icon

Ako ochrániť deti pred zlými kamarátmi?

15. nov 2024

Čo vám pomohlo, aby dieťa neskĺzlo do zlej partie.

Strana
z4
zuzka148
23. nov 2024

Zaujímavá téma. Keď už sme aj pri súrodencoch, mne pomohla kniha od Jiřiny Prekopovej Prvorodené dieťa. Je taký komplex vecí, ktoré dieťa môžu ovplyvniť.. Základ je zdravý láskyplný vzťah s dôverou, pozornosťou. To budovať od detstva. Nehovoriť dieťaťu, že sklamalo. Krúžky primerane. Ani zahltené deti nie sú šťastné. A nie na všetkých krúžkoch je ok prostredie. Nechrániť deti príliš a ani naopak, robiť ich dospelákmi v detskom veku. Ale vždy je aj priestor na nápravu, odpustenie. Veľmi poučné sú príbehy z Cenacola.

interneta
23. nov 2024

@akvi uplne odveci ale pri tomto co si napisala mi napadlo, ze preto ked je to mozne, radsej posielam starsie dieta na take veci ako ockovanie ci zubar muza 🙂 lebo ja sa trasiem uz den pred navstevou zubara a rovnako prezivam aj ked ma ist dieta. Trochu som to nadniesla, jasne ze to zvladnem a nerutim sa. Ale nie som v tom komfortna. Muz je je v tomto viac v pohode.

evkatk
23. nov 2024

Ublíženie na zdraví, požívanie alkoholu v puberte, odvrávanie, odmietanie toho, čo chce rodič, robenie zlého naschvál, aby naštvalo rodičov a blízkych,.... toto je len dôsledok voľnej výchovy, kde podľa niektorých sa rodič nemá do dieťaťa starať, usmerňovať ho, lebo si samo formuje osobnosť. Často v tom je dieťa podporované partiou, do ktorej zapadne. Veď čo robia 13 - 14 ročné decká vonku, vysedávajúc v parkoch, pred školami, hulákajúc, rozbíjajúc fľaše? Pred nami je ZŠ a školník každé ráno zberá sklo, injekčné striekačky a kadejaké svinstvo. Kam to dospeje, čo bude z tých detí? Minule polícia pozberala partiu a z 11 decák malo 7 z nich menej ako 14 rokov. Viedli ich 2 dospelí, u ktorých našli aj drogy. To tie deti nechýbajú doma? No rodičom sa nepáči moralizovanie v presvedčení, že svojim deťom poskytujú tú najlepšiu výchovu. Odmietli súhlasiť aj s odberom, na zistenie drog. Ako rodičia maloletých s tým museli súhlasiť. Tie isté deti sú naďalej denne pred školou a rozchádzajú sa okolo jednej v noci. Rodičia to z okien vidia aj tackajúce ožraté ratolesti. Jeden otecko na poznámku suseda, ktorému sa jeho ani nie 14 - ročný syn vymočil na rohožku, povedal, aby sa do jeho syna nestaral, je to jeho vec, čo robí a ak sa mu nepáči, nech sa z prízamia odsťahuje. Na prízemí bývajú len chu..., ktorí si zaslúžia pred dverami mláčku.

evkatk
23. nov 2024

Je to pravda, nesmie sa dieťaťu pripomínať, že nesmie sklamať. Naopak, dieťa má byť od malička vedené tak, aby medzi ním a dieťaťom bola maximálna dôvera a následné vzájomné uznanie a rešpekt. Vtedy dieťaťu samému vo svojom vnútri musí záležať na tom, aby tá dôvera sa nenarušila a teda rodiča nesklamalo. Funguje to a tak boli vychovávané moje deti aj vnúčatá. Trest to už je len dôsledok zlyhania vo výchove. Dieťa treba viesť tak, aby nemuselo byť trestané, aby si samo uvedomilo, čo robí správne a čo robiť nemá. Krik, nadávky, zákazy, odobratie telefónu, tabletu, atď. je trápny dôkaz o tom, že rodič dieťa nezvláda a dôveru dieťaťa stráca. No na psychiku dieťaťa to má veľký vplyv, je to obmedzovanie, ktoré často končí s dôsledkami.

autor
23. nov 2024

@evkatk díleri si najnovšie odchytávajú základnú školu po dedinách. Rodičia si myslia, veď má len desať rokov… strašné v akom obludnom množstve sa to deje. Stačí pozrieť na štatistiky drog za volantom u dospelých a sú desivé čísla. Je to veľký boj mať v dnešnej dobe deti a ustrážiť si ich pred nástrahami.

evkatk
23. nov 2024

Psychologické vyšetrenia pedag. pracovníkov na prevent. prehliadke klinickým psychológom sú dané zákonom. Ja ako riaditeľka školy som to mala zákonom dané každé 2 roky. Končila som v r 2021 a dovtedy to určite bolo.

autor
23. nov 2024

@evkatk akými dôsledkami? Ak dieťa neposlúcha, ako inak ho primäť k poslušnosti ako obmedzením toho, čo má rado? Lebo ja, keď ma dieťa nepočúvne ani na desiaty krát, tak omedzujem rozprávku v tv.

deedol
24. nov 2024

@evkatk daj zakon. U nas to urcite nebolo

evkatk
24. nov 2024

Dieťa má byť od narodenia vedené tak, aby samo od seba poslúchalo, v snahe nestratiť dôveru rodiča a nesklamať ho. Tak si rodič vzájomnou dôverou buduje autoritu, na základe ktorej dieťa poslúcha. Takto sa vychovávali deti po tisícročia. Niekedy stačil pohľad rodiča a poslúchlo, lebo mu na rodičovi a jeho dôvere záležalo. Tresty takmer neboli. Viete si predstaviť rodičov s 12 - imi deťmi, ktoré by trestali? To by rodina bola hotové bitevné pole. Trestalo sa výnimočne za závažné prehrešky.
Dieťa , ktoré ani na 10. krát neposlúchne, také dieťa má rodiča v paži, nemá k nemu vybudovanú dôveru, kašle naň. Možno ho aj nenávidí a robí to naschvál. Tu žiaľ zlyhala výchova od malička. Ak niečo rodič od dieťaťa požaduje, dieťa to robí preto, aby rodiča nesklamalo, nestratilo jeho dôveru. Ak však rodič čo len raz nedotiahol to, čo chcel do konca a vybodol sa na to, aby to dieťa splnilo, totálne zlyhal vo výchove svojou nedôslednosťou. Dieťa, ktoré vie, že to, čo rodič povie, to splniť musí, že nevyhne sa tomu, také dieťa netreba 10 krát prosiť. A tiež je dôležité, ako to dieťaťu povie. Ak len prikáže, je to zlé. Ja ak som niečo chcela od dieťaťa, nikdy som neprikázala, ale požiadala s prosbou " Prosím ťa, buď tak dobrý...." Ak dieťa je zvyknuté na taký prístup, neodolá splniť požiadavku rodiča, len aby ho nesklamal. Každej požiadavke zo strany rodičov, predchádzalo prosím ťa, buď taký dobrý alebo dobrá a to cca od 1,5 roka. Nikdy nebolo treba trestať.

autor
24. nov 2024

@evkatk ďakujem za vaše rady, veľa budem premýšľať a naprávať veru.

Strana
z4