icon

Ako prinútiť nevlastnú dcéru upratovať si izbu?

babatkoling
29. okt 2014

Ok, hanbim sa za tento prispevok, hanbim sa za fotku, ktoru som sem dala a za fakt, ze toto sa deje v 'mojom' dome, ale...
Mam 11.5 rocnu nevlastnu dceru, ktora mala odmalicka problemy s hygienou, upratovanim svojej izby a v poslednej dobe je jej ignorantske spravanie dovodom na viacere nezhody nie len medzi mnou a mojim drahym (jej otcom) ale aj malou a jej o 2 roky starsim bratom.
Dolu vidite, ako jej izba vyzera. Otras. Ja do jej izby velmi nechodim, otvorit okno, aby sa vyvetralo a zaniest jej ciste pranie, ktore aj tak skonci niekde na zemi.
Podporu v mojom drahom nemam - to dievca je velmi zriedkavo potrestane. Pravdou je, ze ona ma aj tresty na haku. Zakaze sa jej jedna vec, ona veselo prejde na nieco ine. Jednoducho sa tresty minaju ucinku.
Moj drahy ma tendenciu pouzivat pstrosiu politiku - radsej strci hlavu do piesku ako by mal malu konfrontovat, nakricat na nu alebo akokolvek inak 'riesit' jej problemy.
Potrebujem radu - s tym, co je napisane v titulku mojej diskusie. Odmietam byt policajt, ktory stoji nad malou a zakazdym ju upozornuje, ze treba urobit to alebo hento. V domacnosti zasadne nepomaha, az ked ju drahy k tomu vyzve. Zaroven sa vsak hanbim niekoho ku nam pozvat na navstevu....
Jej brat je iny - pride, spyta sa, co treba urobit, bez reptania urobi.
Prosim vyhnite sa akymkolvek komentarom vo vztahu macocha / nevlastna dcera - ja som k nim prisla az po rozvode, nemam ziaden podiel na ich rozchode. Decka boli s nami 5 noci do tyzdna prve 2-3 roky, lebo ich vlastna mama o ne nemala zaujem, doteraz mame striedavku.
Ja uz jednoducho nevladzem - zmes ignorancie zo strany mojho draheho a jeho dcery je na mna prilis vela... V spinavom dome ale odmietam zit...
U mamy takyto problem nie je, ta nad nou stoji a prinuti ju upratovat, pomahat a podobne. Malej neprejde polovica veci, ktore sa jej prepecu v tomto dome...
Dakujem.

Ako prinútiť nevlastnú dcéru upratovať si izbu?
nadula01
29. okt 2014

@babatkoling no takze nejdem riesit mieru bordelu ,pre mna je toto neporiadok a nezniesla by som to doma,akesi servitky na zemi atd,a tam v rohu to oblecenie..ja by som jej slusne povedala,pokial si to neuprace,vsetky veci pojdu do kontajnera.A naozaj aj by som vyhodila aj tie rifle ,alebo hocico

ellit
29. okt 2014

@babatkoling peries jej, varis jej, dostava peniaze, chodí von? no ked ano tak potom nech si uprace izbu a ked si ju neuprace...zober jej vyhody. Ked bude knurat, ze si nema co obliect, tak ju ignoruj...ona sa s tebou iba hnusne zahrava. Ma komplet servis a ona nerobi nic. Ja by som jej povedala, ze ak si izbu neuprace, bude niest nasledky. Musis stanovit hranice a dodrzat ich. Lebo ak toto robi v 11 rokoch, co bude o rok, dva?

cackaa
29. okt 2014

Keby som toto mala ja ako decko vo svojej izbe, tak moja mama by ma stiahla z kože...nikdy sme si to nedovolili a moje decká tiež nie. A tiež si pamätám slová mojej mamy, že puberta je taká aká je výchova. Skrátka u nás musel byť poriadok, inak bolo zle nedobre... Môj dom, moje pravidlá...

