icon

Ako postupovať, ak nechcem, aby sa stredoškolák zúčastnil akcie?

26. okt 2024

A keď nechcem, aby sa moje dieťa (stredoškolák) zúčastnilo takejto akcie, napíšem ospravedlnenku a do dôvodu uvediem nesúhlasím s podujatím?
Bude to stačiť?
Dakujem

Ako postupovať, ak nechcem, aby sa stredoškolák zúčastnil akcie?
autor
27. okt 2024

Áno, musela som fanatickej matky.
Lebo to som tu podľa vás.
Nenašla som podporu, možno dve tri ženy.
Ostatné..
Náboženstvo v škole je pokiaľ viem voliteľné.
Moja voľba je zasa neucastnit sa tohto tu.

janulik2008
27. okt 2024

@autorka a syn co na to?

h2
27. okt 2024

Veď ty sa toho ani zúčastniť nemáš. To nie je akcia pre mamičky, ale pre študentov. Mimochodom, ani tvoje dieťa nie je povinné prísť v maske. Zato do školy na VYUČOVANIE je povinné prísť. Pokiaľ nemá vážny dôvod neurobiť tak. Ale prepnutá matka je asi dosť dobrý dôvod. 🤦‍♀️

h2
27. okt 2024

@mamatroch Nepanikár, nebude to oslava Halloweenu, bude to celkom obyčajný deň v karnevalových maskách. Žiadne uctievanie diabla sa v škole konať nebude. 😉 Proste karneval, presne taký istý, ako zvykne byť na fašiangy, čo ti zrejme vôbec nevadí, však?

gribka1
27. okt 2024

@janulik2008 To sa nedozvieme pravdepodobne.

gribka1
27. okt 2024

Niektorí by nemali pozerať horory, či čítať strašidelné príbehy, lebo potom to berú ako realitu. Ja to beriem tak, že Boh a satan, dobro a zlo. Ale, všetko zlé je na niečo dobré a všetko dobré na niečo zlé, jing a jang a atď.

1ryba
Autor odpoveď zmazal
gribka1
27. okt 2024

@1ryba Z toho sa dá vyspovedať a čistí sú jak ľalia.

sorciera24
27. okt 2024

je to ucenie sa v maskach, my ho ho dokonca mavame aj na cikrevnych skolach, je to len netradicne forma vyucovania, tak ako napr. v pyžamach......nakolko vyucovanie je povinne, tvoja volba je v tomto priapde nic......tvoje dieta na vyucovanie ma ist, akurat nemusí isť v maske, nech sa uci normalne (inak tieto deti lutujem, lebo z nich matky vlastne robia outsiderov, vyclenuju ich a potom riesia, že su sikanovani a vyclenovani....no chudence deti...)..... inak prezradim ti, že aj na literature sa ucia napr. fantasy literaturu alebo horor....a teraz, kedze je to povinne,a ty s tym nesuhlasis, lebo zlo v rozpravkach a textoch, tak ho nedas do skoly?....tak to ho uc potom doma! ....inak vy sa teda ani Mikulasa nezucastnujete (lebo čerti...?)....?

letfenixa
27. okt 2024

Stále mi išlo hlavou, že Halloween je sviatok všetkých svätých a veru áno:"Svôj pôvod má v keltskom sviatku Samhain, ktorý oslavovalo keltské obyvateľstvo Britských ostrovov. Zostal významným sviatkom aj po prieniku kresťanstva na toto územie. Duchovenstvo malo záujem, aby sa pôvodne pohanský sviatok, kde sa slávili rôzne sily, ktoré mali počas tohto sviatku možnosť pôsobiť vo svete ľudí, zmenil na oslavu sviatku Všetkých svätých – kde by sa oslavovali všetci známi aj neznámi svätci kresťanskej cirkvi.[4] Šírením kresťanstva začalo na Britských ostrovoch prichádzať k splynutiu pôvodného keltského sviatku a zvykov s ním spojeným s kresťanským sviatkom Všetkých svätých (ang. All Hallows).[5](s. 169) Keďže sviatok Všetkých svätých sa oslavoval 1. novembra, sviatku oslavovanému deň predtým sa začalo hovoriť „All Hallows’ Eve“, z čoho skrátením vzišlo slovo „Halloween“."
Milé krestanky, ako to, že nepodporujte slávnosť kresťanského sviatku?

