icon

Ako riešiť online "vzťah" 13-ročnej dcéry?

16. jan 2025

Ahojte, idem si po radu. Popravde sa mi aktuálna situácia nepáči, ale nechcem byť za nejakú matku trapasáčku alebo stíhačku a chcela by som vedieť, ako to je u vašich dcér. Moja má 13 rokov a je registrovaná na jedinej sociálnej sieti, kde nemá fotku, ale píšu si tam s kamoškami a posielajú smiešne videá a podobne. Iné sociálne siete má zakázané. Aj napriek tomu jej začal písať nejaký chlapec, údajne tiež 13 ročný. On funguje na všetkých sociálnych sieťach, všade však má rovnakú fotku, na ktorej vyzerá o dosť staršie. Začali si písať, po pár dňoch ju začal namotávať, že za ňou príde (býva na opačnom konci Slovenska, čiže podľa mňa nehrozí), že je jeho životnou láskou a podobne. Pritom ona mu nikdy neposlala fotku a on netuší, ako ona vyzerá. Dcéra je tak trochu naivná, verí jeho rečiam o tom, že si ide popoludní kúpiť značkové hodinky za 1600€ a že sa rozhoduje, či si kúpi Lamborghini alebo Ferarri a podobné hlúpe reči. Píšu si správy o tom, ako sa milujú, je to samé láska sem, láska tam. Chalan občas hodí dvojzmyselnú poznámku, alebo sexistické narážky, ona mu vypisuje, že je nádherný a podobne. Vzhľadom na to, že už pred rokom mala problém v podobnom duchu, sledujeme jej aktivity na mobile cez rodičovskú kontrolu a vidíme aj čo si píšu a posielajú. Neviem, je to podľa vás normálne, keď si vypisujú takéto správy? Ja s tým nie som stotožnená. Ona nám o ňom povedala, ale len to, že si píšu, že sa spoznali na tej sociálnej sieti a on by niekedy chcel prísť za ňou a zoznámiť sa s nami rodičmi. (čo sú opäť len také blbé reči podľa mňa). V správach si ale vypisujú, ako spolu chodia... Neviem, či to len sledovať a dávať pozor, aby sa niečo nezvrhlo, alebo jej povedať, že vieme o charaktere ich správ a zatrhnúť to. Nechcem ale, aby to u nej prípadne vyvolalo vzdor a následné zatĺkanie a klamstvá. Ďakujem za každý postreh, názor a skúsenosť.

autor
16. jan 2025

@miadi áno, má obmedzený čas, v noci sa jej telefón zablokuje a môže jedine telefonovať, net ani nič iné jej nefunguje. Rada by som to celé zatrhla, ale neviem ako, aby nemala pocit, že je to môj výmysel a jej reálne nič nehrozí a aby nevedela, že sme videli jej správy. Plus by som bola naozaj rada, ak by sa aspoň trochu poučila - ale neviem ako to zrealizovať.

personality
16. jan 2025

Ako to zrealizovať? Úplne jednoducho. Píš jej ako druhý napadnik 😀 keď budeš dobra, možno sa zamiluje do Teba 😂

mariska1989
16. jan 2025

No mam v v takom veku tiež dcéru a teda takéto veci nemusím vôbec riešiť a ani ju kontrolovať . S deťmi treba komunikovať . Moja všetko čo treba vie aj to ze kým nebude mať 15 ani o chlapca nezakopne . Ja by som to riešila asi takým štýlom že mladému by som poslala číslo policajtov alebo obrázok a či sa ozve ešte , zväčša potom prestanú

betulinka1
16. jan 2025

Zavolajte mu spolu cez video hovor. Dcere vysvetli, ze ak nebude chces hovorit LIVE je to nejaky uchyl.

janettdamian
16. jan 2025

Tak tá naivita vyplýva ešte aj z jej veku. To je to riziko, že je to stále mentálne, emocionálne iba dieťa. Len bohužiaľ tým čo deti vidia na tých sieťach, ale aj celkovo predčasná "sexualizácia", hormóny, ktoré sa do nich dostávajú cez lieky, jedlo, vodu atď. v ich tele spúšťa často predčasnú pubertu. A vznika veľký rozdiel medzi mentálnou, emocionálnou a fyzickou zrelosťou.

casavina
16. jan 2025

Autorka nie je on z Po? Včera v správach nejakého pedofila zadržali v Po. Ale keby aj nie... tento kamoš je podľa mňa pedofil!