chikitka
29. okt 2014

@lafamme babatkoling dobry napad, pokial nie je ako ten moj, ze to sam pekne poupratuje 🙄 ked nasa mlada robila bordel uz aj vo svojej izbe u babky, tato vzal vedro a celu nedelu po nej umyval, upratoval, co tam jeho dcerka narobila spolu s bratrancom... a to bol teda pekny hardcore. som len kukala, ze sorry ale snad nebude tato upratovat po 12 a 14 rocnych pubertakoch... ved nech sa oni hanbia ze babke narobia robotu, zoberu vreckove, darceky a milion inych veci, ledva povedia diky a cau a uz ich neni zasa...ale ak je tato taky ze neupratuje, mohla byt to byt pekna dovolenka v dcerinej izbicke 😀

bublinkajasminka
29. okt 2014

moja dcera uz ako malinka musela davat veci do kontajnera na hracky a vsetko si upratat ked sa islo spinkat a teraz ma 6 a vie ze ked ide spat tak si izbu musi upratat....a v puberte to bude rovnako, ak bude protestovat ja uz neaku fintu na nu najdem 😀

ellit
29. okt 2014

Ako ja mam 6 rocneho a 4 rocneho chalana a dvojrocnu kocku a upratuju. Vediem ich k tomu od malicka a ide to. Ak nieco chcu, musia si upratat..neocakavam ligot, ale poriadok. Ak to nespravia a vypytaju si pol hodinku na PC, tak maju smolu.
A chalani uz maju svoje povinnosti (vysavaju koberec v obyvacke, spratavaju zo stola, vedia nalozit a vylozit umyvacku, izbu detsku si vysavaju sami, vedia prat, povesat pradlo, zapnut susicku.....) ale vsetko to mame od malicka a formou zabavy. A samozrejme su odmenovany. Vedia, ze ak to spravime ako tim, tak mam viac casu sa venovat im a hrat sa s nimi, alebo ideme von. Neucim ich upratovat, lebo mne sa nechce, ale pre ich buducnost.
A starsi syncek somnou denodenne vari, velmi ho to baví, nik ho nenuti. Nemam doma ziadne cvicene opicky 🙂)) nech si niekto nemysli, ale beru to ako samozrejmost. Viem, ze pride obdobie, puberta zlatá, ked sa im pomahat nebude chciet, ale bude len a len namne ci to dovolim.

elise
29. okt 2014

@babatkoling ale ved to nie je take strasne. Skuste upratovat cela rodina aj manzel, s tym zena koniec bude odmena. Inak si treba ujasnit co si pod poriadkom predstavujes ty.ci musi mat vsetko oblecenie v skrini alebo staci ked bude na stolicke, a na zemi nebude nic ale das to napriklad do krabice.pisaci stolik by som neriesila, ak sa uci celkom prijatelne, tak to je unej poriadok. Ja som si napriklad pisala ulohy na valande akbo na zemi, ale moja mama mi vyhadzovala skrinu ked som nemala kominky. Hracky som v polickach museka mat presne ulozene, vyrovnane.

bambulka2015
29. okt 2014

@babatkoling ahoj, nejdem sa rozpisovat o nasej situacii (aj chces tak v IP), ale ta chapem. Ja to vidim, vlastne z vlastnej skusenosti viem, ze chyba nie je ani v tebe ani v dievcati. Jedna vec je, ze je v puberte, ale aj pubertaci vedia byt super pristupni. Chybu vidim v tvojom muzovi, ze nestoji pri tebe. Je to vasa domacnost a vediete si ju vy, nie ona. Cize ona ak u mamy je to ine, musi pochopit (velka uz je dost), ze u vas to je tak a tak. A basta. nebude sa diskutovat. Najskor sa porozpravaj s muzom, vyrieste si najskor to, ake vychovne metody chcete pouzit. Ja tiez nemam rada neporiadok. Moj brat a ja sme boli tak vychovani, ani v puberte sme boli uplne v pohode, mali sme svoje povinnosti a zaujimave, ze je to aj teraz tak. Ziadni bordelari. Nik nam nemusel vraviet, ze uprac si ako ako sa to upratovanie vlastne robi. Od malicka sme boli k tomu vedeni. Takze nik nikdy nemusel po nas hulakat, ze treba porobit poriadok. Vlastne u nas bordel ani nikdy nebol 😉
Ja by som dala na tvojom mieste rec s tvojim muzom. Tam treba zacat. On musi byt trosku prisnejsi. Ppotom si sadnut vsetci traja a porozpravat sa. Ved nik jej nechce zle. co sa za mladi naucis, ako by si na starost nasiel. A plati to fakt doslovne. Ja si kolkokrat spomeniem aka bola mama prisna. Tiez sa nam vselico nepacilo. Ale teraz ako dospela som jej velmi vdacna. Viem takmer vsetko porobit. Aj ked mozno nie tak perfektne, ale nemusim sa za nic hanbit. A dokonca ani moj brat ako chalan. Vie navarit, poupratovat, dokonca zasit si gombicku a o "chlapskych" pracach ani nehovorim. V tom veku uz musi vsetko chapat. Jednoducho treba komunikovat. Sadnut si a rozpravat sa. Nerozmaznavat, nepovolovat vsetko, neobskakovat.
Presne ako @chikitka pisala.

