkým kto to je s kým si píše. A druhá dohoda by mala byť, aby mala profil uzatvorený, čiže nikto neznámy neuvidí jej obsah. Na profilovke by tiež nemala byť jej fotka, ale čokoľvek iné. Obrázok, avatar, hoci čo. Pedofíli mieria práve na profily s dievčenskými fotkami. Nemala by si písať absolútne s nikým, koho nepozná. A poučená všetkým, čo ju na nete stretne. A tretia rada, mala by s tebou preberať, ak jej napíše niekto neznámy. Čo robiť v takom prípade, prečo nesmie odpisovať a podobne. Zákazy a rodičovské zámky na nete len vytvoria priepasť medzi vami a bude rebelovať. Prípadne klamať a to nechceš

autor
10. máj 2025
@slovakboy

@slovakboy či jej to chodili do snapchat alebo ig... Chcela som to teraz prečítať,ale neviem sa tam dostať,lebo tie appky nemá na ploche

slovakboy
10. máj 2025

IG nepoznám vôbec hoci som si tam pred rokmi zriadil účet. Raz som tam zavítal pred časom a také blbosti mi tam chodili, že som to zatvoril. IG nepotrebuje ak ma FB.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3