saraxyz
16. jan 2025

Ona mu nikdy neposlala fotku a on ju miluje? To ako vážne?

miadi
16. jan 2025

Ach to ma blbe ciele. Aj Moja chce byt bohata ale dopracovat sa k tomu nie najst si prachaca. Tak ju potom oblbne hocikto hocicim autom domom fotkami z dovce. Asi moc pozera tvoja dcera blbosti videa kde ukazuju znacky prachy auta mamon . Tie su dost popularne u mladych teenagerov, mi pripomenula jeden pripad mlada americanka takto jej pisal catfish robil sa ze je jeden herec a ona blba snim sla na rande a tam zistila ze nie je herec a este aj kamosa tam mal Lebo bol neschopny dojst sam. No potom jej dal svoj ozajstny instagram kde mal fotky rollex hodinky ( co neboli jeho ) a fotky akoze ma kopec aut tak snim zacala chodit ona bola taka free spirit jej sen bol mat svoj weed obchod . A tento chalan jej nakecal ze je bitcoin milionar a sla snim zit do filipin ( musel sa ist zasit Lebo bol hacker a kradol cez net) na tych filipinach boli par tyzdnov no uz ju to prestalo bavit on sa cely cas Len hral hry s kamosom tak raz mu cosi rozbila laptop 💻 nech si ju vsima co ho nasralo a ze mu musi ona kupit novy tsk ona tusim mala len 19 volala otcovi nech jej posle $ na letenky ze chce ist domov . Otec $ poslal ona za to kupila novy laptop a frajer ju zabil. Narezal na kusy a telo hodil do rieky. Chudak jej otec letel na Filipiny ju hladat, ked frajera zavreli aj s kamosom co mu pomohol zbavit sa tela ze celu noc sa v base rehotali.

abbey1
16. jan 2025

Nehnevaj sa, ale dôvera sem, dôvera tam. Preto si rodič, aby si práve v takýchto chvíľach vedela racionálne zakročiť. Ja som extrémne tolerantná matka, s dcérami ma veľmi otvorený vzťah, ale sú chvíle, kedy rodič musí byť rodičom. Chodiť po špičkách, aby sa 13 ročné dievča neurazil, že čítaš jej správy, keď hrozí reálny prúser, je hlúpe.
Normálne mladého muža pošli kade ľahšie, dcéru si posaďte, racionálne a s láskou sa s ňou porozprávajte a vysvetlite jej celú situáciu.

eternity24
16. jan 2025

Ja by som dakej sledovala jej konverzáciu. Keď ju budeš konfrontovať, môže na teba zanevrieť a napr stretnúť sa s ním poza tvoj chrbát. Takto aspoň vies, čo si píšu. Samozrejme, že sa treba o tom rozprávať, čo píšeš, že aj robis. Pravdupovediac neviem čo by som robila na tvojom mieste. Keď budeš stále do nej “hučať” a teda rozoberať danú vec, môže sa dcéra tiež uraziť. Ťažko povedať čo by bolo dobre urobiť. No minule som počúvala podcast Kristíny kovesivej a ako hostia tam rozprávala jedna baba, že si tiež začala pisat s chlapom, agentom, ktorý hľadal modelky. Najpr si ju omotal okolo prsta, lichotí jej ska je krásna, že bude modelka. Postupne sa jej kazal fotiť v zaujme jobu ako modelka. No postupne pritvrdzoval az mu ona poslala nejakú majú fotku. On ju potom s ňou vydieral a žiadal aj tvrdšie veci, dievča malo vtedy 13 rokov . Musela pred kamerou masturbovat, čo bola jej prvá skúsenosť. Strach. Ja mám tiež dceru a neskutočný strach ako ju pred niečim takým ochránim.

januska12323
16. jan 2025

Ani staršia sestra jej nevie vysvetliť?

michelle567
16. jan 2025

Ja by som povedala dcére a kľudne nech napíše aj jemu že buď sa ukáže na videohovore alebo ho blokujete. A zablokovala by som ho. Nech vie o tom aj ona. Ak sa jej to nebude páčiť, kľudne nech odovzdá aj telefón ale nedovoliš jej hoani žiadnych iných chlapcov ktorých nepozná osobne

anjelicek26
16. jan 2025

@saraxyz on ju bude poznat osobne... len ona nevie, ze je to on... o to horsie...inak by si tu fotku pytal..