skoricaxx
29. okt 2014

ahoj príd za nou z obrovským nápadom, nech si zavola kamaratky, že im spravis niaky koktejl.......nespominaj neporiadok, a izby sa ani nedotkni, nechaj ju vybrať koktejl....

alebo ich zavolaj ked ju odprevádzajú zo školy, prídu po nu von.......samoška popredu jej to povedz,

bodka70
29. okt 2014

@babatkoling , pozri, ja naozaj nejdem analyzovať váš celkový vzťah, to sa ani z pár príspevkov nedá, navyše je to len tvoj subjektívny pohľad, ktovie ako to vidí tá nevlastná dcéra. Ale tá zlosť na nevlastnú dcéru je z tých príspevkov proste cítiť, to je fakt 😉.
Len ja si skôr myslím, tak ako to tu už niektoré spomínali, že najväčšiu chybu robí tvoj manžel, ako jej otec, že tieto nepríjemné veci, ako vyžadovanie nejakých povinností, necháva na teba. Dieťa reaguje len na situáciu, v ktorej sa ocitlo - rozvod, správanie sa oboch rodičov plus tých nevlastných.
Máš zlosť na ňu, pritom sa v skutočnosti zlostíš na muža, ale je jednoduchšie sa hnevať na dieťa, keď si nechceš kaziť vzťah zo svojím partnerom. Poriadok či bordel je vec subjektívna - každý znesie inú mieru a aj deti sú v tomto rôzne. Problém je, keď v domácnosti žijú ľudia s rôznou mierou intenzity vnímania neporiadku, tak ako je to aj u vás . Tebe to vadí, jej zjavne nie 😎. Ktoré vnímanie je to správne? Ty si myslíš, že to tvoje, navyše máš predstavu, že je to hlavne tvoja domácnosť a ona je tak trochu cudzí element. Ale za to ona nemôže - ona si tie výmeny partnerov predsa neželala a nebola ich iniciátorom.
Môžeš sa naďalej na ňu hnevať, alebo si nechať od toho odstup. Alebo do toho viac zaangažovať manžela - otázne je, či to bude pre teba (pre tvoju spokojnosť) ochotný urobiť. 😉. To už je ale problém medzi vami, nie medzi tebou a nevlastnou dcérou.
Ale, keď sa tak nad tým zamyslíš, stojí to za to trápenie? Nejde napokon o život, či? 😉

nataliaslivkova
29. okt 2014

o joj ja by som jej tam asi napustila mysi haha :D alebo doviedla daku navsetvu so šikovným chlapcom a poslala ho hore za dcerou nieco sa spytat 😝

srandujem, ked ona nechce nič nezmožeš , najlepsie by bolo otec keby jej dohovoril...ale ani to nemusi pomoct (komplexy) proste musi z toho vyrast... 😒

bubelko
29. okt 2014

@babatkoling osobne by som takyto neporiadok u svojich deti netolerovala. a ani netolerujem. kazdopadne bez podpory muza s tym nic nespravis. stale tam bude ten protiargumen "ty mi nemas co rozkazovat, nie si moja mama"...
osobne by som si sadla s muzom a prebrala to s nim. zvolila by som asi taktiku - zajtra idem vysavat, co bude na zemi, upracem - dala by som do sacku na smeti a odniesla do pivnice. bez ohladu na to, co to je - oblecenie, topanky, vreckovky, ciste-spinave pradlo... taktiez ak by som sla utierat prach... mozno jej potom zacnu tie veci chybat a docvakne jej to... a ked nie, tak postupne budu vsetky veci v pivnici a to uz jej snad zapne...

wena
29. okt 2014

No u nás sme mali podobný bordel so sestrou, mama to vyriešila tak, že VŠETKO čo bolo na zemi vyhodila do kontajnera (a nové sme samozrejme nedostali). Keď sme tak 2x prišli o všetko obľúbené oblečko a zošity do školy, nikdy viac sa ten bordel nezopakoval.

