icon

Ako postupovať, keď syna neprijali na školu?

19. máj 2024

Potrebujem poradiť. Kto tom podobne. Syna neprijali ani ma jednu školu ktorú si vybral. Sledujem že veľa aj jednotkárov sa nedostali tam kde chceli. A určite nechvem aby išiel na ucnovku alebo na neperspektívnu školu . Ako dalej ?

zuzulka558
19. máj 2024

@augustovkaa ja nepíšem práve o tvojom dietati ale o iných deťoch,, suseda ma napríklad dcéru a jednotky ma iba biflením no mamka z nej chce mať neviem co tak dievča trpí a bifli sa a bifli sa sedí nad učebnicami sama sa sťažovala mojej dcére ako jej závidí ze nehulakam za 2 ak občas donesie 😬 takže veľa je to aj o rodičoch nie o deťoch

augustovkaa
19. máj 2024

@jana_eyre_2 ja by som deťom tiež nebránila ísť na ucnovku aj s jednotkami. Ale keď majú vyššie ambície, tak ich v štúdiu na gymnáziu podporujem, dcera chce byt zubarka, tam ucnovka stačiť nebude. Ja sa skôr stretávam s opačným prípadom, že nám niektorí ľudia s nižším vzdelaním ironicky hovoria, že všetci chcú len na vysoké ísť a kto bude smetiarov robiť a chleba piecť. Každý nech študuje co ho baví. Tvojim deťom držím palce nech sa dostanú kam chcú. Ono tie predsudky sú možno ešte z čias, keď som ja chodila do školy a na ucnovky šli stvorkari, prepadlici a problémové deti. Tak to proste bolo.

zuzanaete
19. máj 2024

@eliska13 A keby bol syn cisty teoretik a bavila by ho historia, filozofia? Asi by sa trapil na takychto skolach. Remeslo ma zlate dno, ale pre manualne zrucnych ludi.

augustovkaa
19. máj 2024

@zuzulka558 to je pravda, to píšem aj v predchádzajúcom príspevku. Mnohí rodiča vytvárajú na deti tlak a chcú mať z nich jednotkarov aj keď to ich deti ničí. Tomu nerozumiem.

zuzulka558
19. máj 2024

@augustovkaa ved to a poriadny ona chcela ísť na školu z maturitou aby mala na niečo odbor a potom VŠ gympel nechcela no rodicia rozhodli za ňu chodí na gympel prvý rok lebo oni tak chcú a hotovo a do očí ti iné hovoria a mojej sa sťažuje 🤔 dievča je šikovné to nemôžem povedať ale peklo ak doniesla domov dvojku ze sa podarilo možno 3x za celý skr na 2.stupni,,niektori rodicia si plnia nesplnené sny cez dieťa

eliska13
19. máj 2024

@anjelicek26 hlási sa aj 350 deti môže na to mať, ale boli lepší.Ja som videla zoznam kde 60 deti málo rovnaky počet bodov prvých 5 zobrali a ostatní pod čiarou Autorka nepíše o gymnáziu môže ísť o ekonomickú, elektrotechniku

augustovkaa
19. máj 2024

@zuzulka558 to je strašné, moje deti keď aj horšiu známku doniesli, nikdy som im to nevycitala, ani ich nehresila. Učia sa pre seba, nie pre mňa

zuzulka558
19. máj 2024

@augustovkaa preto ti to píšem aby si si nemyslela ze som narážala na tvoje deti, proste to mam tu pri sebe

augustovkaa
19. máj 2024

@eliska13 myslím, že berú viac ako 5 deti. Väčšinou 30, aj viac som videla.

augustovkaa
19. máj 2024

@zuzulka558 jasné, chápem. Pekný deň

luliu
19. máj 2024

@pribinak o rok si určite nemôže dať znova prihlášku, musí nastúpiť teraz na školu, ktora bude voľná

dupinka
19. máj 2024

Všetky, ktoré sa tu oháňate tým, že učňovské odbory sú tiež dobré...Vás by potešilo, NAPRÍKLAD dieťa s priemerom známok 1-1.5, možno aj nejaké tie súťaže, celé roky šikovné a snaživé má skončiť v triede s deťmi, ktoré majú priemer 3ky? Len preto že sú vybralo školu, kde sa hlási veľa ďalších šikovných detí? Vy by ste v prípade svojho dieťaťa s tým boli v pohode?

Autorka - neprijali pre nedostatok miesta alebo pre neúspech na prijímacích skúškach? Monitor dal ako?
Skúsiť dať odvolanie, tie poradia sa budú ešte dosť posúvať keď sa potvrdia jedna škola a tá druhá sa uvoľní.. A keď nie, druhé kolo a potom skúsiť riešiť preloženie.

eliska13
19. máj 2024

@augustovkaa píšem o ďalších v poradí.Brali 30 a od 25-60 mali všetci rovnaký počet bodov zobrali tych 5 a doplnili plný počet ostatnych nie.To neznamená, že napisali zle

augustovkaa
19. máj 2024

@eliska13 aha, to je zaujímavé, že toľko detí malo rovnaký počet bodov

jana_eyre_2
19. máj 2024

@augustovkaa áno presne tak, tiež to tak vidim, že je to z dôb minulých a mrzí ma že to je stále také živé a vďaka tomu mnoho remesiel padlo, školy tiež zatvaraju.. (ta moja v júni končí úplne, čo ma fakt mrzí, lebo myslím že to bola dobrá škola) ďakujem, tiež tvojej dcére držím palce aby jej vyšlo to, po čom túži..