michelle567
16. jan 2025

@anjelicek26 no veru tohto by som sa ako rodič aj bála keď si to teraz spomenula. Veď on reálne fakt nemusí byť 4hodiny od nej 🙈

svetlonos
16. jan 2025

@personality
hmmm, otrasná doba? Vies co sa stalo kamoskinej spoluziacke v dobe, keď sme neboli "skedovani" rodicmi?
Stretla sa s "mladikom" priamo na chate. Ona 15 ročná, chlap okolo 30tky úchylka, ju zviazať, vyholil, a vieš čo nasledovalo. Nikomu nič nepovedala, lebo mala strach...
Pan Boh zaplat za tieto aplikácie v dnešnej "hroznej" dobe!

simonad7
16. jan 2025

Ja len na odľahčenie, ja ako 13rocna som sa zaľúbila do 18rocneho chlapca, s ktorym sme 12rokov je teraz už mojim manzelom a mame 4r syna. 🤷🏻‍♀️ akože podľa reči čo píšeš je to určite podozrivé cele, ale aj takéto príbehy sa stavaju ako je ten môj…😁 a to moja mamka bola tiež veľmi skepticka, našťastie vtedy neboli takéto vymoženosti kontroly, inak by mi môjho muža isto zakázala 😬 čo sa nedivím, keď som už matka a vnimam to inak 😂

kittykat22
16. jan 2025

Prekvapilo ma ako si napisala, ze ty s muzom budete sediet niekde obdalec na lavicke 🙂 Preco by ste sedeli na lavicke? Pekne prist domov a predstavit sa 😀 Je to malolete dieta a je uplne v poriadku, ze chcete vediet s kym mate tu cest. Ked bude mat viac rokov tak si na rande moze chodit slobodne sama a potom nech vam partnera predstavi. Ale snad sa nebudete s muzom skryvat niekde na lavicke a nervozne pokukovat poza kriky :D
Pride mi, ze sa tej dcery bojis a snazis sa mermomoci nejako vyhoviet tomu co chce. Ale takto to nefunguje. Vy ste rodicia ktori za nu nesu absolutnu zodpovednost. Chapem, ze ma 13 a nemozes jej uplne organizovat zivot - ale to co pises sa mi zda cez ciaru. Tolerancia ano. Ale v momente ked mas pocit, ze niekto klame dieta tak rukavicky dolu a pekne hardcore parenting style. Ono je lepsie nez reve v izbe, aby ju niekto vydieral nahymi fotkami - co z toho co si napisala, k tomu kludne moze smerovat.

sisska96
16. jan 2025

Kopla by som ju do riti že v 13 tych riešiť chalanov

saraxyz
16. jan 2025

@anjelicek26 to máš pravdu. Mňa prekvapuje, ako s k tomu stavia autorka

autor
16. jan 2025

@anjelicek26 podľa mena, ktoré jej povedal a mena otca a jeho zamestnania, to sedí na obec, ktorú jej uviedol. To sme okamžite overovali. Taktiež keď mu písala, že pôjdeme na krátky výlet, hneď skonštatoval, že je to kúsok od neho, čo tiež sedelo. Ale áno, je čudné, že si nepýtal jej fotku.
@kittykat22 nepísala som, že by sme sa skrývali niekde za kríkmi, ale že by sa nám prišiel predstaviť a následne by sa mohli niekde porozprávať tak, aby sme na nich videli a aby boli pod dohľadom. Napríklad už aj z toho dôvodu, že by mladý chalan bol volavka a ona len čo s ním odíde, niekde pri dome ju naloží dodávka a už ju neuvidíme. Tak to bolo myslené, teda že budú pekne na očiach a len toľko od nás, aby mali akože súkromie na rozhovor. A možno sa to zdá, že jej chcem vyhovieť, ale nie je to tak. Práve naopak, rada by som to vyriešila tak, aby som z jej pohľadu nebola tá, čo všetko hneď zakáže a nedá ničomu šancu. Ona je presvedčená, že našla chlapa svojich snov a muža na celý život. Rázne a radikálne jej to zatrhnúť a zamedziť by mohlo mať za následok vzdor a do budúcnosti klamstvá a zatajovanie. A tomu sa chcem vyhnúť.

