Ako postupovať, ak nechcem, aby sa stredoškolák zúčastnil akcie?
A keď nechcem, aby sa moje dieťa (stredoškolák) zúčastnilo takejto akcie, napíšem ospravedlnenku a do dôvodu uvediem nesúhlasím s podujatím?
Bude to stačiť?
Dakujem

@gribka1 ty nevies ze krestanstvo je to PRAVE nabozenstvo, ziadne ine? 🫣😀
🤦♀️ Ty ani nevieš, na čo to vlastne to tvoje dieťa nepúšťaš. To nie je "prajd", ako si napísala, čiže "pride", ale "parade". Zjavne si mýliš pojmy s dojmami. Alebo nevieš čítať. Alebo proste stačí, že vidíš "Halloween" a už máš zatemnený zrak, aj mozog.
@janulik2008 kresťanstvo je to pravé... To viem
@autorka Keď raz uvidíš foto svojho syna z vysokoškolskej halowenskej party kde bude mať masku zombika co urobíš potom?
@44janica44 vydedi ho 😁
@autorka a druha otázka keď sa spolužiaci budú na druhý deň baviť ako bolo super, pozerať si fotky a pýtať sa ho preco nebol v škole aj on co povie?
"Maminka mi nedovolila sa obliecť za strašidlo lebo sa bojí ze vyvolám zo záhrobia samotného lucifera."
Tak si to predstavuješ?
Muj ty kvitku 🙄 Jedine spravne nabozenstvo a pritom krestanstvo ma tolko roznych obnozi, zalozenych iba a len na tom, ze kazda obnoz si to Pismo vyklada po svojom a riadi sa svojimi pravidlami. Vsetci su krestania ale ktori su ti spravni? A to nespominam dalsie nabozenstva, ktore vyznavaju miliony, niektore dokonca miliardy ludi. Nabozenstva, ktore su starsie ako krestanstvo, ale aj tie, ktore vznikli neskor. Ti vsetci budu zatrateni lebo nevyznavaju to jedine spravne nabozenstvo? To akoze naozaj?
@julca777 ty máš vôbec predstavu čo píšeš. Že len ten tvoj Boh je ten pravý? Na základe čoho ty určujes, ktoré náboženstvo je to naj? Kebyže si pravoslávna,tak by bolo to? Vyrastala som v kruhu všetkých týchto náboženstiev, okrem evanjelického, ale takého zakomplexovaneho človeka, zo svojim vlastným bohom som nestretla.
@julca777 podla teba. Len treba aj pocuvat 😉 vies mozno aj preto je to take utocne lebo stale JA JA JA. A ver mi ziadne nabozenstvo nie je dokonale. Mna napr zaujimaju aj ine nabozenstva kvoli tomu ako to u inych funguje a nepridem medzi ateistov rozpravat ze budu zatrateni a zhoria v pekle ked tomu neveria.
Vidis aj tu vedia ateisti sa normalne vyjadriť, aj vo forach kde sa riesi napr PSP vedia ateisti normalne vyjadrit nazor bez urazania.
@julia8888 my oslavujeme narodeniny ked vyjde cas, dospeli su uz rozumni, nie su male deti, pochopia, ze sa oslava kona vtedy, ked to vacsine vyhovuje. Male deti maju samozrejme oslavu v den narodenin, alebo v nasledujuci vikend. A na nesich odidenych si spominame kedykolvek v priebehu roka, nie sme veriaci, nemusime riesit prikazane sviaty, napriek tomu ctime tradicie, takze oslavime aj Vianoce aj Velku noc. Oslavime ich po svojom. Aj Dusicky oslavime po svojom. Mame pribuznych pochovanych kade tade po Slovensku, nie je v ludskych silach vsetko obehat, takze spomienku vybavime na jednom cintorine, pre vsetkych. Mame celu zapadniarsku vetvu rodiny pochovanu v Bratisleve nepotrepem sa kvoli tomu cez cele Slovensko. Ak mam cestu do Bratislavy zajdem aj na cintorin. Hoc aj v auguste. Ked schytam na Dusicky chripku, tak ju radsej doma vylezim, nepotrepem sa s horuckou na cintorin, len kvoli tomu, ze sa musi ist, lebo su Dusicky. Pre mna su zivi dolezitejsi ako ti co uz nie su s nami. Ti na cintorinoch sa uz nikde neponahlaju, pockaju na mna.
