icon

Ako riešiť porušenie zákazov u 14-ročnej dcéry?

15. mar 2024

Ahojte, neviem ani, aký nadpis dat... K veci. Mam doma takmer 14eocnu dcéru, učí sa dobre, viem sa na ňu spoľahnúť, zdoveruje sa mi so všetkým. Teda, takto to bolo. Ale posledne týždne je niekde úplne inde. Mala dovolené ísť von a určený čas príchodu,ktory nedodržala a esre aj klamala. Tak som jej teda zatrhla na 2 týždne výjazdy do mesta s tým, že von môže ísť, ale len neďaleko nás. A teiz mala obmedzený čas na mobile na 2 hod denne, čo pre mňa ani nie je trest. Pre ňu ale väčšieho niet... No ale keď mi dá svoj mobil, tak si v izbe zapne starý a veselo ho používa ďalej. Prišla som na to tak, že som jej dávala opravte veci do skrine a na vrchu na rifliach ho mala. Keď som jej povedala, aby mi dala aj starý s tým, že nevie, že som ho videla, tak ze nevie, kde je, že ho dlho nevidela. Predtým mi ale vravela, že jej spolužiačky to tak robia.,teraz neviem, či jej povedať, že viem, že klame, alebo to nechať tak... Budem len počúvať, že sa jej hraben vo veciach, čo ale nie je pravda. Vlastne aj sa bojím prezerať jej veci, že čo nájdem... Len neviem, čo robiť. Mam sto chutí zakázať jej mobil úplne. Ale to by sa asi zrútila...

Strana
z2
vler
15. mar 2024

Autorka ak pre Teba "krutost" znamena odstrihnutie dcery od mobilu- dcery ktora napriek dohode neprisla domov vcas a opakovane klame, si strasne makka

maris5
15. mar 2024

Vypla by som wifi, ak by prisla s tym, ze je vypnuta tak by sa sama prezradila, ze pouziva stary telefon.

iwesska
15. mar 2024

Hej,este viac volnosti vas problem urcite vyriesi👌Doteraz ju mala a klamala. Ale rob ako myslis,ked sa jej bojis...

autor
15. mar 2024

Ja sa jej nebojím, ani nie som makka, len nemám s týmto skúsenosti. Dcéra je najlepšia žiačka v triede, doteraz nebolo potrebné nič takéto riešiť, nesklamala, nepotrebovala sa motať po meste s kamoškami. Proste neviem, čo robiť.

jumama
Autor odpoveď zmazal
althejka
15. mar 2024

Nie si makka, iba obcas tie zmeny ,ktore sa tykaju ich zasahuju aj nas. Dospievaju , maju svoj svet a ten ich je hlavne o priatelstvach a kecani a sietach tiez. Klamanie nemusi byt vyslovene osobne, proste si myslia ze to daju a obidu a ucia sa na tom aj to, ze to moze prasknut a rodic to bude riesit. To su nasledky. Pre zivot dolezite ako skusenost. Uci sa skvele,doteraz nic take nebolo , ja by som nepanikarila a dala nejaky postih ale zas nie ze katastroficka situacia.

jumama
16. mar 2024

Neboj sa, si dobra mama. To ze puberta je totalne poblaznenie je vyplyvajuce z hormonalnych zmien, ktore pubisovi sposobia, ze skoro vsetko akoby zabudol, a ze je strasne vyhecovatelny a ze skusa vsetky mozne hranice. Pripadne Peter Pothe je detsky psychiater, psychoterapeut - a velmi pekne rozhovory o detoch ma, najdes aj na youtube, trebars tento:

https://www.youtube.com/watch?v=hyttniypCy0
princezna_bosorka
16. mar 2024

hm, bude to drsne, ale asi ste nemali az taky dobry vztah, ako si si myslela (ale mozno sa mylim a len nou plieska puberta).

Podla mna by si mala zabudnut na zakazovanie mobilu a podobne predpotopne praktiky (tresty), ktore na nas pouzivali nasi rodicia. K nicomu to nevedie, akurat bude ooooovela viac rozmyslat nad tym, ako to obist (ak jej zakazes a vezmes aj stary mobil, kde beries istotu, ze si niekde v bazari nesplasi dalsi starsi mobil? kupi taky za par drobnych, mozno zozenie aj zadarmo).

Skor by si sa s nou mala porozpravat, co to pre teba znamena, ze nedodrzala dohodu a este aj klamala. Prip. si dostuduj rozdiel medzi trestom a prirodzenymi dosledkami. Vyvodzovanie prirodzenych dosledkov je ovela efektivnejsie vo vychove.

autor
16. mar 2024

Ďakujem za všetky rady aj príspevky. S dcérou som hodila reč, sedeli sme spolu celý večer a dohodli sme si pravidlá. Nešla som cez príkazy ani zákazy, tak snáď to bude takto fungovať.
@althejka ďakujem za pekný, triezvy pohľad, toto som si potrebovala prečítať ❤️

ghoul_
22. mar 2024

To že sa jej hrabeš vo veciach je pravda, narúšaš si s ňou dôveru - len tak ďalej s takouto výchovou = bude z nej feťáčka a všeličo možné a tomu príbuzné / podobné. Keď je budeš v puberte zakazovať a vymýšľať všelijaké sprostosti a zákazy tak bude robiť len bordel. A vždy nájde spôsob ako ťa prešťať - nie je sprostá > ona si cestu nájde ako každé dieťa s takouto výchovou. Aj moje kamarátky mali takúto výchovu a všetky dopadli ako feťáčky.

Strana
z2