tululu
27. okt 2024

@h2 mozno mi toho vela nedochadza, ale aspon viem slusne diskutovat a neznizujem sa k urazaniu ostatnych s inym nazorom.
@stanulienkat ale samozrejme,ze viem ake maju sviatky pozadie, od tych vianocnych, cez cirkevne alebo statne a uprimne, minimum z nich ma logicky alebo nejaky hodnotovy zaklad bez toho, aby boli deformovane ako narodna alebo nabozenska ci komercna propaganda. preco sa pytas? lebo halloween je starokeltsky sviatok a nie americky? mne je jedno,aky ma povod. pri sviatku si bud na nieco spominame ( snp, porazka fasizmu atd.) alebo nieco oslavujem ( fasiangove sprievody vyhanali zimu z chotara,ine vitali jar atd.). halloween mi z tohto hladiska nedava zmysel a nevidim dovod, preco by niekto, kto sa donho nezapoji mal byt uzkoprsy, konzervativny puritan, co je proti kazdej srande.

niki450
Autor odpoveď zmazal
tilly
27. okt 2024

Autorka, ale prečo čakáš podporu, keď ani nenapíšeš, či chce syn ísť.

januska12323
27. okt 2024

Tvoja voľba je nedať mu masku a nie ho neposlať do školy. Aj keď vieš čo kľudne mu ospravedlň obidva dni aby nebol za divného a povinne sa choďte modliť za satanistov v škole.

asocial
27. okt 2024

Nie fantastickej, ale fantastickej! Z tvojich príspevkov priam srší kresťanská láska k blížnemu a tolerancia! Okrem toho navrhujem zopakovať históriu a antropologiu
Možno začať s tým ako kresťania prevzali pohanské sviatky...

viestta
27. okt 2024

@heln ano, aj nase Vianoce pochadzaju z predkrestanskeho obdobia, oslavy zimneho slnovratu. Velka noc je umiestnena +/- do oslav jarnej rovnodennosti, ale velku rolu tam zohrava slavenie zidovskeho Peisachu. V kazdom pripade, Helloween rozsirili do sveta katolicki Iri.

sisaka
27. okt 2024

@letfenixa tu nejakou históriou a významom sviatku nepochodiš - pán farár vyhlásil, že sú to satanské orgie, to je jedno, že si to vycucal z prsta, “fantastická” matka už vidí diabla, ako útočí na jej nevinné dieťa, tam uź rácio nemá šancu.

viestta
27. okt 2024

@tetapetra presne Krampus je alpsky cert, ktory sa rozsiril do krajin pouzivajucich nemecky jazyk, s Nemcami a Rakusanmi sa dostal aj do Ciech. Cert co sprevadza svateho Mikulasa na Slovensku je v poriadku Krampus, ktory spravedza sv. Mikulasa v nemecky hovoriacich krajinach uz v poriadku nie je. Mohol by niekto vysvetlit, kde je ten zasadny rozdiel?

lujza123
27. okt 2024

Vyučovanie v kostýmoch = diabol, vražda🤦‍♀️🤦‍♀️😂 ach jaj

viestta
27. okt 2024

@lujza123 a predstav si tu Sodomu-gomoru, ked skola vyhlasi Den tolerancie a poziada studentov aby nakreslili plagat s duhou...

mamatroch
27. okt 2024

@alex49 ale deti, ktore / ktorych rodicia nechcu, aby chodili na nabozenstvo, maju moznost zvolit si etiku.
U nas na skole na zajtra vyslovene vyzvali deti prist v maskach SUVISIACICH S HALLOWEENOM. Tak asi ze neocakavaju, ze tam pridu deti prezlecene za smolkov 🤦
Skola ma byt neutralna a ma sluzit ako vzdelavacia institucia. Ked uz musia riesit halloween, nech to robia poobede. A tak ako mam ako rodic v skole na vyber nabozenstvo - etika, preco tu ocakavaju od vsetkych, ze pridu v halloweenskom prestrojeni?! Preco vsetkych nutia priamo sa zucastnit tejto pohanskej "ceremonie"?! Ano, mozem poslat deti do skoly v beznom obleceni, ale aj tak to budu vnimat a budu toho priamou sucastou, kedze na vyucovani by sa mali zucastnit.
A hadaj, bude v skole aj oslava sviatku Vsetkych svatych? Alebo slavia Tam Zmrtvychvstanie Kristovo? Uhadla si - nie! Lebo ved nemozeme nutit druhych oslavovat krestanske veci predsaaa... Ale pohanske ano 🙄
A zase netvarme sa, ze je to bezny karneval. Karneval - Fasiangy sa neslavia na jesen, checkni google, zaberie Ti to par sekund a zistis, kedy je obdobie karnevalové. Vtedy maju tiez vyucovanie v maskach a s tym nemam problem. Karneval je nevinna zabava, halloween nou urcite nie je. Ze to nechces vidiet, je smutne.