kittykat22
16. jan 2025

"Dcéra je tak trochu naivná, verí jeho rečiam o tom, že si ide popoludní kúpiť značkové hodinky za 1600€ a že sa rozhoduje, či si kúpi Lamborghini alebo Ferarri a podobné hlúpe reči."

to snad nemyslis vazne, ze toto je real clovek. Je to fake profil a prosim ta, zobud sa konecne, otvor oci lebo sa chovas ako uplny idiot. Tvoja dcera ma tu naivitu snad po tebe. To co si napisala ti pride realne?????????? TVL sa zobud fakt. Je to nejaky natahovaci profil a z tvojej dcery robi dementa a ty na to skaces 🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯

autor
16. jan 2025

@miadi ano to má, som z toho nešťastná. Snažím sa jej neustále vysvetľovať, že spoliehať sa na to, že sa vydá za pracháča je hlúposť a nemôže sa v živote spoliehať na to, že sa o ňu bude niekto starať. Že sa musí vedieť postarať o seba sama. Staršej sme to vštepovali rovnako a tá je úplne iná. Maká na sebe, ide si prakticky od malička tvrdo za svojim cieľom a snom a robí pre to maximum. A táto mladšia, čistá hrôza.
@januska12323 snažila sa, ale od nej to berie asi presne opačne. Tá ju teda bokom oka sleduje a občas je prebehne mobil, či niečo neriešia cez sms a podobne.

anjelicek26
16. jan 2025

Staci, ked jej nadiktuje udaje nejakeho kamosa, synovca, bratranca, hocikoho... toto neni nic, co by sa dalo "overit"... smrdi to odpredu dozadu, proste ho treba bloknut, nech sa jeduje kolko chce v tomto pripade... prilis vela red flaggs... razne a radikalne sa jej to bojis zatrhnut? Ked ju niekto zabije, znasilni, to uz nebude "radikalne"? Ma 13, je to dieta... iba dieta... vie m, ze nechces byt za "zlu kontrolujucu mamu", ale toto je presne ten moment, kedy taka byt musis...

autor
16. jan 2025

@kittykat22 ty si prosím ako prišla na to, že ja tomuto verím???? Neviem, ale už viackrát som napísala, že je to samozrejme oblbovač. Je otázne, či je to naozaj mladý chalan, ktorý sa ju snaží len oblbnúť blbými rečami, ktoré sú samozrejme absolutne nerealne, alebo je to nejaky stary uchyl s rovnakým cieľom. Do budúcna prosím najprv dvakrát čítaj, kým ti dôjde podstata a potom osočuj.

autor
16. jan 2025

@anjelicek26 Ja som to tak nejak vnímala tiež, keď som videla tie správy, mala som veľkú chuť ju roztrhnúť ako žabu. Ale chcela som mať istotu, že to vnímam naozaj správne. V jej veku sme my takéto veci neriešili ešte ani zďaleka. Ale doba je iná a aj z okolia často počujem, že mám na veci nemoderný názor v dnešnej dobe. Ale toto je oblasť, kde to jednoducho asi inak nejde.

anjelicek26
16. jan 2025

Mam 18 rocnu dceru a 14 rocneho syna takze pubertiakov poznam mojich a aj kadejakych kamosov, nie je matky, co by toto nezatrhla, ver mi... na lasku a ked chce aj toho prachaca 🙄 ma kopu casu aj o 5-10-15 rokov...

zuzanka.zuzu
16. jan 2025

dcéra vie že jej môžete čítať správy?

macekovam
16. jan 2025

@mabenn keby si vedela čo dnes 13 rocne....

autor
16. jan 2025

@anjelicek26 to ja viem, len škoda, že ona sa stále niekam ponáhľa a nenechá si to vysvetliť. Ale s tým, že to môže byť niekto, kto ju pozná, si mi dala chrobáka do hlavy. Pretože to ma absolútne nenapadlo a je to naozaj veľmi pravdepodobné. Ona mu totiž na niečo písala, že veď nevie, ako vyzerá a on jej napísal, že nevadí. Jedinečná príležitosť vypýtať si fotku a on to nespravil. Čiže naozaj mi to vychádza takto. Ďakujem, zajtra bude u nás asi znova dlhý rozhovor a plač a obmedzenie na mobile....

autor
16. jan 2025

@zuzanka.zuzu samozrejme, že nie, to by si s ním asi tak otvorene nepísala. A preto som riešila aj to, ako to zatrhnúť bez toho, aby som jej to prezradila.