@tetapetra mam cestu do zahradnicstva pri cintorine, navstivim aj cintorin, hocikedy cez rok. Vlani nevydalo ist na cintorin na Dusicky, isli sme na Mikulasa. Mne je uplne jedno co si kto o mne mysli, dolezite je to co je vo mne, nie ostentativne demonstracie okazalou vyzdobou hrobov raz v roku...
@44janica44 nech sa za to nehanbí.... Kľudne nech si o ňom myslia co chcú, nech sa nevzdá viery a hlavne nech sa nezahráva so zlom lem kvôli tomu, aby zapadol. Autorka ho učí správnym hodnotám a dúfam, že ho naučí aj tomu, aby sa nebál postaviť sam za seba
@janulik2008 ja nehovorím, že ateisti sú horší ako veriaci... Ateisti môžu byť dobrými ľuďmi, len hovorím, že nemôžu ísť po smrti do neba a jednoducho pokiaľ neuveria idú do pekla. Keď o niečom viem, že je 1000 percentá pravda tak hovorím, že mám pravdu, ale bežne keď vyjadrujem názor a nie som si istá hovorím, že je to len môj názor... Toto je niečo iné
@julca777 ciže ty tvrdíš, ze mas v niecom 1000percentnu pravdu a že najspravnejsie je len krestantvo, aj to to , kt. ti nahuvccali?....tymto si preukazala fakt prave hodnoty....a rpave preto su pre mna neveriaci viac dodrziavajuci hodntoy, nez vy a ty konk. ....a za toto este aj vraj pojdete do neba....no nie, nepojdes;).....aj ked ti vymyli mozog a ty si tomu uverila ......odsudit a netolreovat inych....fuj....a vraj hodnoty veriacich......hnus si tu ukazala
@julca777 a ako potom vysvetlíš zážitky nie veriacich, či veriacich, ale nepatriacich k žiadnej cirkvi, alebo nie rimokatolikov, ktorí vo svojich zážitkoch s klinickú smrťou opisujú stretnutie so svetlom?
Co ak u.ries a po smrti zistíš, že nemôžeš v tom svojom vysnívanej nebi byť lebo tam sú aj ľudia iných vieroviznaní, ktorých si ty počas života zatracovala?
Mňa by strašne zaujímalo ako by sa tváril taký moslim, katolík či žid, keby zistil, že ajha a inak to je ako som bol presvedčený.
Každé jedno náboženstvo je presvedčené, že je jediné správne. Problém je, keď začínajú jeho vstupenci šíriť nenávisť voči tým druhým, čo nezdielaju ich názor.
Uvedom si, že pre Žida či moslimami, budhistu atď si ty práve taká pomylena so svojím katolíckym pohľadom na svet, ako sú oni ponyleny vo svojom vyznaní, pre teba.
@julca777 tak a dosť ! To ako sa opovažuješ vyvyšovať to svoje náboženstvo nad ostatné, to kto ti dal právo ?! Ty jedna falošná, zadubena kresťanka, s vymletou hlavou, fanatička a jedna protivna, povýšenecká katolícka ježibaba ! Ty sama si stelesnenie diabla a pekelnych ohňov, nebudeš spasená, ale skončíš v pekelnom kotli a naveky sa budeš smažiť za tie tvoje sprosté slová v satanskom oleji. Váš farár aj celou suitou by ťa mali dobre pobuchat po hlave, aká si zadubena, tmárska, poslať na teba aspoň 3 exorcistov, alebo ťa rovno zavrieť na Cajlu. Du blejt velebnosti, nad takýmito katolíkmi !
@cacianka ona jediná hovorí "pravdu", ktorá je tá "jediná a správna" a druhí sú len obyčajní neveriaci pohani 🤦♀️ tá ženská urgentne potrebuje pomoc nejakého psychiatra. Podľa nej som aj zakomplexovana a nielen ja 🤣🤣🤣 a to len z toho dôvodu, že občas oblečiem môjho psa, ked s nim idem na prechádzku a je chladno 🤦♀️🤣
Pred chvíľou som čítala na Fb a spomenula som si na túto diskusiu z víkendu.. pre všetky, ktoré sa boja 'čerta' 🤷🏻♀️
Vo štvrtok, 31.10.2024 nás čaká jeden z najvýznamnejších sviatkov kola roka - Samhain. Jeho sila bude podporená aj novom v Škorpiónovi.
Tento veľmi starý sviatok označoval keltský nový rok. My ho poznáme pod názvom Dušičky, Sviatok mŕtvych, či Halloween (predvečer Všetkých svätých). Listy opadávajú, rastliny umierajú, zvieratá sa chystajú na zimný spánok, dni sa skracujú, temnota rastie.