babatkoling
autor
29. okt 2014

Som rada, ze nie som jedina, kto stav na fotke povazuje za neakceptovatelny 🙂
Keby to bola moja dcera, tak by som s velkou pravdepodobnostou vyhadzala veci do kosa, zamkla do pivnice alebo inak 'odstranila. Ako nech sa nikto nehneva, po tolkych dohovaraniach a zapojeni starych rodicov sa stav nezlepsuje, mozno radikalne riesenie by prospelo...
ALE - ja som 'len' macocha a urcite si viete predstavit, aky ohlas by taketo riesenie vyvolalo ☹
Preto som tu a snazim sa ziskat Vas pohlad na vec, ale asi to nepojde, ak sa nezmeni pristup mojho draheho. Ja by som ho niekdedy niekam kopla - on dost casto povie 'to je medzi Tebou a nou', mna z tohto vynechajte...
GRRRRRRR!

bubelko
29. okt 2014

@babatkoling ak ti teda drahy povedal, ze je to medzi tebou a nou, tak nech to povie pred nou, aby to pocula. a v tom pripade by som si urobila po svojom. a keby protestovala, tak by som povedala, ze pocula otca. je to medzi nou a mnou a je to moj dom a moje pravidla...

luba41
29. okt 2014

@babatkoling je to neakceptovatelné, ale budeš sa s tým musieť zmieriť..skús nejako podobrotky..a chlapi sú chlapi, drvivá väčšina pristupuje k tomu tak ako popisuješ..moje deti idú radšej za otcom, pretože ten od nich moc nevyžaduje..my chceme, aby naše deti / vlastné, cudzie/ sa niečo naučili do života, aby vedeli čo, kde, ako, aby si sa za ne"nemusela hanbiť", lenže som zistila, že musia akosi na to sami prísť..že nasilu moc nezmôžeme a hlavne puberta je dobrý záťah na nervy a výdrž rodiča..to že Ti tu radia maminy s malými detmi-áno v malom veku deti aj upratovanie berú ako hru.. ale ony postupne z toho "vyrastú"..okrem pubertiakov mám aj 4ročnú malú a pri tej si "užívam" upratovanie, pretože to robí a berie to ako hru..len neurob žiadne také že zbalím jej veci, vyhádžem a pod..pravdepodobne aj tak jej ich kúpil otec, mamka alebo starí rodičia a to by bol ohen na streche...ja nemôžem dcére "vyhádzať" veci-pretože to nie sú veci na vyhodenie, je to jej vlastníctvo a bola by som vyhlásená za "psychopatku.." 😒

0silvia0
29. okt 2014

@babatkoling ani ja nevidím ten bordel až tak tragicky, včera som u svojho 13-ročného syna videla niečo veľmi podobné 😀 😀, ale ja svoje deti vydieram tým, že kto nemá poupratované každý deň, nedostane vreckové. Zatiaľ to u nás platí a funguje. Netrvám na dokonalom poriadku, ale aspoň nech to nie je porozhadzované po zemi. Väčší poriadok si robia každú sobotu aj s vysávaním a tak.
Vo vašej domácnosti si dovoľuje oveľa viac ako v domácnosti svojej matky, nemôžeš sa porozprávať o tom s jej matkou? Inak rozmýšľam, aké to musí byť namáhavé pre psychiku pubertiaka, žiť v striedavej starostlivosti. Dve domácnosti, dvojo pravidiel, dve atmosféry, no ja neviem, podľa mňa je toto náročné ustáť pre pubertálneho jedinca, oveľa ťažšie ako u dospeláka. Ja na miesto riešenia bordelu by som skôr skúšala nájsť si lepší vzťah so svojou nevlastnou dcérou - na tvojom mieste, aj keď pripúšťam, že ľahké to asi nie je...

bellamafia
21. nov 2014

Aj ked neskoro ale predsa ti napisem ....niesi v tom sama .ja mam presne taky isty problem ako ty!sice nemam nevlastnu dceru je moja a manzelova a tiez je bordelar prvej triedy ked bola malinka zlate babenko sama si upratala hracky aj ked nevedela este poriadne chodit,teraz to je oprsknute neporiadne dievcisko ,manzel j presne ako tvoj mrtvy brouk inak pochadza s velmi cistotnej rodiny a je naozaj puntickar tak preco do riti jej nic nepovie to vrieskam iba ja 😲

barbiezienka
21. nov 2014

drzim palce babulky :*

dzejn80
21. nov 2014

@babatkoling haha 🙂) ja som mala horsi bordel ... moj najmilovanejsi tatinko , ked uz to presahovalo medze, otvoril skrinu, pootvaral sufliky na stoliku a pekne krasne vsetko vysypal dostredu izby ... kym som neupratala ani som nepipla 🙂
No nic, posadte si mladu pekne obaja a vysvetlite jej, ze jednoducho zacne pomahat a bude udrziavat poriadok, ked to nepojde podobrom, skusila by som tresty formou zakazu veci, ktore ma rada, pripadne sa informujte u mamy, co na nu zabera, ked u nej s tym nie je problem.