sorciera24
27. okt 2024

@mamatroch a kde vidis nutenie? coho priamou sucastou budu? ze niekto si oblecie masku a tvoje nie?.....ked niekto chce, môže chodit obleceny v maske aj kazdy den a vyznavat co chce (aj to s cim nesuhlasis).....to, že dievcata chodia polonahe do skoly a tak sa den co den ucia a vasi synovia sa na to pozeraju, to ti nevadi? a to že v 1 den pride neikto v maske a tvoje deti ho vidia, to ti vadi? ( cize ani na Mikulasa im predpokladam nedovolis ist do skoly, elbo budu deti prezlecene za certov, ci?.....to už kde sme....(ja sa len divim, že kam su rodicia schopni svojim myslenim až zajst a je im jedno, že tym nakoniec svojim detom ublizuju, nie pomahaju...)

viestta
27. okt 2024

@mamatroch fasiangy su rovnako krestanske ak Helloween, alebo hoc aj Vianoce
"Fašiangy sú starobylým obdobím, ktoré v ľudovom kalendári symbolizujú prechodové obdobie medzi zimou a jarou. Spájajú sa v nich starobylé archaické slovanské agrárne kulty so stredovekou karnevalovou mestskou tradíciou, ktorá si v ľudovom prostredí našla svoje miesto, ako symbol ľudového veselia, zábavy, hodovania, pitia a predovšetkým patrí fašiangovým obchôdzkam v maskách. Fašiangové obdobie začína od Troch kráľov a končí pred Popolcovou stredou, ktorou začína obdobie štyridsaťdňového Veľkého pôstu bez zábav, tancovačiek a svadieb.

Fašiangové obdobie vrcholí tradičným fašiangovým sprievodom zvieracích masiek i masiek parodujúcich ľudí na rôznych stupňoch spoločenského rebríčka, štedrou hostinou a symbolickým pochovávaním basy. Maškary so sebou nosili ražeň alebo palicu, na ktorú im v navštívených domoch, ako odmenu napichovali klobásy, slaninu a iné pochutiny.

Je to akýsi „svet naopak“, kedy si maškary v sprievodoch dovoľujú rôzne kúsky vyvolávajúce všeobecnú zábavu a humor aj tam, kde by to ináč nebolo tolerované. Bolo dokonca dovolené porušovať zaužívané spoločenské pravidlá. Nakoniec o charaktere týchto vrcholiacich dní fašiangov spojených s uvoľnenou zábavou, vypovedá aj to, že im ľudia príznačne hovorili napríklad „šaľene“ dni či „ostatky“."

tetapetra
27. okt 2024

Kopec ľudí sa tu zavzdusnuje pre blbu tekvicu. U nás sa vyrezavali ešte za totača🤷🏻‍♀️. Dokonca som chodila do lampionoveho sprievodu. Keďže sú to dušičky,tak logicky,že by to mala byť nejaká ducharina.

viestta
27. okt 2024

@tetapetra svetlonosy bohabojni Slovaci vyrezavali davno pred tym ako sa tu doniesol ten "bohapusty" helloween. V oblastiach, kde sa pestovali tekvice sa vyrezavali svetlonosi uz v 19. storoci, mozno aj skor. Kedze tekvice pochadzaju zo strednej a severnej Ameriky, tak Slovania nemali tu prilezitost, ale ked uz tu boli, tak sa vyuzili nielen ako krmivo pre domace zvierata, potrava pre ludi ale posluzili aj na zabavu. A podla tradicii, malo svetlo vo vyrezavanej tekvici pomoct zbludilim dusiam najst cestu. Teologovia vedia ci zbludila dusa zodpoveda krestanskemu uceniu, ale bohabojny povercivy pospolity lud na nich veril, rovnako ako veril na urieknutie...

tetapetra
27. okt 2024

@viestta nikdy som to teda nezistovala kto,ako,kedy, nakoľko som v tom vyrástla. Akurát ignorujem Valentína. U nás sa tiež nesaskovalo na fašiangy 🤷🏻‍♀️ spravili sa šišky. Vedela som o morene a to bolo všetko. Preto sa rehocem na to ako sa tu naši najvyšší hrajú na kroje a kto je slovenskejsi ako slovak a pritom mňa a moje okolie slovo kroj obchádzal na hony. Moje babky, dokonca prebabky kroje nenosili.

cacianka
27. okt 2024

@viestta dúha je smrrrrť

h2
27. okt 2024

@mamatroch Ale u vás v škole nebude "oslava Halloweenu". Bude karneval, lepšie povedané, ani to nie, len prídu deti, ktoré budú chcieť, do školy v maskách. Či myslíš, že sa bude diať niečo viac? No nebude. Žiadne obrady, ani orgie. Je to škola. Bude to len a len deň v maskách. Na nerozoznanie od toho "nevinného" na fašiangy.

letfenixa
27. okt 2024

@mamatroch halloween je sviatok všetkých svätých! Ty kresťanka.

letfenixa
27. okt 2024

@viestta a budem mať pruser, lebo som preberala rozklad svetla hranolom a žiaci kreslili dúhu!