Hovorilo sa, že sa v tomto čase otvára brána medzi hmotným a posmrtným svetom. Duše sa v tento večer vracajú domov zohriať k ohňu. Bolo zvykom variť doma obľúbené jedlá našich milovaných zosnulých. Vychádzajú však aj rôzne prízraky a bludné duše, ktoré sa nemajú kam vrátiť a putujú bezcieľne krajinou (analógia s tieňmi v nás). Obliekanie si strašideľných masiek malo tieto duše zmiasť, aby nám neublížili. Aby sme im pomohli na ich ceste do neba, zapaľujeme sviečky a posielame im lásku. Zároveň si tak pripomíname, že naše vnútorné svetlo neprestáva svietiť ani v dňoch najväčšej temnoty.
Pre Keltov aj starých Slovanov to bol deň, kedy sa obzerali do minulosti a zmierovali sa s tým, že jedného dňa všetkých stretne smrť. Dni sú temnejšie a chladnejšie a tak sme nútení tráviť viac času v tichu vo svojom vnútri.
V Latinskej Amerike sa oslavuje deň mŕtvych (El Dia de Los Muertos). Ľudia veria, že v tieto dni sa k nim duše mŕtvych môžu vracať na zem a preto pre nich organizujú bujaré oslavy s jedlom a pitím. Veria, že smrťou život nekončí - že smrť je iba prechod do inej dimenzie. Ľudia si dávajú na tváre masky a všetko zdobia farebnými kvetmi, ktoré su ďalším so symbolov tohto sviatku.
Smrť je našou jedinou istotou v živote, no v našej kultúre vyvoláva skôr strach a obavy. Staré prírodné národy chápali smrť ako neodmysliteľnú súčasť života. Príroda funguje tak, že niečo musí zomrieť, aby sa niečo druhé mohlo narodiť. Keď si človek na zemi splní svoju úlohu, je čas aby sa posunul ďalej. Ak by sa nám podarilo si osvojiť tento vzťah so smrťou, náš život by mohol byť o mnoho viac naplnený radosťou.
Starí indiáni hovorievali, že "dnešok je dobrým dňom na smrť" - znamená to, že máme v živote všetko uzatvorené a žijeme svoj život tak naplno a s láskou, aby sme nemuseli mať výčitky svedomia, keď z neho budeme odchádzať.
V Slovanskej kultúre sa zase hovorí, že vládu v prírode preberá bohyňa Morena - archetyp stareny, vedmy, baby jagy. Morena je krutá, ale múdra učiteľka. Ukazuje nám naše tiene - negatívne stránky, to čo v sebe skrývame a potláčame. Učí nás prijať samé seba také aké sme a na nič sa nehrať. Tak ako ona sa nepretvaruje, aby ju ľudia mali radi, tak aj po nás chce, aby sme boli svojim pravým ja. Obliekame sa do masiek, aby sme ich potom mohli vyzliecť spolu s maskami, ktoré používame v bežnom živote a nechali ich zomrieť. Tento sviatok tiež symbolizuje našu vnútornú cestu a čelenie našim strachom a tieňom.
V severských kultúrach túto symboliku ztelesňuje bohyňa Cerridwen - kráľovna podsvetia, ktorá vo svojom kotlíku varí a transformuje všetko, čo už svetu neslúži. Je čas pozrieť sa na to, či kráčame po zemi v súlade s túžbami svojho srdca a duše a nechať v kotlíku to, čo nám v našej ceste bráni.
U nás si v tieto dni pripomíname našich blízkych, ktorí už majú prechod do ďalšej dimenzie za sebou. Taktiež je to doba na uctenie si našich predkov - tak ako sila prírody sa sťahuje do koreňov, aj my môžeme precítiť úctu a prepojenie s našimi koreňmi.
PS - nikto mu nekáže dať si na hlavu tú hnusnú masku, ktorú si pridala na druhej strane.....
@sorciera24 ja vás tolerujem, ale nemôžu neveriaci hovoriť kresťanom, že nemajú pravdu keď jednoducho kresťania pravdu majú len neveríte, preto ste NEveriaci, lebo NEveríte v pravdu...

@julca777 no a potom treba rozlíšiť rimokatolici, grékokatolíci, pravoslávni a evanjelici... Všetci sú síce kresťania, ale nemajú to tak dokonalé a presne ako rimokatolici, lebo napríklad evanjelici neuznávajú pannu Máriu za pannu a ani v svätých neveria a to nie je moc dobre, dokonca aj spovede sú také hromadné a nie súkromne.... Ale tak sú kresťania aj keď nie úplne správni