babatkoling
autor
21. nov 2014

@dzejn80 no ja som nedavno dozvedela, ze ani mama si s nou nevie rady a veci na zemi v jej detskej izbe (v maminom dome) obchadza ☹ Aspon sa v tom necitim byt sama...

dzejn80
21. nov 2014

@babatkoling tak ja by som zbierala vsetko co by som nasla na zemi a schovala, casom by si nemala co obliect a snad by sa spamatala ...

ukulela
21. nov 2014

@babatkoling no, ked je to podla tvojho muza "medzi tebou a nou" tak nech sa paci. spinave veci jej neper, vrat do izby na zem, rovnako spinavy riad po nej neumyvaj, nech sa paci, tvoj bordel do tvojej izby. ty jej nie si sluzka.

zuzkaanicka
21. nov 2014

@babatkoling mam 12-rocnu dceru (vlastnu) ... tiez sa jej nechce upratovat, uplne asi prirodzeny postoj v tomto veku ... ale u nas zabralo toto: par-krat som jej izbu poupratovala a ona potom nevedela nejake veci najst (lebo vsak predtym ich mala na stole, na zemi a bolo ich vidno 😝 ) ... ked hladala, tak sme sa vzdy pochytili ... zakazdym som jej vysvetlila, ze ked bude v tej izbe udrziavat poriadok, tak nebudem mat dovod jej to upratovat ja a bude mat o vsetkom prehlad ... toto trvalo mozno aj polroka ... zabralo ... ale chcelo to trpezlivost.

tajka1986
21. nov 2014

Ja by som sa nesrala 😀 idem vysavat a co je na zemi,leti von oknom. 🙂 😲

henikav
26. nov 2014

Do toho co sa deje v tvojom dome, mas co povedat, aj ked je to len nevlastna dcera, nemas o com rozhodovat ohladne vychovy, vyber skoly, ci fajci, neuci sa.... Skusila by som jej to takto vysvetlit, ze do vychovy sa ty nestaras, ale co sa tyka tvojho domu, tvoj dom, tvoje pravidla, ak sa jej nepaci moze odist. Ale na toto ti prajem velmi pevne nervy, ale ze veeeeeeeelmi prevelmi pevne, ja mam takehoto bordelara doma vlastneho syna a podobrotky nezabera vobec nic, len stale mu chodit za zadkom a okrikovat a pohanat, inac sa na vsetko vykasle. Lahko sa to napise, ale tazko dodrziava. Inac ja si nemyslim ze to robi zamerne aby ta rozhodila, proste len taketo su deti v puberte

patkaza
3. nov 2015
Používateľ patkaza je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od patkaza.

musí pomôcť aj otec .. chce to nejaké ultimátum ... http://akoapreco.com/ako-zariadit-detsku-izbu/

ifkael
3. nov 2015

rozhadzane veci..zoberiem..a uz ich nedostane. kto si nevazi veci..nema. a nove nedostane..

mafinka219
3. nov 2015

...puberta... zatni zuby a skus po dobrotky, lebo zlo plodi zlo aj ked to bude mozno narocnejsie a hodila by som s mladou pokec 😉

reny73
22. nov 2015

Ahoj. Už si to poriešila? Už je to lepšie? Pomohli niektoré rady? Ja ti poviem ako som s mojimi tromi puberťakmi urobila poriadky ja. Raz im hovorím: pozrite chalani. Keď idem ja do práce musím splniť nejaké úlohy, nejakú prácu ak chcem dostať peniažky. Všetko si to zapisujem do šichtovnice. Potom na konci mesiaca mi podľa toho dajú plat. Tu je vaša šichtovnica a každý váš úkon bude zaplatený. A tam stálo : vysávanie chodby 10 centov, vyložená umývačka 50 centov...atď. Vieš ako som sa zabávala keď moji traja darebáci bežali zo školy a s taškou na chrbte,vo vetrovke vysávali? Ja som len pri rozčítanej knihe zodvihla nohy aby mohli vysávat. Keď som povedala nech si aspon tašku zloží tak povedal že nestíha, musí rýchlo upratať na linke lebo za chvíľu príde brat a začne upratovať on. A tak sa stalo že nedostávali vreckové za darmo a ja som sa mohla zodrať aby som im na to vreckové zarobila a aby som ešte po lenivcoch upratovala. A bol poriadok.