jana_eyre_2
19. máj 2024

@dupinka a čo je akože na Tom? Sú snáď deti s priemerom 3 nejaké horšie že pri nich nemôže byť niekto kto má jednotky? 😳 Akoze to je teda uvažovanie..

anjelicek26
19. máj 2024

@dupinka na každej zakladnej skole chodí 9 rokov aj s tými hroznymi trojkarmi do triedy a žiadne matky s toho nesaleju, ze strasne tam ten ich jednotkar trpi. Ten ďalší rok na ucnovke moze využit na ucenie reči a pripravu (tentoraz poriadne) na ďalšie prijímačky. Keď ho teraz neprijali na tri školy,tak urcite v tej top elite nebude.

augustovkaa
19. máj 2024

@jana_eyre_2 ďakujem

luliu
19. máj 2024

@anjelicek26 ale na prijímačky už nemôže ísť, na tie môže ísť len deviatak, môže len prestúpiť, čo je z ucnovky na gymnázium nereálne

zuzulka558
19. máj 2024

@dupinka moja sedí zo 3 až 4 kárkou na ZŠ a ujmy z toho nemá ani ja depky, beriem to tak ze jej pomôže vysvetlí nie každý má hlavu na všetko, ale ma šikovné ruky proste talent

vevesh
19. máj 2024

@anjelicek26 ja neviem, ale videla si niekedy ucnovku? Ze sa dieta vylepsi a zlepsi v niecom za ten rok popri ucnovkr, mozes len snivat (maju praxe, kolektiv, nezaujem a puberta to vybicuje na maximum). A na prijmacky sa neda opat ist- jedina moznost je bud prestup (co z ucnovky na akekolvek gymnazium nehrozi), alebi dorobit skolu, urobit maturitnu nadstavbu a sup na vysku- strata rokov a ktovie, ci sa to podari nakonpletku dotiahnut (muselo by to byt dieta extremne ambiciozne...)

anjelicek26
19. máj 2024

@vevesh prečo sa nedá ísť opät o rok na prijímačky? Véd vezme vysvedcenie z posledného ročníka ZS a podá prihlášku. Kamoška takto zaparkovala dcéru na OA a na Metodku robila prijímačky druhý rok a tam ju už vzali. Nastúpila do 1. Ročníka. Je to 2-3 roky dozadu.

dadis
19. máj 2024

@vevesh No, asi tak. Nie kazdy bunky ma na gymnazium. Lepsie na odbornej skole s maturitou, alebo si po ucnovke spravit maturitu, nadstabvu, hoc aj vysku nejaku jednoduchsiu. Nemyslim, ze to je taka tragedia. Ja som mala jednoduchu vysku a mala som spoluziaka elektrikara 🤷‍♀️.

tilly
19. máj 2024

@eliska13 lenže aj na tie školy je problém sa dostať. Všetko perspektívne je obsadené. Nás to čaká o rok. Syn chce remeslo aj keď má jazyky a pod, čo sa tu skloňuje. Nechce gympel a ani ja nechcem gympel, stačí mi jedno dieťa s gymnáziom. Ale keď tak pozerám, tak na vybrané školy je natresk. Tak som zvedavá o rok.

vevesh
19. máj 2024

@anjelicek26 co ja viem, tak sa da ist iba na skoly, ktore maju talentovky. Tie klasicke bez talentoviek prijimaju len deviatakov na zaklade skusok. Zo strednej nemozes opat robit skusky na klasicku strednu len preto, ze ti to pred rokom nevyslo...

luliu
19. máj 2024

@anjelicek26 lebo na prijímačky nemôže ísť stredoškolák, len deviatak. Nedá sa to

luliu
19. máj 2024

@anjelicek26 kamoskina dcéra možno prestúpila, robila prestupové skúšky.... Určite nemohla ísť na prijimacky

lucik194
19. máj 2024

stale sa da prejst z jednej SS na druhu SS,ale musí urobit komisionalne skusky z viacerych predmetov.

ak raz bude na SS, nemoze opat robit prijimacky na SS,to mozu len 8r na bilingual a 9 rocnik na vsetky SS

zuzulka558
19. máj 2024

@jana_eyre_2 mame dobrú znamu je riaditeľka SŠ raz sa vyjadrila ze deti bez maturity sú sprosté deti toť vizitka učiteľky 🤨 ale keď stavali dom a obaja ruky ľavé lebo majú VŠ a vzdelávajú sa tak im boli dobrý aj tí sprostý aby nebývali v stane 😅

eliska13
19. máj 2024

@lucik194 je to tak robia sa rozdielove skúšky aj z predmetov, ktoré ani nemalo to dieťa musí sa ich doučiť za ten čas.
@tilly už teraz sa bojím čo bude, keď nás to bude čakať.Kamaratke dcéru nezobrali tak ide na súkromné gymnázium a budú platiť